Vijf games die in hun tijd gruwelijk mooi waren (maar nu niet meer)

Artikel | -

Mooi oud worden, dat willen we allemaal wel. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd. Je kan nog zo goed bij de tijd zijn, maar met grijze haren en rimpels krijgen we vroeg of laat allemaal te maken. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor videogames.

Games kunnen namelijk bijna bejaard zijn, maar nog steeds heel erg leuk om te spelen. Sommige games worden zelfs mooi oud. Een game zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker ziet er ook op de GameCube nog steeds goed uit en zelfs het realistischer ogende Metal Gear Solid 2: Sons of the Liberty heeft door een goedgekozen artstyle een bepaalde tijdloosheid.

Hoe anders is dat voor de volgende vijf games die in hun tijd bekend stonden om hun grafische kwaliteit. Toen waren ze misschien de mooiste meisjes van de klas, maar nu vooral vergane glorie als het op de graphics aankomt.

Pokémon: Blue & Red

We snappen het, de GameBoy was niet bepaald een krachtige spelcomputer. Met maar twee kleuren tot hun beschikking moesten ontwikkelaars creatief zijn om een beetje fatsoenlijke beelden op het kleine scherm te toveren. Dat lukte de ene keer beter dan de andere.

Pokémon Blue & Red zijn en waren bijvoorbeeld nog steeds legendarische games, maar die Pokémon-sprites… Oef! Bepaalde Pokémon zijn nauwelijks te herkennen want ze zijn zo verschrikkelijk lelijk. Toen deze games uitkwamen waren er nog geen tekenfilms, posters, boterhamdozen, drinkbekers, dekbedovertrekken waarin we Pokémon in al hun glorie konden aanschouwen. Tot die tijd dachten we dat Golbat er zo uitzag…

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Het is haast niet te geloven dat Oblivion en Skyrim op dezelfde generatie consoles zijn uitgekomen. Het verschil is namelijk gigantisch. Oblivion was in zijn tijd wonderlijk schoon, met zijn grote open wereld vol quests en avontuur, maar is helaas niet mooi oud geworden.

Het opvallendste voorbeeld daarvan: de verschrikkelijke gezichten van Tamriel. De mensen, elven en orcs die dit fantasieland bevolken zijn gewoon niet zo heel fijn om naar te kijken. Dat zou niet zo’n probleem zijn ware het niet dat de game op de meest onhandige manier inzoomt op de gezichten van deze figuren wanneer je ze aanspreekt. De rotkop van je grootste fan hoeven wij bijvoorbeeld nooit meer te zien.

Tomb Raider

Er was een tijd dat Lara Croft in de eerste Tomb Raider gezien werd als seksbom. Vandaag de dag voelt het een beetje alsof er massaal gegeild werd op een grottekening. Met haar rare gezicht en puntige lichaam heeft Lara Croft weinig weg van een echt mens, laat staan een echte vrouw.

De fascinatie die de wereld met Lara Croft leek te hebben is de laatste jaren gelukkig een stuk minder geworden. Haar games waren vroeger misschien wel beter, maar ergens zijn we ook wel blij dat Lara steeds meer op een echt persoon is gaan lijken en niet langer het monsterachtige wezen is dat ze ooit was.

Mortal Kombat

Zoiets als Mortal Kombat hadden we in 1992 nog nooit gezien. Het extreme geweld, het gevechtssysteem en de fotorealistische(!) graphics waren allemaal ongezien. Het geweld was des te heftiger door het simpele feit dat de personages er echt uitzagen. Het is dan ook ergens wel geestig dat zowel het geweld als de graphics een beetje verouderd aanvoelen.

Je hoeft alleen maar naar de trailer van Mortal Kombat X te kijken om te zien hoeveel extremer het bloedvergieten is geworden. De graphics, tja die zijn vandaag de dag natuurlijk ook beter. Het is wel opvallend hoe stroef en houterig de eerste Mortal Kombat er vandaag de dag uitziet. Fotorealistisch is het allang niet meer te noemen al zouden we het ergens ook wel weer cool vinden als de nieuwe Mortal Kombat een soortgelijke fotorealistische grafische stijl zou toepassen.

Final Fantasy VII

Final Fantasy VII zou zomaar de meest geliefde game ooit kunnen zijn, maar gamers die deze klassieker nog nooit hebben gespeeld kunnen misschien beter wachten op de onvermijdelijke(?) remake. De zevende Final Fantasy is een kind van zijn tijd. Met zijn verschillende grafische stijlen die bijna allemaal even lelijk zijn is dit vandaag de dag een game die grafisch alleen is te waarderen met een flinke dosis nostalgie.

Final Fantasy VII is daarmee een typische game uit het PlayStation 1 tijdperk. Met de primitieve 3D-graphics produceerde ontwikkelaars de ene na de andere game die de tand des tijds niet bepaald hebben weten te doorstaan. Tof in hun tijd en in de meeste gevallen nog steeds leuk om te spelen, maar zeker niet moeders mooiste.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.