1. Hardware Hitjes: AMD laat eerste Vega-kaarten zien

Hardware Hitjes: AMD laat eerste Vega-kaarten zien

In deze rubriek op InsideGamer nemen we wekelijks het laatste hardwarenieuws met je door. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van videokaarten, chips en andere technologie voor in en rond je systeemkast.

AMD lanceerde begin vorig jaar zijn Polaris-lijn videokaarten die vooral de strijd aangingen met het budgetsegment van Nvidia. De nieuwe Vega-architectuur moet daar verandering in brengen. Afgelopen week kregen we de eerste kaart te zien die deze verandering teweeg moet brengen. Dat – en meer nieuws – in de Hardware Hitjes van deze week!

AMD laat eerste Vega-videokaart zien
Afgelopen week hield AMD de jaarlijkse Financial Analyst Day, waarin het bedrijf vooruitblikt op nieuwe producten en de richting van het bedrijf. Onder deze nieuwe producten was deze keer de eerste videokaart met de gloednieuwe Vega-architectuur. Polaris, de vorige architectuur van AMD, was vooral gericht op het midden- en budgetsegment van de markt, met als gevolg dat Nvidia nog steeds alleenheerser was van het topsegment.

Daar wil AMD met Vega een einde aan maken, iets wat gelijk af is te zien aan de specificaties van de Vega Frontier Edition, zoals AMD de kaart noemt. Hij beschikt namelijk over 16GB HBM2-geheugen, 13 teraflops, 64 compute units en 480GB/s geheugenbandbreedte. De Frontier-kaart zal in twee variaties beschikbaar zijn: de Gold Edition en de Blue Edition. De Gold Edition is met een TDP van 275 watt nog krachtiger dan de Blue edition en is daarom ook watergekoeld.

De Frontier-videokaarten zijn bedoeld voor onderzoekers, wetenschappers en ontwerpers. Over een prijs is nog niks bekend, wel heeft AMD aangegeven dat de consumentenkaarten eind juni op de markt komen.

Intel breidt Core-lineup uit met i9-processoren.
De Intel HEDT (High-End Desktop) chips krijgen binnenkort een andere naam en een nieuwe serie. In plaats van de i7-noemer met eventueel een ‘X’ erachter krijgen deze chips nu een eigen categorie onder de noemer Core i9. Uit een gelekte PowerPoint-slide blijkt dat de eerste chips met deze nieuwe naam de Skylake-X- en Kaby Lake-X-chips zullen zijn. Alle gelekte processors gebruiken waarschijnlijk de aankomende LGA-2066-socket en de nieuwe X299-chipset, die mogelijk volgende maand wordt onthuld.

Het lek komt van een gebruiker op het Anandtech-forum. In de slide staan zes nieuwe chips, van de betrekkelijk bescheiden i7-7640k tot de 12-core, 24-threads i9-7920, de opvolger van de huidige i7-6950x.

Noctua voegt drie nieuwe fans toe aan catalogus
Noctua, verreweg de meest gerenommeerde fabrikant van casefans, heeft drie nieuwe fans in zijn catalogus opgenomen: een 200mm, een extra dunner 120mm en een extra dikke 40mm ventilator, waarvan de 200mm nieuw is voor het Oostenrijkse bedrijf. Met 15mm is de nieuwe 120mm fan bijna een hele centimeter dunner dan de standaard Noctua 120mm, wat deze extra geschikt maakt voor kleine behuizingen. De nieuwe 40mm is daarentegen met 20mm dikte juist twee keer zo dik als de bestaande 40mm fan. De 40mm is bedoeld voor kleine behuizingen en servers waar statische druk erg belangrijk is.

Nvidia laat techniek zien voor 16.000 fps in vr/ar
Virtual reality- en augmented reality-ervaringen worden beter met hogere framerates. Nu is vr nog goed te doen met verversingssnelheden zo laag als 60Hz, maar bij augmented reality is meer altijd beter. Omdat virtuele voorwerpen over de echte wereld worden geprojecteerd moeten deze constant bijgewerkt worden om te zorgen dat ze nog op de juiste positie staan. Om te zorgen dat dit altijd het geval is heeft Nvidia een paneel ontwikkelt dat zestienduizend keer per seconde de positie van alle voorwerpen in beeld ververst en bijwerkt. Het indrukwekkende resultaat van deze technologie is hieronder te zien.


Zotac maakt GTX 1080 Ti met ingebouwd waterblok
Nu de GTX 1080 Ti een tijdje op de markt is en alle standaard koelers gelanceerd zijn, komen de meer gewaagde modellen uit, zoals de GTX 1080 Ti ArcticStorm van Zotac. De two-slot-kaart is door Zotac voorzien van een full-cover-waterblok met twee G1/4-fittings, RGB LED’s en extra krachtige stroomvoorziening, wat in combinatie met de waterkoeling moet zorgen voor een overklok-beest. De prijs is nog niet bekend, maar deze ligt vermoedelijk rond de negenhonderd euro.


Alweer Special Edition van de Dominator Platinum RAM
De Dominator Platinum-geheugenkitjes van Corsair zijn het neusje van de zalm als het op intern geheugen aankomt, met een bijbehorend waanzinnig prijskaartje. Corsair heeft in het verleden een zéér beperkte Dominator Platinum limited edition gemaakt, in zowel zwart als chroom. Deze sticks, met een oplage van 500, waren binnen enkele dagen al uitverkocht. Dat succes mag nu herhaald worden met de Torque edition.

Ook deze zijn beperkt beschikbaar en kosten 449,99 euro voor een setje van twee keer 16 GB, of 499,99 euro voor het setje van vier keer 8 GB. De latjes hebben een kloksnelheid van 3200 MHz, timings van 14-16-16-36 en – zoals gebruikelijk bij Dominator Platinum – meer dan genoeg ruimte om over te klokken.

De volgende Hardware Hitjes komt een paar dagen later dan normaal, dan hebben we namelijk een samenvatting voor jullie van alles dat we op Computex hebben gezien en getest!

Dit artikel delen

Over de auteur

Floris de Bijl Hardcore hardware-nerd. Groot liefhebber van de Dishonored-, Deus Ex- en Bioshock serie en 4X/Grand Strategy.

Reacties

  • Vega! :)

  • Vega!

  • Lol.. vega.. eerst zien dan geloven.. verlopig nog steeds nvidia ftw in hoogste segment

  • Alleen Nvidia fans schrijven 'verlopig' in plaats van 'voorlopig'.

  • ahh niet huilen he, ik kan er ook niks aan doen dat AMD het budget merk is en NVIDIA het highend merk

  • 'ingebouwd waterblok'

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren