1. E3: Tom Clancy's The Division

E3: Tom Clancy's The Division

Ubisoft heeft een belachelijk goede E3 gedraaid dit jaar. Met titels als Rayman: Legends, South Park: The Stick of Truth, The Crew, Assassins Creed 4: Black Flag en Watch_Dogs was er zowel tijdens de persconferentie als op de beursvloer eigenlijk geen game te bekennen die niet op zijn minst interessant te noemen is. Maar de grote klapper was die ene nieuwe IP. Die ene game die hetzelfde kunstje flikte dat Watch_Dogs vorig jaar deed. Het begon met een interessant doch licht verwarrend introfilmpje: iets over Black Friday, een geheim project van de Amerikaanse overheid en een pandemie in de nabije toekomst. Vervolgens aanschouwden we een verlaten en geplunderd New York. Miljoenen mensen vroegen zich op dat moment af: 'Mijn god, is dit in-game?' De camera zoomde uit, en het antwoord diende zich aan. Dit is The Division. En ja, dit is in-game.

Online open wereld meets shooter

The Division moet een online open wereld RPG annex shooter worden, waarin je door het leven gaat als één van de leden van de gelijknamige eenheid. Deze groep elite soldaten is in 2007 in het geheim in het leven geroepen door de Amerikaanse overheid, nadat een simulatie aantoonde dat een landelijke pandemie binnen enkele dagen na uitbraak desastreuze gevolgen zou hebben voor het land. Zoals je al wel kunt vermoeden is dat precies wat er gebeurt is, en dus is het aan de speler de taak om orde te doen wederkeren in de chaotische en gevaarlijke straten van New York.

De demo die we voorgeschoteld kregen, toonde hetzelfde level als in de persconferentie, al is New York natuurlijk in weze één groot level in deze game. Vooral wanneer je de game van dichtbij op het scherm ziet is het ongelofelijk wat de Snow Drop-engine van Ubisoft Massive allemaal aankan. Sneeuw dwarrelde nog niet eerder zo realistisch naar beneden, textures zien er fotorealistisch uit en zelfs al was de game grafisch niet zo sterk als hij daadwerkelijk is, dan valt het design van The Division alsnog te prijzen. 'Post-apocalyptisch' dekt de lading dan ook niet, want hoewel New York overduidelijk in puin ligt, is het nog steeds heel herkenbaar en heb je echt het idee dat een stad er drie weken na een ramp daadwerkelijk zo uit ziet.

Over de shoot-outs en de RPG-elementen willen niet te veel uitweiden. Daar kunnen we alinea's over volschrijven, maar we raden je dan toch liever aan om de presentatie nog eens (opnieuw) te kijken om het zelf te ervaren. Met de gameplay zit het op het eerste gezicht wel snor, maar solide gameplay en mooie beelden maken de game nog niet per definitie next-gen. Het zijn de kleine details die dat wel doen.

Opvallende details

Minuscule punten die ons in eerste instantie niet eens opvielen, maakten tijdens de demo achter gesloten deuren ineens enorm veel indruk. Denk aan iets knulligs als het oppakken van items. In vrijwel alle games ziet het er nog altijd klungelig uit wanneer een personage een voorwerp oppakt. In The Division pakt de speler een flesje water op en... het klopt gewoon. Wanneer hij tijdens een shoot out dekking zoekt achter een auto waarvan de voordeur openstaat, doet hij die deur automatisch even dicht wanneer hij er langsheen beweegt. Een kapotgeschoten ruit versplintert, waarbij sommige glasscherven op de motorkap blijven liggen en andere scherven doorglijden en op de grond vallen. Nogmaals, het zijn de kleinste details, maar ze maken de wereld geloofwaardiger dan we ooit eerder zagen.

Het doel van de game is het herstellen van de oorspronkelijke staat van het ooit zo machtige New York. Dat doe je door bepaalde doelen (zie ze als quests) uit te voeren, en in de demo is dat het bevrijden en in functie herstellen van een aantal politie-agenten op het politiebureau. Zo zijn er ten alle tijde een hoop van dit soort 'evenementen' in de open wereld te vinden, waarin je in principe zelf kunt beslissen welke kant je opgaat.

Maar er is meer!

Nadat het logo van de game groot in beeld kwam en het einde van de presentatie verraadde, waren we toch een beetje teleurgesteld. Tuurlijk, we hadden alles goed van dichtbij kunnen zien, maar het waren in wezen dezelfde beelden die we op de persconferentie al gezien hadden. Totdat een developer er ineens een tablet bijpakte en aankondigde dat het tweede deel van de demo door drie personen gespeeld ging worden. Twee van hen zouden samenwerken in het spel, en een derde zou via de tablet ondersteuning bieden. En boven verwachting pakte dat echt bijzonder goed uit.

Het zit zo: The Division krijgt een eigen app voor iOS en Android waarin speler de controle nemen over een Drone die een ondersteunende rol kan bieden in de 'gewone' game. De app is gratis en bovendien kan hij op elk moment en elke plek geopend worden (al is een WiFi-verbinding waarschijnlijk aan te raden). Dus of je nu naast elkaar op de bank zit, in een andere kamer of zelfs in een ander huis of gebouw, op elk moment kan een tweede speler inloggen om via de tablet ondersteuning te bieden.

Daarbij is het opvallend hoe goed de game er op de tablet uit ziet (er werd gedemonstreerd met een Samsung tablet). Degene met de tablet bekijkt het speelveld door de ogen van de Drone, en het was tof om te zien hoe de acties van de twee andere spelers voortdurend zonder vertraging te volgen waren. Vervolgens was het tijd om te zien waartoe de Drone in staat is. Door personen te markeren zijn ze voor je medespelers gemakkelijk door muren heen te zien, een handig foefje voor vijanden die goed in dekking zitten. Omdat The Division een echte RPG betreft, zagen we de Drone zijn medespelers buffen door ze extra vuurkracht te geven en verlaagde hij de bepantsering van de vijand. Als klap op de vuurpijl werd er geëindigd met een verwoestende airstrike.

Het mooiste aan de toevoeging van de tablet is dat het geen geforceerde toevoeging is. Je hoeft het niet te gebruiken, maar als je dat wel doet dan is het een erg toffe feature die in principe vanaf elke locatie met WiFi te gebruiken is. Wel liet de presentatie nog een aantal vragen onbeantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de PvP? Op een gegeven moment schoot de speler namelijk een flare de lucht in en vertelde de ontwikkelaar ons dat dit 'anderen' zou aantrekken. Of dit echter computergestuurde vijanden waren of andere spelers was niet helemaal duidelijk. Ook weten we nog niet precies met hoeveel spelers je in een wereld zit. Is het drop-in drop-out, of speel je op servers met tientallen of honderden anderen? De toekomst zal het leren, maar deze vragen nemen niet weg dat The Division met stip in de bovenste regionen van onze verlanglijstjes staat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Lijkt me wel tof allemaal.

 • ik was al overtuigd na de beelden, maar dit bevestigd nog maar eens. Deze game blijf ik de komende tijd goed in de gaten houden!

 • Game van de E3 voor mij ben dan ook erg benieuwd hoe het PvP gedeelte gaat uit pakken.

 • Ben ook benieuwd ernaar. Lijkt mij niet zo lekker als er miljoenen spelers in 1 stad aan het rondlopen zijn en iedereen maar kan neerknallen.

 • Ik denk dat er dan meerdere servers komen slimmerd -_-

 • Dat weet ik ook wel. Maar dan nog ben ik benieuwd hoe ze dat gaan oplossen. En niet dat je overal maar kan aangevallen worden. PVP gebeuren dus.

 • Ik denk dat er gewoon PVP-gebieden komen zoals we dat kennen van klassieke MMORPG's.

 • Dit hoop ik ook gewoon een max aantal spelers niet te veel zo dat de sfeer er ook niet aan gaat, want een bepaalde leegte geeft toch een sfeer van de situatie en zal er naar mij idee aan gaan als je om de twee minuten een echte speler tegen komt.

 • Deze moet ik gewoon hebben.

 • Dan moet ik deze nu ook maar weer gaan kopen! :-)

 • al lang op het verlanglijstje, jammer nog niet te pre orderen

 • word ook pas ergens 2014, en zal me verbazen als het voorjaar word. Ik denk eerder september/oktober 2014 :-(

 • Pre-order? Alleen na het zien van de beelden van de E3?
  Persoonlijk snap ik er geen bal van dat mensen al geld geven aan een uitgever met zo weinig informatie. Ik zal hier wel alleen in zijn, maar blijf het vreemd vinden.

 • @dewokkel Een eerste indruk zegt natuurlijk niet alles over een game, maar je kunt toch niet ontkennen dat het ontzettend tof is wat we tot nu toe gezien hebben van the divison!
  Ik bedoel zoek een game waarmee je dit kunt vergelijken……….Die vind je gewoonweg niet. Ubisofts heeft wederom iets unieks aan de wereld getoond en ik snap wel dat mensen dit blindelings gaan pre-oderen!

 • Helemaal mee eens hoor. Het zag er inderdaad erg goed uit, absoluut.
  Ik bedoelde het ook niet als een verwijt, maar vind het net zoiets als: hier is alvast geld, hopelijk rijdt de auto fijn.  Desalniettemin ben ik enorm benieuwd wat deze game uiteindelijk in petto heeft.

 • RPG Shooters met health bars en damage getallen in je screen vind ik niks. Bij Borderlands vond ik het oké door de stijl. Maar bij een realistische setting, als deze, vind ik de dmg numbers en hp bars het verpesten.
  Mijn eerste indruk was, grafisch goed maar gameplay niet heel interessant. Ben wel benieuwd hoe het verder zal uitpakken.  In het filmpje schoot iemand die flare, enemies spawnen, De team maat zei toen: "Brace for pvp". Dus ik denk dat er dan wel anderen players komen.

 • Voor mij hetzelfde. Al die damagegetallen vind ik ook niets. Dat zal ik maar voor lief moeten nemen, want tot nu toe vind ik The Division best vet! Ik ben wel heel erg benieuwd hoe dat nou zit met een tablet. Ik heb er ook één, maar geen idee of hij snel genoeg is etc.

 • Man ik ben al helemaal gehyped.  Het is toch wel erg cool dat als je bij een maatje bent, je hem kan helpen door even je telefoon erbij te pakken?  Echt serieus een vette toevoeging. Het gebeurt met regelmaat dat ik bij een vriend ben en die is even lekker aan het gamen, dat ik wel mee wil doen. Nu kan dat! :D

 • Als ik zie hoe goed het er uitzag op de tablet, dan ben ik nog wel benieuwd welke mobiel dit gaat trekken… Voorlopig ga ik alleen uit van ondersteuning met de tablet.

 • Ik heb een iPhone 5… Hopelijk werkt het ermee want om nu elke keer de iPad van m'n vrouw mee te zeulen vind ik ook weer zo wat.  Laten we hopen dat het kan ook op de smartphones ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren