1. Battlefield 4 - Welke versie moet ik halen?

Battlefield 4 - Welke versie moet ik halen?

Tegelijkertijd met dit artikel verschijnt ook de recensie van Battlefield 4. Wie die recensie al gelezen heeft weet dat we erg enthousiast zijn over de game. Met name omdat het één van de visitekaartjes van de next-gen consoles is. Maar er zit natuurlijk wel het nodige verschil tussen de verschillende versies. Misschien ben je nog helemaal niet van plan om een PlayStation 4 (of Xbox One uit het buitenland) aan te schaffen. En hoe zit het met PC-gamers? Weet de game wel het onderste uit de kan te halen? In dit artikel behandelen we kort de verschillende versies en ons advies daarbij.

Current-gen

Voor onze recensie hebben we voornamelijk veel tijd doorgebracht met de PlayStation 4- en PC-versie. We hebben de game echter ook op de Xbox 360 en PlayStation 3 gezien, en daar is toch wel heel duidelijk het grafische verschil te zien. Er is veel meer sprake van pop-up, textures zijn een stuk minder scherp en explosies missen net effe die impact die ze in de andere versies wel hebben. Het grootste nadeel is nog wel dat je op de huidige generatie consoles helaas met maar 24 man tegelijk online kunt spelen. Ondanks dat is BF4 wat ons betreft één van de beste (misschien wel dé beste) multiplayer shooters die momenteel op de PS3 en Xbox 360 verkrijgbaar is. Heb je dus geen dikke game-PC en wacht je nog even met het aanschaffen van een next-gen console, dan is een aanschaf van de current-gen versie alsnog prima aan te raden. Heb je de PS4 of Xbox One al gepreorderd? Koop de game dan daarvoor.

Next-gen

Zoals gezegd hebben we flink wat multiplayer-potjes gespeeld op de PlayStation 4, en dat is een heerlijke ervaring. De stap van de huidige generatie naar de volgende is misschien niet zo groot als de vorige, maar met 64 man online spelen op een stevige 60 frames per seconde is iets dat voorheen alleen voor PC-spelers weggelegd was. Bovendien speelt de PlayStation 4-controller, in combinatie met de verbeterde controls in de game, geweldig weg. Ik durf zelfs bijna te zeggen dat hij de perfectie van de 360-controller benadert. De multiplayerervaring op de PlayStation 4 was in onze ogen de beste, niet omdat de PC-versie minder goed is, maar puur omdat dit simpelweg de grootste vooruitgang binnen de serie is. En f*ck it, het was de eerste keer dat we écht langdurig met de volgende generatie consoles konden spelen! Overigens hebben we de game ook kort op de Xbox One kunnen spelen, en ook die versie zag er even goed uit als de PS4- en PC-versie. Fanboys uit beide kampen hebben dus geen reden tot boe-roepen naar de overkant.

PC

PC-gamers zullen zich waarschijnlijk vooral afvragen of hun versie nog altijd superieur is. Wel, die grens is bijzonder klein geworden, als hij er al is. Sterker nog, we hadden het idee dat het verschil met Battlefield 3 niet enorm was, al heeft dat natuurlijk sterk te maken met de hardware waar we op testten en het feit dat Battlefield 3 er op de PC gewoon al briljant uitzag. Dit alles mag de pret overigens niet drukken, want op de PC heb je gewoon de complete ervaring. De precisie van het muis-en-toetsenbord, de uitgebreide mogelijkheden om je eigen controls aan te passen en de nog steeds zeer indrukwekkende graphics (zeker op high-end systemen) zorgen ervoor dat je met de PC-versie nog altijd de beste versie in handen hebt. Ook al moet hij die eerste plaats inmiddels delen met de next-gen consoles.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zou voor de PS4-versie gaan. ;)  Wat een fanboyisme in dit artikel. OMG
  Ik vind dat hij de perfectie van de 360 controller nadert????? Vreemd om de 360-controller perfect te noemen. Het is een kwestie van gewenning en voorkeur, en ik kan aan je collectie zien dat je gewend bent aan de 360-controller. Toegegeven de PS3-controller was te klein, maar voor de rest was ie uitstekend.  De 360-controller was verre van perfect, ben je de D-pad vergeten???? Of de batterijen? Ik vond de Ps3-controller zelfs beter. En de PS4-controller gaat er dik overheen. (over de 360- en ps3-controller) Kom op dit is een next-gen controller met  - Een geweldig formaat, met 2 armen die je goed kan vasthouden.
  - Sfeerlicht in passende situaties ( rood licht bij weinig health bijv.)
  - Speaker
  - Extra grip
  - Sharefunctie
  - touchpad
  - een mooi design ( veeeel beter dan die van de 360)
  - een nieuwe functie waarmee je kan zien welke controller je hebt
  - positie scanning van lightbar  Volgens mij heeft de 360-controller dat niet???? Dus perfect?? Laat me niet huilen. Als de 360-controller perfect was, hoe goed moet de PS4-controller dan wel niet zijn? Ik wil niet de fanboy uithangen, maar dit slaat gewoon nergens op Rob. Ik neem jou echt niet meer serieus.

 • Jij hebt al op de PS4 mogen spelen zo te lezen?

 • Nee, maar ik weet wel wat voor functies hij heeft, hoe hij eruit ziet, wat er verbeterd is, en ik weet ook dat hij beter aanvoelt. ( is beschreven, en hij is groter met een betere structuur) Daarvoor hoef ik hem nog niet eens te hebben bespeeld. Het is ook een kwestie van gewenning en het enige minpunt dat hij te klein was is weg.  Hij noemt een previous gen-controller beter dan een next-gen controller.
  Sorry , maar dan geeft hij mij geen andere keus dan zo te reageren.

 • Je beschuldigt Rob van fanboyisme en vervolgens kom je zelf met het argument dat de PS4-controller een mooi design heeft? Lekker objectief.

 • Volgens mij kunnen we eerder jou betichten van fanboyisme.

 • 1. Ik heb dit artikel niet geschreven.
  2. Ik ben het niet met hem eens. ( het is een counter)
  3. Dat argument van Jordan Master kan de prullenbak in.
  4. Hij lokt het zelf uit.
  5. Ik ben inderdaad een fanboy.
  6. Het slaat gewoon nergens op.
  7. Hij zeikt (nu al) de (PS4) controller af.
  8. Ik ben gedeeltelijk subjectief. En gedeeltelijk objectief.
  9. Ik ben hier ook om mijn mening te geven.
  10. Ga me niet vertellen dat de 360-controller een beter design heeft dan die van de PS4. :')

 • '' Ik ben hier ook om mijn mening te geven.''
  Juist en waarom mag Rob het dan niet?

 • Ik zeg niet dat hij het niet mag, maar ik ga er tegenin, omdat ik het er niet mee eens ben, en omdat het gewoon een vervelende uitspraak vind, die veel wegheeft van fanboyisme.

 • Dus jij vindt de PS3 controller beter dan de X360? Ik heb vele uren met allebei gespeeld, en ik vind de X360 controller toch echt stukken beter. Maarja, tegen fanboys ingaan heeft toch geen nut.

 • Jij bent echt de laatste op deze wereld die mag zeiken over fanboyisme Bever.

 • Ik heb wel met ps4 en xbone gespeeld, en om eerlijk te zijn vind ik de xbone controller veel beter. Ik ga nu ook eerst een xbone kopen, en jaar later pas de ps4.  Op neogaff wordt trouwens beweert dat spel op 900p afspeelt op de Xboxone en de ps4, apart dat er geen verschil is te zien met de pc versie.

 • PS4 draait ie 1080

 • @yjahmesio, ik vind het verschil in deze screenshots eigenlijk best duidelijk: http://www.neogaf.com/forum/showthrea…

 • Ik heb gehoord van mensen dat de PS4-controller echt geweldig moet zijn.
  Ik zeg zelf zelfs: Het is een kwestie van gewenning. Beide controllers hebben hun plus- en minpunten.  360 + ergonomisch, groot
  360 - batterijen/accu, D-pad  PS3 + usb-oplaadbaar, d-pad
  Ps3 - klein, triggers misschien? (ik vond de triggers chill)  Fanboyisme lokt fanboyisme uit. Reactie.

 • 360 batterijen probleem is al lang opgelost door een accu er in te doen.

 • Ja oke, maar dat is ook ziets. Liever geen accu toch? Kost veel ruimte/ziet er niet mooi uit. USB is beter nog altijd.

 • Stel je niet zo aan kerel. Ik vind de controller van de 360 ook het fijnst. De hardware van de PS3 was weer beter.. Elke console heeft zn plus en minpunten.  Rob geeft gewoon zn mening, maar omdat jij een andere mening hebt, neem je Rob niet meer serieus?  Wat een sneu mannetje ben je dan zeg…

 • Met die accu's heb ik ook niets dan slechte ervaringen. Gaan heel snel kapot, terwijl ik er niet onvoorzichtig mee omga. In mijn vriendenkring sneuvelen ze ook bij iedereen die ze koopt. Dus dat een oplossing noemen is m.i. niet terecht. De Xbox360-controller heeft gewoon een probleem met de battery pack, maar voor de rest vind ik het wel de superieure controller.

 • Ik wist niet dat dit artikel over controllers ging?

 • Bij "Wat een fanboyisme in dit artikel." ben ik gestopt met lezen, dit is gewoon totaal ongeloofwaardig uit de mond van de grootste fanboy van heel IG.
  "Laat me niet huilen" -> doe dat dan ook niet :lol:  @Rob topartikel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren