1. Super Smash Bros. voor de Switch – Hoe je de perfecte game verbetert

Super Smash Bros. voor de Switch – Hoe je de perfecte game verbetert

Dit jaar komt Super Smash Bros. naar de Switch. Althans, als we de geruchten van Emily Rogers mogen geloven. De ‘industrie-insider’ voorspelde vorig jaar een hoop van de Switch’ lanceergames correct, maar had het helaas ook weleens mis. Omdat het weer tijd wordt voor een nieuwe Super Smash Bros., beginnen we toch alvast voorzichtig met speculeren hoe Nintendo de grandioze serie kan vernieuwen.

Ook Rogers er niet van op de hoogte of Super Smash Bros. voor de Switch een nieuwe game is. Het is absoluut mogelijk dat het een deluxe-versie van de Wii U-game betreft, met alle verschenen dlc, de 3DS-arena’s en grafische verbeteringen inbegrepen. Een tweede optie is een game die zich eigenlijk tussen een port en een vervolg bevindt, de aanpak die Nintendo koos voor Splatoon 2. Tot slot is het mogelijk dat maker Masashiro Sakurai zich voor de zoveelste keer heeft bedacht en ons wederom een gloednieuwe game brengt. Hoewel we in alle gevallen niets te klagen hebben, verwachten we wel een aantal belangrijke toevoegingen die de ervaring verrijken.

Inklings, Labo Man en Cappy
Het roster van Super Smash Bros. is altijd al een van de speerpunten van de serie geweest. Geen uitgever heeft zo’n kleurrijke verzameling aan gamepersonages als Nintendo, en in 2014 bereikte de Wii U-versie op dit gebied een hoogtepunt. Met de dlc inbegrepen telt de game maar liefst 58 verschillende personages, met gastrollen voor onder andere Bayonetta, Cloud, Ryu en Mega Man. Een nadeel van zo’n grote cast is dat sommige vechters veel op elkaar lijken. Zo verschilt de duistere vorm van Pit niet bijster veel van de goedaardige Pit en zijn de verschillen tussen de zwaardvechters uit Fire Emblem minimaal. Er valt dus nog wat te halen wat betreft variatie in vechtstijlen.

In plaats van vergelijkbare personages zien we veel liever een greep uit Nintendo’s recentere games. Shovel Knight, Spring Man uit Arms en de Inklings zijn geknipt voor een nieuwe versie van de brawler, en een maffe verrassing als Labo Man zien we ook wel zitten. Een opfrisbeurt voor veteranen is ook geen overbodige luxe, zoals Mario met zijn Cappy, Link uit Breath of the Wild en nog wat van die onwijs vrolijke Alola-Pokémon. Niet alleen opent dit deuren naar een nieuwe set aanvallen en strategieën, maar ook naar bijpassende arena’s. Stel je nou voor dat de koninkrijken uit Super Mario Odyssey of de natuur uit Breath of the Wild het toneel vormen voor toekomstige knokpartijen. Daar word je toch vrolijk van?

Super Smash Bros. Switch
Met de komst van een nieuwe game doet zich ook de gelegenheid voor om nieuwe modi te introduceren, zoals een nieuwe verhaalmodus. De community is behoorlijk verdeeld over Super Smash Bros. Brawls Subspace Emissary, maar wij zijn ervan overtuigd dat een nieuw verhaal als viering van Nintendo-personages absoluut geen kwaad kan. De epische tussenfilmpjes waarin personages tegen elkaar strijden vervelen nooit en de opzet van levels tovert te game om in een heuse platformer. Smash Run op de 3DS is een goed voorbeeld van hoe dit concept succesvol kan zijn. Hierin wordt platformen gecombineerd met het scoren van punten en vindt er aan het eind van ieder level een eindbaasgevecht plaats.

Mocht de game letterlijk ‘Super Smash Bros. Switch’ heten, dan ligt een Tag Team-modus natuurlijk ook voor de hand. De Wii U-versie laat maximaal acht spelers tegen elkaar strijden, maar het is niet mogelijk om gedurende een potje te wisselen van personage. Een team van drie personages voor elke speler creëert een diepere strategische laag, waardoor het belangrijk is in te spelen op wie er op dat moment rondspringt in de arena. Misschien gaat het als fundamentele verandering in de gameplay wat te ver, maar als een aparte modus zou het een ontzettend leuke toevoeging zijn.

Online
Een port of niet, de nieuwe Super Smash Bros. legt ongetwijfeld de focus op onlinemodi. September dit jaar lanceert Nintendo de betaalde onlinedienst, en de game zou hier natuurlijk een hoop belangstelling voor opwekken. Daarvoor moet de ontwikkelaar het een en ander aanpassen en toevoegen, waaronder meer opties om online mee te doen aan toernooien en zorgen voor stabiele servers. Op de Wii U is er bijvoorbeeld geen optie om een tegen een te spelen en is de verbinding regelmatig slecht. Gezien het succes van Splatoon 2 zou het ook prettig zijn om een speciale hub te hebben waar je esports kunt volgen. Talentvolle spelers kunnen in theorie zelfs direct vanuit huis meedoen om te strijden voor een plekje tussen de groten.

Evenementen zoals in Splatoon 2 trekken daarnaast mogelijk minder fanatieke spelers aan. Tijdelijk nieuwe kostuums voor Mii’s of andere personages weggeven maakt het zeer interessant om zo nu en dan terug te keren naar de game, waarvoor Nintendo direct meer opties kan creëren voor het samenstellen van vechters. Samus’ vele pakken, Links verschillende uitrustingen en Mario’s verscheidenheid aan outfits zijn potentieel leuke beloningen. Zolang de gameplay onaangeroerd blijft en Nintendo loot boxes achterwege laat zijn er oneindig veel opties.

Altijd en overal Smash’en
Een essentiële optie voor de Switch-versie is ondersteuning voor losse Joy-Con-besturing. De kleine controller zijwaarts houden is vaak verre van ideaal, maar onder andere Fifa 18 en Mario Kart 8: Deluxe bewijzen dat het absoluut werkt. De kracht van de hybride console ligt juist bij de mogelijkheid om op ieder moment iemand uit te kunnen dagen voor een potje rammen, dus dit mag absoluut niet ontbreken. Met een slimme configuratie valt het tekort aan knoppen zelfs nog best mee, zeker als je in het achterhoofd houdt dat Super Smash Bros. op de 3DS prima speelbaar is. En als ze dan toch bezig zijn: ondersteuning voor GameCube-controllers zou ook zeer fijn zijn.

Behalve de genoemde aspecten zijn er nog kleine pijnpunten die Nintendo voor een Switch-Super Smash Bros. kan aanpakken. Zo is het menu een ongeregeld zooitje. De meest prominente optie, Smash, brengt je naar een submenu met tig varianten op de modus, de helft van de game zit verstopt onder Games & More. Ook claimen pro’s dat Bayonetta wel een patch kan gebruiken, dus waarom niet in de nieuwe game?

Hoog tijd
Al deze suggesties ten spijt is het gewoon tijd voor een nieuwe Super Smash Bros., maar we moeten op z’n minst tot aankomende E3 wachten om te weten of de game écht dit jaar verschijnt. Een gloednieuw deel in de langlopende serie is zeer welkom, maar een luxe port van de Wii U-game lijkt aannemelijker. Hoe dan ook, we kunnen niet wachten tot we elkaar weer genadeloos van het kleine én grote scherm kunnen rammen.

Door Jacco Peek.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zou graag een all star Mario kart game zien. Dan heb je een Mario kart die je jaren kunt ondersteunen als Nintendo zijnde.

 • Dat ze de nadruk weer meer op SP leggen.. Dat is voor mij het belangrijkste!

 • Wacht.. wat? De nadruk op SP in Super Smash?! Als er iets is wat ik niet alleen speel is het Super Smash Brothers!

 • Online met vrienden is toch het leukst Piet?

 • "Altijd en overal Smash’en" :D en online! Can't wait. Wordt echt leuk om gewoon even de Switch controllers te geven aan mensen die mee kijken en met meerdere te smashen overal

 • Juist nieuwe fighters die niet uit het Pokémon en Fire Emblem wereldje komen. Zo heeft wat ik eerder zei de Dkc franchise veels te weinig liefde. Arms idd toevoegen en inklings plus Dkc characters. King K Rool, Dixie en Cranky. Plus Microsoft heeft aangegeven Banjo best voor Smash te willen uitlenen. Dus ik zou zeggen Banjo Kazooie en Conker. En idd een goede Single-player campaign  Dat zou Smash Switch echt perfect maken.

 • Qua series is Smash Bros. inderdaad niet helemaal in balans. Het mooie is wel dat Fire Emblem destijds in Europa niet zo populair was, maar dat Smash Bros. volgens velen toch bij heeft gedragen aan het 'succes' van de serie hier.  Ik zie Nintendo wel weer een oude bekende uit de kast halen, zoals een Banjo Kazooie. Al kan er niets op tegen LABO MAN.

 • Ik vind Fire Emblem erin thuis horen. Maar niet van Dkc alleen Dk en Diddy en van Fire Emblem een stuk of 5 of 6 characters. Nou als Banjo kazooie is Smash zou komen dan zou ik die game gelijk weer halen. Samen met King K rool mijn droom toevoeging

 • Deze serie vond ik tijdens Melee echt super tof. Maar 't heeft helaas z'n glans bij mij wat verloren. Te veel been there done that. Zie liever een all-star game in een nieuw format.

 • Mario Kart dlc op WiiU had al andere series en dat beviel goed. Zou me ook niets verbazen als Mario Kart 9 de ontertitel wordt voor de gerebrande Nintendo all star Karts.

 • Helemaal met je eens Benjamin, zelf heb ik de WiiU en 3ds versie ook gespeeld, maar dat vond ik toch een stuk minder tof. Daarnaast vind ik het ook echt niet tof dat er zoveel niet-nintendo characters inzitten. Ik weet niet waarom, maar dat verpest het gewoon voor mij.

 • Ik wist niet dat dit de perfecte game was.
  Geen enkele game kan perfect zijn, aangezien je voor een perfecte game iedereen het leuk moet vinden.
  Of ik hoor niet bij iedereen, lol.

 • Ik vind smash ook niet leuk. Je staat er niet alleen voor.  Maar ach, alles is subjectief wat leuk en stom is.

 • Vier Smash artikelen in een maand.. de game is misschien niet eens de maak.

 • Smash is na Mario, Pokémon en Mario kart Nintendo’s grootste seller.
  Ik denk dat Sakurai er wel degelijk mee bezig is naast zijn Kirby project.  Aangezien Nintendo eind dit jaar haar netwerk eindelijk uitrolt heb je wel een game nodig voor online play die mensen gaat overhalen…Smash is daar het allerbeste voor als het om Nintendo’s eigen titels gaat.

 • Als smash dit jaar niet komt is het wel volgend jaar. Wat Rami zegt. Die 2d Mario, pokemon en Mario Kart komen er ook aan. No brainers.

 • 2d Mario. Wel hoop ik dan eindelijk op een toffe nieuwe artstyle. Niet weer op de artstyle van de New super Mario bros serie. Die heeft voor zijn beste tijd wel gehad

 • agree, tenzij het een mario Maker is.

 • Ja dan wel. Maar een vette nieuwe art style 2d Mario . En zo game behoort tot de top van het jaar voor mij. Nu was Mario bros u goed alleen de artstyle verveelde mij.

 • Jacco, ik heb al een tijd geen Smash meer gespeeld, maar door dit stuk te lezen krijg ik er spontaan weer zin in. Well done!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren