1. 4K HDR-game-televisies: wat zijn het en welke moet ik halen?

4K HDR-game-televisies: wat zijn het en welke moet ik halen?

Nu de details van Microsofts Project Scorpio bekend zijn en de PS4 Pro er al maanden voor zorgt dat we in een hogere resolutie kunnen gamen, wordt het misschien tijd om over te stappen naar een betere tv. Tijd dus om te kijken naar wat je nou eigenlijk nodig hebt om het maximale uit je console(s) te halen. Hieronder vind je een uitleg over wat termen als 4K, HDR en OLED nou eigenlijk betekenen, evenals een overzicht van de beste gaming tv’s die je nu in huis kunt halen.

Wat is 4K?
Met de term 4K wordt een resolutie van 3840x2160 bedoeld, die vier keer zo hoog is als Full HD (1920x1080). Technisch gezien betekent 4K een resolutie van 4096x2160, maar Ultra HD (3840x2160) is de standaard geworden. Er zit veel minder ruimte tussen de pixels van een 4K-tv, waardoor het beeld scherper oogt. Ter vergelijking: een 60 inch Full HD-tv heeft twee miljoen pixels, een 4K-tv van hetzelfde formaat acht miljoen. Hierdoor ziet het beeld er een stuk beter uit, wat je echt goed ziet als je een grote tv in je kamer hebt staan van meer dan 60 inch of dicht op een kleiner model zit. Die scherpte is de overstap van Full HD naar 4K dus zeker waard, al wordt het pas echt een genot voor het oog als 4K gecombineerd wordt met HDR.

Wat is HDR?
Als we het hebben over High Dynamic Range komt er een uitgebreid technisch verhaal bij, dus we proberen het hier kort te houden. Het ‘hoge dynamische bereik’ slaat onder andere op de hoge zwartwaardes en witwaardes die deze tv’s kunnen bereiken, waardoor bepaalde beelden veel feller worden en schellere contrasten mogelijk zijn. Maar dat is niet alles. Niet-HDR-tv’s maken al jaren gebruik van een zogenaamd 8-bit paneel, wat wil zeggen dat er 256 gradaties per primaire kleur weergegeven kunnen worden. De primaire kleuren blauw, groen en rood – waar een standaard LCD-tv altijd gebruik van maakt voor het belichten van elke pixel – kunnen in een 8-bit paneel dus elk op 256 manieren worden afgebeeld. Dat brengt het totaal op 256 x 256 x 256 = 16,7 miljoen mogelijke kleuren per pixel, maar het menselijk oog kan nog veel meer aan dan dat en daar springt HDR op in.

Nieuwe HDR-tv’s maken namelijk gebruik van een 10-bit paneel, waardoor er maar liefst 1024 gradaties per primaire kleur mogelijk zijn. Dat brengt het totaal van mogelijke kleuren op 1024 x 1024 x 1024 = 1,07 miljard, en je kunt je nauwelijks voorstellen hoe tv’s met zo’n breed kleurenspectrum eruitzien gecombineerd met de hoge zwart- en witwaardes. Stap eens een tv-speciaalzaak binnen en kijk even naar de onwaarschijnlijk prachtige natuurbeelden die er vertoond worden. Weinig gamers zullen daarna nog een nieuwe Full HD-tv in huis willen halen. HDR is de toekomst: filmmakers én gamemakers maken er optimaal gebruik van, want met HDR is het voor de consument eindelijk mogelijk om een film of game zo te ervaren als hij bedoeld is.

Om het technisch eventjes ingewikkelder te maken is er ook nog een soort tegenhanger op HDR, genaamd Dolby Vision. Het zogenaamde HDR10 is de standaard voor PS4 Pro en Xbox Scorpio en de meeste nieuwe tv’s ondersteunen dat. Dolby Vision doet ongeveer hetzelfde als HDR10, maar is een stuk geavanceerder. Kortgezegd stelt HDR10 bij het afspelen van content als games of films een standaard wat betreft de kleuren en de zwart/wit-waarde: die zijn dus gedurende de hele film of game hetzelfde. Bij Dolby Vision verandert die standaard per scene, maar dat wordt eigenlijk alleen gebruikt bij films. Gamers zullen dus genoegen kunnen nemen met HDR10.

Wat is OLED?
Er zijn nu vooral twee type tv’s in omloop: OLED en (LED) LCD. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen, dus er bestaat niet zoiets als ‘de beste techniek voor gaming’. Nog niet, in ieder geval, aangezien OLED onwaarschijnlijk de techniek van de toekomst wordt. Omdat de techniek nog in zijn kinderschoenen staat, zitten er wat haken en ogen aan, maar voor contrast moet je bij OLED zijn. De zwartwaarde van OLED is namelijk superieur, omdat de pixels in die tv’s helemaal uitgezet kunnen worden. Daar staat tegenover dat OLED nog altijd niet zo goed kan omgaan met de waardes die net boven zwart liggen, wat resulteert in onduidelijke beelden bij donkere scenes. OLED kan ook niet zo fel worden, en omdat de techniek redelijk nieuw is hangt er ook een steviger prijskaartje aan. LCD-tv’s komen niet in de buurt van de zwartwaarde van een OLED-tv, maar met nieuwe technieken komen fabrikanten steeds dichterbij.

Waar voldoet de ideale gaming tv aan?
Wil je koste noch moeite besparen en de perfecte tv in huis halen, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. 4K tv’s met HDR-ondersteuning zijn er immers genoeg, maar alleen daarmee kom je op bepaalde fronten te kort. Vermijd sowieso 4K HDR-tv’s uit 2014 en 2015 die schappelijk geprijsd zijn: de techniek innoveert zo rap dat je jezelf tekort doet. Oude tv’s hebben bijvoorbeeld een lage nits-waarde. ‘Nit’ is de standaardterm voor lichtsterkte en één nit staat gelijk aan één candela, wat de eenheid van lichtsterkte is (een normale zaklamp is ongeveer 1 candela). De voordelen van HDR bij die goedkope modellen zijn dus eigenlijk niet te zien en je doet er goed aan te wachten op toekomstige prijsdalingen.

• 4K-ondersteuning: de tv moet Ultra HD ondersteunen (een resolutie van 3840x2160).
• HDR-ondersteuning: Dolby Vision is technisch superieur aan HDR10, dus als het even kan vind je een tv die beide ondersteunt. HDR10 lijkt echter de standaard voor PS4 Pro en Project Scorpio te blijven en worden, dus kun je alleen daarmee ook prima uit de voeten.
• 10-bit paneel: een HDR tv zonder 10-bit paneel kan niet. Die 1,07 miljard kleuren zijn immers nodig.
• Minimaal 1000 nits helderheid: LED-tv’s bieden meestal 1000 nits helderheid, tegenover OLED met 540 nits. Hoe hoger de nits, hoe helderder het beeld kan worden en hoe beter de contrasten kunnen zijn.
• Maximaal 0,05 nits zwartwaarde: ook bij de zwartwaarde komt de term ‘nits’ kijken, en vanzelfsprekend wil je hierbij zo weinig mogelijk. Ga daarom voor maximaal 0,05 nits, dan weet je zeker dat zwart echt zwart is in plaats van grijs.
• Maximaal 40ms vertraging: voor gamers is de vertraging van het beeld ontzettend belangrijk. Je wilt immers dat wat je doet met je controller zo snel mogelijk naar het beeld vertaald wordt. Daarom moet de vertraging zo laag mogelijk zijn. Vanaf 40ms kan het vervelend worden en kan input lag je gamesessie verpesten.

Welke tv moet ik in huis halen?
Het is een ontzettend lastige vraag waar je goed over na moet denken, want iedereen heeft andere eisen en een ander budget. Om niet alleen tv’s te bespreken die je 20.000 euro kosten vind je hieronder een overzicht van enkele fantastische 4K HDR-tv’s om op te gamen die niet tot de nieuwste tv-lijnen behoren. Worden de prijzen je te veel, dan is het een aanrader om eerst even bij je Full HD tv te blijven en prijsdalingen af te wachten. Bij razendsnel innoverende stukken technologie als tv’s zijn prijsdalingen namelijk onvermijdelijk, en over grofweg een jaar of twee is het daarom nog een stuk aanlokkelijker om in een 4K HDR tv te investeren. Alle onderstaande tv’s kunnen innoveren en technieken van elkaar overnemen om tot nog veel betere producten te komen, maar dat is voor nu toekomstmuziek. Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op de standaard winkelprijs, tenzij anders vermeld.

Samsung KS7000, KS8000, KS9000 en KS9800
Als het aankomt op betaalbare 4K HDR-tv’s is de Samsung KS7000 de tv voor jou. Zeker niet het nieuwste model, maar met 4K, HDR10, een 10-bit paneel, een max. helderheid van 1200 nits en een minimale zwartwaarde van 0,016 nits is het toch een hele goede game-tv. De motion handling (hoe goed het beeld omgaat met bewegingen) is meer dan prima en de vertraging van 20ms in de HDR-modus maakt hem perfect voor gaming. Nadeel is de manier waarop de pixels gedimd worden, waardoor felle gedeeltes van het scherm soms uitlekken naar donkere gedeeltes.

Samsung KS7000
Prijs: €999,00(49 inch, momenteel in de aanbieding) tot €1899,00 (65 inch)
De KS8000 is iets beter dan de KS7000 door zijn hogere helderheid, betere motion handling en betere dimeffecten (local dimming). De KS9000 is identiek aan de KS8000, maar is curved en daarom zo’n 200 euro duurder. Weinig gamers zullen echter zo’n curved tv in huis willen omdat je altijd afhankelijk bent van de perfecte kijkhoek en weinig mensen recht voor hun tv zitten, om nog maar te zwijgen over de extra kosten. Wil je nog een stapje hoger, dan kom je bij de KS9800 uit. Dat is een van de beste tv’s van het moment, en daar betaal je ook voor: een nog hogere brightness dan zijn voorganger (1500 nits), een 0,011 nits zwartwaarde, fantastische motion handling en betere local dimming zorgen voor een krankzinnig prijskaartje.

Samsung KS8000
Prijs: €1249,00 (49 inch)
tot €2149,00 (65 inch)
Samsung KS9000
Prijs: €1449,00
(49 inch) tot €2449,00 (65 inch)

Samsung KS9800
Prijs: €14.999,00 (88 inch)

Sony XD93 en ZD9
Helaas zijn de tv’s van Sony niet optimaal als het aankomt op de vertraging in het beeld, en zeker niet in combinatie met HDR. De XD93 ondersteunt 4K en HDR10, heeft een 10-bit paneel, een helderheid van 1000 nits, een zwartwaarde van 0,035 nits en goede motion handling. De local dimming is een stuk beter dan bij de KS7000 van Samsung, maar de vertraging niet. 36ms in de Game Mode van de tv is prima, maar zodra HDR aangaat loopt het op tot 59ms. En dat is eigenlijk net iets te veel voor veel gamers.

Sony XD93
Prijs: €1.495,00 (55 inch) tot €2.195,00 (65 inch)
Met ondersteuning voor 4K, HDR10, een 10-bit paneel, 1900 nits helderheid, 0,003 zwartwaarde en de beste motion handling en local dimming van zijn tijd is dit een van de beste LCD tv’s die je kunt aanschaffen. Helaas is er weer die hoge vertraging: 42ms in Game Mode, en met HDR aan zit het op 55ms.

Sony ZD9
Prijs: €4.699,00 (65 inch) tot €7.999,00 (75 inch)

Panasonic DX900
De enige 4K HDR tv van Panasonic die voor nu het noemen waard is, is de DX900. 10 bit-paneel, 1200 nits maximale helderheid, een minimale zwartwaarde van 0,025 nits en een vertraging van 40ms in Game Mode (met en zonder HDR). De beelden verlopen niet altijd even soepel door de slechtere motion handling, en daardoor kun je misschien beter bij de concurrentie kijken. Je zou ook nog bij de Panasonic DX802 of DX902 kunnen kijken, al zijn die iets minder optimaal voor respectievelijk gaming en de portemonnee dan de DX900.

Panasonic DX900
Prijs: €3.599,00 (58 inch) tot €4.000,00 (65 inch)

Andere tv’s die mogelijk de moeite waard zijn:
Zo, dat waren de relatief goedkopere modellen die geschikt zijn voor gaming, nu over naar de nog niet-genoemde tv’s die je eventueel zou kunnen bekijken. Mocht er meer bekend worden over de nieuwste modellen dan updaten we deze lijst ongetwijfeld, maar als de prijzen die je in dit artikel ziet je al te veel worden, zal je jaren moeten sparen om ook maar aan een afbetaling van de nieuwste technologie te beginnen. En tegen die tijd staat 8K misschien al op ons te wachten.

LG B6 – €2.300,00 (55 inch) tot €3.800,00 (65 inch)
LG C6 - €2.500,00 (55 inch) tot €4.300,00 (65 inch)
LG E6 - €4.000,00 (55 inch) tot €6.000,00 (65 inch)
LG G6 - €7.000,00 (65 inch) tot €20.000,00 (77 inch)
Sony KD-75XD9405 - €6.499,00 (75 inch)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Erg handig artikel dit! Ik wil samen met de Scorpio een nieuwe TV in de woonkamer hangen. Vraag me alleen af wat over een half de beste tv's zijn voor het gamen, of wat deze prijzen van de bovenstaande tv's dan zijn.
  In ieder geval fijn om te zien waar je rekening mee moet houden!

 • Het is alleen altijd jammer dat je voordat je een dergelijk artikel al geopend hebt, je sowieso weet dat Samsung en LG er in voorkomen.  Ik begrijp dat Samsung en LG mooie design televisies uitbrengen met goeie specs, maar het blijft massaproductie rommel! De afgelopen 8 jaar 3 verschillende Samsung tv's gehad. Rommel! Het blijft gewoon minder als je een bedrijf kies wat elke 3-6 maanden een nieuw model (en op giga schaal) uitpoept!  Sony, duurder qua prijsklasse, misschien iets mindere specs voor gaming alleen, maar kwalitatief zo veel beter! Remember; je koopt een televisie niet alleen voor het gamen ;-)

 • Daarom is het belangrijk dat je rekening houd met de specificaties en je niet focust op modelnummers alleen. Het lijstje wat IG hierboven noemt is heel wat, maar ik zou er persoonlijk nog wat meer in afweging nemen:  - Refreshrate! Tegenwoordig worden talloze TV's als '600hz' verkocht terwijl er slechts een 50hz paneeltje in zit. Wil je op 60fps gamen, dan heb je een 100hz paneel nodig! Check bijvoorbeeld Tweakers om dit te controleren.
  Veel 50hz TV's zijn overigens 60hz in de VS en daarmee wel geschikt voor 60fps gaming. Maar let hier wel op!  - HDR. Ja, je kan zogenaamde HDR TV's voor 500 euro krijgen, maar dit slaat nergens op. Zoals dit artikel ook zegt: je hebt een 10-bit paneel nodig om hier daadwerkelijk voor te zorgen, en daarbij is HDR pas indrukwekkend op TV's met een bijzonder hoog contrast en de laatste local dimming technieken. Check reviews om dit te controleren.  - Naar mijn mening moet je een OLED hebben voor de beste HDR-weergave, maar dat is echt heel duur op dit moment. IG zegt hier dat je minimaal 1000 nits helderheid nodig bent voor HDR, maar tenzij je graag verblind wil worden vind ik dat niet echt nodig. Het contrast; het verschil tussen donker en licht en daarin toch details tonen, lukt het beste op een OLED. Die TV's zijn dan (imho) superieur aan al die 1000-nits LCD's die je nu kan krijgen. Maar tot op zekere hoogte is dit misschien een kwestie van smaak.  - Vertragingstijd. Jammer genoeg zeer slecht te controleren, inderdaad moet je bij reviews zijn om dit te onderzoeken. Het is heel zonde dat er steeds meer TV's meer dan 50ms vertraging hebben…

 • Mooie toevoeging op het IG artikel rw1!  PS: jezus, ben hier al heeeeeeel lang niet geweest, maar deze website is qua techniek en mogelijkheden echt gewoon 5 jaar stil blijven staan!

 • Dat klopt :P  Kleine reactie op jouw post: je weet dat Sony veel panelen bij Samsung inkoopt? En dat het voor de Sony OLED-modellen volledig afhankelijk is van LG?
  Persoonlijk vind ik juist de Sony-TV's een veel mooier design hebben. Daar staat echter vaak een te hoog prijskaartje tegenover, terwijl er technisch eigenlijk geen meerwaarde is tov de Koreanen. Daarnaast is Android TV nog altijd buggy (WebOS en Tizen zijn btw ook niet bugvrij…).
  Tot slot: alle fabrikanten lanceren ieder jaar met z'n allen tegelijkertijd TV's. Samsung neemt, net als Sony, gewoon 12 maanden tussen generaties in.

 • Mijn mening is wellicht een beetje gekleurd rw1, dat weet ik. Maar ik merkte persoonlijk gewoon een enorm verschil in kwaliteit tussen de Samsung TV's die ik ooit kocht en nu een Sony.  Het voelde voor mij net als het kopen van een Galaxy van Samsung of iPhone van Apple. Je betaalt bij Apple misschien meer voor mindere specs, maar het product zelf is een stuk degelijker. Bij mijn Samsung Tv's was er gewoon altijd iets wat niet klopte. Zo zie je dat ook bij de smartphones die uit de Samsung fabriek rollen.  Maar nogmaals, mijn mening is waarschijnlijk gewoon gekleurd. Nu net anderhalf jaar een Sony waar ik € 2500,- voor betaald heb (4K en alles) en daar gewoon heel blij mee. Had destijds ook een keuze voor een Samsung met dezelfde specs en een stuk goedkoper, maar was er gewoon klaar mee.  Over een jaar of zo zal ik eens een Panasonic proberen :-)

 • Mja, zo zou je mij een Samsung-fan kunnen noemen - dit bericht typ ik btw op een LG ultrawide :P ik begrijp je verder wel, Sony maakt zeker kwaliteitsproducten. Ik vind alleen dat Samsung daar niet echt voor onder doet. Uiteindelijk is het voor beide merken vooral afhankelijk van de prijsklasse.  Maargoed: ieder z'n eigen smaak natuurlijk :)

 • Het mooie is, als het op consoles aankomt heb ik weer een hekel aan Sony en een voorliefde voor MS. Ik ben gewoon de slet van technologie land denk ik ;-)

 • Heb beiden gehad en de Samsung is toch wel beter. Interface, snelheid, beeld, geluid en veel minder bleading. • Ik ben nu toevallig aan het kijken naar TV's heel handig artikel inderdaad, je kan het alleen moeilijk toepassen als de punten waarop je moet letten niet bij de product specificiaties staan..

 • @RW1
  Zou een 100Hz televisie geen problemen (skippen frames) bij 60 Hz content, wanneer deze geen 60 Hz ondersteunt? Of zie ik 't nu verkeerd.
  Ik vind overigens de opties/interface/ondersteuning van Samsung vrij belabberd, ondanks de fantastische beeldkwaliteit. Vooral audio opties en dingen als firmware update logs zijn dingen die missen bij Samsung.

 • Lg oled is superieur aan alles wat er op de markt uit is. Kost wel paar duizend€ maar zo duur zijn ook high end led tv's. Dus wat is je budget?

 • @Gaaiz: 100hz TV-panelen kunnen altijd terugvallen op 60hz. Je kan met speciale tools ook PC-monitoren op 55hz laten werken, dat is eigenlijk nooit zo'n probleem :)
  Het gevaar zit 'm in TV's die echt niet hoger dan 50hz willen :P

 • Voor game TV's check ik altijd rtings.com  http://www.rtings.com/tv/reviews/best… • ik heb nog een plasma full HD, samsung PS51F8500 en die kan nog altijd mee met de besten, zolang er geen perfecte OLED is blijf ik hierbij, na een plasma ontgoocheld een LCD toch altijd, slechtere zwartwaardes, snel bewegende beelden die minder vloeiend zijn, minder natuurlijke weergave.

 • Houd jezelf niet voor de gek, Furyan. LG is de enige producent van OLED displays. Dus van welke fabrikant je ook een OLED tv koopt er zal een display van LG in zitten.  En Samsung heeft echt wel stappen gemaakt. Vanaf de Galaxy S7 lopen ze mijlenver voor op Apple. Zelfs met.het design.

 • Vanaf Galaxy 7? nou hebben ze ook lang over moeten doen zeg. Qua hardware bedoel je? Je moet onderhand toch wel weten dat Android en IOS totaal anders omgaan met resources. Zo heeft Apple grote stappen gemaakt met 64-bit applicaties en APFS file system.  Wat betreft TV's zou ik nooit een tv kopen waar het merk Samsung op staat. Krijg daar altijd een nare na-smaak bij. Dan kan het nog wel een paneel hebben van LG of Samsung. Het gehele product zou ik al afwijzen en eerder naar een high end merk gaan.

 • Het heeft ze een tijd gekost ja, pas vanaf de S5 of S6 is echt de weg naar boven ingezet. En ja natuurlijk Apple heeft nog steeds wel leuke nieuwe ontwikkelingen, maar als je het totaalplaatje bekijkt lopen ze inmiddels op heel veel fronten achter.  En ik doel op hardware, design, softwarefeatures, marktpenetratie. En als ik langer nadenk kan ik vast wel meer bedenken.  En ergens begrijp ik je wel hoor, heb ook aan aversie tegen LG en Samsung. Maar ze maken nu eenmaal goed spul tegenwoordig dus ik kan er niet omheen.

 • Grootste plus die ik heb gezien bij samsung was de overgang die ik had van s2 naar s4 op telefonie. De s2 kende nog wel eens wat storingen (had ook een htc waar ik de naam van kwijt ben en daar was het nog erger. De iphone die ik ervoor had kende de eerste 1,5 jaar vrijwel geen problemen. Met de s4 echter was het ineens voorbij. 2,5 jaar gebruikt met veel apps etc en ik kan me geen vastloper herinneren.  Qua tv's heb ik nu al bijna 10 jaar samsung. In 2008 kocht ik mijn eerste Full HD, A6000 serie, die ik inmiddels nog steeds perfect werkend heb verpatst. In 2011 had ik een extra scherm nodig en ben toen gegaan voor de 55D7000 serie waar ik ook fijne ervaringen mee heb. De bijpassende audioset was wel problematisch maar dat terzijde. Nu dus in november gegaan voor de KS9000 en als ik het vergelijk bij vrienden die weer voor wat anders gingen (sony of LG) dan ben ik zeer tevreden en heb ik geen moment spijt gehad. Vooral omdat mijn woonkamer erg verlicht kan zijn, het beeld klappert de kamer nog altijd in :D

 • Funny, mijn Samsung-rommel wordt dagelijks gebruikt om op te gamen en gaat al mee sinds 2007.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren