1. De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Thijs Barnhard

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Thijs Barnhard

Het einde van 2017 is weer in zicht en we kunnen best stellen dat het een turbulent jaar was. Op gamegebied maar ook daarbuiten. Hoe hebben onze redacteuren het afgelopen jaar ervaren? Dit keer vragen we het aan Thijs Barnhard.

Wat is je top 3 van games van 2017?
Ik heb dit jaar meer dan veertig games uitgespeeld dus geen wonder dat ik het lastig vond om een top 3 te maken. Gelukkig zater er behoorlijk wat games van eergaande jaren tussen die ik meteen kon schrappen, maar alsnog kan ik het niet laten om naast mijn officiële top 3 ook nog wat eervolle vermeldingen te noemen:

De heruitgave die ik meer heb gespeeld dan het origineel is zonder twijfel Mario Kart 8 Deluxe. Splatoon 2 heeft de leukste en best ondersteunde multiplayer – en dat allemaal zonder lootboxes. Resident Evil 7 is ook zonder vr een geweldige ervaring. NieR Automata is insane. Yakuza 0 is de Japanse misdaadserie waarvan ik niet eens wist dat ik hem wou zien. Shovel Knight: Spectre of Torment is wat mij betreft de beste 2D-platformer van dit jaar. Overwatch is een jaar later nog steeds de game waar ik maar naar terug blijf keren.

3. Wolfenstein II: The New Colossus
Er valt op The New Colossus genoeg aan te merken, maar er is tegelijkertijd zoveel fantastisch aan deze game. Het verhaal is compleet gestoord op de best mogelijke manier en de momenten dat je niet hoefde te schieten, maar rustig rondloopt in een duikbot vol met grappige kleine momenten, vormen voor mij vooral de hoogtepunten. Aan de downloadable content ben ik nog niet begonnen, maar ik hoop met heel mijn hart dat we in een vervolg nog een afsluiter krijgen voor B.J. Blazkowicz.

2. Super Mario Odyssey
Als je niet vrolijk wordt van Super Mario Odyssey is er echt iets goed mis. Deze game is zo ongeneerd blij dat het aanstekelijk is. Het duurt misschien even voordat Mario’s nieuwste echt uitdagend wordt, maar in die tussentijd zijn er zoveel geestige en creatieve manieren om manen te verzamelen voorbij gekomen dat het eigenlijk nauwelijks deert. Net zoals de meeste andere moderne Mario’s begint Odyssey pas echt nadat je Bowser hebt verslagen, dus doe jezelf een plezier en stop pas met Odyssey nadat je minstens 999 manen hebt verzameld.

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Mijn nummer een en twee liggen dit jaar zo dicht bij elkaar dat je ze wat mij betreft ook kan omwisselen. Toch heb ik Zelda op de eerste plek gezet omdat ik nog steeds echt compleet weggeblazen ben door hoe geweldig deze game in elkaar steekt. Na Breath of the Wild lijkt geen andere openwereldgame ineens meer de moeite waard.

Als ik een favoriet onderdeel van deze game zou moeten noemen zou dat de hele Tarry Town questline zijn. Nadat ik al uren door Hyrule had gedwaald stuitte ik ineens op een dorpje in aanbouw. De oprichter had misschien wel hele specifieke eisen voor zijn nieuwe inwoners, maar dit nieuwe stadje werd mijn nieuwe obessie. Omdat ik de wereld al behoorlijk zorgvuldig had uitgekamd voelde de juiste personen opzoeken als een soort overwinningsronde. Ik heb echt enorm van deze game genoten en ik ben daardoor des te benieuwder naar wat Nintendo gaat doen met de volgende Zelda.

Wat vond je de grootste teleurstelling van het jaar op gamegebied?
Als iemand die best wat lol heeft gehad met de vorige Star Wars Battlefront kan ik er niet omheen dat Battlefront 2 natuurlijk een enorme domper is. Zoveel aan deze game klinkt namelijk goed, maar door al het gedoe met microtransacties en lootboxes heb ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in. Volgend jaar pak ik hem misschien nog een keertje op, maar dat is dan grotendeels afhankelijk van hoeveel behoefte ik heb aan meer Star Wars nadat ik The Last Jedi heb gezien.

In 2017 was is iedereen helemaal wild van Horizon Zero Dawn en ik kan er maar niet inkomen. Volgens mij ben ik nu ergens halverwege, maar ik vind tot nu toe alleen het in de val lokken en vechten met robots leuk en de rest helemaal niet. Iedere keer dat ik vijf pijlen in het hoofd van een mens moet schieten of allerlei saaie dingen moet craften denk ik alleen maar aan die andere openwereldgame die rond dezelfde tijd van dit jaar verscheen en wel in mijn bovenstaande lijst staat. Als je het mij vraagt had Horizon wel iets meer focus kunnen gebruiken, want los van de spectaculaire gevechten vind ik er niet zoveel aan. Sorry.

Top 3 films die je dit jaar gezien hebt?
*Voor het schrijven van deze lijst heb ik Star Wars: The Last Jedi nog niet kunnen zien en het zou zomaar kunnen dat-ie ergens in deze top 3 terecht zou kunnen komen. Neem deze lijst dus met een korreltje zout.

3. The Lost City of Z
The Lost City of Z voelt als een film zoals ze vroeger nog gemaakt werden. Fantastisch geschoten, mysterieus en een tikkeltje traag. Gebaseerd op de echte ontdekkingsreizen van Percival Fawcett is dit een dromerige avonturenfilm die de te indrukwekkender is door het feit dat dit in grote lijnen echt gebeurd is. Als je benieuwd bent hoe de nieuwe Spider-Man eruitziet met een hele slechte nepsnor is The Lost City of Z overigens ook het kijken waard.

2. Coco
Ik had echt de laatste verwachtingen voor Coco, maar wat mij betreft is dit de beste film van Pixar sinds Toy Story 3. Okay, ik heb een enorm zwak voor alles wat met skelleten te maken heeft, maar Coco heeft een fantastische emotionele kern. Verhaaltechnisch misschien is het misschien niet het meest originele werk van Pixar, maar toen de credits voorbij begonnen te rollen was ik emotioneel gesloopt.

1. Good Time
Ik zag Good Time aan het einde van een lange dag films kijken op een filmfestival en ik kan mij geen perfectere afsluiter bedenken. Good Time begint en remt wanneer de credits beginnen te rollen pas een beetje af. De hele film speelt zich af in een koortsdroom van een nacht waarin een kleine crimineel (gespeeld door Robert Pattison) zijn verstandelijk beperkte broer uit de gevangenis probeert te krijgen. Good Time weet niet van ophouden en heeft het soort energie waar menig film alleen maar jaloers op kan zijn.

Top 3 boeken die je afgelopen jaar gelezen hebt?

3. Blood, Sweat & Pixels
Dit boek is verplichte leeskost voor iedere gamer die klaagt over luie ontwikkelaars. Ieder hoofdstuk in Blood, Sweat & Pixels is het levende bewijs dat games maken ongelofelijk moeilijk is en dat het een wonder is dat er überhaupt computerspellen op de markt verschijnen die nog enigszins speelbaar zijn.

2. The Stepford Wives
The Stepword Wives is eigenlijk Get Out, maar dan over seksisme. Hoewel dit boek uit de jaren 70 komt is het eigenlijk nog steeds verrassend actueel. Hij is ook lekker kort dus dat is fijn voor je leeslijst.

1. IT
Dit epos van Stephen King heeft zo’n beetje mijn halve zomer opgeslokt. Het is niet alleen een van de griezeligste boeken die ik ooit heb gelezen, maar vooral ook een bitterzoete terugblik op hoe raar en onbegrijpelijk de wereld om je heen soms was in je jeugd.

Meest beluisterde muziekalbum van je jaar?
Ik weet niet of het nog cool is om Beck tof te vinden, maar ik heb dit jaar echt heel erg veel naar Colors geluisterd, dus dat wordt ‘m.

Wat was een al dan niet persoonlijk hoogtepunt voor je in 2017?
Als je dit leest ben ik waarschijnlijk aan het klussen in mijn nieuwe huis dus het spreekt voor zich dat ik met mijn nieuwe woning heel erg blij ben. De Switch is trouwens ook echt een topding en ik ben blij dat Nintendo zich weer hervonden heeft na de kwakkelende Wii U.

Wat was een absoluut dieptepunt?
Dat Donald Trump nog steeds een oranje vlek op deze matige wereld is.

Hoewel we weinig ophebben met Goede Voornemens: Wat is je streven voor 2018?
In 2018 hoop ik dat ik minder games koop en er meer uitspeel. Dat moet prima te doen zijn denk ik.

En tot slot?
Wees een beetje aardig voor elkaar in het nieuwe jaar.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • "Wat was een absoluut dieptepunt?
  Dat Donald Trump nog steeds een oranje vlek op deze matige wereld is."  Hear hear! Overigens is het meest droevige niet Donald Trump zelf, maar dat er zoveel hersenloze in de VS zijn die op hem gestemd hebben. Wat is er mis met de wereld.

 • Inderdaad. Hear hear!

 • - Reactie is verwijderd -

 • Laf zeg, iemand die belachelijk maken om zijn voorkomen. Link anders even naar een foto van jezelf, dan kunnen we hier ook even kut opmerkingen over maken.  Er is overigens niks mis met Thijs zijn "kop". #nohomo (anders krijgen we dat weer :P)

 • Met zo'n kop en niet eens de moeite te hebben genomen om het te lezen (en dus ook gezien hebben dat Wolf 2 op nummer 3 staat), kan ik je niet serieus nemen. Slechte trol Stickie.

 • Ik zie Wolf 2 op nummer 3 staan. Ben er net aan begonnen en voorlopig zou die zomaar ook mijn top 5 in kunnen wandelen. Weinig geks aan.

 • Hier was Stickie, de partijvoorzitter van Xbox, te zien  https://goo.gl/ZAbcS3

 • HERE COMES THE BAN-HAMMER!!! :')  Edit:
  Hij heeft het filmpje van YT verwijderd. :'D

 • Stickie de internethero, veilig vanaf zijn computer anderen zwart maken. Wat moet jij toch een sneu leven hebben om hier voldoening uit te halen.

 • Sticky,  loop ik net op een andere pagina te verkondigen je manier van reageren wel te mogen, ga je dit hier lopen plaatsen. Best wel respectloos kerel, moet je niet doen en heb jij ook helemaal niet nodig.  Thijs z'n smirk is ook niet mijn ding, maar als hij normaal kijkt is er ook nog eens helemaal niks mis met z'n hoofd. En dan nog, ook al heeft iemand een grand-Canyon aan acné, een gebit alsof er een tsunamie doorheen geraast is en een kapsel alsof ie doodgereden wild als haarstukje draagt, dan nog mag dat geen flikker uitmaken. Mekaar een beetje accepteren zoals we zijn graag.

 • Man man man, even normaal doen Stickie!

 • Skankhunt43

 • Leuk stukje, ook met de films en boeken meegenomen.

 • Donald trump is het beste wat Amerika kon overkomen. Het is een president die doet wat hij beloofde. De haters, sjw en linksche relgekkies kunnen niet om hem heen. Ik wou dat Nederland zo een leider had.

 • In Duitsland is ook ooit een leider geweest die deed wat hij beloofde, prima leider, maar even rationeel als Donald Trump.

 • Een man van 71 die als een klein kind ruzie maakt op Twitter en minstens 5.5 onwaarheden per dag verteld. Als jij het echt zo ziet, dan heb ik medelijden met je.  Overigens ben ik een behoorlijk rechtse stemmer, alleen wel met iets meer herseninhoud geloof ik ;)  Ik ben alleen vrij links als het op milieu en het eten van vlees aan komt, maar dat is dan weer een andere discussie :P Mij zul je in ieder geval nooit op een linkse partij zien stemmen ;) Dit doet er echter niet aan af, dat iedereen met een beetje verstand kan zien dat Trump hartstikke gek is en alles alleen voor zichzelf doet.

 • De Godwin in recordtijd.

 • Gertjun je spoort echt niet pm Hitler met trump te vergelijken.

 • Doe je goed eik, om zulke aanname te maken voordat je verder gedacht heb en dan heb jij het over herseninhoud???

 • @san5324  Ik denk dat aan de hand van reacties op de frontpage van InsideGamer, dat de meeste members 2 dingen vrij goed in kunnen schatten, namelijk:  1) Dat ik een botte lul ben met slechte grappen (vraag
  ShadowhunterrX gerust ter referentie)
  2) Dat jij vol zit met simpele comments.  Maar ik zal je over een jaar of 5 nogmaals vragen of Donald Trump en zijn opmerkingen zo goed zijn voor de wereld / Amerika. Kijken of je tegen die tijd het simpele populisme ontgroeid bent.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren