De Blob is terug! Meer games uit het Wii-tijdperk die terug mogen komen

Artikel | -

In 2006 veranderde Nintendo gamen rigoureus: van de bank af, remotes in de hand en bewegen maar! De Wii werd opgevolgd door Wii U met zijn gamepad, en nu is er Switch, wat een combinatie is van de twee: een scherm om zelf vast te houden, met controllers om mee te bewegen. De Blob maakt binnenkort de sprong van Wii naar Switch: welke andere titels zien wij graag terugkomen uit het Wii-tijdperk?

MadWorld
De Wii stond niet per se bekend als de console van de diepe singleplayerervaringen, maar die waren er wel degelijk. MadWorld bijvoorbeeld, de eerste game van Platinum die meteen de toon zou zetten voor de rest van het repertoire van de studio: hack and slash. MadWorld was meteen een opvallende: met zijn zwart-witte comicbookgraphics en als enige uitzondering het rood van bloed. Een intense beleving door de vele gevechten, maar dus ook door de originele visuele stijl. En laten we die nou graag met ons meenemen in de trein, op familiebezoek en waar dan ook: op Switch!

Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure
Tegen de tijd dat Wii uitkwam, was het Point & Click-genre slechts een kleine niche geworden voor PC-gamers. Echter zorgde de remote-besturing van Wii ervoor dat dit genre weer nieuw leven werd ingeblazen. Bijvoorbeeld in Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure. In vrolijke omgevingen moeten Zack en Wiki zich een weg naar de schat van Barbaros puzzelen. Aangezien de Joy-Cons kunnen worden gebruikt om net als remotes als een cursor op het scherm te fungeren, is Zack & Wiki een ideale game voor een Switch-port.

And Yet It Moves
Dit najaar bewijst Switch al een zeer toegankelijke console te zijn voor indiegames, maar dat was Wii ook al. And Yet It Moves is zo’n titel die eigenlijk onder de radar uitkwam, maar wel briljant was. Ontwikkelstudio Broken Rules plaatst je in een platform-game waarbij je omgevingen moet roteren om zo wegen te vinden om verder te komen. Een lekker ontspannen game waarin je jezelf helemaal kunt verliezen in het zoeken naar oplossingen. Het beste zou trouwens zijn om dit spel een kleine remake te maken voor Switch. Immers heb je niet slechts een hand, je hebt twee joy-cons, dus je zou het beeldscherm bij wijze van spreken kunnen vastpakken en dan op nog veel meer manieren kunnen kantelen dan op Wii het geval was.

Sin and Punishment: Star Successor
Iedereen was in alle staten toen er een nieuwe Sin and Punishment-game naar Wii kwam: er waren immers niet heel veel arcade shooters op Wii en helemaal omdat dit tweede deel nog beter was dan het eerste, zien we Star Successor graag terug op Switch. De chaos, het als een gek in het rond schieten en dan ook nog dat heerlijke gevoel van beloning als het je allemaal is gelukt: dit is een van de meer hardcore games van Wii en daar zien we er graag meer van. Het wordt wel gezellig druk op je kleine Switch-scherm, dus misschien moet er aangeraden worden hem vooral op je tv-scherm te spelen als die port er echt komt.

Wii Sports
Bij deze game zitten we een beetje op de wip: de ene gamer heeft de voorkeur voor Wii Sports, terwijl een andere toch liever voor het iets uitgebreidere Wii Sports Resort gaat. Hoe dan ook: 1-2-Switch is een vermakelijk probeersel om in de voetsporen van Wii Sports te treden: helemaal succesvol is dat niet geworden. Wii Sports was iets toegankelijker: het is moeilijker om je oma de spellen in 1-2-Switch uit te leggen dan haar virtueel te laten bowlen. Bovendien zijn de Joy-Cons mooi klein en je kunt daardoor nog accurater worden geregistreerd. Alleen moet je wel zorgen dat je de polsbandjes niet vergeet.

Little King’s Story
Natuurlijk hebben we aan Zelda al een geweldige RPG, of aan Stardew Valley en straks Skyrim, maar als je het iets kleinschaliger wilt aanpakken, dan zou het mooi zijn als Little King’s Story de reis van Wii naar Switch zou afleggen. Little King’s Story is niet een hardcore rpg: er komt ook puzzelen en strategy bij kijken. Je verzamelt in deze game een heel groepje mensen om je heen om je koninkrijk terug te winnen uit de handen van een schurk, waarbij je een grote verscheidenheid aan kleine en grote uitdagingen te verduren krijgt, die je door de vaardigheden van je hele team uiteindelijk best kunt uitvogelen. En omdat je koning bent, mag je je ook bemoeien met hoe het land geregeerd wordt. Als hij wordt geport naar Switch, dan moet Marvelous Inc dat wel wat beter aanpakken dan bij de PC-port die werd geteisterd door bugs en besturingsproblemen.

LostWinds 2: Winter of the Melodias
Net als bij Sin and Punishment geldt ook voor het tweede deel van LostWinds dat deze verrassend genoeg nog beter was dan zijn voorganger. Deze WiiWare-titel ziet er prachtig uit, en kan natuurlijk veel beter tot zijn recht komen op Switch. Ook in deze game zouden de Joy-Cons worden gebruikt om op het scherm te richten, waarbij je de hele omgeving tot leven laat komen onder het genot van de vredige, mooie muziek die LostWinds nog net even wat specialer maakt. Niet dat het per se een makkelijke game is: je hersenen moeten wel aan het werk om te zorgen dat alles zo wordt geprepareerd dat je verder kunt.

Trauma Center: Second Opinion
Voor wie Surgeon Simulator toch net even te intens was, is er Trauma Center: Second Opinion. Het heeft een gave animatiestijl en door de besturing heb je nog meer dat Dokter Bibber-gevoel waarbij fouten toch echt jouw schuld zijn. Met Switch-controls kan het opereren een tikkeltje realistischer worden, omdat je dan twee gelijke controllers in je handen hebt. Met de ene houdt je je steriel gaasje vast, terwijl je het met de andere goed op de wond drukt. Opereren wordt waarschijnlijk alleen maar beter op Switch, dus hopelijk kunnen we binnenkort de operatiekleding weer aantrekken en cartooneske mensenlevens redden.

Er zijn in al die jaren Wii natuurlijk nog veel meer fantastische spellen verschenen. Welk Wii-pareltje zou jij graag terugzien op Switch?

Geschreven door: Laura Kempenaar

Geplaatst op 11 november 2017 om 12:53 door


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.