1. Hot/Not? Tales of Xillia 2

Hot/Not? Tales of Xillia 2

De Tales-serie is een langlopende JRPG-reeks waarvan het eerste deel al in 1995 uitkwam. Door de jaren heen heeft de serie een flink aantal veranderingen ondergaan, maar bleef ontwikkelaar Namco Bandai telkens trouw aan de typisch Japanse tekenstijl en de fantastische verhalen met een rijke cast aan karakteristieke personages. Hierdoor is de serie geliefd door vele Japanse, maar ook Westerse fans en dit jaar verschijnt al weer het 14e deel in de reeks: Tales of Xillia 2.

De vorige Tales of Xillia kwam vorig jaar uit in het Westen en de directe opvolger speelt zich een jaar af na de gebeurtenissen uit het origineel. Hoewel er wat karakters uit deel één terugkomen, is de hoofdrol dit keer weggelegd voor een nieuw personage: Ludger Will Kresnik. Deze jonge man stapt aan boord van een gekaapte trein om het kleine meisje Elle Mel Marta te redden van een groep terroristen. Als de trein crasht verandert het leven van de twee personages voorgoed.

Tales of Xillia 2 geeft de speler keuzevrijheid op diverse momenten in de game, die zal leiden tot vertakkingen in het verhaal. Het gevechtssysteem met de moeilijke titel “Cross Dual Raid Linear Motion Battle System” keert terug, maar dit keer kan je in real-time wisselen tussen je hoofdwapens: messen, een hamer of dubbele pistolen. Xillia 2 belooft hierdoor snellere en strategischere gevechten te bieden dan voorheen. Bovendien is deze Xillia verhaaltechnisch iets meer gericht op het Westerse publiek, zonder de typische JRPG-elementen te verliezen.

Weer een ijzersterk verhaal?

We hebben wat InsideGamer-leden gevraagd wat zij van Tales of Xillia 2 verwachten. Het eerst aan het woord is Legendary, die enorm heeft genoten van de originele Tales of Xillia. “Het verhaal van deel één kwam ietwat traag op gang en niet alle personages vond ik even interessant, maar uiteindelijk greep het verhaal me helemaal vast en vooral de antagonist bleek zo’n ijzersterk personage, dat deze met kop en schouders boven alle standaard bad-guys uitstak”. Het verhaal is volgens hem dan ook de grootste valkuil in deel twee: “hoe kan de ontwikkelaar een vervolg nog interessant houden als het origineel al mooi afgesloten is?”

Ook ShadowhunterrX is benieuwd naar het verhaal van Xillia 2 en met name naar de keuzevrijheid die je dit keer als speler hebt. “De vraag is alleen nog hoe ingrijpend je keuzes op het verhaal precies zullen zijn. Xillia blijft immers een typische JRPG, het zal geen nieuwe Mass Effect worden”. Carazo vraagt zich hetzelfde af, maar heeft hoop door de reacties die hij op internet heeft gelezen: “Xillia 2 zit vol donkere plottwists en is volgens degene die hem al gespeeld hebben één van de betere in de Tales-serie“, dus qua verhaal lijkt Xillia 2 wel goed te zitten.

Vlotte actie, saaie omgevingen

“Het vechtsysteem van de eerste Xillia speelt lekker weg en is vlot”, vindt Laura32. “Maar omdat het merendeel van de vijanden erg makkelijk te verslaan is, heb je gevechten binnen een paar tellen gewonnen en is er geen ruimte voor diepgang of tactiek. Hierdoor worden de gebieden met monsters waar je doorheen reist op weg van stad naar stad snel eentonig. Bovendien is de vormgeving van deze gebieden nagenoeg identiek, met als dieptepunt de havens van de verschillende continenten, die allemaal exact hetzelfde zijn.”

Ze hoopt dan ook dat de omgevingen in Xillia 2 wat gevarieerder worden en dat de moeilijkheidsgraad dit keer een tikkeltje omhoog geschroefd is.

In de community valt daarnaast enige kritiek op de aangepaste artstyle op. Oversoul en Legendary zijn er niet zo over te spreken, maar hopen nog overtuigd te worden als ze het spel in actie zien. “Toch wordt het weer een typische Tales-game, maar dit keer met heel veel katten”, grapt ShadowhunterrX tot slot, hintend naar één van de side-quests in het spel.Wat vind jij?

Het lijkt erop dat de JRPG-fanaat met Xillia 2 weer een mooie aanwinst kan scoren in 2014. Het is nog even afwachten hoe het verhaal en het keuzesysteem uitpakken, maar verder lijkt dit weer een steengoede Tales-titel te worden. Kijk jij uit naar Tales of Xillia 2? Laat het weten in de reacties en breng je stem uit bovenaan de pagina door op Hot of Not te klikken!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tales of Xillia zal overduidelijk verdergaan met de trend van Tales of Xillia en kleinschalige dingen er aan verbeteren.  Het wordt zeker een leuk jaar voor de Tales fans met zowel Xillia 2 als de Symphonia remakes. Ik ben vooral benieuwd wat Namco Bandai wilt doen met de Tales franchise nu de nieuwe generatie uit is.

 • Wat ik hot vind is dat je met wapens kunt wisselen. Het zwaardvechten gaat me vaak genoeg vervelen

 • Hot natuurlijk. Vorig jaar Xillia gespeeld en sindsdien kijk ik echt uit naar Xillia 2.

 • Hot, heb de Japanse versie uitgespeeld en dit deel bracht echt dat Tales of Vesperia gevoel weer terug wat ik bij Tales of Graces & Tales of Xillia miste.

 • Ah man, altijd maar weer dat wachten! Maar met twee Tales of games in 2014 kan t voor mij niet meer kapot!!! Hopelijk komt Xillia2 wel rond de zomer uit en niet tegen t eind van t jaar?! Weet iemand hier al meer over???

 • Hot natuurlijk!

 • Tales of games zijn geweldig!! <3 Ik wacht met smart op het volgende deel. :)

 • Ik zou het niet weten moet nog aan 1 beginnen. :P

 • Ik vond Xillia echt geweldig. Heb hem 2 keer uitgespeeld en dat doe ik niet vaak bij games. Ik volg de Tales serie toch ook al best wat jaartjes en ik ben nog nooit teleurgesteld geraakt van ook maar een deel die ik bezit.
  Laat maar komen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren