1. Project Cars 2 hands-on preview - Vol gas en vernieuwing

Project Cars 2 hands-on preview - Vol gas en vernieuwing

Project CARS is eigenlijk allang beter dan de huidige staat van Forza Motorsport en Gran Turismo. En niet eens als ‘one-hit wonder’, maar als serieuze racesimulator waaraan effectief al vijftien jaar werd gewerkt. Ontwikkelaar Slightly Mad Studios kwam namelijk rond de laatst eeuwwisseling al met het legendarische GTR, waarmee de basis werd gelegd. Nu is het tijd voor de volgende stap: Project CARS 2.

Met z’n realistische physics, sensationele graphics en geluidseffecten, en uitgebreide mogelijkheden om zèlf hele virtuele raceweekenden te beleven, is er simpelweg geen betere serieuze racegame te vinden op de PlayStation 4 en Xbox One – op de pc is er nog altijd concurrentie van onder meer iRacing en rFactor. Dat betekent niet dat er geen enkele ruimte voor verbetering is: bij de launch had Project CARS 1 last van een behoorlijke hoop bugs en tot op heden is het spel nog steeds erg ontoegankelijk, door complexe menu’s en lastige besturing met de controller.

Soepel
Dat moet allemaal veranderen met deel twee, zweren de ontwikkelaars tijdens een uitgebreide preview event van uitgever Bandai-Namco. Project CARS 2 komt pas eind 2017 uit, maar we kunnen nu al een verrassend soepele alpha-versie spelen. Daarin valt gelijk op hoe subtiliteiten in het rijden goed voelbaar zijn ondanks het gebruik van een Xbox One-controller. Met een stuurtje heb je nog altijd meer controle (en een toffere ervaring), maar de belofte van Slighty Mad Studios om het spel beter geschikt te maken voor minder hardcore racers, lijkt werkelijkheid te worden.

Waar de eerste Project CARS al behoorlijk wat indruk mee maakte, was het verloop van tijd in een 24-uurscyclus (ook afhankelijk van je gekozen datum binnen een heel jaar) én dynamisch weer. In deel twee doet men er nog een schepje bovenop met de vier seizoenen: in de winter kun je sneeuw aantreffen op de circuits, in de zomer is het juist kurkdroog. Bovendien is de manier waarop water komt en verdwijnt realistisch vastgelegd: poeltjes en riviertjes ontstaan afhankelijk van hoogteverschillen en staand water verdwijnt langzaamaan door de warme banden van passerende auto’s.

IJsrijden
Verder moet er een geheel nieuwe dimensie aan het spel worden toegevoegd in de vorm van rijden op onverhard terrein. De ontwikkelaars schuwen daarbij in hun communicatie (nog) de fenomenen off-roaden en rallyrijden, maar geven wel aan dat je in Project CARS 2 kunt rallycrossen en zelfs ijsrijden – een verrassend lastige bezigheid, omdat je voortdurend vecht tegen een constant gebrek aan grip. Wel is laatstgenoemde feature zeker nog voor verbetering vatbaar: het ijsrijden gaat nog te langzaam en te weinig om het beheersen van drifts, waardoor de speelstand op het moment vooral frustratie kan opwekken.

In totaal mag je ruim 170 auto’s verwachten (toch gauw anderhalf keer zoveel als de eerste game) en ‘in elk geval 20 nieuwe circuits’ naast de 35 met 100 verschillende lay-outs van deel één. Die zullen bovendien – net als de pc-versie van de het origineel – allemaal speelbaar zijn in virtual reality. PlayStation VR-support werd al beloofd voor Project CARS, maar bleek uiteindelijk niet haalbaar. De ontwikkelaars willen daarom nog geen garanties geven voor deel twee, maar benadrukken wel dat er hard gewerkt wordt om de game ook op de PlayStation 4 in virtual reality te kunnen spelen. Wél komt er een karrenvracht aan nieuwe online features, inclusief het opzetten van een heel kampioenschap dat je met anderen kunt doorlopen en zelfs het regisseren van eigen race-uitzendingen.

Bovendien draait de game, eveneens zoals z’n voorganger, op de consoles in 1080p en zestig frames per second – een knappe prestatie waar de concurrentie maar zelden aan kan tippen. Pc-gamers kunnen met de juiste hardware zelfs een resolutie van 12K realiseren. Maar los van het visuele geweld verwachten we van Project CARS 2 vooral een uiterst solide en nóg uitgebreidere simulatie met meer toegankelijkheid. Als de beloftes werkelijkheid worden, kunnen we uitkijken naar misschien wel de beste racegame van deze generatie.
Project CARS 2 verschijnt eind 2017 op PlayStation 4, Xbox One en pc

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zin in!

 • Heel veel zin in! Deel één is gewoon erg goed voor mensen die geen tijd/geld hebben voor rFactor of iRacing (ik ben er één van), maar toch een serieuze simulatie ervaring wil. Hopelijk pakken ze wel de singleplayer-ervaring aan door middel van een enerverender carrière en betere AI.

 • Heb Project Cars 1 niet gespeeld, maar met een carrière, bedoel je dan een verhalende? Zou wel nice zijn namelijk.

 • Precies zoiets. Deel één had een carrière, maar dat was niets meer dan onderaan beginnen en opbouwen naar de top door races te winnen. Was wel een aankleding met mailtjes van teambazen en zogenaamde sociale media-updates, maar na twee races vielen die al in herhaling.

 • Had DTM Racer dat vroeger niet? Een meer verhalende single player?

 • Ja, inclusief die filmpjes. Beetje cheesy, wel vermakelijk.

 • Dit lijkt me DE reden om een stuurtje te kopen voor de PS4. En aangezien je daar een hele tijd mee zal doen hoeft dat voor mij geen goedkoop dingetje te zijn. Vroegah was een G27 op een PS3 al heel wat, tegenwoordig gaat men een stapje verder (met riemen ipv tandwielen enzo volgens mij). Iemand al ervaring mee? Wat is het absolute topstuur voor dit soort spellen op de PS4?

 • Gebruik zelf nog steeds een G27 op de PC, geloof dat zijn opvolger de G29 een puik stuur is. Anders eens kijken op de website van Fanatec. Dat is volgens mij echt top of the bill. Maar weet niet of dat PS4 ondersteunt.

 • Same, alleen een beetje te duur op het moment om zo'n stuurtje te kopen… maar damn, zo'n Thrustmaster T500 RS is nog altijd een stiekeme natte droom voor mij als racefanaat :P

 • Thrusthmaster T300 RS Alcantara is een mooi stuurtje. Met een ook net iets groter stuur.

 • Wil het wel weer een kans geven maar dan moeten er wel wat andere curcuits in zitten dan het standaard forza pakket. Hoop dat ze hebben afgekeken bij Assetto Corsa. Die was namelijk veel beter dan Project cars

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren