1. Voorspellen met 2014 Fifa World Cup: Is die game nou zo dom, of…

Voorspellen met 2014 Fifa World Cup: Is die game nou zo dom, of…

…is voetbal zo’n onvoorspelbaar spelletje? Vlak voor het toernooi van start ging, voorspelde EA met behulp van 2014 FIFA World Cup Brazil dat Duitsland over minder dan twee weken de beker mee naar huis neemt. Dat klonk toen aannemelijk – en Duitsland staat ook gewoon in de kwartfinale – maar nu het toernooi over de helft is zetten wij toch wat vraagtekens bij EA’s voorspelling. Net als heel poule-invullend Nederland zat EA er wat de eerste fase van het WK betreft ongelooflijk naast.


EA’s voorspelling
Van de zestien landen die volgens EA’s voetbalgame de achtste finale zouden halen, zijn er al zes in de poulefase gestrand: Ivoorkust, Portugal, Rusland, Spanje, Engeland en Ecuador. Daarnaast staan er nog eens drie landen op de verkeerde plek. EA dacht dat Colombia, Duitsland en ons eigen Nederland genoegen moeten nemen met een tweede plaats in de poule, terwijl dit drietal in het echte toernooi juist groepswinnaar werden. Colombia en Nederland wonnen zelfs alle wedstrijden.

We tellen in totaal dus negen fouten. Slechts zeven landen plaatste EA op precies de goede plek: Brazilië, Uruguay, Frankrijk, Nigeria, Mexico, Argentinië en België. Frankrijk – Nigeria is daarmee de enige volledig correct voorspelde achtste finale. Grappig detail, de ‘troostfinale’ om de derde plek zou volgens EA gaan tussen Spanje en Portugal. Inmiddels weten we dat beide landen wel een beetje troost kunnen gebruiken. En dat deze voorspelling toch wel in de prullenbak kan. Tijd om het zelf te proberen.

Eigen simulaties voorafgaand aan het toernooi
Ook als we de toernooien die wij zelf voordat het WK begon speelden nog eens bekijken, zien we een heel ander toernooi dan op de tv. We zeggen er even bij dat wij Nederland bestuurden en dat de uitslagen van Oranje daarmee niet helemaal ‘eerlijk’ zijn; wij stonden immers letterlijk aan de knoppen. Simuleren met de correcte selecties zonder updates op basis van vorm, is helaas niet meer mogelijk en dus zijn we veroordeeld tot deze oude saves.


In het eerste toernooi dat wij met de definitieve selectie (inclusief spelers als Kongolo en Veltman, die er pas later in werden gepatcht) wonnen, tellen we met Kroatië, Spanje, Japan, Italië, Ecuador, Bosnië-Herzegovina en Rusland maar liefst zeven achtste-finalisten die in realiteit de groepsfase niet wisten te overleven. Zij stuurden onder meer Frankrijk, Costa Rica en Colombia al vroeg naar huis, terwijl die nu in Brazilië schitteren in de kwartfinale. Alleen in poule G gaan de twee juiste teams door, al is in onze simulatie USA wel poulewinnaar en moeten onze oosterburen genoegen nemen met een tweede plek. Griekenland en Zwitserland staan ook onterecht op de eerste plek in hun poule. Zodoende komt deze simulatie uit op elf verkeerd ingevulde achtste finalisten. De finale wisten we trouwens te winnen van gastland Brazilië.

In de tweede simulatie die we draaiden voordat het toernooi begon, lijken de voorspellingen iets logischer. Zo is precies goed voorspeld wie de nummer 1 en 2 zijn in poule A, E en G. Toch tellen we met Spanje, Ivoorkust, Italië én Engeland (waarmee heel poule D verkeerd is voorspeld), Bosnië en Rusland weer zes incorrecte achtste finalisten. Colombia staat ook nog eens op de verkeerde plek en zo komen we op zeven echte fouten. Wel grappig: Poule G klopt dit keer precies. Duitsland wint met 7 punten, USA op doelsaldo door met 4 punten, Portugal dus ook op 4 punten maar een minder doelsaldo, en een erepuntje voor Ghana. Overigens wonnen we de finale met Nederland opnieuw, dit keer van Spanje.

De voorspellingen van beide simulaties komen niet helemaal overeen, maar we zien wel Spanje, Italië, Bosnië en Rusland tot twee keer toe door gaan, terwijl Costa Rica en Algerije in beide gevallen kansloos sneuvelen en niet eens weten te winnen. Als we de World Cup-game voorafgaand aan het toernooi moeten geloven, zijn alleen Brazilië, Duitsland, Argentinië en België zekerheidjes. En natuurlijk Nederland, maar nogmaals: die ploeg hebben wij een handje geholpen.


Voorspelling met geüpdatete teams
We spoelen een paar weken vooruit. De poulefase zit erop en EA heeft de teams inmiddels meerdere keren geüpdatet. Op basis van hun prestaties in het echte toernooi heeft EA veel spelers aangepast. In geval van Nederland is er wat getweaked aan spelers als Robben en Memphis Depay, bij Costa Rica en Algerije zien we dat nagenoeg de hele selectie wel wat bonuspunten heeft gescoord.

De aanpassingen hebben echter niet altijd het beoogde effect. We zeggen er expliciet bij dat we in deze simulatie niet zelf spelen, en nu dus ook naar de prestaties van het virtuele Nederland kunnen kijken. Nederland wordt groepshoofd met 7 punten, gevolgd door… toch weer Spanje. Ook Kroatië, Italië, Ecuador, Bosnië en Portugal zien we de poulefase overleven. Daar staat tegenover dat Algerije dit keer voor het eerst de poulefase doorkomt en dat Engeland net als in het echt slechts één puntje weet te veroveren. Zo hebben sommige aanpassingen weldegelijk effect, al komt Costa Rica opnieuw de poulefase niet door. Als we overigens doorsimuleren, zonder mee te spelen, zien we Oranje de finale halen om vervolgens met 3-0 te verliezen van… alweer dat verdraaide Spanje. Met zes fouten de meest ‘correcte’ simulatie tot nu toe, maar het slaat natuurlijk nergens op dat Spanje uiteindelijk zou winnen.

In onze laatste simulatie wordt Nederland tweede in de poule, achter Spanje dat later wéér de wereldbeker zou pakken. We gaan weer even het rijtje af. Kroatië door, Ivoorkust door, Italië en Engeland door en Rusland door. Zwitserland en Frankrijk zijn van plek gewisseld. Heb je meegeteld, dan tel je ook weer zes landen door die in het echt na drie wedstrijden naar huis mochten, en drie teams op de verkeerde plek. Negen fouten. Wij stranden in de achtste finale tegen Brazilië, Spanje wint weer de beker. We zijn dus weer helemaal terug bij af.
De bal is rond
Conclusie? Zelfs na alle aanpassingen op basis van echte vorm, zien we in de game iedere keer weer een zelfde soort toernooi zich voltrekken dat in de verste verten niet lijkt op wat we nu op tv zien. Maar wie had dan ook gedacht dat Del Bosques sterrenensemble al na drie wedstrijden roemloos ten onder zou gaan, in plaats van inderdaad gewoon opnieuw prijzen te pakken? En dat Algerije en Costa Rica zo ver zouden komen, zeker gezien hun poules? Wij niet, en afgaande op de simulaties in 2014 FIFA World Cup Brazil, EA ook niet.

De conclusie die we kunnen trekken? Dat de bal rond is, voetbal niet op papier wordt gespeeld en het een spelletje vol verrassingen is. Je hoeft je dus niet slecht te voelen als je in de poule op je werk, klas of vriendenclub onderaan bungelt. Het is een WK tegen alle logica in. Alleen Louis van Gaal weet tegenstanders op dit WK (vooralsnog) precies goed in te schatten. En wie weet geeft juist dat ons nog de meeste kans om op 13 juli dat gouden beeldje op te mogen tillen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk artikel weer. Bij mij op het werk staan de mensen die nooit voetbal kijken bovenaan in de poule. Een daarvan heeft zelfs Colombia - Costa Rica als finale..:P Als dat uitkomt eet ik m'n hoed op.

 • Is dat die hoed op je avatar? Die ziet er niet echt appetijtelijk uit namelijk.

 • Haha inderdaad. Als je een smakelijke hoed als alternatief hebt mag je die tegen die tijd voorleggen..;)

 • Knap, dat je hier zo'n serieus en lang artikel over kunt schrijven. Ik was de motivatie al bij de eerste alinea verloren. Met het lezen kwam ik trouwens drie alinea's verder! ;)

 • Ik wed op wedstrijden. En heb moeite met het voorspellen van Nederland vs Costa Rica. Het kan echt alle kanten op. Ik gok op gelijkspel met verlenging. Costa Rica gaat alles geven. Die trainer van Costa Rica beweerde al dat zijn spelers Robben gaan temmen.  Colombia vs Brazilie Colombia wint deze wel (eventueel in de verlenging)
  Frankrijk vs Duitsland gelijkspel win voor Duitsland
  ARG vs Belgie Messi maakt die belgen af 2-0

 • Nah, Belgie ownt die Argentijnen wel :P

 • Jongen wtf jij hebt duidelijk niet gekeken naar belgie VS ,Belgie wint vn Argentinie en dan in de halve finale gaan die kaaskoppen,(als ze al doorgeraken) ons geen duimbreed in de weg leggen haha topspelers hebben jullie met kongolo en dirk kuyt op de linksachter loooooooool

 • Ok, nu weer terug in je hok..

 • Jullie held Hazard faalt ongelooflijk hard en waarom je twee zwakke spelers eruit haalt snap ik niet want dan kan ik ook Defour en Alderweireld noemen die er niet veel van bakken. Wij hebben klasse spelers als Robben en Van Persie. Spelers van dat niveau zie ik bij België in ieder geval niet rondlopen. Maar goed, langs Messi komen jullie niet. België plaatst zich weer een na weet ik veel hoeveel jaar en meteen praatjes.

 • Erg leuk, zoals je die wedstrijden naspeelt. :)
  Ik ben alleen niet verbaasd dat de uitslagen niet zo kloppen. Daar is FIFA ook niet op berekend.
  Dan kan je het beter op Football Manager proberen. Door de echte simulatie en de echtere tactieken is de kans op een betere uitslag dan groter, want FIFA's tactieken werken nu eenmaal niet zo accuraat.
  Of je speelt het met PES, die wel weer goede tactieken heeft.

 • Mag het hopen dat wij Op13 juli met dat gouden beeldje in onze handen staan:)

 • Snap wel dat die wedstrijd uitslagen niet goed uivallen. Dat spel is zo gebugged als ik weet niet wat. Pak alle spellen bij elkaar die in 2014 zijn uitgekomen en dan nog kom je niet aan het aantal bugs dat in fifa 14 zit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren