1. It’s-a-Michel! Het accepteren van next-gen edities

It’s-a-Michel! Het accepteren van next-gen edities

Tomb Raider en Rayman: Legends verschijnen respectievelijk deze en volgende maand op de PlayStation 4 en Xbox One. Games die vorig jaar al op de Xbox 360 en PS3 uitkwamen. Is het dan echt noodzakelijk dat ze nog eens uitgegeven worden? Op het eerste gezicht misschien niet, maar het is een begrijpelijke actie van uitgevers.

Allereerst is het natuurlijk een vrij gemakkelijke manier om geld te verdienen. Natuurlijk, Tomb Raider en Rayman: Legends worden wat bijgeschaafd om er mooier uit te zien. Er komt een nieuw, verbeterd model van Lara Croft en Rayman: Legends moet nog soepeler lopen (al liep de game wat ons betreft al behóórlijk soepel, maar goed). We verwachten echter niet dat het de ontwikkelaars in kwestie meer dan twee druppels zweet kost om deze overzettingen te fabriceren. Dat resulteert dus in een goedkope ontwikkeling, waardoor elk verkocht exemplaar mooi meegenomen is voor de uitgever.

Hoewel ik hier niet ga ontkennen dat dit voor de uitgevers het belangrijkste doel van next-gen ports is (voor bedrijven is geld verdienen altijd het belangrijkste doel), komt er meer bij kijken. Het is ook simpelweg overleven door er snel bij te zijn. Het eerste jaar van een console is cruciaal voor een franchise om mee te maken en een aanwezigheid voor zichzelf te creëeren (uitzonderingen daargelaten). Lara Croft en Rayman zullen nu onderdeel worden van de next-gen. En dat is héél belangrijk wanneer uitgevers een nieuw deel klaarstomen. Laten we het zo stellen: door de games van vorige generatie te porten naar deze nieuwe generatie, hebben we meer kans om nieuwe delen uit deze series te krijgen. Een fijne bijkomstigheid, vooral als het dergelijke kwalitatief hoogstaande reeksen betreft.

Daarnaast vind ik de reacties hier en daar eigenlijk best hypocriet. Dat viel mij vooral op bij het nieuwsbericht over een next-gen versie van The Elder Scrolls: Skyrim. Nu blijkt dit uiteindelijk nep te zijn (al geloof ik pas dat next-gen Skyrim niet bestaat wanneer het volgende deel op mijn deurmat ligt, maar dat terzijde), maar onder het bericht was de helft van de reacties vrij negatief. Verzin eens wat nieuws, hebben we al gespeeld, dat soort opmerkingen. Natuurlijk werkt Bethesda ondertussen aan iets nieuws. Natuurlijk hebben velen van jullie deze game al van voor naar achter en weer terug gespeeld. Maar zou het niet fijn zijn, vooral voor console-only gamers, om hem in de hoogst mogelijke settings te spelen? Of dat mensen die er nog niet aan zijn begonnen er nu alsnog mee aan de slag kunnen?

Waarom ik dergelijke reacties hypocriet vind? Als het om de langverwachte next-gen port van Grand Theft Auto 5 gaat, staat iedereen wel in de rij. Ah, GTA 5 op de PlayStation 4 of Xbox One, ja, dát willen we wel graag! Daar trekken we zonder twijfel nog eens onze portemonnee voor. Logisch natuurlijk, ik waarschijnlijk ook. Maar je kunt je voorstellen dat sommige gamers dat ook bij andere games hebben. Ik zou graag nog eens betalen voor een Rayman Legends of Skyrim (alsjeblieft, Bethesda!). Ben ik dan een sucker eersteklas die door een uitgever in de val gelokt wordt? Absoluut niet. Ik kan als consument nog altijd voor mijzelf nadenken en stem met mijn portemonnee. Ik stel voor dat jullie hetzelfde doen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • GTA5 zou ik alleen kopen als het ooit voor de PC uitkomt. Duurt wel erg lang :(

 • GTA + mods = <3

 • Tomb Raider haal ik wel, heb haar tot nu toe nog niet aangeschaft :)  Mooie eerste game voor mijn tot nu toe ongeopende PS4 :D

 • Ik heb er geen probleem mee, maar 60 euro vragen voor een opgepoetste versie van Tomb Raider vind ik echt te gortig. En daarnaast moet het melken op een gegeven moment toch wel echt stoppen. PlayStation Now vind ik dan bijvoorbeeld een goed initiatief. Een soort middenweg tussen opnieuw games porten en backwards compatibility.  Even iets anders: kunnen we inmiddels collectief stoppen met alles "next gen" noemen? De PS4, Wii U, en in zekere mate Xbox One zijn al uit, dus dat is nu current gen. De PS3, 360 en Wii zijn "previous gen". Danku :P.

 • Tja, ik had een reactie getypt met argumenten waarom ik nooit games opnieuw zou kopen, maar als ik dan naar mijn games collectie kijk dan heb ik toch wel wat 'dubbele' exemplaren. Het verschil is wel dat ik deze games voor een paar euro opnieuw op de PC heb gekocht in tegenstelling tot de 'next gen' versies die gewoon weer €60 gaan kosten. Daarnaast is een game zoals BF op de PC gewoon veel mooier, maar de multiplayer is ook veel intenser met het hogere spelers aantal.  Als het een game is waar je honderden uren in kan steken zoals een open wereld game of een multiplayer game dan kan ik het nog begrijpen, maar een single player game zoals Tomb Raider twee keer kopen voor de mooiere graphics vind ik nogal onnodig. Voor de echte nieuwe spelers is het dan wel weer een mooiere eerste ervaring. :)

 • Beter iets dan niets, zou triest zijn als je maanden hebt zonder een next-gen release. Straks krijgen die suckers die een Xbone / Wii U / Playstation 4 op launch gehaald hebben nog spijt van hun aankoop.  Ik vermaak mij wel met de PS3, die dit jaar betere releases heeft dan alle drie de next-gen consoles te samen.

 • Ik vermaak me prima op de Wiki(geen spijt van)
  Ik vermaak me prima op de ps4 en ook de ps3 draait hier nog prima mee.

 • Wiki=Wiiu. (k spel controle)

 • Ik twijfel een beetje. Ik sta er op zich niet negatief tegenover. Sinds ik de Xbox One heb staan heb ik mijn Xbox 360 niet meer aangeraakt en ik denk ook niet dat ik dat nog snel ga doen. Het voelt toch een soort van oud aan, ook al valt dat eigenlijk wel mee.  Tomb Raider en GTA 5 waren allebei Top Xbox 360 games, maar er moet wel echt iets veranderen wil ik ze nogmaals kopen op de Xbox One. Ik vind de toevoegingen van Tomb Raider bijvoorbeeld niet genoeg om het spel opnieuw te kopen en grafisch lijkt de game ook niet veel mooier.  Aan de andere kant zou ik GTA 5 misschien wel weer kopen omdat het gewoon leuk blijft om in die game te klooien. Voor het verhaal zal ik het niet zo snel doen, want die heb ik al gedaan, maar als ze een Xbone versie uitbrengen waar ook goede DLC voor gaat uitkomen (zoals TLAD en TBOGT) dan aarzel ik geen moment. • Ik heb in het verleden ook wel eens nieuwe versies van games op nieuwe consoles gekocht, puur en alleen omdat er in de launch periode nu eenmaal niet zoveel uit komt.
  Ik vond de nieuwe Tomb raider een enorm goed spel en zij zag er op de '360 al heel goed uit (ik dacht zelfs nog "waar hebben we eigenlijk die next gen consoles voor nodig" ).
  En als je een hekel aan deze "nextgen ports" hebt, zou je eigenlijk hetzelfde over HD-remakes moeten zeggen!  En het is natuurlijk mooi voor mensen voor wie de One of PS4 hun eerste console is.

 • Je wordt dan ook niet verplicht om de game opnieuw te kopen, het is enkel interessant voor diegene die het er voor over hebben of wie de game nog niet gespeeld hebben en zo nog de ervaring mee kunnen pakken maar mensen kijken hier vaak overheen. Ik vind het persoonlijk niet erg. Ik kan de negatieve reacties wel snappen maar kijken mensen daarbij dan niet teveel naar zichzelf? "Ik heb de game al gespeeld dus het is niet nodig", en die duizenden andere spelers dan? Stop dan "Voor mij" tussen "is" en "niet".

 • Mensen gaan er vanuit dat er resources verspilt worden aan zulke ports. Je kunt immers die mensen betere gaan zetten op een originele game dan de tijd verspillen aan het over porten van een game, maar voor het gemak vergeten ze dat een port je wel kostbare kennis kan opleveren over de hardware.

 • Goede column, Michel! Vooral je laatste alinea slaat de spijker op z'n kop.

 • Eigenlijk vind ik de meeste 'gamers' hier beetje zeurpieten. Het is nooit goed.
  Wees juist blij dat games in het algemeen nog zo goed verkopen tov muziek en films.
  Hoe meer uitgevers verdienen, hoe meer wij kunnen gamen. :) Is toch alleen maar goed dat games opnieuw worden uitgebracht? laat die game-business maar draaien! :)

 • Dat je zelf nog ontkent dat je in de val loopt xD Zonder toevoegingen zijn deze versies niet nodig. De mensen die ze willen spelen hebben het al gespeeld en kunnen ze nu zelfs uit de budgetbak vissen om ze nog op de last gen te spelen. Dat mensen op gta5 next gen zitten te wachten komt vooral omdat de game net voor de launch van de nieuwe generatie uit kwam. Ieder zijn ding, maar voor een iets opgepoetste versie leg ik geen geld neer.

 • Ik heb enkele current gen games nog niet gespeeld en zou ze graag op mijn ps4 willen spelen dus kom maar op met die ports.

 • Next gen versie is niet altijd beter. Kijk maar naar Twilight Princes. That said, als ik een game nog niet gespeeld zou hebben zou ik next gen wel overwegen.. zoals bv AC4  Maar dubbel dip? No way.

 • Gta 5 koop ik niet op de ps4.

 • Het is denk ik een logisch gevolg van de gigantische kosten die ontwikkelaars tegenwoordig moeten maken om een grote game te maken. Hoewel het deze nieuwe generatie wel lijkt alsof er meer 'oude' titels op de consoles uitkomen dan nieuwe, snap ik het dus wel als je bedenkt hoeveel tijd en geld het kost om een nieuwe game te maken. Laat staan een next-gen engine te ontwikkelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren