1. Vijf games die in hun tijd gruwelijk mooi waren (maar nu niet meer)

Vijf games die in hun tijd gruwelijk mooi waren (maar nu niet meer)

Mooi oud worden, dat willen we allemaal wel. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd. Je kan nog zo goed bij de tijd zijn, maar met grijze haren en rimpels krijgen we vroeg of laat allemaal te maken. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor videogames.

Games kunnen namelijk bijna bejaard zijn, maar nog steeds heel erg leuk om te spelen. Sommige games worden zelfs mooi oud. Een game zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker ziet er ook op de GameCube nog steeds goed uit en zelfs het realistischer ogende Metal Gear Solid 2: Sons of the Liberty heeft door een goedgekozen artstyle een bepaalde tijdloosheid.

Hoe anders is dat voor de volgende vijf games die in hun tijd bekend stonden om hun grafische kwaliteit. Toen waren ze misschien de mooiste meisjes van de klas, maar nu vooral vergane glorie als het op de graphics aankomt.

Pokémon: Blue & Red

We snappen het, de GameBoy was niet bepaald een krachtige spelcomputer. Met maar twee kleuren tot hun beschikking moesten ontwikkelaars creatief zijn om een beetje fatsoenlijke beelden op het kleine scherm te toveren. Dat lukte de ene keer beter dan de andere.

Pokémon Blue & Red zijn en waren bijvoorbeeld nog steeds legendarische games, maar die Pokémon-sprites… Oef! Bepaalde Pokémon zijn nauwelijks te herkennen want ze zijn zo verschrikkelijk lelijk. Toen deze games uitkwamen waren er nog geen tekenfilms, posters, boterhamdozen, drinkbekers, dekbedovertrekken waarin we Pokémon in al hun glorie konden aanschouwen. Tot die tijd dachten we dat Golbat er zo uitzag…

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Het is haast niet te geloven dat Oblivion en Skyrim op dezelfde generatie consoles zijn uitgekomen. Het verschil is namelijk gigantisch. Oblivion was in zijn tijd wonderlijk schoon, met zijn grote open wereld vol quests en avontuur, maar is helaas niet mooi oud geworden.

Het opvallendste voorbeeld daarvan: de verschrikkelijke gezichten van Tamriel. De mensen, elven en orcs die dit fantasieland bevolken zijn gewoon niet zo heel fijn om naar te kijken. Dat zou niet zo’n probleem zijn ware het niet dat de game op de meest onhandige manier inzoomt op de gezichten van deze figuren wanneer je ze aanspreekt. De rotkop van je grootste fan hoeven wij bijvoorbeeld nooit meer te zien.

Tomb Raider

Er was een tijd dat Lara Croft in de eerste Tomb Raider gezien werd als seksbom. Vandaag de dag voelt het een beetje alsof er massaal gegeild werd op een grottekening. Met haar rare gezicht en puntige lichaam heeft Lara Croft weinig weg van een echt mens, laat staan een echte vrouw.

De fascinatie die de wereld met Lara Croft leek te hebben is de laatste jaren gelukkig een stuk minder geworden. Haar games waren vroeger misschien wel beter, maar ergens zijn we ook wel blij dat Lara steeds meer op een echt persoon is gaan lijken en niet langer het monsterachtige wezen is dat ze ooit was.

Mortal Kombat

Zoiets als Mortal Kombat hadden we in 1992 nog nooit gezien. Het extreme geweld, het gevechtssysteem en de fotorealistische(!) graphics waren allemaal ongezien. Het geweld was des te heftiger door het simpele feit dat de personages er echt uitzagen. Het is dan ook ergens wel geestig dat zowel het geweld als de graphics een beetje verouderd aanvoelen.

Je hoeft alleen maar naar de trailer van Mortal Kombat X te kijken om te zien hoeveel extremer het bloedvergieten is geworden. De graphics, tja die zijn vandaag de dag natuurlijk ook beter. Het is wel opvallend hoe stroef en houterig de eerste Mortal Kombat er vandaag de dag uitziet. Fotorealistisch is het allang niet meer te noemen al zouden we het ergens ook wel weer cool vinden als de nieuwe Mortal Kombat een soortgelijke fotorealistische grafische stijl zou toepassen.

Final Fantasy VII

Final Fantasy VII zou zomaar de meest geliefde game ooit kunnen zijn, maar gamers die deze klassieker nog nooit hebben gespeeld kunnen misschien beter wachten op de onvermijdelijke(?) remake. De zevende Final Fantasy is een kind van zijn tijd. Met zijn verschillende grafische stijlen die bijna allemaal even lelijk zijn is dit vandaag de dag een game die grafisch alleen is te waarderen met een flinke dosis nostalgie.

Final Fantasy VII is daarmee een typische game uit het PlayStation 1 tijdperk. Met de primitieve 3D-graphics produceerde ontwikkelaars de ene na de andere game die de tand des tijds niet bepaald hebben weten te doorstaan. Tof in hun tijd en in de meeste gevallen nog steeds leuk om te spelen, maar zeker niet moeders mooiste.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Ik mis Far Cry, Unreal 2, Rogue Squadron op GC of Max Payne. Oblivion was wel mooi mits een paar tweaks. Maar was verre van de mooiste game voor zijn tijd.

 • Je mist een handjevol nietszeggende games, ok dan..

 • Nietszeggend? Far Cry was een soort pinnacle of new graphics in 2004, in combinatie met advanced A.I.. Max Payne was toen ook best een spel wat echt gezien werd als één van de mooiste spellen met één van de beste verhalen.

 • Rogue Squadron ziet er nog steeds net zo goed uit als de SFX uit de films uit de 70's!

 • Oblivion was door de schaal zo mooi. Natuurlijk was een gemiddelde race-game mooier. Pick your battles.

 • Ik lijst een heleboel games op die in verschillende reviews beschreven werden als 'prachtigste game ooit' en nu hebben ze hun glorie in graphics veloren en jouw argument is:
  "een handjevol nietszeggende games, ok dan…"  Prachtig argument.

 • Halo is ook vergeten zie ik..

 • Ik vind Halo CE nog best te pruimen eigenlijk :p

 • Quake?  En Unreal uiteraard van de cover in her artikel.

 • Ah… Nostalgie. Tomb Raider <3.  En Pokémon Blue. Ik weet nog dat ik de game bijna had uitgespeeld - ik was bezig aan de laatste battle - toen mijn broertje de gameboy per ongeluk uitzette. Mijn hemel, wat was ik boos.  Leuk artikel!

 • GTA (III, Vice City, SA)

 • Starfox?

 • Die zou ik persoonlijk zetten in de categorie: zo lelijk dat het weer mooi wordt.

 • Starfox Adventures misschien ? :P  Gewoon alle oude Rare games waren vroeger echt voor op hun tijd qua graphics.

 • De characters zijn niet zo mooi in FF7, maar ik vind de omgevingen nog steeds wel mooi gemaakt. Vooral FF9 vind ik nog verbluffend mooi, wetende dat het een PS1 titel is.

 • smaak doet verschillen ik speel oblivion met alle liefde en plezier en de fan is juist wel leuk om te zien.
  het is puur interesse en puur persoonlijke voorkeur
  en het spel vind ik persoonlijk 100x beter dan skyrim en de achterhaalde graphics ach het toch om te gameplay en zo lelijk is het nou ook weer niet.
  vind het wel iets hebben. het is een fanasie spel dus als een fan er niet uit ziet als je zou verwachten ach misschien fantaseer je wel verkeerd  edit: veel typfouten maar geen zin om die te verwijderen • Ik zich ook niet dat het geen leuk spel is, dat staat helemaal los van graphics. Het is alleen een spel dat gewoon niet zo mooi meer is vandaag de dag. Ik ben het zeker met je eens dat Oblivion bepaalde dingen beter doet dan Skyrim!

 • Wat dachten jullie van de eerste rayman op de PSOne die vond ik echt heel erg mooi voor zijn tijd. wauw.

 • De 2D platformer?

 • Ja vond persoonlijk de stijl heel mooi maar dat is smaak denk ik zo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren