1. Hardware Hitjes: Realistisch 3D-geluid en onbetrouwbare HDD's

Hardware Hitjes: Realistisch 3D-geluid en onbetrouwbare HDD's

Het weekend zit er weer op en dat betekent dat het hoog tijd is voor een nieuwe Hardware Hitjes. Deze week lees je over de eerste hoofdtelefoon met realistische 3D-geluidsweergave, de (on)betrouwbaarheid van harde schijven en een nieuwe oude console. De Hardware Hitjes is natuurlijk niet af zonder een item over RGB-LED's, dus deze week hebben we een bijzonder RGB-nieuwtje afkomstig van Thermaltake.

Hoofdtelefoon met echt 3D geluid van OSSIC
De markt wordt overspoeld met headsets die 7.1 geluid (virtueel) kunnen weergeven, maar ze geven geen van alle een realistische weergave van het 3D -eluid. De OSSIC X moet daar verandering in brengen. Deze hoofdtelefoon heeft ingebouwde headtracking zoals je ook in moderne virtual reality brillen kunt vinden. Hierdoor is het mogelijk om het positionele geluid te veranderen aan de hand van de positie van je hoofd. Omdat game engines vaak niet zijn ontworpen met uitgebreide mogelijkheden voor 3D-geluid, heeft OSSIC ook een speciale plugin ontwikkeld om toch optimaal gebruik te kunnen maken van de hoofdtelefoon.Begin 2016 geleden verscheen de hoofdtelefoon al op IndieGoGo, waar ze ruim drie miljoen dollar op wisten te halen voor het project. Nu, bijna twee jaar later, is het product klaar voor productie en kunnen er pre-orders worden geplaatst. Voor 349 Amerikaanse dollars kun je de hoofdtelefoon bestellen en dan ligt hij rond december op de mat.

Betrouwbaarheid van harde schijven op grote schaal getest
Backblaze, een aanbieder van cloud storage, doet elk jaar een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de harde schijven die ze in hun servers gebruiken. Ook dit jaar is dat onderzoek weer gedaan waarbij ze hebben gekeken naar de failure rate van verschillende schijven van verschillende merken. Opvallend is dit jaar dat de nieuwe modellen met een capaciteit boven de 6TB een stuk betrouwbaarder zijn dan de kleinere broertjes.

Ook opvallend is het extreem hoge uitvalpercentage van de Seagate ST4000DM005 met 29.08%, maar hier zit wel een kanttekening bij. Het aantal dagen dat de schijven samen hebben gedraaid is relatief laag, waardoor het uitvallen van een enkele schijf voor een zeer lage betrouwbaarheids score heeft gezorgd. Statistisch gezien is dat getal volgens Backblaze dan ook niet erg interessant. Hetzelfde geldt voor de 8TB HGST-schijf, welke volgens de tabel nooit uitvalt, maar ook dit is gebaseerd op een zeer kleine hoeveelheid schijven die elk relatief kort hebben gedraaid.

De getallen die wel erg interessant zijn, zijn de enorme verschillen in betrouwbaarheid tussen de 4TB-schijven van Seagate en HGST. De verschillende modellen van HGST weten allemaal onder een uitvalpercentage van 0.5% te blijven, terwijl de twee interessante modellen van Seagate een uitvalpercentage van 9.00% en 2.89% hebben. De 6TB- en 8TB-schijven van Seagate doen het al een stuk beter, met een gemiddeld uitvalpercentage van ongeveer 0.9%.

RGB LED's besturen met een programma of afstandsbediening is zo 2017
RGB LED's zijn overal, zelfs bureaustoelen zijn er tegenwoordig mee uitgerust. Toch heeft Thermaltake weer iets nieuws weten te verzinnen voor de Toughpower iRGB Plus Platinum voedingen. Dat deze voedingen van RGB LED's zijn voorzien is in 2018 natuurlijk vanzelfsprekend, maar dat je deze LED's nu ook met behulp van AI met je stem kunt besturen, zag je waarschijnlijk niet aankomen.De voedingen maken verbinding met een app op je telefoon waardoor je vervolgens met stemcommandos de kleuren en effecten kunt aanpassen. Verder biedt de app ook nuttige informatie zoals efficientie, vermogen, fan snelheid, voltages, temperaturen en zelfs elektriciteitskosten.

De voedingen zijn verkrijgbaar in de smaken 850W, 1050W en 1200W en hebben allemaal het 80PLUS Platinum-certificaat. De Thermaltake Toughpower-voedingen hebben dit Platinum-certificaat verkregen door de voltages volledig digitaal te regelen, wat de voedingen een stuk efficiënter en duurder maakt. Deze hoge efficiëntie zorgt er tevens voor dat de ventilator pas bij 40% load aan slaat en zelfs bij 100% load nog fluisterstil is.

De voedingen liggen al in de winkels met adviesprijzen oplopend van 200 tot 400 euro.

De Commodore 64 Mini is een feit
De Commodore 64 was één van de meest verkochte machines ooit en er was een enorme catalogus aan games beschikbaar. Nu, 30 jaar later, komt Retro Games Ltd met een nieuwerwetse versie van de Commodore 64 in de vorm van een mini-console. De kleine console heeft de naam THEC64 Mini gekregen en is ongeveer half zo groot als de originele C64. Het systeem heeft een ingebouwd toetsenbord, twee USB-poorten, een losse joystick en een HDMI-poort om verbinding met een moderne tv makkelijker te maken.

De Commodore wordt geleverd met in totaal 64 games waaronder klassiekers als Boulder Dash, Speedball en Mission Impossible. Of de THEC64 Mini het zelfde besturingssysteem krijgt als de 30 jaar oude versie is niet bekend, hetzelfde geldt voor de mogelijkheid voor de ouderwetse commando's. Wel bekend zijn de prijs en releasedatum: vanaf 29 maart kun je op je 4K OLED-tv genieten van extra grote pixels voor een prijs van 80 euro.

Dat waren de Hardware Hitjes weer voor deze week. Over twee weken zijn ze weer terug met wellicht wat nieuws of sappige geruchten over Nvidia’s GTX 2000-serie.

Door Roel Stortelder.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Mijn ervaring op school is dat ik om het jaar de seagate schijven moet vervangen, terwijl de WD red er al jaren inzit zonder problemen !! In ubuntu lukt meestal niet om de data te redden maar wel om de schijven weer bruikbaar te krijgen. Vroeger kon ik met oude software bepaalde stukken van partities uitschakelen zodat het weer werkte.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren