1. Even bijkomen van Tomb Raider: Definitive Edition

Even bijkomen van Tomb Raider: Definitive Edition

Twee uur lang. Twee meeslepende uren lang heb ik Lara zien vallen, opkrabbelen, bloeden, pijn lijden en pijn brengen. Ze kreeg geen moment rust, er was niet één scène waarin de game even een tandje terugschakelde. Ik heb daardoor niet eens even mijn verdroogde lenzen kunnen omruilen voor een bril. En het glas appelsap dat ik twee uur geleden inschonk staat ook nog onaangeroerd op de salontafel. Door het tempo werkelijk geen seconde even te verlagen, greep Tomb Raider: Definitive Edition me echt bij de kladden. “Lara geen rust, jij dan ook geen rust,” moet ontwikkelaar Crystal Dynamics hebben gedacht. Even bijkomen hoor.

Omdat er juist nu met de release van de Definitive Edition vast genoeg mensen zijn die de game voor het eerst gaan spelen, zal ik niet teveel in detail treden over wat mevrouw Croft precies meemaakt. Kleine hint voor iedereen die ‘m wel al uit heeft: gasexplosies. Mijn hemel, de hoeveelheid shit die boven Lara’s hoofd wordt uitgestort is haast onmenselijk. Hoe is Crystal Dynamics hier in vredesnaam op gekomen? Hebben ze speciaal een vacature geplaatst? Bijzondere vacature zal dat zijn geweest. “Gezocht: sadist c.q mensenhater. Minimaal 3 jaar ervaring. Affiniteit met marteling en Michael Bay-films (voor de explosies en actie) is een pré”. Hoe dan ook, op dit punt in de game, ergens in het midden, heeft Lara al meer ellende meegemaakt dan Nathan Drake in drie complete games.

Ademloos

Als het Crystal Dynamics’ intentie was om mij bij mijn kladden te grijpen, zijn zij in ieder geval met vlag en wimpel geslaagd. Ademloos, met uitzondering van zo nu en dan een meelevende ‘oeh’ of ‘aah’, zat ik op het puntje van mijn stoel. Dat is maar goed ook, want zo heb ik Lara de afgelopen twee uur echt zien veranderen. Van het onschuldige meisje die in het begin van de game nog bibberend voor het eerst een hertje vilt is weinig over. Inmiddels is ze een meedogenloze killer die voor weinig terugdeinst. Ze schiet brandende pijlen in het gezicht van vijanden en slaat zo nu en dan een schedel in met een steen. Met als gevolg overigens hilarische reacties van de volledig overrompelde vijanden, die oprecht verbaasd zijn dat zo’n jong grietje tot zulke dingen in staat is. Tja, ook weer niet zo verwonderlijk, gezien wat Lara net allemaal heeft meegemaakt.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat ook in de Definitive Edition de filmwaardige beleving de grootste trekpleister is. Niet de voice commands, de toegevoegde dlc of de meekleurende lichtbalk op de DualShock 4 (meer over dit alles in de recensie), maar gewoon de rauwe actie. Hoe cliché het ook klinkt, Tomb Raider is echt een achtbaanrit. Maar volgende keer doe ik wel eerst even mijn lenzen uit en tank ik flink vol voordat ik instap.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik Tomb Raider toen hij eerst uitkwam voor de 360 gekocht en gespeeld tot SPOILERS: waar lara het vliegtuig achter zich aankrijgt, terwijl ze de berg af glijdt..  Helaas heeft mijn Xbox rond die tijd het leven gelaten en heb ik de game verkocht, met pijn in mijn hart.  Mijn vraag is, is het spel nog lang en interessant genoeg om hem nu voor de PS4 opnieuw aan te schaffen. Want ik vind het persoonlijk jammer dat ik het spel nooit af heb kunnen maken, maar ik heb ook geen idee hoe ver ik in het spel was.
  Dus nu kopen, of wachten op de budgetbak?

 • Nu kopen, ik heb de game meerdere keren achter elkaar rond gespeeld en het blijft gewoon hangen dat je hem nóg een keer wilt spelen. Enig nadeel vond ik wel dat je geen "newgame +" hebt dus zul je steeds weer opnieuw je wapens moeten upgraden. Hoewel het anders ook wel te gemakkelijk zou worden ;)

 • Dat had ik ook heel erg bij deze game, ik wilde eigenlijk gelijk nog een keer spelen. Tot nu toe heb ik dat alleen bij Uncharted gehad.

 • Waarom wachten tot hij in de budgetbak ligt? Je kan Tomb Raider (normale versie) nu ook al gewoon kopen voor 10 euro.

 • Omdat hij denk ik op het moment alleen een PS4 heeft. Dan kost hij 45 euro… aangezien hij iets over de helft was weet ik niet of hij 'm gelijk moet kopen… Ik zou wachten tot ie een eurootje of 30 is, over een maandje, misschien 2. :)

 • Ik zou het gewoon nu kopen gewoon voor de game te ondersteunen zodat square niet weeral afkomt met "tomb raider heeft slecht verkocht"

 • Ik heb zowel een PS3 als 4 nog staan, alleen het voelt een beetje kut om een spel voor de ps3 te kopen als ik ook een ps4 hier heb :P.
  Maar ergens heb ik ook een gevoel dat dit spel snel in de instant game collection van PS+ zou kunnen verschijnen..
  Ik denk dat ik eerst Thief en Rayman Legends ga spelen deze maan, mocht ik tijd en zin overhebben kan ik deze nog altijd snel scoren ;)

 • tot zo ver is het een vette game en een mooi hoesje heb ik. alleen soms loop de cut sence vast weet alleen niet waar dat aan lig.

 • Hoe zit het met de vele bugs in de game? Tegen het einde hebben veel mensen last van corrupte save games.

 • Heb nog geen enkele bug meegemaakt.

 • Heel gruwelijk dit spel, Speel hem op de xbox one. Ben nu pas op 36% maar je wilt inderdaad door blijven spelen. Heb ik met weinig games gehad tot nu toe. Zou hem zeker aanraden.

 • Ik heb hem ook opnieuw gekocht op de xbox one. Eén van de weinige games die ik vorig jaar uitgespeeld heb en nu ga ik dat gewoon opnieuw doen.  Online heb ik wel heel veel problemen.
  Ik denk dat ik nog maar 1 team deathmatch heb kunnen uitspelen zonder connectie te verliezen tijdens de verschillende rondes.  Zeker een aanrader voor iedereen met een xbone, ps4 of vorige generaties.

 • En draait onze 60fps&1080p-TR-game een beetje smooth op de PS4?
  Zoja, dan is dit voor mij een must have ;)

 • Op de PS4 schommelt het van 45fps tot bijna 60fps, terwijl de Xbone amper de 30fps haalt.  Hieronder vind je een download-link: het is een stukje film van de PS4 versie (met de juiste hoeveelheid fps). Afspelen via Quicktime of een andere Player ;-)  http://www.gamersyde.com/download_tom…

 • Deze game is zeker de moeite waard, Doen dus!!!  Ik heb echt genoten van Lara..

 • Zo, net aangeschaft. Ik vond hem bij Mediamarkt online voor €29,- zonder verzendkosten. Dus dat is ook wel een aardige prijs.
  http://www.mediamarkt.nl/mcs/product/…

 • Zo, net aangeschaft. Ik vond hem bij Mediamarkt online voor €29,- zonder verzendkosten. Dus dat is ook wel een aardige prijs.
  http://www.mediamarkt.nl/mcs/product/…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren