1. Descenders preview – De paden op, de bergen af

Descenders preview – De paden op, de bergen af

Autorijden, skaten of snowboarden doen wij gamers regelmatig, maar een stukje virtueel fietsen is minder populair. Wellicht kan de game Descenders daar verandering in brengen. Deze game van het Nederlandse RageSquid is nu beschikbaar als Early Access op Steam, maar biedt desondanks al een hele solide basis.

Risico nemen is optioneel
In Descenders raas je in hoog tempo van berghellingen, terwijl je ondertussen waar het even kan halsbrekende toeren uithaalt voor punten. Of althans, je kúnt met hoog tempo halsbrekende toeren uithalen, want Descenders legt weinig verplichtingen op. Je enige échte doel is de finish te behalen zonder te vallen.

Dat blijkt in de praktijk al een flinke uitdaging op zich, want ieder foutje wordt afgestraft. Een botsing met een boom of steen resulteert logischerwijs in een valpartij, maar als je na een stunt ook maar een beetje verkeerd landt is het eveneens tandjes rapen. Dan word je een stuk teruggezet en mag je het opnieuw proberen. Ga je te vaak op je gezicht, dan moet je helemaal opnieuw beginnen.

Toch schotelt Descenders je extra opdrachten voor en daagt het je zo uit toch gekke dingen uit te proberen. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om een aantal seconden in de lucht door te brengen, of om bepaalde stunts uit te voeren. Voltooi je die opdrachten, dan krijg je een extra leven. Negeer je ze, dan is er niets aan het handje zolang je op je fietsje blijft zitten. En zo daagt Descenders je voortdurend haast plagerig uit. Het straft veilig gedrag niet af, maar beloont het wel als je risico’s neemt.

Pure vaardigheden
De game stimuleert het ook om echt pure vaardigheden op te bouwen. Daarvoor is de besturing nauwkeurig en kunje iedere keer zelf kiezen hoe moeilijk je het volgende parkoers wilt hebben. Je kunt daarom aldoor voor de ‘gemakkelijke’ route gaan, maar na een tijdje is de lol daar ook wel van af. Descenders legt grotendeels de bal bij jou als speler om je grenzen te verleggen. Mede door de willekeurig gegenereerde parkoers komt dat echter wel goed.

Ieder parkoers is daardoor nieuw en anders en je kunt dus niet uit je hoofd leren waar je de perfecte stunts kan uitvoeren of hoe je een bepaalde bocht het beste neemt. Bovendien wil de game nog weleens verrassen met bijvoorbeeld voorbij rollende hooibalen die je moet ontwijken. Daardoor komt enerzijds de nadruk nog meer op pure vaardigheid te liggen, maar anderzijds maakt het de parkoersen ook wat inwisselbaar. Echte unieke ontwerpen zie je niet in deze game. De grootste lol zit ‘m daardoor al snel niet meer in het naar beneden fietsen, maar in het uitdagen van jezelf.

Denk aan je reputatie
Uiteindelijk wordt dat dan weer beloond met meer Reputation, waarmee je nieuwe fietsen, kleding en accessoires ontgrendelt, maar waarmee je ook schittert op de online leaderboards. Dat is uiteraard het hogere doel, als je de besturing eenmaal meester bent en jezelf steeds verder weet te pushen met hogere snelheden en riskantere stunts: eeuwige online roem.Descenders heeft daardoor nu al een solide basis. Grafisch is het geen hoogvlieger, maar bij een game als deze hechten spelers meer belang aan een hoge en stabiele framerate. Bovendien speelt Descenders lekker, met een strakke besturing, en prikkelt de game je op originele wijze om je eigen grenzen te verleggen. Als Descenders echt aanslaat en veel ondersteuning krijgt van de ontwikkelaar, kan dit voor de echte pro’s nog best weleens een flinke time sink worden.

Descenders is nu verkrijgbaar als Early Access op Steam. Een versie voor Xbox Game Preview staat deze zomer gepland. Versies voor PS4 en Switch staan ook op de roadmap.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren