1. Hardware Hitjes: Intel Core i3 ook bij Kaby Lake-R maar twee cores

Hardware Hitjes: Intel Core i3 ook bij Kaby Lake-R maar twee cores

Welkom in het nieuwe jaar en welkom bij een nieuwe Hardware Hitjes. Deze week bespreken we het einde van het 32-bit tijdperk en komt SilverStone met een mooie SSD heatsink. Verder zijn er sappige geruchten over zowel nieuwe Intel- als Nvidia-producten.

Nvidia stopt met 32-bit drivers
Nvidia heeft aangegeven geen driverupdates meer uit te brengen voor 32-bit besturingssystemen vanaf versie 390. Voor Windows XP kwamen er al geen updates meer, maar nu moeten gebruikers van de 32-bit versies van Windows 7, Windows 8, Windows 10, Linux en FreeBSD er dus ook aan geloven. Mocht het nodig zijn, dan blijft Nvidia wel cruciale beveiligingsupdates doorvoeren tot januari 2019.

Het is overigens niet vreemd dat Nvidia besluit te stoppen met 32-bit drivers. Het aantal gebruikers met een 32-bit besturingssysteem neemt steeds verder af en nieuwe computers worden over het algemeen nooit meer met een 32-bit OS geleverd. Daarbij is het sowieso niet zo’n goed idee om de nieuwste games op een 32-bit computer te spelen.


SilverStone komt met TP02-M2-heatsink voor M.2-SSD's
­M.2-SSD’s worden steeds sneller en goedkoper, maar ook steeds warmer. Vooral de high-end SSD’s hebben daardoor regelmatig last van throttling, waardoor de schrijf- en leessnelheden drastisch kunnen afnemen. Om dit probleem op te lossen worden er bij de duurdere moederborden vaak kleine heatsinks meegeleverd voor de M.2-SSD’s, maar die zijn niet altijd voldoende. SilverStone komt daarom met een redelijk forse maar onopvallende heatsink.

De TP02-M2-heatsink heeft een dikte van 1 cm en past op SSD’s met een lengte van 8 cm. Deze 16-gram wegende aluminium heatsink wordt geleverd met verschillende koelstrips om zowel single-sided als double-sided SSD’s te kunnen voorzien. Het design is onopvallend en de zwarte afwerking zorgt ervoor dat het esthetisch gezien bij vrijwel elk systeem past. Anders dan de SSD-heatsinks van bijvoorbeeld EKWB of MSI, wordt de TP02-M2 niet aan de SSD bevestigd met schroefjes. Er worden twee zwarte elastieken meegeleverd die de koeler en SSD bij elkaar moeten houden.

Wanneer de koeler precies in de winkels ligt is niet duidelijk, maar waarschijnlijk hoef je er niet lang op te wachten. De SilverStone TP02-M2 gaat 17 euro kosten.

De Kaby Lake-R Core i3 krijgt waarschijnlijk geen vier cores
De Kaby Lake-R i5- en i7-processoren waren een welkome upgrade na de vorige generatie, beide series gingen namenlijk van twee naar vier cores. Dit lijkt helaas niet het geval te zijn voor de lager gepositioneerde Core i3-processoren.

Volgens bronnen van LaptopMedia blijft de Intel Core i3-8130U steken op een magere twee cores, wat middels Hyperthreading neerkomt op vier threads. Wél nieuw is de toevoeging van een Turbo frequentie. De Core i3-7130U, het huidige i3 model, moest het doen met enkel een base clock van 2.7 GHz. De nieuwe Kaby Lake-R variant krijgt naast een base clock van 2.2 GHz een Turbo clock van 3.4 GHz, dus een flinke upgrade. Ook de LL cache is een beetje groter geworden, die gaat van 3 MB naar 4MB.

Wanneer de eerste laptops met de nieuwe Core i3 verschijnen is niet duidelijk.

Nvidia komt met nóg een GeForce GTX 1060
De line-up van Nvidia is deze generatie al bomvol, maar toch heeft het bedrijf nog ergens een gaatje kunnen vinden. Naast de reeds beschikbare 3GB en 6GB GDDR5-modellen komt Nvidia waarschijnlijk ook nog met een 5GB-variant.

Videocarz, een website die het regelmatig bij het juiste eind heeft wat betreft dit soort nieuws, heeft een tal van afbeeldingen geüpload van een Gigabyte grafische kaart die is uitgevoerd met een nog onbekende Nvidia GTX 1060 chip. Het gaat hierbij om een 5GB Windforce OC, wat suggereert dat Nvidia de overklokrestricties van de GTX 1070Ti niet doorzet bij andere nieuwe kaarten.

Volgens het lek heeft Gigabytes model een 1556 MHz base clock en 1771 MHz boost clock in Gaming-modus, met iets hogere base clock (1582 MHz) en boost clock (179 MHz) in OC-modus. Het geheugen heeft een 160-bit bus die draait op 8008 MHz, wat een 160 GBps bandbreedte betekent. Dat is 32 GBps lager dan de bandbreedte van het 6GB-model. Het aantal Cuda cores is met 1280 hetzelfde als dat van het 6GB-model, maar iets meer dan dat van het 3GB-model die 1152 Cuda cores heeft.

Wanneer de kaart officieel op de markt verschijnt is nog niet bekend. Het vermoeden bestaat dat deze chip zelfs enkel in Azië beschikbaar zal zijn.

Dat zijn de eerste Hardware Hitjes van 2018. Binnenkort begint de aanloop naar de hardwarebeurs CES, wat betekent dat we een hoop sappig hardwarenieuws kunnen verwachten. Over twee weken zijn we dus terug met hopelijk een bomvolle aflevering van Hardware Hitjes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren