1. Update: Alles over Nintendo Labo op een rijtje

Update: Alles over Nintendo Labo op een rijtje

Hier is alles wat je wil weten over Nintendo Labo. Deze pagina wordt geupdate als er meer informatie bekendgemaakt wordt.

Update vrijdag 19 januari: Op Bol.com zijn het robotpakket en het mixpakket te koop. Ze kosten allebei 80 Euro.
Nintendo heeft zojuist de Nintendo Labo aangekondigd. Dit wordt een nieuwe productlijn die in combinatie met de Nintendo Switch gebruikt kan worden en lanceert op 27 april in Europa. Bij aankoop krijg je een cartridge met de te gebruiken software en kartonnen bouwpakketten om lekker mee aan de slag te gaan. De Joy-Con-controllers en Nintendo Switch worden in de bouwsels verwerkt om zogeheten Toy-Cons tot leven te brengen. Ook zijn er digitale instructies die op het scherm van de Switch worden afgebeeld.

De Labo levert uitdagende bouwsels met verschillende lagen aan complexiteit waar gebruikers mee aan de slag kunnen. Bovendien heeft elk bouwwerk zijn eigen kenmerken waarmee gespeeld kan worden. Ontdek spelenderwijs wat allemaal mogelijk is.


Er zijn vooralsnog twee pakketten te zien op de Labo-website: het mixpakket en het robotpakket. Ze kosten allebei 80 Euro. Met het eerste pakket kan onder andere een vishengel, op afstand bestuurbare wagentjes en een piano worden gemaakt. Met het tweede pakket kan een robotpak worden gemaakt. Er is ook een decoratieset voor 9,99 dollar te koop met stickers en tape om de kartonnen creaties mee te versieren. Bovendien zijn de ontwerpen van de kartonnen bouwpakketten gratis te downloaden voor als ze kapot gaan of als je meer wil bouwen met een ander ontwerp.

“Ons doel is om een glimlach te toveren op de gezichten van iedereen die met Nintendo in aanraking komt”, aldus Satoru Shibata, CEO van Nintendo of Europe. “Nintendo Labo nodigt iedere speelse creatieveling van elke leeftijd uit om te bouwen, spelen en nieuwe manieren te ontdekken om met de Nintendo Switch te spelen. Persoonlijk hoop ik ook veel mensen te zien die samen met hun familieleden, met een grote glimlach, veel plezier beleven aan het bouwen van de pakketten.”

In het mixpakket vind je de volgende sets:

• Een modelauto, waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Deze auto is op afstand bestuurbaar met het touchscreen van de Switch. De auto gebruikt trillingen van de Joy-Cons om te rijden.

• Een hengel waar één Joy-Con in verwerkt wordt. Een lijn wordt via een houder bevestigd aan de Switch waarna je aan een dynamische spoel kunt draaien om vissen te vangen. Via trillingen in de Joy-Con laat de Switch weten dat er iets aan de haak hangt.

• Een huis waar het scherm en de rechter Joy-Con in verwerkt worden. Met behulp van verschillende blokjes aan de zijkant van het huis verschijnt een schattig wezentje op het scherm van de Switch, waarmee spelers kunnen praten, hem voeren en spellen met hem spelen. De blokjes worden gedetecteerd door de infrarood-bewegingssensor van de rechter Joy-Con.

• Een stuur waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Op het scherm zal een motor afgebeeld worden die bestuurd kan worden door het stuur te draaien of naar links en rechts te bewegen. Draai aan de rechter Joy-Con om gas te geven.

• Een piano waar beide Joy-Cons en het scherm in verwerkt worden. Met de infrarood-bewegingssensor detecteert de rechter Joy-Con wanneer een toets in wordt gedrukt en welke dat is, waarna de speakers van de Switch geluid af zal spelen. Het is zelfs mogelijk verschillende knoppen te bouwen om andere geluiden te maken.

In het robotpakket zit een draagbaar robotpak waar beide Joy-Cons in verwerkt worden. Op het scherm van de Switch wordt een robot afgebeeld die je vanaf het pak bestuurt. Er zijn verschillende spellen op te spelen. Meer informatie over het robotpak is vooralsnog niet bekend.

Bovendien is er een garage-modus waarin gebruikers verschillende Toy-Cons aan elkaar kunnen koppelen of geheel nieuwe Toy-Cons kunnen ontwerpen. Hier kan men naartoe vanaf het menu van de software. Vervolgens zijn er wat programmeerblokken, nodes genaamd, waarmee gebruikers zelf een systeem kunnen programmeren op de Switch dat in combinatie met de kartonnen creaties en de Switch werkt.

Deze blokken zijn gebaseerd op output-opties die ondersteund worden door Labo en de Switch.Er zijn drie soorten nodes: De input, waarin aangegeven moet worden wat iemand moet doen om het systeem te activeren, de output, waarin wordt bepaald wat er gebeurt als het systeem geactiveerd wordt en een tussen-node die het programma iets kan verfijnen met bijvoorbeeld een teller of een timer.

Geïnteresseerden kunnen een workshop bijwonen waar men een vroeg kijkje kan nemen op Labo en er ook even mee aan de slag kan. Inschrijvingen zijn vanaf nu mogelijk en lopen tot 25 februari. Het evenement is voor kinderen, ouders, media en invloedrijke social media-gebruikers. Alleen volwassenen mogen een formulier invullen maar let wel op: het lijkt erop dat inschrijvingen zonder kinderen niet worden geaccepteerd. Het evenement zal op vrijdag 16 maart, zaterdag 17 maart en zondag 18 maart plaatsvinden in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Inschrijven is mogelijk via deze link.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Zijn die robot-games los te verkrijgen? >_>

 • Ik hoop dat dit is wat ze bedoelden met "voor de casual gamer en de familie". Leuk voor kinderen, maar als volwassene ga ik denk ik niet zo snel met een robotpak rondlopen in mijn huiskamer.
  Ik ben alleen wel benieuwd hoe lang dit leuk blijft. 70 a 80 euro voor een uurtje plezier lijkt me dan weer wat prijzig.

 • Zo'n robotpak is wel leuk voor carnaval volgende maand.

 • Laten we het hopen Dark, want dan kan ik er meer dan mee leven. Liever diot dan Balance-boards en onafgemaakte ' Verzorg je eigen Pony' troep ;)  Benieuwd wat Nintendo voor de gamers nog in petto heeft.

 • Al ben ik niet helemaal de doelgroep, toch vind ik het best wel een grappig concept en zie hier in de toekomst best wel creatieve games op gespeeld worden. In de huidige vorm zou ik het niet zo gauw kopen, maar ben best benieuwd wat voor tofs ze er allemaal mee kunnen gaan doen :)

 • Niks voor mij als volwassen gamer!

 • cool story, bro.

 • Yup Seba. Dat is echt 1 van de redenen dat ik ninty over sla.

 • Ik zie al wat barsten in schermen voorbij komen. Lekker dan een ding van ruim 300 euro overal in proppen. Ik zie mezelf niet echt tegen me dochter (6 jaar) zeggen hier heb je een console ga der maar lekker mee rond darren. Of is 6 jaar iets te vroeg hehe

 • Dat model is dan wel weer goed gekozen… zo'n halve autist in een fleecejack en net ff te kort broekkie.

 • Dat is hip(ster)!

 • Nintendo Power Glove praktijken. Wat een prijzen ook voor wat karton!

 • Zit dan ook een game bij, wat mij een beetje de motivatie achter de prijs lijkt.

 • Ik ben vooral benieuwd of Ninty games misschien toy-con ondersteuning krijgen. Dat je bijvoorbeeld een stuur en gaspedaal in elkaar kan knutselen voor mario kart,

 • Ben enorm blij dat dit er kwalitatief uitziet. Applausje voor Nintendo. Speelgoed voor kinderen moet gewoon hoogstaand blijven en kwaliteit uitstralen. Je hebt LEGO en Playmobil, maar je hebt vooral veel te veel brol in datzelfde assortiment.  Als je bijvoorbeeld kijkt naar Microsoft en hun aanpak met kinderlokker, genaamd Kinect, dan zag ik vooral en goedkope en slechte aanpak.  Sony heeft met de Move vrij leuke dingen bedacht. Zoals de Wonderbook. Die dingen spatten van de creativiteit en originaliteit.

 • Is dit nou sarcastisch bedoeld of niet? XD

 • Nee, ik deel hier mijn oprechte mening. Ik vind dit een mooie zaak. Zolang er genoeg “gewoons” uitkomt, vind ik dit prima.  Het mag zeker niet hetzelfde verhaaltje worden zoals de 360 en de Kinect = Meer Kinect games dan exclusieve AAA games.  Ik vind dit een stuk interessanter en als dit evenveel aandacht krijgt als de Move (Wonderbook), juich ik dit alleen maar toe. Er kan genoeg plaats zijn voor dit soort creativiteit en originaliteit.

 • Oke, leuk om te lezen! :)

 • dubbele sarcasme Don of niet? :)

 • Wat een prijzen he voor een stukje karton

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren