1. De beste uitbreidingen van 2017 – Meer van het beste

De beste uitbreidingen van 2017 – Meer van het beste

Tegenwoordig is de ontwikkeling van games een doorlopend proces. Patches lossen problemen op, updates balanceren de game en uitbreidingen geven spelers meer van wat ze het liefst doen. Sommige uitbreidingen bieden enkel meer van hetzelfde, maar andere verbeteren de basisgame met een gekke twist of toffe nieuwe mechaniek.

Dit jaar verschenen er een aantal uitbreidingen die een goed excuus vormden om weer eens terug te duiken in een game. Terwijl we wachten op de verhaaluitbreiding van Zelda: Breath of the Wild is het daarom tijd om eens terug te kijken op de beste uitbreidingen van 2017.

Forza Horizon 3: Hot Wheels
Een van de beste racegames van 2016 was Forza Horizon 3. Na de uitstekende Blizzard Mountain-dlc die sneeuw, ijs en beperkt zicht toevoegde, trok Playground Games alles uit de kast voor de laatste uitbreiding. Hot Wheels neemt het prachtige Australië van de originele game en bouwt er zes eilanden met Hot Wheels-banen bovenop. Het nostalgische oranje plastic ziet er niet alleen prachtig uit in de felle zon, maar zorgt ook voor de meest intense Forza-ervaring tot nu toe. De racebanen zitten vol met loopings, half-pipes, schansen en bijna verticale hellingen waarvoor niets minder dan topsnelheid benodigd is. Details als de loopbanden die wagens een boost geven en mechanische dino’s langs de weg maken het circus helemaal af.

De gameplay is wel even wennen, omdat de physics van de game nog nooit eerder op zo’n extreme manier zijn toegepast. Een botsing tegen de rand van de baan kan ervoor zorgen dat je auto onvoldoende snelheid heeft om een looping uit te rijden en een tik van een tegenstander kan fataal zijn. Net als Blizzard Mountain beloont Hot Wheels spelers met maximaal drie sterren voor het voltooien van een race, het winnen ervan en voor het voldoen aan een derde criterium. Dit kan ook gedaan worden via de aanwezige Bucket List-uitdagingen en op een eigen samengestelde baan. Helaas biedt de dlc op dit gebied niet zoveel vrijheid als bijvoorbeeld een Trackmania Turbo, maar het is een leuke extra op een fantastisch gestoorde uitbreiding.

Dishonored: Death of the Outsider
Een andere topgame uit 2016 is Dishonered 2, die dit jaar een sterke uitbreiding kreeg in de vorm van Death of the Outsider. Het verhaal van de dlc speelt zich na het einde van de hoofdgame af en heeft Billie Lurk, beter bekend als Meagan Foster, als hoofdpersonage. Lurk’s vader Daud wordt gevangengehouden door The Outsider, die in de eerste game een grote rol speelde in het achterliggende plot. Dit gegeven maakt Death of the Outsider interessant voor de liefhebbers van de wereld van de games, hoewel de vijf missies die het bevat eigenlijk weinig verhaal bevatten.

De uitbreiding draait vooral om nieuwe krachten en zeer fijne aanpassingen die de game aangenamer maken om te spelen. Met Displace kan Billie een spiegelbeeld van haarzelf op een nabije plek plaatsen, om op elk gewenst moment er naartoe te teleporteren. Dit opent deuren naar de meest creatieve manieren om vijanden ongezien om te leggen, zeker in combinatie met Foresight. Met deze vaardigheid kunnen spelers namelijk de tijd stilzetten, de omgeving verkennen en vijanden markeren. Wie moeite had met het onvergeeflijke stealth-systeem van Dishonered 2 zal deze toevoeging zeker waarderen. Andere tweaks zijn het automatisch aanvullen van Void, in plaats van elixers, en de afwezigheid van het Chaos-systeem dat het verloop van het verhaal bepaalt. Death of the Outsider geeft spelers op deze manier veel meer middelen om lekker aan te klooien en dat maakt het een hele fijne uitbreiding.

Xcom 2: War of the Chosen
Xcom 2 is alweer bijna twee jaar oud en betreft de voortzetting van Firaxis Games’ fenomenale strategiereeks. Dit jaar verscheen de game voor consoles en werden liefhebbers getrakteerd op de War of the Chosen-dlc. In tegenstelling tot veel andere uitbreidingen is War of the Chosen geen directe uitbreiding van de game, maar een hervorming van het originele Xcom 2. Het opstarten van een nieuw verhaal schotelt bijvoorbeeld dezelfde tutorial voor, maar volgt vanaf daar een ietwat gewijzigd pad. Vooral het plot is uitgebreid met nieuwe personages, waarvoor maar liefst vijf sterren uit Star Trek: The Next Generation hun stem verleenden. Hoewel het verhaal niet altijd even boeiend blijft, tilt het de productiewaarde van Xcom 2 naar een hoger niveau.

De nieuwe personages spelen ook een grotere rol in de gameplay dankzij het nieuwe Bond-systeem. Spelers verdienen namelijk extra perks door teamleden op missie te sturen, om zo hun mannetje te kunnen staan in de significant moeilijkere gevechten. Dit komt vooral door de Chosen, drie slechteriken van de Advent die in ieder gevecht op kunnen duiken. Deze gevaarlijke eindbazen hebben willekeurige statistieken en blijven zich à la Shadow of War’s Nemisis-systeem constant ontwikkelen met nieuwe krachten. Dit maakt de random gegenereerde knokpartijen nog spannender dan voorheen en is voor veteranen een goede reden om nogmaals het verhaal te doorlopen. Doe dit bij voorkeur op de pc, want de dlc lost de technische problemen van de consoleversies helaas niet op.

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
Als je een ding wilt na het spelen van Horizon Zero Dawn, dan is het meer van de game. Meer van de wereld, meer van het verhaal en meer imposante robotbeesten om voor te vluchten. Frozen Wilds heeft het allemaal, plus een gloednieuw gebied. The Cut ligt in het noorden van de wereld en is Aloys bestemming om antwoorden te vinden over de Apocalyps die de wereld van Horizon heeft gemaakt zoals het is. Omdat het verhaal zich niet na, maar tijdens het plot van de hoofdgame afspeelt, beantwoordt het helaas niet de vragen die we na het uitspelen van de game nog hadden. Aan de andere kant bevat de uitbreiding een aantal interessantste missies en zijmissies, met goed acteerwerk en cutscenes die beter in elkaar zitten dan de rest van de game.

Behalve nieuwe missies en een nieuw stuk verhaal krijgen spelers ook wat extra kleding en wapens voor Aloy. Deze zijn ontworpen om weerstand te bieden tegen de dino’s die rondlopen in het gebied, waaronder de nieuwe, allesvernietigende Scorcher. Het zal even wennen zijn om terug te duiken in het spel, want net als in de rest van de game zijn de vijanden behoorlijk intelligent. De nieuwe skill tree is bewust niet ontworpen om gevechten eenvoudiger te maken, maar vooral voor handigheidjes, zoals grondstoffen verzamelen op de rug van een machine. Door de wereld van The Frozen Wilds reizen is sowieso een fantastische ervaring, omdat sneeuwval nog nooit zo realistisch werd weergegeven in een videogame. Het geeft het spel een fijne kerstsfeer en het is dan ook absoluut de moeite waard om terug te keren naar deze fantastische titel.

Uncharted: The Lost Legacy
De op zichzelf staande uitbreiding van Uncharted 4 verscheen meer dan een jaar na de originele game. In die tijd is The Lost Legacy van een The Last of Us: Left Behind-achtige uitbreiding uitgegroeid tot een volwaardige game, die bewijst dat de serie ook zonder Nathan Drake kan. De avontuurlijke Amerikaan is namelijk vervangen door oude bekenden Chloe Frazer en Nadine Ross. Door persoonlijke omstandigheden zijn Chloe en Nadine genoodzaakt samen een avontuurlijke zoektocht te starten naar de gouden slagtand van Ganesh in het prachtige India. Vooral Chloe krijgt de behandeling die het personage verdient door haar Indiase wortels te verkennen en te onthullen waarom ze met alle winden meewaait. Haar interactie met Nadine is ook prijzenswaardig, omdat de twee elkaar soms niet kunnen uitstaan, wat uitloopt op fikse ruzie.

Op het gebied van gameplay doet The Lost Legacy weinig nieuws. Het voelt vooral aan als Uncharted 4, met hier en daar een paar kleine tweaks. De uitbreiding bevat bijvoorbeeld nieuwe gevechtsanimaties, een lock-pick-minigame en het open gebied de West-Ghats. Het fijnste aan de dlc is vooral dat het binnen een uur of zeven dikke actiescènes, heerlijke verkenningstochten en goede puzzels uitstekend weet te balanceren. Daarmee biedt Uncharted: The Lost Legacy een beetje van alles als het gaat om de hoogtepunten van de serie.

Heb jij nog andere uitbreidingen gespeeld dit jaar die je de moeite waard vond? Laat het hieronder in de reacties weten!

Door Jacco Peek.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vond in tegenstelling tot de main game de Frozen Wilds DLC nog best tegenvallen. De extra robots vond ik niet heel vernieuwend. Ook het "verhaal" was niet bijster interessant. Voor mij was dit achteraf geen echte must buy, helaas.

 • Datzelfde had ik met The Lost Legacy. Ik heb m uitgespeeld en weet eigenlijk er werkelijk niets meer van te herinneren.

 • The Frozen Wilds moet ik nog kopen.

 • Frozen Wilds vond ik ook enorm tegenvallen, het was weer meer van het been there, done that. Om nog maar niet te spreken over Lost Legacy, lol.  Hopelijk brengt Champion's Ballad nog wat meer vernieuwing wat DLC's betreft, want verder is het Blood and Wine-niveau nog niet bepaald geëvenaard dit jaar.

 • Ik als groot Guild Wars fan ga dan toch echt voor de Path of Fire expansion. Uitstekend mee vermaakt.

 • Ik moet Frozen Wilds en The Lost Legacy nog steeds kopen. Ik hoor en zie vooral mixed reactions dus ik ben benieuwd  De expansions waar ik echt op wacht en ook veel van verwacht zijn The Hidden Ones en The Curse of the Pharaohs ( van eerst genoemde verwacht ik net ietsjes meer)

 • Ik vind de ac dlc’s nou nooit echt je van het. Het zijn een paar nieuwe questjes, maar het voelt voor mij niet als een fatsoenlijke expansion.

 • beste uitbreiding gaat voor mij naar Hearthstone of Rocket League.
  Deze zijn gratis namelijk.

 • Welke van Hearthstone, ikzelf vond journey to ungoro erg goed doordat de meta erg gevarieerd werd. Nu in de Frozen Throne meta zijn er helaas vooral twee decks die erg overheersen.

 • Rainbow Six Siege heeft 3 DLC's uitgebracht met 3 nieuwe maps en 6 nieuwe operators.
  Tevens gratis en het heeft de leeftijd van het spel weer enorm opgerekt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren