Hoe wordt Nederland wereldkampioen? - FIFA geeft Louis van Gaal gelijk!

Artikel | -

13 juni is het zover. Dan begint voor het Nederlands elftal het WK met wraakkansen op Spanje. Met de sfeer zal het ongetwijfeld wel goedkomen, maar we zien Van Persie en co natuurlijk ook graag presteren. Wij zochten uit hoe Louis van Gaal het verst kan gaan komen. Geen dank, zo zijn we.

Prima keepers, een matige verdediging, een degelijk middenveld en een fantastische aanval: hoe laat je die het beste samenspelen? Sinds het wegvallen van Strootman is er veel discussie over het systeem en Louis van Gaal lijkt voor het on-Nederlandse 5-3-2 systeem te gaan kiezen. Maar of we nou Nederlands of on-Nederlands spelen, we willen wel eens een keer écht feestvieren. Om de beste opstelling te testen gebruiken we 2014 FIFA World Cup Brazil. Negeer je even de veel te dure prijs en de ietwat karige content, dan blijft van FIFA WK alsnog een fantastische voetbalgame over. Het is ideaal materiaal om alvast in de sferen van het WK te komen.

Even snel onze voorwaarden: we doen niet aan profielschetsen, vormanalyses of het ik-mag-je-gehalte. FIFA doet uitstekend werk om de spelers te beoordelen en daar maken we graag gebruik van. De spelers met de hoogste ratings van de huidige selectie staan dus in onze opstellingen. Dat betekent ook dat Strootman en Van der Wiel ontbreken, en we ook Emmanuelson, Van Dijk (waarom is daar zoveel ophef over?), Buttner en andere twijfelgevallen weglaten. Alle resultaten die je hieronder ziet zijn het resultaat van de eerste simulatie.

Poging 1: 4-3-3
Resultaat: Uitgeschakeld in de groepsfase (3de)
Wereldkampioen: Spanje
Beste speler: David Silva

4-3-3; het oer-Hollandse systeem dat ideaal is voor opkomende backs, korte driehoekjes en aanvallend voetbal. Menig Nederlandse club zweert erbij en in het verleden hebben we er ook zeker resultaat mee gehaald. Ook met het Nederlands elftal.

In 2014 gaat dat in ieder geval niet gebeuren. Volgens FIFA WK dan. Nederland staat na een kansloze wedstrijd tegen Spanje en een frustrerende 1-0 verliespartij tegen Australië roemloos onderaan. Een overwinning voor de eer op Chili verandert niks aan een troosteloos WK. Blind, Depay en Van Persie nemen elk één goal voor hun rekening.

Poging 2: 4-2-3-1
Resultaat Uitgeschakeld in de groepsfase
Wereldkampioen: Brazilië
Beste speler: Oscar

Van Basten veranderde in aanloop naar het EK van 2008 van koers. Hij veranderde de 4-3-3 opstelling in 4-2-3-1. Dat was ook vrij logisch; Sneijder, Robben en Van Nistelrooy waren het al gewend bij Real Madrid en ook de andere internationale spelers speelden geregeld in dat systeem. Ook Van Marwijk nam het systeem over en werd pardoes bijna wereldkampioen. Twee controlerende middenvelders gaven extra gewicht aan de relatief zwakke verdediging.

Het aankomende WK verloopt echter precies zoals het vorige EK. Nederland verliest alle groepswedstrijden. De cijfers spreken daarbij voor zich: Nederland scoort slechts twee keer en krijgt acht goals tegen. Er is ook geen enkele speler die boven de rest uitsteekt. Zelfs Robben, Van Persie en De Jong blijven qua beoordeling rond een mager 6je hangen.

Poging 3: 4-4-2
Resultaat: Uitgeschakeld in de groepsfase
Wereldkampioen: Spanje
Beste speler: David Silva

4-4-2 is een heerlijk all-round systeem, waarmee je het middenveld goed bezet houdt en toch genoeg stootkracht voorin hebt. Het is ook het ideale systeem om Van Persie en Huntelaar als spitsenduo te testen. Geen enkele trainer van het Nederlands elftal heeft ooit getracht een systeem om deze topscoorders te bouwen.

Het resultaat uit zich niet in succes. Alweer wordt Nederland in de groepsfase uitgeschakeld. Weer worden alle wedstrijden verloren en weer zijn de cijfers schokkend. Nederland scoort drie keer en krijgt er negen tegen. Overigens lijkt het er wel op dat de aanwezigheid van Huntelaar in het voordeel van Van Persie werkt. De spits van Manchester United scoort namelijk drie keer en steekt met een 7,5 gemiddeld ook met kop en schouders boven de rest uit. Ook vragen we ons na drie pogingen af wat in hemelsnaam dat Australië zo sterk maakt.

Poging 4: 3-4-3
Resultaat: Uitgeschakeld in de 8 ste finale door Mexico
Wereldkampioen: Duitsland
Beste speler: Schweinsteiger

We zijn er klaar mee. We zijn drie keer roemloos ten onder gaan met, volgens ons, toch vrij logische opstellingen. Tijd voor een beetje verrassing. We proberen 3-4-3 uit, met middenvelders De Guzman en Fer aan de buitenkanten. We nemen het risico dat we achterin één op één komen te staan, maar dan moeten we maar gewoon vaker scoren dan de tegenstander.

Eindelijk krijgen we ook resultaat. We komen de groepsfase door op de eerste plaats en ontlopen Brazilië in de volgende ronde. We verliezen weliswaar alweer van Spanje, maar weten ons doelsaldo op te krikken tegen Australië en Chili. Opvallend genoeg wordt Lens de topscoorder met vier goals. In de volgende ronde treffen we Mexico. Op het eerste gezicht een eitje, maar in de verlenging schiet het Zuid-Amerikaanse land toch de 2-1 tegen de touwen. Jammer, maar we zijn er wel over uit dat Nederland wel iets verrassends kan gebruiken.

Poging 5: 5-3-2
Resultaat: Wereldkampioen (!!!)
Beste speler: Iniesta

We bewaren het idee van Louis van Gaal voor het laatst. Tegen Ecuador zagen we het Nederlands elftal in het veelbesproken 5-3-2 systeem spelen. Dat ging in eerste instantie moeizaam, maar toch wist Nederland gaandeweg de tweede helft met een veredeld eredivisie-elftal flink de druk op te voeren tegen Ecuador. We zijn niet wild enthousiast, maar schrijven het systeem zeker niet af. Louis van Gaal past zijn systeem aan aan de spelersgroep en dat zien we maar al te graag.

We geloven onze ogen niet als we het systeem uitproberen in FIFA WK. Nederland wordt wereldkampioen. Ja, echt waar, Nederland wint in een zinderende finale van Spanje. Er moeten wel penalty’s aan te pas komen na een stand van 1-1, maar het resultaat telt. In de groepsfase komen we overigens goed weg. We verliezen kansloos met 4-0 van Spanje, spelen met 1-1 gelijk tegen dat dekselse Australië, maar komen toch verder na een 1-0 overwinning op Chili. Twee goals van Robben doen het hem uiteindelijk. In de 8 ste finale komen we Brazilië tegen, maar de favoriet vliegt er uit na penalty’s. Vervolgens wordt Colombia met 3-0 van het veld geveegd en krijgen we in de halve finale een heuse klassieker tegen Duitsland. Die wedstrijd wint Nederland op zijn Duits als De Vrij in de laatste minuut de 2-1 binnenschiet. Spanje verslaat ons in de finale vervolgens geen tweede keer.

Wij hebben in ieder geval hoop gekregen voor het aankomende WK en zien Louis van Gaal al op het stadhuisplein schreeuwen dat we de beste van de wereld zijn. Wat vinden jullie? Hebben jullie vertrouwen in 5-3-2 en het Nederlands elftal?


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.