Dit betekent Windows 10 voor gamers

Artikel | -

Dus je hebt net Windows 10 geïnstalleerd. Gefeliciteerd. En nu? Je zult opmerken dat het startmenu terug is (of nooit weg is geweest als je Windows 8 hebt overgeslagen) en dat alle symbooltjes er net even anders uitzien. Misschien heb je de nieuwe browser Edge al gezien, of wat vragen gesteld aan Cortana (vraag maar of ze de ‘movie game’ met je wilt spelen). Maar wat hebben wij gamers nou aan zo’n nieuw OS? We nemen je even mee op een snelle tour langs de features in Windows 10 die het belangrijkst zijn voor ons gamers.

Waarschijnlijk heb je al het een en ander gehoord over Windows 10. Universele apps en games die op mobiel, tablet, pc en zelfs Xbox One of HoloLens werken, crossplatform multiplayermodi tussen Xbox One en PC, en Windows 10 op je Xbox One zodat Cortana je voortaan kan helpen met een Achievement. Laten we maar gelijk duidelijk zijn over deze soort features: dat is allemaal nog toekomstmuziek. Universele apps zijn er wel, maar gaan nog niet heel veel verder dan Office, Microsoft’s eigen nieuws- en weerapplicaties en een handvol games voor mobiel, tablet en desktop. De eerste crossplatformgame die je op pc en Xbox kunt spelen, is waarschijnlijk Fable Legends en ook daar moeten we nog even op wachten.

DirectX 12
In mindere mate behoort ook DirectX 12 tot de toekomstmuziek. DirectX 12 zit standaard in Windows 10, waardoor je er direct al profijt van hebt, maar toch ook niet. Om dat te snappen, is het handig eerst te weten wat DirectX precies is en doet. Het is namelijk een verzameling van API’s (Application Programming Interfaces) en die sturen in feite je hardware aan. Het nieuwe DirectX 12 is zo gemaakt dat het een heel stuk efficiënter omgaat met de beschikbare hardware, wat resulteert in betere prestaties of minder energieverbruik.

Fable Legends is één van de eerste games die DirectX 12 ondersteunt

Maakt DirectX 12 nu dan al gelijk jouw pc-games mooier of beter? Ja en nee. Voor optimaal effect moeten namelijk zowel je games als je grafische kaart DirectX 12 ondersteunen. Die games zijn er nog niet en ‘echte’ DirectX 12-kaarten heb je ook nog niet in je pc zitten. Maar DirectX 12 heeft wel degelijk invloed op oudere grafische kaarten. Ook jouw grafische kaart wordt dus efficiënter gebruikt als je Windows 10 installeert, wat resulteert in minder energieverbruik (leuk voor mobiele apparaten) of betere prestaties, zoals bijvoorbeeld een iets hogere framerate (goed nieuws voor desktopbezitters). Hoeveel het effect zal zijn, verschilt per videokaart. AMD en NVIDIA doen in ieder geval alvast hun best om voor hun huidige grafische kaarten zoveel mogelijk uit DirectX 12 te halen. Zoek dus even voor jouw kaart op in hoeverre DirectX 12 precies benut wordt, voordat je gelijk gaat zoeken naar een fonkelnieuwe grafische kaart.

Opnemen en streamen met de Xbox App
Waar je sowieso gelijk gebruik van kunt maken, ongeacht de leeftijd van je hardware, is de nieuwe Xbox App die vast onderdeel van Windows 10 is. Wat Microsoft met deze applicatie wil doen, is die gecentraliseerde ervaring die we kennen van consoles, naar de pc brengen. Een goed voorbeeld daarvan is de ingebouwde feature om gameplaybeelden op te nemen, vergelijkbaar met hoe we dat op de PS4 en Xbox One doen.

Door de Windowstoets + G in te drukken, open je de Game Bar. Deze Game Bar zou moeten werken met elke game – oud, nieuw, online, offline, mooi of lelijk – en heeft knoppen om een screenshot te maken, een opname te starten of de laatste dertig seconden van je game als video op te slaan. Die ene spectaculaire kill, prachtige finish of grappige bug kun je nu dus ook op de pc zonder extra software gewoon opslaan. Vanuit de app kun je de video’s vervolgens basaal editen (inkorten bijvoorbeeld) en delen met je vrienden.

Maar de Xbox App is er niet alleen voor je pc-games. Via deze app kun je ook je Xbox One-games naar een Windows 10-pc op hetzelfde netwerk streamen. Bezetten je familieleden of huisgenoten de tv, dan kun je op je desktop of Windows-tablet gewoon verder gamen, net zoals PS4-games op de Vita en Wii U-games op de GamePad zijn te spelen. De Xbox One controller is overigens nu standaard ondersteund. Je hoeft dus geen aparte driver te zoeken en te installeren, gewoon de usb-kabel in je pc of Windows-tablet proppen en klaar ben je. De controller is overigens ook bij heel veel Steam-games te gebruiken, dus je hoeft dan niet per se gebruik te maken van de Xbox App of een select aantal Microsoft-games.

Verder geeft de Xbox App toegang tot je vrienden, Achievements, je avatar en enkele smartglassfuncties, zoals films en muziek bedienen op je Xbox One. Microsoft brengt op die manier dus ook alle sociale functies van Xbox Live naar pc. Als je berichten krijgt, zie je die zelfs op de Live Tile in je startmenu (als je die Live Tile in je startmenu pint natuurlijk, dat is aan jou), zodat je vrienden je nu ook terwijl je aan het werk bent kunnen uitnodigen om een potje online te gamen. Yeuy!

Solitaire
En misschien wel het beste nieuws van alles: Solitaire is weer standaard geïnstalleerd met Windows 10! YES! Breek de tent af! We snappen wel dat Windows 8 is mislukt; daar moest je eerst helemaal naar de Windows Store om de modernste versie van het tijdloze kaartspel te downloaden. Nu kun je direct weer werk- of studieontwijkend gedrag vertonen. Wel slecht nieuws voor liefhebbers van Mijnenveger: zij moeten nog steeds eerst langs de Windows Store.

Windows 10 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis update voor iedereen met Windows 7, 8 of 8.1. Geen paniek als je niet direct naar Windows 10 kunt updaten; Microsoft rolt het nieuwe os gefaseerd uit dus het kan zijn dat je nog een paar dagen geduld moet hebben.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.