1. IG Q&A: Nintendo Labo: Wat vinden we ervan?

IG Q&A: Nintendo Labo: Wat vinden we ervan?

Deze week had Nintendo een grote aankondiging en veel mensen werden verrast met de inhoud. Er was speculatie over vr of nieuwe games, maar in plaats daarvan werd het Nintendo Labo. Voor sommigen heeft de aankondiging een zure nasmaak, maar anderen zien het wel zitten. Ook bij ons is er wat onenigheid en daarom vragen we aan de redactie: Wat vind jij van Nintendo Labo? De antwoorden vind je hieronder. Wil je zelf ook je gedachtes hierover kwijt, deel het dan zeker in de comments.

Bert de Vries

Wat zou het worden? Een nieuwe Paper Mario? Een glimp van Metroid? Nee, dat kan bijna niet gezien het voor een jong publiek is... Na de aankondiging van een mysterieuze aankondiging, had ik een hoop dingen in gedachten die ik graag had willen zien. Ik had niet gerekend op karton... Eigenlijk vind ik het niks. Natuurlijk: het idee is heel tof en creatief maar heeft iemand wel eens gezien hoe kinderen omgaan met speelgoed? Tachtig eurie (als die prijs echt klopt) voor iets wat je, zoals je in de trailers kunt zien, wel heel voorzichtig moet hanteren vind ik bizar. Dit wordt zoiets wat veel mensen meteen kopen, in elkaar zetten en na een week alweer vergeten zijn. Ik hoop dat ik ongelijk heb...

Michel Musters
De tienjarige Michel zou hier helemaal wild van worden, maar de 33-jarige Michel is op zijn minst geinteresseerd in Labo en wil er zeker wel eens eentje in elkaar zetten. Terwijl andere bedrijven bezig zijn met virtual reality, doet Nintendo iets totaal anders en maken ze van games... echte reality, dingen die je kunt maken en vervolgens kunt gebruiken. Het belangrijkste vind ik dat dit maar weer aantoont hoe creatief dit bedrijf is en hoe ze met de Switch daadwerkelijk alle doelgroepen willen aanspreken. Het bestaan van Labo betekent niet dat Zelda, Mario en Metroid opeens verdwijnen, het is een unieke toevoeging aan een toch al succesvol product. Ik moedig deze creativiteit alleen maar aan. En vergeet vooral niet hoe groot dit soort knutselprojecten tegenwoordig zijn, niet alleen bij kinderen en op scholen (wat Labo een perfect instapproduct maakt om meer te begrijpen over technologie en mechanismen), maar ook bij hippe volwassenen. Ik denk dat dit heel groot gaat worden en ben volwassen genoeg om toe te geven dat ik het zelf ook uit wil proberen.

Peter Koelewijn
Nintendo Labo is het Japanse bedrijf ten voeten uit. Waar Sony en Microsoft met VR-brillen en 4K consoles stunten, keert Nintendo terug naar kartonnen knutselpakketten. Ik moet erom lachen, maar dat deed ik ook bij Pokémon GO, WiiFit en de 2 schermen van de Nintendo DS. Het kan dus zomaar een daverend succes worden. Als ik toch één puntje van kritiek mag geven: ik ben nooit een knutselkind geweest maar sommige creaties zien er wel heel erg ingewikkeld uit om te bouwen. Hopelijk verkijkt Nintendo zich daar niet op.

Dennis Mons
Ik schaar me ook in het kamp van de initiële gniffelaars. Beetje met karton wat rommel in elkaar knutselen, ik voelde dat niet echt. Maar als je er wat langer over nadenkt, is het inderdaad wel innovatief. Zoals Michel hierboven al meldde is dit dé ideale manier om kids dingen over techniek te leren. Aan de andere kant: dit was nog toffer geweest als ze een deal hadden gehad met Lego of een andere bouwspeelgoedfabrikant. 't Ding is namelijk dat ik die kartonnen dingen in no time stuk zie gaan. En aangezien het nou niet bepaald goedkoop is, ben ik benieuwd hoeveel ouders het de investering waard vinden.

Arran Winmai
Nintendo Labo klinkt echt als iets dat super tof kan zijn. Ik vermoed dat mensen net zoveel plezier halen uit het knutselen als de speeltjes zelf. Ook zijn de dingen die je kunt perfect voor kinderen. Toen ik jonger was vond ik bestuurbare auto’s fantastische en of die nou van plastic, metaal of karton gemaakt is was mij geheel om het even. Daarbij komt dat ik het prachtig vind hoe de technologie van de Switch gebruikt wordt om de Toy-Cons tot leven te brengen. Wel moet ik zeggen dat ik de pakketten zeker aan de dure kant vind. Ondanks dat de bouwplannen gratis te downloaden zijn en het karton voor een klein prijsje gekocht kan worden zijn de spellen zelf nogal duur. Ik kreeg een beetje flashbacks naar 1-2-Switch die eigenlijk gewoon gratis had moeten zijn. Toegegeven, ik vind het minder onterecht deze keer, maar de prijzen hadden wel gehalveerd kunnen zijn. Tenslotte stoor ik me nog aan het ogenschijnlijk grote verschil tussen de twee pakketten. Niet alleen kost het robot-pakket meer, het lijkt ook veel minder te doen.

Marcel Vroegrijk
Ik behoor overduidelijk niet tot de doelgroep van Nintendo Labo, dus in die zin heb ik er bar weinig van te vinden. Toch doet het me wel wat: het blijft een bedrijf dat uiteraard gewoon geld wil verdienen, maar wat verpakken ze dat toch steeds op een slimme en consumentvriendelijke manier. Ook Nintendo Labo straalt weer puur plezier uit, en dat met enkel met wat karton.

Eline Oosterloo
In eerste instantie moest ik eigenlijk alleen maar heel hard lachen. “Wat voor troep heeft Nintendo nu weer bedacht?”, dacht ik. Toen ik echter de vishengel zag, kreeg ik stiekem wel zin om dat kartonnen spul te gebruiken. Je kunt het zelf in elkaar zetten en versieren en als je er even klaar mee bent, haal je het uit elkaar en leg je het op een compacte manier weg. Perfect kinderspeelgoed dus. Ik zie er ook veel community-potentie in; fans gaan sowieso hun eigen Labo-spul maken en posten op social media. Hoera voor karton?

Wes Rijckaert
Vanaf het eerste moment dat ik de Joy-Cons zag had ik al het idee dat Nintendo hier van alles mee zou doen. Ik had echter verwacht dat Nintendo aparte Joy-Cons zou ontwikkelen i.p.v. karton om de Joy-Cons heen. Met deze Toy-Cons zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Zo had ik niet verwacht dat je met de Switch tablet de Joy-Cons zou kunnen besturen. Ik ben onder de indruk. Dat dit daarnaast de creativiteit van de eindgebruiker promoot kan ik alleen maar toejuichen. Ik kan dan ook niet wachten wat Nintendo in de toekomst gaat doen. Wat dacht je van een nieuwe Wario Ware in combinatie met Labo. Ik kan er nu al niet op wachten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik vind het echt geniaal bedacht, zeker gezien de mogelijkheden voor in de toekomst bij passende games. Kinderen bezig houden off-screen is tegenwoordig al moeilijk genoeg, dus dit is een perfect voorbeeld van Nintendo. Maar karton had ik toch liever vervangen zien worden door hard plastic ofzo. Weet niet zo goed of de levensduur met kinderhandjes ten goede komt…

 • Levensduur is geen probleem. Je kunt de plannen gratis downloaden en alles zelf maken van goedkoop karton.

 • Gratis downloaden? Waar staat dat?  Kwaliteit zal echt niet rampzalig zijn. Verder, ben ik hier ook positief over, alleen is de prijs hoog.

 • Een paar dagen terug was er melding dat iedereen die een labo kit kocht het eenvoudig kon herproduceren van eigen karton.  Het geld voor labo zit hem niet zozeer in het karton maar in de software die erbij zit. Bovendien ook al zijn er geen download plannen, wanneer je de originele kartonnen delen hebt kan je het design eenvoudig namaken. (als je geen 2 linker handen hebt)  Ook zal Nintendo vast en zeker vervangings onderdelen aanbieden. Maar ik denk dat dit alles amper nodig zal zijn. Karton is veel sterker dan je denkt.  Dat de prijs te hoog is ben ik wel met je eens trouwens.  Edit: Even opgezocht, de templates voor zelf maak zijn idd niet gratis en moeten gekocht worden. Nintendo heeft het eerste beticht terug getrokken. (Btw Je bent gek als je ze koopt als je het origineel bezit)

 • die blue-prints verschijnen anders wel op 't intornet. Moei alleen de software nog hebben, maar dr is zoiets als huren. Zo lang leuk lijkt dit me toch niet te blijven. Wel dan?

 • Mij lijkt het ook snel te vervelen.
  Als kind zette ik Lego inelkaar en keek er verder ook niet naar om. Dit zal wel niet veel anders zijn lijkt mij.

 • Met Lego kon ik me echt uren vermaken. Ging mij niet om het resultaat. Beetje net als Minecraft ; het bouwen en vormgeven is gewoon mooi om te doen. Daarna maak ik een nieuwe wereld aan en maak weer wat anders (zie t als je lego weer uit elkaar trekken en aan iets anders beginnen).

 • Zou al gek zijn als er gratis downloads waren, Nintendo kennende op het gebied van accessoires.  Ga er maar van uit dat er meer pakketten zullen komen om de verveling tegen te gaan.  De prijs is niet gerechtvaardigd door te zeggen dat er software bij zit. Links crossbow training was ook geen €80, terwijl je hier iets waardevoller kreeg dan karton. Wii Play Plus had een terechte prijs van €60, de wii motion plus zat er bij.  Labo wordt wel een succesje.

 • Leuk idee, maar hoe lang blijft het leuk… Daardoor lijkt mij de prijs kwaliteit verhouding niet terecht. Al helemaal niet omdat er karton wordt meegelevert. Voor een euro of 30 was het interessanter geweest

 • Veel te duur voor wat in essentie een gimmick is inderdaad.

 • Ik vind het idee leuk, maar hoe lang gaat het duren voor dat karton vies, kapot of nat wordt?
  En dan maar niet te spreken over de eventuele krassen die op de Switch kunnen komen.  Er heeft natuurlijk nog ergens een hoop gerecycled karton gelegen en een of andere doorgestudeerde idioot (dat ben je al als je mavo hebt ;) ) dacht daar wel iets mee te kunnen doen.

 • Het idee is leuk en Nintendo laat wederom zien dat ze creatief zijn. Maar ik zie dit heel snel kapot gaan tijdens normaal gebruik, en zeggen dat de blue prints gratis zijn en je het met goedkoper materiaal kan maken is imho geen geruststelling.

 • Ik vind het niks.

 • als kinderspeelgoed er mooi en kwalitatief uitziet, is het een winnaar. Mij lijkt het fantastisch om dit samen te maken met je ouder(s) of je kind(eren).

 • Ja maar weet je Don, als dit jou als ouder ertoe moet zetten om te gaan knutselen met je kind, dan vind ik dat vrij triest. Hoort meer regel dan uitzondering te zijn dat je met je kind op zijn tijd creatief bezig bent vind ik. Iedereen heeft het er bij Labo over hoe het kinderen en ouders aan het knutselen zet, ja, voor 10 minuten? Maar als het goed is knutselen kinderen wekelijks of zijn ze creatief bezig met constructiemateriaal of met buitenspel.

 • Dan mag je ook geen LEGO en andere voorgekauwde toestanden meer kopen.  Toen ik kleuter was, tekende ik al stokventjes terwijl mijn buurman, uit pure onkunde, zijn A4tje omtoverde tot een psychedelisch gedrocht. Dan vind ik het fijn dat de mindere creatievelingen onder ons, ook iets mooi kunnen maken. Net als bijvoorbeeld kleurplaten. Ik had daar niks mee, maar een hoop kinderen vinden het fantastisch om iets voorgekauwd te bewerken.  Daarom ben ik ook fan van LEGO bouwdozen met plannetjes. Er zijn ook pipo's die daar tegen zijn. Mensen zijn ook tegen Studio 100 omdat het de fantasie bezoedelt van de kinderen. Pure bullshit.

 • Nee LEGO moet je juist voor je kind halen. Daar kun je uren achtereen met je kind mee bezig zijn. Je haalt het weer uit elkaar en later bouw je weet iets totaal anders. Ik snap je punt wel hoor, maar ik zie LEGO wat dat betreft net iets anders als Labo. Maar ook alleen LEGO moet niet nodig zijn creatief bezig te gaan met je kind. Dit kan praktisch kosteloos.  En voorgekauwde dingen maken is juist voor veel kinderen prettig. Biedt veiligheid en de drang om creatief bezitg te zijn zonder een creatieve blokkade te hebben. Bouwdozen met plannetjes zijn voor kinderen knetter leerzaam, rekenen, begrijpend lezen, theorie koppelen aan praktijk en ga zo maar door.

 • Dan kan Labo toch prima erbij? Met de nadruk op ''erbij''. Tussen al dat ander speelgoed.  ;)

 • Net als de rest hier vind ik het geniaal bedacht, maar karton… Waarom die keuze? Ze hadden ook een krasvrij, steviger en meer houdbaar materiaal met een kartonneske uitstraling kunnen gebruiken. Voor zoiets slecht houdbaars vind ik dit ook veel en veel te duur. Boeit me niet of er bijgeleverde software bij zit, zelfs met houdbaar materiaal is het prijzig. Gericht op kinderen en casual? Denk je echt dat die dit geld ervoor op de balie flikkeren? Kan t me moeilijk voorstellen maargoed.

 • Wat voor materiaal wil je dan gebruiken ?  Na ik weet niet of je ooit speelgoed heb gekocht. De prijs kan aardig oplopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren