1. Wie is Tom Clancy? - Een grote liefde voor techniek

Wie is Tom Clancy? - Een grote liefde voor techniek

"Er zijn twee soorten mensen: zij die alles verteld moet worden en zij die het zelf uitvogelen.” Deze week is Ghost Recon Wildlands uitgekomen, de zoveelste actiegame met “Tom Clancy’s” ervoor. Wie is Tom Clancy precies en wat heeft hij met games te maken?

Tom Clancy is inmiddels niet meer onder ons. In 2013 overleed de 66-jarige auteur, die dertig boeken schreef waaronder zeventien New York Times bestsellers. Clancys boeken gingen maar liefst 100 miljoen keer over de toonbank. De Amerikaanse schrijver uit Baltimore werd voornamelijk bekend door het boek The Hunt for Red October, een van de favoriete boeken van president Reagan.

Van Ghost Recon tot ghost writer
Een term die onlosmakelijk verbonden is met Clancy, is ghostwriting. Er zijn diverse boeken, filmscripts en gamescenario’s waarop de naam Tom Clancy prijkt in koeienletters, terwijl ze eigenlijk zijn geschreven door andere auteurs.

Kill your darlings
Clancy was in vele opzichten een typische Amerikaan: hij had veel respect voor het leger en defensie, hij was deels eigenaar van baseballteam Blatimore Orioles en tijdens zijn studententijd was hij de voorzitter van de schaakclub. Na zijn studie ging hij aan de slag bij de opa van zijn vrouw als verzekeringsagent terwijl hij zijn debuut schreef, The Hunt for Red October. Voor vijfduizend dollar verkocht hij het boek in 1984 aan Naval Institute Press. Het werd in plaats van de vijfduizend keer die Clancy in gedachten had, maar liefst 45.000 keer verkocht.

De bekende schrijversterm “kill your darlings”, wat slaat op het moeten weghalen van geliefde passages in schrijfsels, is iets waar Clancy zeer mee bekend is. De populariteit van The Hunt for Red October is mogelijk deels te danken aan de uitgever, want die verzocht Clancy maar liefst honderd pagina’s te verwijderen. Reden was dat er te veel technische details in het boek stonden. Clancy had een grote kennis en voorliefde voor techniek. Dat uitte zich onder andere in de 1 miljoen dollar die hij vele jaren later investeerde in Rotary Rocket, een private ruimtevaartorganisatie die helaas inmiddels niet meer bestaat.

Geen ex-militair
Je zou door zijn onderwerpkeuze denken dat Tom zelf een oorlogsveteraan is, maar niets is minder waar: hij werd tot zijn grote spijt afgekeurd door Uncle Sam omdat zijn ogen niet in orde waren. Overigens was hij wel de eigenaar van een tank. Voor research natuurlijk.

Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de Amerikaanse historie is onlosmakelijk verbonden met Tom Clancy. In de dagen na 11 september 2001 werd hij door diverse media geïnterviewd. Reden is dat hij in 1994 het boek Debt of Honor schreef, waarin een Japanse piloot zijn Boeing 747 in een Amerikaans overheidsgebouw vloog. Een boek met bijna griezelig veel overeenkomsten als die van de terroristische aanslagen die in 2001 plaatsvonden.

Overigens stak Clancy zijn mening over ‘9/11’ niet onder stoelen of banken: hij suggereerde dat linkse politici deels verantwoordelijk waren voor de aanvallen door hun houding ten opzichte van de CIA.

Geleidelijk uitbreiden
Tom Clancy is heel geleidelijk van schrijver naar film- en gameschrijver gegaan. Het boek The Hunt for Red October werd zeer succesvol verfilmd, net als de boeken Patriot Games, Clear and Present Danger en The Sum of All Fears. Dat is sowieso typerend aan de loopbaan van Clancy: hij was een schrijver, maar hij wist zijn prachtige verhalen over spionage, oorlog en wetenschap ook heel goed via andere media aan de man kon brengen.

U ziet een beetje geel
Hij zit in een Simpsons-aflevering genaamd Diatribe of a Mad Housewife (S15E10), waarin Marge een boek schrijft genaamd “The Harpooned Heart”. Een boek waarvan de gele cartoonvariant van Tom Clancy helemaal wild is.

Dat ging verder dan film alleen: al vrij vroeg in zijn carrière stortte Clancy zich in de wereld van games. In 1996 startte hij gamestudio Red Storm Entertainment, dat jarenlang spellen maakte gebaseerd op Clancy-boeken als Rainbow Six,The Hunt for Red October, Red Storm Rising, SSN en The Sum of All Fears. Niet alleen qua verhaal was Clancy betrokken: dankzij zijn grote liefde voor techniek leerde hij games ontwerpen. In 2000 werd Red Storm Entertainment overgenomen door Ubisoft. Net als de boeken hebben ook de gamefranchises waar Tom Clancy’s voor staat al honderden miljoenen dollars in het laatje gebracht.

Quotes van Clancy
Dit artikel begon niet voor niets met een quote: er zijn geweldige uitspraken van Clancy te vinden: “Vraag nooit welke computer iemand heeft. Als hij een Mac-gebruiker is, dan vertelt hij het je wel. Zo niet, waarom zou je hem voor schut zetten?” “Ik heb allemaal dingen verzonnen die waarheid zijn geworden, dat is het angstige ervan.” “Helikopters vliegen niet, ze vibreren zo erg dat de grond ze weert.”

Als je de inkomsten van films en natuurlijk de boeken meerekent, dan is meneer Clancy een heleboel geld waard: naar schatting 300 miljoen dollar. Hij werd geroemd om zijn kennis van defensie en wapens. Erg bijzonder, gezien het feit dat hij zijn passie (het leger) niet kon najagen door zijn gezondheid.

De man vol ideeën is erg vroeg (en onder vage omstandigheden) heengegaan. Gelukkig worden er nog steeds games gemaakt die zijn naam dragen en ook Wildlands doet die naam eer aan.

Door: Laura Kempanaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • R. I. P. Tom Clancy. Zijn overlijden was toch wel één van de kutste nieuws berichten van 2013  Gelukkig hebben we de boeken nog en worden er nog steeds goeie games gemaakt die zijn naam eer aan doen.

 • Ik vind de games van Tom Clancy toen hij nog leefde stukken beter als de games die nu onder zijn naam uit komen. Vind dus helemaal niet dat ze zijn naam eer aan doen. Over de boeken kan ik niet spreken, ik ken ze niet en ben het tegenovergestelde van een boekenworm ^^

 • Meningen of course. Imho zijn de laatste Tom Clancy games een eer voor Clancy. Ubisoft weet met respect om te gaan met Clancy's naam

 • Jij bent dan ook de grootste Ubisoft fanboy op deze planeet, Maw kunnen we jouw mening niet echt serieus nemen.

 • Nee hoor, echt wat een vooroordelen. ubisoft heeft genoeg crap uitgebracht haze, silent Hunter 5, far Cry 4, avatar.  Mijn nummer 1 developer is square Enix  Overigens is mijn mening net zoveel waard als die van jou of wie dan ook.

 • Op zich met Meta_Coola eens. Maar het nadeel is dat Ubisoft zo veel minder goede games hebben gemaakt waar door mensen last krijgen van tunnelvisie.

 • Shout out naar kevvm. Ben 't wel met zijn mening eens.

 • Ubisoft vond ik heel goed ten tijde Xbox/PS2 periode, maar sinds Assasins!s Creed bleven ze maar dezelfde game mechanics hergebruiken dat et ik op de duur het schijt van kreeg. En net daarom vind ik de reviewscores van Horizon Zero Dawn echt wel overdreven, en begrijp me niet verkeerd, ik vind het een goede game, maar het voelt meer aan als een hybride van Tomb Raider en de Ubisoft franchises can de kaatste jaren, kortom, we hebben het allemaal al eens gezien.

 • De Ubi uit de POP, BG&E en Raymantijd had mijn hart, de Ubi van vandaag mist een ziel en kan ik niet erg meer waarderen. Kopie Paste games.

 • Inderdaad.

 • Niet helemaal mee eens, Ubisoft heeft een aantal flinke fouten gemaakt maar zijn nu stevig aan het terugkomen. Ik heb de haat overigens nooit helemaal kunnen snappen, kan iemand dit toelichten? Ik krijg vooral de indruk dat het 'cool' is om Ubisoft te haten. Beetje sneu…

 • Stevig aan het terugkomen? Grote franchises die Ubi weer echt op de kaart hadden moeten zetten, maken de hype niet waar (Wildlands, Division etc.). Youtube en andere (social) media gaan nu weer helemaal los op ME Andromeda, en alles lijkt erop dat ook deze game zijn potentie niet waar gaat maken. Ik trek vooralsnog geen conclusies over deze game, maar kijkende naar onder andere hiervoor genoemde games, is het dood en doodzonde…

 • Uhm mass Effect is EA niet ubisoft.  En ghost recon word door zowel de critici als het publiek redelijk tot goed ontvangen.

 • Dat zijn meningen en geen feiten. Imo is Ubisoft het niet waard om Tom Clancy's naam te dragen afgelopen jaren. It's a bloody shame. Gewoon een marketing dingetje. Splinter Cell Blacklist is laatste goeie in de reeks.

 • Hoezo tunnelvisie ? Ubisoft kondigt alles groter aan dan dat het in werkelijkheid is, neem The Division, of het nieuwe "geweldige" Wildlands waar je constant het zelfde in doet ? Of neem ff For Honor die in 3 weken tijd al 70% van de PC gamers verliest ? Als ik 60 a 70 euro uitgeef voor een Ubisoft game en daarna thuis het zit te spelen met spijt omdat het gewoon een waanzinnige kut game is en ik heb dit met de laatste 2 a 3 ubisoft games denk ik dat het eerder werkelijkheid is dan "tunnelvisie"

 • De Ubisoft titels die nu uitkomen zijn het niet waard om de naam Tom Clancy te dragen.

 • Op zich de laatste games wel weer. Je hebt last van tunnelvisie denk ik…

 • Dat is jouw mening en geen feit.

 • De berichten die Grohe plaats zijn het serieus nemen niet waard.  Behalve dat, is Ghost Recon naar mijn mening gewoon een goed spel En dat Grohe zich op Insidegamer als vervelend mannetje gedraagt, een feit.

 • Dat vind jij. Geen feit dus :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren