1. De winnaars van de IG Awards 2014

De winnaars van de IG Awards 2014

In december hebben jullie massaal gestemd op de IG Awards. Tijdens deze verkiezing hebben we gevraagd wat jullie favoriete games zijn van 2014. Voor elke categorie zijn de stemmen geteld en in dit overzichtsartikel zie je wie de winnaars zijn geworden. Bedankt voor het stemmen!


Beste game

De grote winnaar van 2014 is zonder meer Dragon Age: Inquisition. De rpg kwam in december uit, zit dus nog vers bij iedereen in het geheugen en eindige in onze top 50 op een tweede positie. Dragon Age: Inquisition versloeg met 19 procent, Super Smash Bros. for Wii U (16%) en Middle-Earth: Shadow of Mordor (13%) in de strijd voor Beste game van 2014. Daarnaast is de actie-rpg van BioWare ook als winnaar uit de bus gekomen in drie andere categorieën. Simon schrijft in zijn review over de game: Graphics, gameplay, schaal, verhaalvertelling, diepgang, afwerking, content; Dragon Age: Inquisition bewijst dat het elk van deze facetten op het hoogste niveau bij elkaar kan brengen zonder concessies.

Beste handheldgame

Twee games, maar eigenlijk één game die als Beste handheldgame is verkozen: Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire. De voltallige remake wist de strijd met 40 procent te winnen van Super Smash Bros. for 3DS (33%). Wes schrijft in zijn review dat het spelen van de remake van Pokémon Ruby en Sapphire is als het ophalen van fijne herinneringen. Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire is daarmee puur genieten, ook vanwege de uitermate hoge kwaliteit van de games en enkele fijne toevoegingen.

Beste mobile-game

Met vlag en wimpel heeft Hearthstone: Heroes of Warcraft (34%) andere toptitels, The Banner Saga (16%); Monument Valley (14%), achter zich gelaten in de strijd om Beste mobile-game. Blizzards kaartspel met daarin personages en wezens uit de wereld van Warcraft is gratis te spelen en uitermate verslavend. David schrijft in zijn review dat Hearthstone: Heroes of Warcraft een fantastische game is. Dankzij de toegankelijkheid en simpele gameplay te combineren met uitdagende modi is Hearthstone uiterst verslavend. De typische Warcraft-sfeer komt goed tot zijn recht. Door het, goed werkende, gratis speelmodel zou eigenlijk iedereen Hearthstone een kans moeten geven.

Beste pc-game

Niet geheel overtuigend, maar toch met een behoorlijk hoeveelheid (20%), is Dragon Age: Inquisition verkozen tot Beste pc-game. Daarmee laat het een drietal achtervolgers in zijn kielzog achter Hearthstone: Heroes of Warcraft, Middle-Earth: Shadow of Mordor en South Park: The Stick of Truth kwamen met 11% net tekort. Simon schrijft in zijn review over de game: Graphics, gameplay, schaal, verhaalvertelling, diepgang, afwerking, content; Dragon Age: Inquisition bewijst dat het elk van deze facetten op het hoogste niveau bij elkaar kan brengen zonder concessies.

Beste PlayStation-game

Het had maar heel weinig gescheeld of Dragon Age: Inquisition (19%) was in deze categorie verkozen tot de Beste PlayStation-game. Enigszins verrassend is het een exclusieve titel die er met de eer van doorgaat: inFamous: Second Son (20%). De game speelt zich zeven jaar na de avonturen uit deel twee af. Wes schrijft in zijn review dat inFamous: Second Son niet alleen de beste inFamous-game tot op heden is, maar ook een van de beste PlayStation 4-games die je op dit moment in huis kan halen. Nieuwkomers missen niks dankzij de introductie van Delsin Rowe en krijgen nu vier krachten in plaats van één. Elke keuze zorgt voor een andere speelwijze, waardoor jij je als ultieme goed- of kwaadzak nooit aan de slappe zijde zal wanen. inFamous: Second Son is genieten geblazen.

Beste Wii U-game

Een heftige tweestrijd vond ook plaats in de categorie Beste Wii U-game waarin een tal van Nintendo-personages in betrokken waren. Uiteindelijk trok Super Smash Bros. for Wii U (38%) aan het langste eind en liet het daarmee Mario Kart 8 (33%), onze nummer 1 van 2014, achter zich. Thijs vindt in zijn review dat Super Smash Bros. pure Nintendo-magie is. Het gevechtssysteem is uitdagend in zijn toegankelijkheid en de opties voor ieder facet van de game zijn talrijk.Beste Xbox-game

Minder overduidelijk, maar net zo spannend was het in de categorie voor Beste Xbox-game. Hier lukte het een exclusieve titel het echter niet om op te boksen tegen Dragon Age: Inquisition (17%) dat met een minimaal verschil wist te winnen van Sunset Overdrive (16%). Simon schrijft in zijn review over de game: Graphics, gameplay, schaal, verhaalvertelling, diepgang, afwerking, content; Dragon Age: Inquisition bewijst dat het elk van deze facetten op het hoogste niveau bij elkaar kan brengen zonder concessies.


Beste actie-adventure

In de categorie Beste actie-adventure woedde een gevecht tussen twee geweldenaren. Uiteindelijk wist het verrassende Middle-Earth: Shadow of Mordor (35%) met een groot aantal stemmen te winnen, met als runner-up op gepaste afstand Bayonetta 2 (23%). Thijs schrijft in zijn review dat Shadow of Mordor de beste Lord of the Rings-game ooit is. Met het geweldig Nemesis-systeem en de vertrouwde manier van klimmen en vechten is dit een game die verrassend genoeg de vloek van middelmatige licentiegames over Tolkiens werk weet op te heffen.

Beste adventure-game

Telltale lijkt eigenhandig het adventure-genre nieuw leven in geblazen te hebben. Met een dodelijk aandeel van de stemmen (45%) is The Walking Dead: Season Two dan ook verkozen tot Beste adventure-game. Daarmee laat het andere titels zoals The Vanishing of Ethan Carter (12%) en, ook van Telltale, The Wolf Among Us (12%) dik achter zich. In The Walking Dead: Season Two is Clementine terug en speelt ze opnieuw de hoofdrol. Aan haar lot overgelaten wordt ze gedwongen om op zichzelf te leren overleven in een wereld die onherkenbaar gek is geworden. Vele maanden zijn verstreken na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen en Clementine baant haar weg op zoek naar een veilig onderkomen.

Beste first person shooter

Met een overtuigend percentage van de stemmen (30%) pakt Far Cry 4 de titel als Beste first person shooter. Dat Destiny met behoorlijk kleiner percentage (19%) als tweede volgt zegt meer dan genoeg over de populariteit van Ubisofts shooter. David schrijft in zijn review dat Far Cry 4 is alles wat de serie zo goed maakt in een volledig nieuw jasje. Het verhaal en de personages zijn divers en vermakelijk, maar de echte hoofdrolspeler is Kyrat. De spelwereld is prachtig vormgegeven met unieke kleurrijke locaties die zorgen voor tientallen uren speelplezier.

Beste platform-game

Apetrots kan Retro zijn, want Donkey Kong Country: Tropical Freeze is ruimschoots (48%) verkozen tot Beste platform-game. LittleBigPlanet 3 wist als tweede te eindigen (19%). Lars zegt in zijn review dat het leveldesign zo perfect is dat vrijwel geen enkel verloren hartje aan de game te wijten is, hoeveel je er ook zult verliezen. Dankzij de geweldige muziek en vrolijke, gedetailleerde levels is zelfs doodgaan en het opnieuw moeten doen geen straf.
Beste race-game

Racegame of niet, racen is wat je in Mario Kart 8 (47%) doet en daarmee wist het probleemloos tot Beste race-game uitverkozen te worden. In de slipstream van de Nintendo-game is Forza Horizon 2 (20%) als tweede geëindigd. Joey schrijft in zijn review dat het allerbelangrijkste natuurlijk de ongekende dosis speelplezier is die deze game met zich meebrengt.Beste role-playing game

De vierde categorie waarin Dragon Age: Inquisition (34%) de eerste plek heeft bemachtigd. Dit keer was het echter een belachelijk spannende strijd. South Park: The Stick of Truth (32%) ging namelijk heel lang voorop in de strijd. Simon schrijft in zijn review over de game: Graphics, gameplay, schaal, verhaalvertelling, diepgang, afwerking, content; Dragon Age: Inquisition bewijst dat het elk van deze facetten op het hoogste niveau bij elkaar kan brengen zonder concessies.

Beste sportgame

Hij wist onze top 50 van 2015 niet te halen, maar Fifa 15 (35%) bewijst maar weer eens grote populariteit te genieten. Daarmee liet het twee andere sportgames in remise achter zich: PES 2015 (15%) en NBA2K15 (15%). Volgens Simon moet Fifa 15 het dit jaar vooral hebben van zijn presentatie, inhoud van de modi en een veldspel dat bij vlagen briljant functioneert en heerlijk voetbal oplevert. In zijn review gaat hij uitgebreider in op de game.

Beste strategiegame

Een veldslag tussen twee gerenommeerde namen in het genre. Verkozen tot Beste strategiegame is Sid Meier's Civilization: Beyond Earth (28%), waarmee Company of Heroes: Ardennes Assault (20%) als tweede strandt. Wilbert schrijft in zijn review dat het even wennen is, maar dankzij de Tech Web en de Affinities komt de sciencefiction-setting goed uit de verf. Dat de game er ook nog eens prachtig uitziet en heerlijk klinkt, is dan de kers op de taart. Civilization: Beyond Earth is de meest vrije en onvoorspelbare Civ tot nu toe.

Beste vechtgame

De grootste overwinning die in de IG Awards is geboekt dit jaar. Super Smash Bros. for Wii U (64%) domineerde de categorie Beste vechtgame. Andere titels zoals Ultra Street Fighter IV (8%) en EA Sports UFC (6%) wisten maar een klein percentage te pakken. Thijs vindt in zijn review dat Super Smash Bros. pure Nintendo-magie is. Het gevechtssysteem is uitdagend in zijn toegankelijkheid en de opties voor ieder facet van de game zijn talrijk.Beste downloadable game

De tweede categorie waarin Hearthstone: Heroes of Warcraft (21%) is verkozen als beste. Dit keer in de categorie Beste downloadable-game. Daarbij laat het een andere favoriet Child of Light (16%) achter zich. David schrijft in zijn review dat Hearthstone: Heroes of Warcraft een fantastische game is. Dankzij de toegankelijkheid en simpele gameplay te combineren met uitdagende modi is Hearthstone uiterst verslavend. De typische Warcraft-sfeer komt goed tot zijn recht. Door het, goed werkende, gratis speelmodel zou eigenlijk iedereen Hearthstone een kans moeten geven.

Beste remake/remaster

De absolute kaskraker van 2013 en nu goed voor de eerste plek in de categorie Beste remake/remaster: Grand Theft Auto V (30%). Toch was het nog even spannend, want een andere topgame werd opnieuw uitgebracht: The Last of Us: Remastered (22%). Sander schrijft in zijn review over GTA 5 dat de bekende plekken altijd al een lust voor het oog waren, maar de visuele upgrade meer tastbaarheid en diepte biedt. De first-person modus is een spectaculaire toevoeging. Als je de game al een keer gespeeld heb, doe dat dan gerust nog eens.

Beste soundtrack

Met duidelijke cijfers (20%) wist Super Smash Bros. for Wii U het van een prachtige selectie aan soundtracks te winnen.Beste uitgever

In de categorie Beste uitgever was er een grote favoriet. Nintendo (36%) hield uitgevers zoals Sony (12%) en Ubisoft (12%) onder zich. Nintendo heeft dit jaar niet stil gezet en kwam voor de 3DS met een berg titels zoals Nintendo Pocket Football Club, Mario Golf: World Tour, Kirby: Triple Deluxe, twee Professor Layton-games, Super Smash Bros. en Pokemon OR/AS. Voor de Wii U kwam het bedrijf over het jaar met Wii Fit U, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Mario Kart 8, Hyrule Warriors, Bayonetta 2 en Super Smash Bros..Beste gamesysteem

De categorie waarop het meest is gestemd en gereageerd. Met als winnaar de PlayStation 4 (44%), gevolgd door Wii U (22%), pc (15%) en Xbox One (12%). De PlayStation 4 heeft een jaar gekend boordevol multiplatform releases met toppers zoals Destiny en Dragon Age: Inquisition. Maar ook een hoop opnieuw uitgegeven games zoals GTA5 en natuurlijk The Last of Us: Remastered. Kijken we naar de exclusieve titels dan heeft de PS4 het moeten hebben van titels zoals inFamous: Second Son en LittleBigPlanet 3, maar ook kleine hitjes zoals TowerFall: Ascension en Transistor.


Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Verrassend! Ik had een video item over de uitslag verwacht ,,,

 • Sorry, was mijn plan om als membercontent te doen, maar geen tijd gehad (studie/werk)

 • Ik zie dat DA: I nogal overrated wordt op IG.  Leuke game verder, dat wel.

 • Mja ik ben er ook niet echt weg van maar meeste stemmen gelden nou eenmaal..

 • Zeker aangezien de Xbox 360 en PS3 versie totaal niet te bespelen zijn. Na een half uur spelen op een xbox 360 alweer teruggestuurd naar Bol.com, het spel zit vol glitches en ziet er echt niet uit. Onspeelbaar. En dan kregen we ook nog eens een Franse versie opgestuurd… Voor mij is DA: I één grote aanfluiting en ik weiger hem dan ook nog te kopen voor mijn PS4 :P

 • DA: I is alles behalve overrated, IG is ook lang niet de enige site die deze game als beste van het jaar bestempeld. De game is gewoon verschrikkelijk goed in wat hij doet, ik heb er ook nog steeds enorm veel plezier mee.

 • Leg mij dan maar eens uit waarom Assassins Creed een shitload aan kritiek over zich heen krijgt, maar je helemaal niets hoort over Dragon Age op de last gen? Een ander spel dat ook keihard zuigt op de PS3 is Shadow of Mordor, helemaal niet te spelen en vol glitches. Jammer dat veel mensen anderen achterna lopen. Ik kan me voorstellen dat DA een leuk spel is, maar ik heb er gewoon geen zin meer in om het te spelen.

 • Ik kan niet spreken over de 360 / ps3 versie maar op de xbox one Is het verre van een aanfluiting. Heb de game sinds de release en vermaak me er nogsteeds mee. Weinig tot geen glitches en het ziet er super uit.

 • Zeker terecht! Dragon Age: Inquisition is echt een geweldige game. Zoveel in te doen en te beleven. Je kunt er zoveel tijd in kwijt. Geniaal gewoon.

 • Zegt ook genoeg: een multiplayer titel als beste game voor een platform (Dragon Age voor de XBO). Dat vind ik zwak. Dat je fans hebt per platform, dat snap ik. En juist die fans bepalen voornamelijk welke game wint voor hun platform. Als dan de exclusives niet winnen van een multiplatform-game is er iets mis. Hulde voor Sony en Nintendo, maar Microsoft? Kom op!

 • Doe normaal. DA:I had ook bij "Beste PlayStation-game" bijna gewonnen. Bij "Beste PlayStation-game" heeft 'ie met een procentje verloren, bij "Beste Xbox-game" heeft 'ie met een procentje gewonnen. Nou, nou, nou.  Daarbij heeft Sony qua exclusives m.i. absoluut het slechtste jaar gedraaid. Dus hulde voor Nintendo en Microsoft, maar Sony? Kom op!

 • Mijn mening, jouw mening. Allemaal goed. Feit is dat Dragon Age niet heeft gewonnen bij de Playstation 4. Second Son bood voldoende concurrentie en won ook. Dat deden de exclusives van de XBO niet. En dat met "absoluut het slechtste jaar van Sony qua exclusives".

 • Misschien heeft het er ook mee te maken dat veel mensen zonder XBO ook hebben gestemd. Er zijn nou eenmaal minder mensen met een XBO en daarom worden er ook minder exclusives gespeeld terwijl de titels die op alle platformen uitkomen door iedereen worden gespeeld.

 • Misschien wel, misschien niet. Uiteindelijk komt het erop neer dat iedereen zijn/haar mening mag geven over iedere categorie, ongeacht wat je bezit. Zo mag best iemand vinden dat Mario Kart 8 de beste Nintendo game was, al heeft hij/zij helemaal gen WiiU. Dus dat er minder mensen zonder XBO zijn neemt niet weg dat men toch kan stemmen op haar games, multiplat of exclusive. Als er dan geen exclusive bijzit die de multiplats "aankan".. tjah..

 • Of er waren meerdere exclusives dan bij PS, en is r meer gespreid gestemd.

 • Onzin, het is een feit dat mensen eerder stemmen op een game die ze zelf hebben gespeeld. Iemand die een platform niet heeft is daarom minder geneigd op een exclusive te stemmen en eerder op een multi platform game. Dat iedereen zijn/haar mening mag geven op IG wil niet zeggen dat dit een representatieve weergave is.

 • He! Overloper!!

 • Verrassende en goede uitslagen… met uitzondering van de beste soundtrack dan.

 • Mooie lijst, ik vind alleen dat een console specifieke game ook uniek moet zijn op dat platform en niet een multi platform game. Zo moet een pc game alleen voor pc uitgekomen zijn en een Xbox One game alleen op die console. Is de game een multi platform game dan maakt het het betreffende platform redundant.

 • Mee eens. Wat mij betreft mag er best een aparte categorie: beste multiplatformtitel komen waar exclusives niet in meedoen. Interessant om dan te zien hoe het loopt.  En bij de platformen dan alleen exclusives laten meedoen. Maakt ook inzichtelijk wat de kwaliteit is van een platform.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren