1. Alles over de PlayStation 4

Alles over de PlayStation 4

PlayStation 4. Zo heet de nieuwe console van Sony, die ergens eind dit jaar op de markt moet komen. Sony heeft het apparaat in de nacht van 20 op 21 februari (Nederlandse tijd) onthuld in New York en daarbij is natuurlijk veel informatie naar buiten gekomen. Meer over de games, waaronder Killzone: Shadow Fall, DriveClub en inFamous: Second Son, volgt in een latere special. In dit artikel hebben we aandacht voor het apparaat zelf. Dit is de toekomst van PlayStation. Dit is de PlayStation 4.

PlayStation 4

Qua hardware heeft de PlayStation 4 veel weg van een PC. Er wordt gebruikgemaakt van een X86 CPU, een standaard PC GPU, 8GB intern geheugen en er zal standaard een harde schijf in het apparaat zitten. Verder is de PlayStation 4 voorzien van een Blu-ray drive, Bluetooth 2.1, USB 3.0 poorten en zowel bedraad als draadloos (b/g/n) internet. Voor beeld en geluid is de PS4 voorzien van een HDMI-poort en optische audio output, maar voor mensen zonder HD-tv zal er zelfs nog een analoge AV-out aanwezig zijn. Gedurende de aankondiging vielen een hoop dure termen over het gebruikte geheugen etc., maar aangezien Sony zelf nog niet echt in detail trad (de hardware werd dan ook bestempeld als ‘prototype’), gaan we je vooralsnog niet vervelen met de technische details. Hoofdmoot van het verhaal is dat de PlayStation 4 dankzij de PC-achtige hardware toegankelijker wordt voor ontwikkelaars. In theorie dan.

In de praktijk moet natuurlijk nog maar blijken hoe toegankelijk de PlayStation 4 is, en belangrijker, wat ‘ie nou uiteindelijk kan. Op het moment hebben we nog maar weinig materiaal om op af te gaan. Tijdens de onthulling van de PlayStation 4 mocht ons eigen Amsterdamse Guerrilla Games Killzone: Shadow Fall demonstreren en dat zag er alvast veelbelovend uit. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de stap tussen wat op de PlayStation 3 kan en deze demonstratie, kleiner is dan de sprong die zeven jaar geleden werd gemaakt van de PlayStation 2 naar PlayStation 3. Killzone: Shadow Fall is desondanks een stuk mooier dan alles dat we tot op heden hebben kunnen spelen op de PS3 en geeft alvast een voorproefje van de specificaties van de PlayStation 4.

Verder is de PlayStation 4 ook nog op een paar andere manieren toekomstbestendig gemaakt. Volgens Sony zal het apparaat heel snel opstarten en bovendien onthouden waar je bent in een spel. Je console aanzetten, de game starten en vervolgens een save laden, lijkt verleden tijd. De PlayStation 4 gaat vanuit de standby-stand gewoon gelijk verder vanaf het moment dat je ‘m hebt uitgezet. Gedownloade games spelen zal ook een stuk sneller gaan doordat eerst de belangrijkste bestanden worden gedownload, waarna je direct kunt beginnen met spelen. De rest van de game wordt binnengehengeld terwijl jij al zit te genieten van je nieuwe spel. Het downloaden op de achtergrond wordt mogelijk gemaakt door een tweede, ondersteunende processor.

DualShock 4

Een nieuwe PlayStation bedien je uiteraard met een nieuwe DualShock-controller. De DualShock 4, zoals de nieuwe controller niet geheel onverwachts heet, heeft nogal een metamorfose ondergaan. Uiteraard is de controller nog altijd voorzien van twee analoge sticks, een vierpuntsdruktoets, vier actieknoppen met de bekende PlayStation-iconen, schouderknoppen, twee triggers (die nu net als op de Xbox-controller een ‘kuiltje’ hebben) en sixaxis-functionaliteiten. Maar daar blijft het niet bij. De DualShock 4 is ook standaard voorzien van een touchpad en een speakertje aan de voorzijde, een koptelefooningang, en een lichtbalk op de achterkant.

De touchpad lijkt veel weg te hebben van de achterkant van de PlayStation Vita, maar de functionaliteit werd nog niet gedemonstreerd. Ook de functie van de speaker werd niet toegelicht. De lichtbalk werkt eigenlijk hetzelfde als de PlayStation Move. Een nieuwe sensor met twee HD-camera’s en vier microfoons, die vooralsnog zonder bijnaam door het leven gaat, kan het lichtbalkje achterop de controller registreren en zo de positie van de spelers bepalen. Ook geeft de lichtbalk aan welke speler je bent en kan het soms van kleur veranderen, als een speler bijvoorbeeld in-game schade oploopt. De vier kleine, rode lampjes zoals die op de DualShock 3 zitten, zien we dus niet meer terug. PlayStation Move komt trouwens ook naar de PlayStation 4, zo bleek later uit een presentatie van MediaMolecule, bekend van LittleBigPlanet. Zij demonstreerden een muziekspelletje dat gebruikmaakte van de bewegingscontroller. Voor zover bekend is er niets veranderd aan de lichtbol-op-een-stokje.

Online met de PlayStation 4

Daarnaast is de DualShock 4 voorzien van een Share-knop, wat centraal staat bij Sony’s nieuwe online dienst. Het PlayStation Network moet veranderen in één groot sociaal feest, waarin je zonder moeite kunt gamen met je Facebook-vrienden en de hele wereld kunt laten meegenieten van jouw prestaties. Met één druk op de Share-knop slinger je bijvoorbeeld een complete video zo het wereldwijde web op. Dit werd op het podium gelijk gedaan na afloop van de demonstratie van Killzone: Shadow Fall. Het resultaat hiervan is inmiddels in volle HD-glorie op de Killzone Facebook-pagina te bewonderen.

Maar het is niet de bedoeling dat alles via Facebook gaat, want veel nieuwe, sociale functies werken ook via het PlayStation Network zelf. Om te beginnen zit er standaard een headset bij de PlayStation 4, zodat iedereen tenminste kan voicechatten. Het is op de PlayStation 4 mogelijk live mee te kijken met je vrienden. Zit je vast, dan kun je zelfs eenvoudig de hulp van je beste kameraden inroepen. Zij kunnen dan jouw game overnemen en zo die ene puzzel voor je oplossen of die ene idiote rondetijd in een racegame voor je halen. We voorspellen vast dat er op deze manier een hoop Platinum Trophies verkocht gaan worden via eBay, maar dat terzijde. Dankzij een samenwerking met UStream is het ook mogelijk je gamesessie het openbare web in te smijten. Handig, voor als een professioneel gamer of een developer tips en tricks met de wereld wil delen. Dit alles moet mogelijk worden gemaakt door het snelste consolenetwerk ooit, aldus Sony. Het klinkt in ieder geval interessant, maar uiteraard moet de praktijk eerst nog even uitwijzen hoe snel en betrouwbaar alles is.

Een deel van deze functionaliteiten is overigens niet eens voorbehouden aan PlayStation 4-eigenaren. Sony belooft apps voor smartphones, tablets en de PlayStation Vita, zodat je ook via die apparaten kunt inhaken op het PlayStation Network en zo de gedeelde videos en dergelijken van vrienden kunt zien. Concrete mogelijkheden van deze apps werden nog niet genoemd.

Remote Play; er zit leven in de Vita

Wel ging Sony dieper in op de plannen die het heeft voor de connectie tussen de PlayStation 4 en PlayStation Vita. Remote Play gaat namelijk eindelijk gebruikt worden. Remote Play bestaat al sinds de PlayStation Portable, maar veel werd er niet mee gedaan. Dit gaat veranderen met de komst van de PlayStation 4, want Sony’s doel is alle (!) games speelbaar te maken via Remote Play. Dat betekent dat je tijdens een verdraaid spannend potje FIFA 14 (kalm, die game werd niet getoond, we noemen slechts een hypothetisch voorbeeld) gewoon even naar de wc kunt lopen en met de Vita daar verder kunt spelen. Jep, dat heeft Sony goed afgekeken van de Wii U. Om dit mogelijk te maken, wordt gebruikgemaakt van de techniek van Gaikai. Feitelijk dient de PlayStation 4 in dit geval als server en deze streamt de game naar de Vita, de client in het scenario.

PlayStation Cloud: Gaikai op de PlayStation 4

Dit is niet de enige manier waarop Gaikai wordt gebruikt. Gaikai wordt ook geïntegreerd in de PlayStation Store. Demo’s zijn achterhaald. Op de PlayStation 4 wordt via Gaikai gewoon een stuk van de game direct naar jou gestreamd. Tevens wordt door Gaikai de dienst PlayStation Cloud mogelijk gemaakt. Via PlayStation Cloud zijn straks PS1, PS2, PS3 en PlayStation Mobile-games af te spelen op de PlayStation 4. De fysieke discs van die platformen worden niet door de PS4 ondersteund.

Tot zover alle details van de PlayStation 4 op een rijtje. In een later artikel gaan we dieper in op de games, waaronder Killzone: Shadow Fall, DriveClub, inFamous: Second Son, Watch Dogs en Bungie’s Destiny. Daarnaast gaan we het deze week in InsideTalk natuurlijk hebben over de PlayStation 4. Heb je dus vragen over Sony’s nieuwe console, plaats deze dan vast hieronder zodat we die kunnen behandelen tijdens de kijkersvragen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Echt tof dat jullie toch nog zo'n enorme samenvatting posten om 4 uur 's nachts! Helaas viel de show wat tegen, al hebben we wel een hele hoop nieuwe gametrailers gezien. Ik denk dat we op de E3 de PS4 zullen gaan zien en dat ze dan ALLES erover gaan vertellen.

 • Ik neem aan dat mensen die IG naar NY heeft gestuurd dit uploaden. Lijkt mij stug dat er iemand om 4 uur 's nachts nog iets upload hier in Nederland. :P

 • Haha, het is anders wel degelijk zo dat alles vanuit Nederland wordt gedaan. Hoewel we natuurlijk gigantisch zijn en Sony immens rijk, is alleen Jelle in New York. Alle verslaggeving van vannacht komt van ons achterblijvers :)  En tja, dan moet je wel 'ns een nachtje laat op blijven.

 • Insidegamer is de grootste gamesite van de Benelux, toch? Dan mag je op zijn minst verwachten dat ze met dit soort gebeurtenissen de hele nacht doorgaan.  Het enige wat bij mij overheerst na de presentatie is teleurstelling. Dat ik hier voor opgebleven ben, terwijl mijn wekker weer om 6 uur ging. Killzone, inFamous en iets van de makers van Motorstorm. Allemaal te veel voor de hand liggend en geen van allen wisten ze me weg te blazen zoals destijds bij de PS3.  Daarnaast merkte je aan alles dat ze nu gewoon de eerste wilde zijn, maar doe je dat met zo'n matige presentatie? Microsoft heeft mooi toe kunnen kijken en weet nu precies wat ze moeten doen om de show van Sony te overtreffen.  Nee, mijn hoogtepunt van de show was het introfilmpje met de afwisseling van games en commercials. En natuurlijk het cloud gamen. Pauzeren wanneer je wilt, op elk moment iemand jou game over kunnen laten nemen, verder gamen op je vita en beginnen met spelen terwijl je de game nog aan het downloaden bent. Allemaal niks nieuws, maar het is wel de toekomst.

 • Ik ben het helemaal met je eens Furyan. Alleen ben ik er niet voor opgebleven.  Er zijn een aantal leuke features maar niets wat me uit het water blaast.

 • Wunterslaus, jawel hoor, ik zat tot 4 uur 's nachts nog lekker aan het werk hier vanuit Nederland, van achter mijn eigen laptopje ;) Zo hoort dat he, met dit soort evenementen. Zal straks met de E3 ook gebeuren.

 • RESPECT VOOR INSIDEGAMER

 • Wauw.Wat viel dit tegen zeg (,,,,,,,,,,,,,,) en ik zal zeggen waarom.  Ik ben altijd al een sony fanboy geweest.Nu niet meer.Maar dit was tergend kut.Waar waren die klappers?Sony had open kaart kon gewoon vlammen en microsoft in een bodybag stoppen. ik gun het Microsoft niet dat ze hier makkelijk over heen gaan.Dan heb ik het specifiek over de xdoos.Of hoe dat ding ook mag heten.Ik boycot niets,maar ik was vroeger altijd loyaal aan Sony ook al falen ze keer op keer.Dit had "de genadeklap moeten zijn" en dat is het helaas niet geworden.  Die gasten van microsoft waren even heel bang,maar die zitten nu gewoon kei hard te lachen om die persconferentie onder genot van een kop koffie.Binnen niet al te lange tijd komen ze ook met een eigen evenement.En gaan ze hier met gemak over heen.Helaas.En dat vind ik jammer.  Verder weinig leuke games.Geen gta 5,geen uncharted 4 geen grand turismo 6 geen god of war.Geen bf4 geen ac4.Alleen kilzone en watch dogs hebben indruk gemaakt de rest was piswater sorry hoor maar nee.  Bovendien ze hebben helemaal niets laten zien van de ps4 console.Alleen de controller en hoe krachtig dat ding gaat zijn.Verder komt de ps4 dit jaar nog uit waarschijnlijk rond kerst in de winkels.Prijs en exacte release date is nog niet vrijgegeven.Pluspunt diablo 3 komt naar de ps3 en ps4.Ze gaan veel dingen doen met gaikai en streaming en de ps vita met remote play wordt interessant,maar dat is meer een PR praatje.Het gaat hartstikke slecht met de vita en ze moeten wel anders is dat ding dood.Sony had moeten wachten en de xbox als eerst laten gaan dit was gewoon awkward en nietszeggend true story!  Samenvatting:
  Dit had inderdaad een vuist van Sony in het gezicht van Microsoft moeten zijn.Blijkt het eerder een zachte tik op de schouders van Microsoft .Alleen Kilzone blies mij weg.En nu gaat Microsoft hier over heen en dat gun ik ze absoluut niet.Neemt niet weg dat het nog steeds niet slecht was,maar een bf4,ac4,uncharted 4,en de console zelf hadden echt wel getoond mogen worden.Als ik CEO was wist ik het wel hoor.  GDC in maart waarschijnlijk onthulling van de nieuwe xbox hoop ik ?  ik ben echt teleurgesteld en boos in Sony.Ik denk serieus dat ik een gamingpc ga overwegen. Fuck dit man
  Klinkt zeikerig en boos.Maar ik had meer verwacht van Sony eerlijk is eerlijk.  persconferentie: 6 • Nou nou nou zeg… Want Microsoft heeft zoveel IP's die ze kunnen tonen. Microsoft is nooit van de vele exclusives geweest, dus op het punt dat jij noemt kunnen ze Sony niet gaan overtreffen, hebben ze simpelweg de power niet voor. En als ze dan games als GTA V, als dat uberhaupt al een next-gen game zou worden, en Battlefield 4 zouden laten zien, is dat helemaal niet erg want die komen dan natuurlijk ook gewoon naar de PS4. Nu al rekenen op Uncharted 4 of God of War is natuurlijk kul, Naughty Dog en Santa Monica wérken as we speak nog aan games voor de PS3…

 • Microsoft zou met Forza, Halo of Gears of War toch wat kunnen tonen aan exlusives. Wat MohamedAbdulkadir misschien probeert te zeggen is dat als Microsoft een nieuwe console aankondigt, zij wel meteen met hun belangrijkste IP's komt en meteen de console showed en Sony komt nu met, nou, dit…  Verder lijkt dit wel een japans tafareel of iets dergelijks. Bij de aankondiging van de WiiU was er ook veel onduidelijkheid over de console en nu doet Sony precies hetzelfde.

 • @king of the hill .Het is gewoon wii u all over again.  Ik zit bij jou in de Sony kamp dit is geen troll/bash comment.Het had zoveel beter gekund.Waar was de console?Waar was uncharted 4.Ik mis gewoon wat klappers.Tuurlijk een watchdogs en een kilzone waren bruut maar verder……..
  Had zou kunnen dat mijn verwachtingen te hoog liggen.Maar geef nou maar gewoon toe dat dit event (lichtelijk) tegenviel.  En microsoft kennende gaan ze er weer overheen.Het bedrijf met de meeste knakken.Gaat echt wat dingen doen waarbij ze ons zover krijgen.Ze hebben gezien wat Sony doet en gaan hier sowieso over heen.Ze weten altijd wel hoe ze journalisten moeten inpalmen.Geven wat gratis weg zoals die xbox slim.Hebben een leukere presentatie.Als ze kinect weg doen en echt hardcore gaan.Moet Sony voorlopig gaan bukken voor de koning.  Dit was een lachertje voor microsoft.En geloof mij ik had gewild dat Sony van dit event een gekkenhuis zou maken en dat microsoft in paniek uitbreekt en ze niet meer weten wat ze moeten doen,maar hier drinken ze rustig een kop koffie op.En kom niet met het excuus op de E3 gaan alle remmen los.Sony wilde als eerste zijn dus step your game up.Zou ik zeggen.Verder kwam het event heel traag op gang en was de livestream echt bagger het zou mij niet verbazen als gaikai niet werkt op de ps4.  Het is allemaal zo onduidelijk.En micrsoft is altijd lekker Amerikaans.En zijn vaak recht door zee.Dit is het bam.Bij Sony ben je een uur verder en dan ze pas klaar met hun statistieken…

 • Dit event was om PS4 en zijn potentie te introduceren. E3 is voor games. Dat jij te verwachtingen hiervoor had, is niet Sony's probleem.

 • MohamedAbdulkadir lult wel peop.
  Sony heeft altijd veel exclusivees gehad. Dat zal nu niet anders zijn. De presentatie was strak en kan menig gamer doen watertanden.

 • Dit event is gerushed. Als je niet eens de console kan tonen. Ik ben blij dat ik gewoon naar bed ben gegaan.

 • Sorry Ezra, maar als jij hier al zo van onder de indruk bent, dan wil ik je de tip geven een keer iets spannends te gaan doen met je leven. Dit was saai en totaal niet iets waarbij viel te watertanden. Daarvoor hebben ze te weinig laten zien.

 • @ezra Ik lul geen poep juist jij ziet niks want je ziet shit.Ik weet niet welk event jij hebt gezien maar deze was wel matig hoor.Het zou mij niet verbazen als je "bodycount" ook leuk zou vinden jemig zeg.  Laat ik het anders stellen microsoft kan het niet slechter doen,tenzij hun hardcore gaan op kinect.En en ze nog minder games laten zien dan Sony.

 • Het was behoorlijk saai ja, verder heeft Sony veel exclusives, alleen als je die shitload japanse anime's of tekken games eraf haalt dan houd je er nog aanzienlijk weinig over. (wel meer dan de xbox)  MohamedAbdulkadir
  Als jij slaagt voor je Nederlands examen dan kan iedereen slagen , jemig jij maakt veel fouten :S.

 • Natuurlijk gaat MS het beter doen, want zij gaan hun console waarschijnlijk showen op de FUCKING E3! Het is niet dat jij teleurgesteld bent in wat je hebt gezien, maar in wat je niet hebt gezien, en daar mag je jouw te hoge verwachtingen voor bedanken. Sony heeft dit gewoon heel slim aangepakt, als ze ons nu meer hadden laten zien (het uiterlijk van de console of nog ziekere exclusives bijv), dan zouden tijdens de E3 gegarandeerd alle ogen naar MS gericht zijn. Dit was slechts een voorproefje van de 'genadeklap' die jij zo graag van Sony had willen zien.

 • "Sony heeft dit gewoon heel slim aangepakt, als ze ons nu meer hadden laten zien (het uiterlijk van de console of nog ziekere exclusives bijv), dan zouden tijdens de E3 gegarandeerd alle ogen naar MS gericht zijn."  En wat is er dan nu precies zo slim?  "Dit was slechts een voorproefje van de 'genadeklap' die jij zo graag van Sony had willen zien."  Is dat niet wishful thinking? De features waren weinig verassend, de games geloof ik allemaal wel, dat zal wel goed komen. • Sony heeft dit heel slecht aangepakt. Zo geef je je miljarden-kostende-project niet het momentum waar het recht op heeft.  Dikke miskleun dit, zonde!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren