1. Far Cry 4 preview – Ter land, ter olifant of in de lucht

Far Cry 4 preview – Ter land, ter olifant of in de lucht

Op de E3 heb ik de demo van Far Cry 4 drie keer kunnen spelen en ik heb mij die alle drie de keren even goed vermaakt. Het zegt iets over hoe verschrikkelijk goed alle verschillende manieren van aanpak in de open wereld in balans zijn en hoe leuk het is om iedere situatie op verschillende manieren te benaderen.
.
Far Cry 4 speelt zich af in een fictief gebied in de Himalaya genaamd Kyrat. Ene Pagan Min (met de stem van Troy Baker, die je gerust de nieuwe Nolan North mag noemen) heeft zichzelf tot koning van deze plek uitgeroepen. Dat ziet de lokale bevolking natuurlijk niet zo zitten dus ontstaat in het gebied een ware burgeroorlog, waar jij als Ajay Ghale, een voormalige inwoner van dit land, bij betrokken raakt.

Ajay mag dan wel een persoonlijke connectie hebben met Kyrat; hij houdt vooral zijn mond tijdens het spel, waardoor hij de gameplay niet in de weg zit met geklaag en/of gezeur. Met de hoofdpersoon van Far Cry 3 in het achterhoofd is dat maar beter ook. Die gameplay is namelijk enorm leuk en veelzijdig.

Verover de basis, poging één
Op de E3 is daar het nodige van te zien. In een klein gedeelte van het uiteindelijke landschap moet er een vijandelijke basis veroverd worden en dat kan op drie verschillende manieren: door stilletjes naar binnen te sluipen, alle alarmen uit te schakelen en vervolgens met alle soldaten af te rekenen, door op de rug van een olifant naar binnen te paraderen, of door met een helikoptertje van bovenaf hel en verdoemenis te zaaien.

Ik kies als eerste voor de laatste optie en dat voelt meteen als de beste keuze. Een kleine helikopter staat bij de ingang van de basis geparkeerd en voor ik het wist schiet ik de lucht in om veilig vanuit de hoogte granaten te lanceren op groepjes nietsvermoedende soldaten.

Dat gaat best lekker totdat eentje mijn salvo’s weet te ontwijken en de alarmbellen weet te rinkelen. Jeeps vol met nieuwe soldaten komen plotseling aanzetten en zelfs een grotere en veel zwaarder bewapende helikopter komt zich met mijn poging om de boel over te nemen bemoeien. Het laat zich raden dat ik niet lang daarna grandioos neerstort in de bergen van Kyrat.

Verover de basis, poging twee
Poging twee om de basis over te nemen waag ik samen met Gerard. Met allebei een olifant onder onze kont beuken we de grote houten deuren van de basis in en gaan we met iedere soldaat die dom genoeg is om het vuur te openen aan de haal. Mensen en jeeps worden in de rondte geslingerd alsof het niets is en mijn olifant gaat, nadat ik van zijn rug ben afgestapt, gewoon op eigen houtje verder met chaos en destructie aanrichten. We zijn lekker bezig de boel over te nemen tot Gerards olifant het loodje legde.

De manier waarop de olifant het ineens alleen opneemt tegen de vijand doet denken aan de manier waarop je wilde dieren op een soortgelijke manier kon gebruiken in Far Cry 3. Pas op dat moment valt mij op hoe weinig dit vierde deel eigenlijk verschilt met zijn voorganger. Er is een nieuwe locatie, er zijn nieuwe wapens en voertuigen, maar in de open wereld houd je je gewoon weer met dezelfde dingen bezig. Dat is alleen zo’n leuke bezigheid waarin je zoveel vrijheid hebt om zelf te bepalen hoe je bijvoorbeeld het bevrijden van zo’n basis aanpakt, dat je ons er niet over zult horen klagen.

Verover de basis, poging drie
Deze keer besluiten Gerard en ik sluipend de basis binnen te dringen. Dus moeten we daarvoor de juiste uitrusting kiezen. Terwijl ik met een demper op mijn pistool naar binnen sluip door met een soort ‘hookshot’ tegen één van de muren op te klimmen, zoekt Gerard een mooi plekje uit om soldaten vanaf een afstandje uit te schakelen. Het plan verloopt voorspoedig, totdat ik ontdekt word voordat ik het tweede alarm kan deactiveren.

Een chaotisch gevecht begint waarin ik huisjes en hutjes invlucht voor dekking terwijl jeeps vol soldaten de basis binnenstromen. Gerard heeft ze ondertussen voor het uitkiezen en begint gaten in onze vijanden te schieten. Met behulp van een turret en een bazooka die in één van de hutjes verscholen lag weet ik uiteindelijk de helikopter neer te halen en is er weer een stukje Kyrat vrij van militaire onderdrukking.


Onze samenwerking was misschien niet heel goed uitgedacht, maar leuk was het zeker. Het is daarmee de het onderdeel van Far Cry 4 waar we het meest enthousiast van worden. De game mag dan wel heel erg op zijn voorganger lijken en kleine aanpassingen zoals de co-op, de helikopter en de olifant mogen dan wel niet bepaald realistisch zijn, dikke lol is het zeker wel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Heb me erg vermaakt met Far Cry 3, ik hoop maar dat er in Far Cry 4 voldoende vernieuwing zit. Anders gaat het toch wel snel als meer van hetzelfde aanvoelen vrees ik.

 • Soms zijn kleine aanpassingen voldoende om een topper neer te zetten.
  Concept far cry 3 was fenomenaal.  Niks meer aan doen.
  Alleen nieuw verhaal en kleine extra's zijn voor mij voldoende.

 • Minder geld zou ook een pre zijn, kwam om van de dollars in mijn portemonnee en me rugzak was veel te snel vol (zelfs op de hoogste moeilijkheidsklasse).

 • Dikke lol draait het bij mij om bij gamen.
  Far Cry 3 was een hele goede game waar ik me VELE uren mee vermaakt heb.
  Dus met vele kleine aanpassingen inclusief ander gebied en verhaal is voor mij voldoende om me blij te maken:D
  Ik heb dan ook erg veel zin in deze game en is een instant buy voor mij:D

 • Helemaal eens man!!!
  Je haalt de woorden uit m'n mond!!!  Het concept van far cry 3 was fantastisch. Dat moeten ze vasthouden.
  Een ander verhaal is uiteraard welkom. En grapisch is het om te smullen.

 • Dikke lol is alles wat ik verlang van een Far Cry game.

 • Op een paar momenten na vond ik FC3 maar saai. Ik had veel te snel dikke gear en de wereld zelf was veel te …'designed' en te weinig 'natuurgetrouw'. Op een één of andere manier zat FC2 veel meer onder mijn huid dan deel 3. ( en die had erg veel designfouten! ) Die psycho van 3 vond ik maar irritant en weinig interessante badguy. Als ie z'n hersens had gebruikt in plaats van z'n te verdwalen in zijn eigen wereldje had ie misschien gewonnen, sukkel. En daarnaast was het gewoon.. te amerikaans? Als je begrijpt wat ik bedoel?  Domme rijke amerikaanse twintigers raken gestrand op een onbewoond eiland vol pshychos? Wow, welke slechte hollywood C-film is dit. Weinig realistisch.. en dat vond ik jammer. Veel potentie, slappe uitvoering. In deel 2 was het in iedergeval nog grimmig en zag je een ( fictief, maar wel gebaseerd op afrika ) deel van de wereld in nood. FC3 was gewoon een mooie speeltuin, met gekken die je gewoon bruut neer mag knallen omdat niemand ze toch mist. Een spelplek voor licht-psychopatische en geweldadige gamers. En dat kan af en toe leuk zijn, maar het mist voor mij gewoon wat als het geen 'moraal' heeft. Het verhaal ging echt nergens over. Al die karakters waren stommer dan de gemiddelde nederlander volgens mij. Who does those things?!  Ziet er naar uit de 4 gelukkig terug gaat naar een wat 'realistischere' plek, maar ze gaan waarschijnlijk weer veel te hollywood toevoegen. I know it sells.. maar toch.  Van mij mogen dit soort spellen je best wel wat meer na laten denken over wat je aan het doen bent en het tegelijker tijd een goede rollercoaster van maken. Dat kan best als je wat goede scriptwriters in huurt lijkt me. Het hoeft niet super serieus, maar hou het wel een beetje realistisch.  We shall see..

 • Ik vond deel 2 een zware flop, Concept was leuk maar slecht uitgewerkt. Verhaal van 3 is idd flinterdun, maar de gameplay staat als een huis. Van mij mogen ze daarop voortborduren met een next gen sausje en nieuwe omgeving. Kan haast niet wachten.

 • Je zit een game te spelen man,je weet wel fun hebben.En zelf ben je ook niet al te snugger met je onbewoond eiland vol psychos,wel eens van contradictie gehoord? Ik zit niet te wachten op een moralistisch verhaal als ik een game zit te spelen.Maar ja gezien je stukje is arrogantie jou niet vreemd

 • Nu al zin in. Voor mij samen met bf de najaars klappers

 • Is het mogelijk de hele game Co-op te spelen, qua verhaallijn bedoel ik dan?  Vind het sowieso al een gru-we-lijke game, maar een volledige Co-op modus zou het echt helemaal afmaken!!

 • Wanneer je in 'Co-op' gaat worden de missie's uitgeschakeld volgens mij.

 • Ook leuk, wel jammer.. Hoe ziek zou het zijn een sandbox als GTA of FC de missies samen te kunnen spelen en zodoende iets van wat meer diepgang te kunnen geven aan een bepaalde tactiek in je spel.

 • "… valt mij op hoe weinig dit vierde deel eigenlijk verschilt met zijn voorganger."  Tijdens het lezen van de preview had ik al het gevoel dat deze game enorm op zijn voorganger lijkt. Totdat ik dit tegenkwam en ik helemaal met ogen rolde. Hoewel ze zeker sommige elementen moeten houden, vrees ik voor een eentonige rehearsal. Zo kunnen ze makkelijk volgende games uitpoepen natuurlijk. Ubi being Ubi again.

 • Grootste nadeel van FC3 was het feit dat de outposts innemen zo leuk was dat je dat al heel snel gedaan had, en je vervolgens na de verhaallijn niks meer te doen had.  Ik hoop dat ze dat nu beter aanpakken!

 • Far Cry 3 overgeslagen, dus dan wordt het me makkelijk gemaakt als PS4 bezitter. :-)

 • Ben toevallig vorige week begonnen met FarCry 3 en heb er dikke pret mee, aanradertje voor de mensen die hem nog niet gedaan hebben. Verhaal heeft inderdaad niet zoveel om het lijf, maar de gameplay des te meer. Blijft iedere keer dikke pret om een outpost over te nemen, experimenteren is ook leuk. (andere wapens, mijnen en C4 leggen voor de backup troepen etc).  Hmm, kan niet wachten tot ik thuis ben :)

 • Bij gaat briljant worden :)::):) Tijgers schieten en olifanten jagen zie ik overal terugkoemn http://www.xgn.nl/preview/58616/far-c…

 • Heb de game net één week, werd erg nieuwsgierig naar jullie video, krijg ik een foutmelding, video not found! Nou moe?!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren