1. Update: De 10 beste games voor de PlayStation 4

Update: De 10 beste games voor de PlayStation 4

De PlayStation 4 is alweer enkele jaren verkrijgbaar in Nederland en heeft in die tijd een grote en diverse catalogus aan games opgebouwd, waardoor de console zeer aantrekkelijk is geworden voor gamers. Met zoveel titels is het misschien zelfs moeilijk om het overzicht te houden over welke games nou echt een aanschaf waard zijn en welke niet.

Om je een beetje uit de brand te helpen hebben wij de volgens ons tien beste games die momenteel verkrijgbaar zijn voor PlayStation 4 op een willekeurig rijtje gezet. De lijst is uiteraard verre van definitief: er komen steeds nieuwe titels uit voor het systeem, en daarom zullen we zo nodig de lijst ook weer bijschaven om de nieuwste games erin mee te nemen

Enkele titels die de lijst net niet haalden, maar toch het vermelden waard zijn, zijn: The Witness, Final Fantasy 15, NioH, Inside, Titanfall 2, Bloodborne, Until Dawn, Rocket League, Injustice 2, Resident Evil 7, Far Cry 5, Assassin's Creed Origins, Overwatch en Shadow of the Colossus.

The Last of Us: Remastered

The Last of Us was op de PlayStation 3 misschien wel de beste game van de generatie en het is goed mogelijk dat de Remastered editie over een paar jaar diezelfde lof krijgt. Op de PlayStation 4 is deze game namelijk zo mogelijk nog beter. Het verhaal van Joel en Ellie, die zich door een verwoest en verscheurd Amerika wagen is in een betere definitie met zestig frames per seconde een nog beter spelend en hartverscheurender verhaal.

Op de technische prestaties na is de game verder vooral hetzelfde gelaten. The Last of Us: Remastered bevat ook de dlc-uitbreiding Left Behind, waarin je als Ellie speelt tijdens twee cruciale momenten uit haar leven. Het maakt dit de ultieme versie van een game die eigenlijk iedereen gespeeld zou moet hebben. Niet voor niets kreeg The Last of Us: Remastered in een 9,5.

The Last of Us

NieR: Automata

Het vervelende aan Nier: Automata is dat je er weinig over kunt vertellen zonder het verhaal te verklappen. Toch doen we een poging door sterk te benadrukken dat deze hack ’n slasher van PlatinumGames een ongeëvenaard filosofische reis is. Het verhaal van de androids 2B en 9S zet spelers aan het denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is emotie? Wat is religie? Het zijn vragen die Automata stelt en wellicht antwoord op geeft in een plot dat bijzonder sterk in elkaar zit.

Daarbij moet het ouderwets vloeiende gevechtssysteem, de zeer uitdagende eindbaasgevechten en de weergaloos melancholische soundtrack absoluut niet vergeten worden. De game kan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar ook verschrikkelijk spannend zijn en zeer veel voldoening geven. En dat vele playthroughs lang, want pas dan beleef je het volledige complexe verhaal. Nier: Automata is de verrassing van het jaar en eigenlijk moet elke gamer hem ervaren. Daarom gaf Marcel Vroegrijk de game een keiharde 10

beste games 2017

The Witcher 3: Wild Hunt

In dit derde deel van de succesvolle gameserie van CD Projekt Red kruip je nogmaals in de huid van Geralt of Rivia. In The Witcher 3 ontdek je een enorme open wereld die ongeveer dertig keer groter is dan bij de vorige Witcher-games. Alles wat je in deze game doet, heeft effect op de wereld. Alle queesten hebben verschillende mogelijkheden waardoor elk eindresultaat weer anders is. Volgens de ontwikkelaar duurt het ongeveer honderd uur om The Witcher 3 uit te spelen, waarvan de helft ongeveer wordt besteed aan sidequests.

Wanneer je begint aan The Witcher 3 wordt je meteen gegrepen, als een goede roman die je na de eerste bladzijde niet weg kan leggen. Het ontdekken van de prachtige wereld is voor velen al genoeg reden om je te laten onderdompelen in het nieuwste avontuur van Geralt. Tel hier nog de intrigerende dialogen, vette gevechten, briljante verhaalvertelling en een heerlijke sfeer bij op en je hebt één van de beste games van het jaar te pakken. Sander waardeerde The Witcher 3 met een 8,5 en schreef:

Zelden zagen we een fantasiewereld zo tot leven komen met genoeg details en liefde om zijn spelers volledig op te slokken. Dit is een game die je, ondanks zijn slordigheden, steeds maar weer terugroept.
The Witcher 3 Wild Hunt

Horizon: Zero DAwn

De beste game die ooit van Nederlandse bodem is gekomen, is tevens een van de beste PS4-games ooit. Het Amsterdamse Guerrilla Games heeft een gigantische en kleurrijke wereld gecreëerd waarin de mens het onderspit delft tegen een ras van robotdieren. Horizon: Zero Dawn draait om Aloy, die als baby wordt gevonden door een van de stammen die de post-apocalyptische wereld bevolken, en opgroeit om de geheimen van deze mysterieuze wereld te achterhalen. Haar favoriete wapen is een boog, waarmee naast de standaard pijlen allerlei vallen, explosieven en andere technologische hoogstandjes afgevuurd kunnen worden. De vloeiende combat die dit tegen de robotische dino’s teweegbrengt verveelt geen moment, en levert een fijne afwisseling op tussen het ontdekken van dorpjes, grotten en andere interessante locaties door.

Michel Musters gaf Horizon maar liefst een 9,5 in zijn recensie, en concludeerde het volgende:

"Is het de verrassing dat de game veel meer is dan een survivaltocht door de wildernis, of het briljant uitgewerkte ecosysteem met de vele verschillende ‘robotdieren’ dat van Horizon Zero Dawn zo’n geweldige ervaring maakt? Waarschijnlijk is het de combinatie van beiden, net zoals dat de invloeden van diverse games en films van de afgelopen jaren allemaal perfect geïmplementeerd worden om een nieuwe klassieker te vormen. Met Horizon begint 2017 ijzersterk voor PlayStation 4-gamers en is de game voor anderen de nummer één reden om de console aan te schaffen."

Horizon Zero Dawn

Monster Hunter: World

Voorheen was Monster Hunter vooral in Japan een geliefde franchise. Veel poogden de serie toegankelijker te maken voor westerse jagers, maar Monster Hunter: World is de eerste game die hier daadwerkelijk in slaagt. De game zit vol met quality of life-aanpassingen, waardoor je het internet niet meer hoeft af te struinen om op pad te gaan. Sterker nog, World stuurt je gelijk op jacht en schotelt je het ene na het andere bloedstollende eindbaasgevecht voor. Hoewel het verhaal geen schoonheidsprijs verdient, is het een leuke aanvulling op de zee aan kwaliteitscontent die de game biedt.

In haar review concludeert Alicia het volgende: “Na vele pogingen is Monster Hunter World eindelijk de eerste Monster Hunter-game die we met een gerust hart aan iedere gamer kunnen aanbevelen. Het is onvoorstelbaar dat de serie zoveel groter en gebruikersvriendelijker is geworden maar tegelijkertijd niet lijkt in te boeten op gebied van content en moeilijkheidsgraad. Offline of online – Monster Hunter World biedt tientallen tot honderden uren aan vermaak dankzij de verslavende en eindeloze loop van jagen en verzamelen.”

God of War

In de nieuwe God of War is de gelijknamige serie goed op de schop genomen. Kratos is oud geworden en dat is te zien in de gameplay. Waar hij vroeger er lekker op los hakte moeten spelers nu een stuk slimmer aan de slag gaan en nadenken over hun acties. Bovendien is de Griekse god van de oorlog niet meer alleen. Zijn zoon Atreus is ook mee en het is aan Kratos hem het juiste pad te tonen. tenslotte speelt het verhaal zich af in de Noordse mythologie in plaats van de Griekse.

Jacco was zeer te spreken over God of War en hij gaf het een 9,6. Hij noemt het "een ware revolutie voor de serie" en is vooral te spreken over de dynamiek tussen vader en zoon, de cinematografie en de grafische kwaliteit, het vechtsysteem en de wereld. Ook Martin en Dennis zijn er helemaal enthousiast voor tijdens de Commentaar en volgens hen is het "absoluut echt een Aanradar".

God of War

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto V was op de Xbox 360 en PlayStation 3 al een spectaculair goede game, maar op de nieuwe generatie consoles komt ie nog vele malen beter tot zijn recht. Het op Los Angeles gebaseerde Los Santos barst van de details die zo uit het echte Californië gegrepen lijken te zijn. Helemaal wanneer je in de geheel nieuwe first-person modus speelt valt de levensechtheid van de wereld des te meer op. Door je als de drie verschillende speelbare hoofdpersonages te laten spelen krijg je bovendien steeds een andere kant te zien van het criminele circuit in Los Santos.

Van de boeven en oplichters stikt het namelijk in de wereld van GTA. Die wereld wordt nog een stukje crimineler in GTA Online. Het multiplayer gedeelte van GTA V laat spelers samen of tegen elkaar deathmatches uitvechten, racen of gewoon chillen in hun huis. Met tal van verschillende opties en mogelijkheden brengt het inmiddels prima werkende online gedeelte nog meer typisch GTA vermaak met zich mee. Niets voor niets gaven we de heruitgave van GTA V een 9+ in onze review.

Detroit: Become Human

David Cage verlegt met Detroit: Become Human de grenzen van interactieve verhaalvertelling. De game houdt ons een spiegel voor terwijl het een interessante blik werpt op de toekomst van mensen en androïden. De game volgt drie van deze menselijke robots en maakt op subtiele en minder subtiele wijze duidelijk dat ze bestaansrecht hebben. Helaas is het verhaal niet op elk vlak goed uitgewerkt en vervalt de game soms in ontzettende clichés, maar over het algemeen is Become Human een fantastische titel als je van filmische games houdt.

In zijn review zegt Lars: “Detroit: Become Human heeft grotere ambities dan het waar kan maken. Dat is niet erg, maar wanneer bepaalde gegevens of wendingen gebracht worden als grote shock maar iedere impact ontberen, voelt dat een beetje als een aanfluiting op het moment zelf. Wie een stapje terugneemt en nadenkt over de materie, heeft genoeg stof tot nadenken. Vooral de ijzersterke dynamiek tussen Connor en zijn menselijke evenknie Hank Anderson is het contempleren over een goed glas whisky meer dan waard. Bovendien maakt Detroit het makkelijker dan ooit om toch even een andere keuze te maken en een ander pad te checken. Zowel beschouwend als game als interactieve film is dit Quantic Dreams beste werk.”

Detroit: Become Human

Persona 5

Niet alle gamers voelen er wat voor om een tweede leven te beginnen in Persona 5, maar eigenlijk zouden ze dat absoluut moeten doen. Persona 5 draait net als voorgaande delen om het dagelijkse leven van een Japanse scholier en monsters verslaan in kerkers. Spelers moeten hun tijd zelf verdelen en binnen de tijdslimiet van slechts een aantal dagen een kerker induiken om een vreselijke gebeurtenis in de echte wereld te voorkomen. Denk daarbij aan moord, maar ook vrij heftige onderwerpen zoals seksueel misbruik, drugs en zelfmoord. Persona 5 heeft daarbij het beste verhaal van de serie tot nu toe, dat wordt gedreven door sterk geschreven personages.

De band die je met deze scholieren opbouwt is eigenlijk onvindbaar in andere games, waardoor het managen van je tijd een verschrikkelijk leuke bezigheid blijft. In het onwijs stijlvolle Tokio kunnen spelers in plaats van met vrienden afspreken duiken in bijzonder diepe activiteiten, zoals werken, studeren en sporten om statistieken te verbeteren. Daarbij wordt het verslaan en verzamelen van Persona eenvoudiger en is de wereld weer een kwaadaardig persoon minder. Persona 5 is een cumulatie van de vorige geweldige Persona-games en daarom is het geen wonder dat Bastiaan de game een 9 gaf in zijn review.

Persona 5

Uncharted 4: A Thief's End

In het vierde en laatste deel van Uncharted jaagt Nathan Drake op de legendarische piratenschat van Henry Avery en moet hij tijdens zijn zoektocht weer meerdere puzzels en mysteries oplossen. Net als in zijn vorige avonturen verkent Drake uiteenlopende locaties, maar dit keer wordt hij ook vergezeld door zijn broer Sam, die uit de dood lijkt te zijn herrezen en Drake weer op het pad van avontuur zet.

Ontwikkelaar Naughty Dog staat bekend om hun prachtige, meeslepende games en dit keer lijkt de studio wederom het onderste uit de PlayStation 4 gehaald te hebben: Uncharted 4 is gemakkelijk de mooiste game die momenteel voor de console te verkrijgen is. Lars Cornelis beoordeelde Uncharted 4 met een 9+:

Een beter afscheid van de serie dan dit hadden we ons niet kunnen wensen. Voor Uncharted 4: A Thief’s End trekt Naughty Dog nog één keer de registers open met keiharde actie, scherpe humor en beeldschone graphics, en en passant worden ook nog eens nieuwe gameplay-elementen geïntroduceerd die zo natuurlijk aanvoelen, dat het lijkt alsof ze altijd al in Uncharted hebben gezeten.

Mocht je de vorige avonturen van Drake gemist hebben, is de Nathan Drake Collection, die de vorige drie delen bundelt voor PlayStation 4, ook zeker een aanrader.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Sorry, maar ik vind dit toch wel een uiterst trieste lijst voor een console van alweer anderhalf jaar oud die zó ongelooflijk vaak over de toonbank is gegaan!

 • Eens! En een deel ervan waren er ook al op ps3..

 • Serieus? Dit is toch een mooie lijst?

 • sssst barton je maakt de PS Fanboys wakker :P

 • Welke games raad jij aan barton?

 • Ik vind anders Infamous: Second Son een geweldige game op de PS4 hoor. En ik vermaak me er prima mee.

 • Wat een haat weer. Als trouwe en neutrale(?) PC gamer moet je toch begrijpen dat de meeste gamers een PS4 kopen omwille van de 1080p games en de exclusives die niet op de betere PC verschijnen.
  Ik denk aan games als Titanfall, Dead Rising 3, Ryse… = better on PC  Als PC gamer zou ik, als ik niet van Halo hou, gaan voor deze combo's:
  PS4 + PC > Wii U + PC > Xbone + PC

 • @Don Carpaccio Same heb een ps4 naast mijn hardcore pc.. Voor exclusives ala God of war etc.. Xbone is het niet waard want alles komt toch op de pc en daar draait alles beter en mooier
 • Ik had The Binding of Isaac: Rebirth er tussen gezet. Ik weet dat het geen AAA titel is, maar ik ben echt van die game gaan houden. Door het uitblijven van een goede lijst aan echte toppers in 2014 staat deze game bij mij echt hoog in de pikorde.

 • Ach beide lijsten zijn op zich prima alleen qua exclusives is het nog wat mager. Ik speel ook meer op mn xbox one dan op de andere twee. Maar kan me voorstellen dat mensen het ook andersom doen.  Heb het zelf altijd zo bekeken, uiteraard onderhevig aan smaak :
  Waar is de beste rpg te vinden? DA Inquisition (multi)
  Beste racegame? Forza 5 (xone)
  Beste voetbalgame? Fifa (multi)
  Beste actie adventure? TLOU (ps4 had ik al op ps3 toch nogmaals gehaald)
  Beste shooter? Titanfall (xone,pc)
  Beste online ervaring? (xone)
  Beste gfx? ik merk vrijwel geen verschil maar de specs zijn duidelijk: ps4  Wii U heb ik even buiten beschouwing gelaten want Mario Kart, 3D world en bayonetta 2 kennen ook een speciaal plekje bij mij :) • Barton denkt dat ontwikkelaars kunnen toveren.

 • Nee, maar ik ben het wel met hem eens dat dit een trieste lijst is. Far Cry 4, Battlefield 4, Diablo 3, Hd-remake TLOU, Destiny? Sorry, maar deze lijst is PRECIES de reden waarom ik nog geen curent-gen console heb gehaald. De reden is namelijk dat ik nog geen reden zien. Ik schaf er pas een aan wanneer de eerste Elder Scrolls, nieuwe game van ICO ontwikkelaars, Fallout, Jak and Daxter, Red Dead game en Just Cause titel de kop op steken. Tot nu toe : Geen interesse… Koop nog haast liever een Wii-U.

 • Ik vind eigenlijk dat TLOU de reden is om een PS4 aan te schaffen, mocht je die nog niet gespeeld hebben. Alles klopt er aan. Voor de rest een prima lijst, maar niet super deluxe goed.

 • @Edward the Pirate, helemaal eens! Ik ben eergisteren begonnen aan TLOU op mijn PS4 en eerlijk is eerlijk. Die game is ijzersterk. Wat een sfeer!  Verder heeft Barton natuurlijk groot gelijk, er staat eigenlijk te weinig op. Zeker omdat ik op mijn PC al Diablo (lol), Battlefield en Far Cry heb gespeeld. En Driveclub… tja.
  Ik denk eigenlijk dat ik wacht op Uncharted 4 en daarna verkoop ik m'n PS4 wel weer ofzoiets.  @Esmee als TLOU erop mag (als remake) mag GTA V er misschien ook wel op :) en wat is er met LittleBigPlanet? Die wil ik ook nog halen.

 • Ben een fanboy als het gaat om Chelsea en Playstation maar ik moet Barton helaas gelijk geven en dat zeg ik met pijn in mijn hart.

 • Dikke bullshsit, vette games stuk voor stuk. Zwaar oneens dus.

 • Barton maakt zich populair bij deze community met het bashen van Sony.
  Zegt genoeg over deze community.  Vind het zelf ook geen goede lijst maar geen triest lijst. Maar komt wel goed jongens.

 • maar eerlijk is eerlijk, de inspiratie is ver te zoeken de afgelopen 4 jaar, ps3 en ps4 meegenomen. wat verwacht je? tenminste, qua triple A titels .

 • Wat een haters hier als je geen geld hebt moet je niet zo boos gaan doen
  1.PS4
  2.Xbox One
  Daarna komt de Wii U maar dat is niks leuk voor kinderen.

 • Ik heb dit artikel alleen aangeklikt om te zien of er weer gefrustreerde PC gamertjes hebben gereageerd die alles wat alleen op de console uitkomt afkraken en ja hoor… Prima als je geen fan bent en niemand verplicht je om een PS4 in huis te halen maar waarom altijd zo kinderachtig?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren