1. 4K: nu aan beginnen of nog even wachten?

4K: nu aan beginnen of nog even wachten?

De PlayStation 4 Pro en de Xbox One X kunnen het al: games afspelen in 4K-beeldkwaliteit. Hartstikke tof natuurlijk, maar je hebt er helemaal niets aan als je televisie geen 4K-opties heeft. Maar, wil je een 4K-televisie kopen, dan is er een heleboel om te overwegen, waaronder het flinke prijskaartje. Is het aan te raden nu aan een 4K-televisie te gaan of kun je beter nog even gamen op je hd-televisie? Wij nemen een paar puntjes voor je door.

4K is al erg lang op de markt; google je 4K, dan vind je artikelen die uit 2014 dateren. Toen werd er al gesproken over 4K-tv’s en nu begint het eindelijk echt de standaard te worden. Het helpt ook wel dat de prijskaartjes van duizenden euro’s naar een paar honderd euro zijn gegaan. Niet dat je voor een paar honderd euro een geweldige 4K-televisie kunt kopen, want net als bij full hd en hd ready, zijn er wel degelijk verschillen in kwaliteit waarneembaar.

Een laaggeprijsde 4K-televisie kan wel 4K-beelden tonen, maar je hebt ook kleur nodig om de beelden levendig te maken. Dat is waar hdr komt kijken, dat wordt uitgedrukt in bits. 8-bit doet je misschien denken aan de NES, in combinatie met 4K is het een teleurstelling. Immers heb je dan ‘slechts’ 16 miljoen kleuren, in plaats van de 1 miljard kleuren die 10-bit kan tonen. Er bestaat ook 12-bit, waarbij 68 miljard kleuren kunnen worden getoond.

Dure films
De tv’s worden dan langzamerhand wat goedkoper, dat geldt nog niet voor films en series. Wil je bijvoorbeeld de nieuwe film IT op 4K-blu-ray hebben, dan betaal je daar al gauw ruim dertig euro voor, terwijl de dvd voor de helft verkrijgbaar is. Netflix wordt ook duurder als je 4K-beeldkwaliteit wilt ontvangen. De dienst verlangt van je dat je upgradet naar een vierschermenabonnement, want alleen dat (duurste) abonnement – dat je drie tot zes euro extra kost per maand – ondersteunt ultra-hd.

Wil je alles uit je tv halen, dan zou je je televisieabonnement ook moeten veranderen. KPN dwingt je tien euro extra per maand te betalen (en gooit daarbij wel je download- en uploadsnelheid omhoog) en Ziggo biedt zelfs nog helemaal geen 4K-abonnement aan, hoewel het daar wel mee bezig is. En dan is het ook nog maar de vraag of je favoriete zender wel in 4K uitzendt. Overigens is het ook van belang dat je je internetabonnement iets naar boven schroeft, want 4K vraagt met bijvoorbeeld streamen aanzienlijk meer van je internetverbinding.

De kijkafstand
Sowieso moet je mogelijk je inrichting wat aanpassen voor je je 4K-televisie in huis haalt. Op zich zou je denken dat je bij een hogere resolutie juist dichterbij de televisie kunt zitten, zonder dat je blokjes begint te zien. In zekere zin klopt dat, alleen is het niet zo prettig om te dicht bij een 4K-televisie te zitten, door het licht van de tv. Een te grote afstand kan echter weer betekenen dat je het ‘4K-effect’ helemaal niet meekrijgt.

Wil je comfortabel van een 4K-televisie genieten, dan moet je uitgaan van een kijkafstand van ongeveer anderhalf keer zoveel als de inches die je televisie groot is. De meest standaard maat van 55 inch (140 centimeter) is dan pak en beet 2 meter. Check dus even goed je huiskamer, mocht je voor een 4K-televisie gaan. Op zich moet twee meter in de meeste huiskamers prima te doen zijn, maar als je scherm groter is, dan wordt die kijkafstand weer groter.

De logistieke uitdaging daargelaten, heeft de grootste overweging vooral te maken met de kosten. Het moge duidelijk zijn dat de gamesindustrie de 4K-richting opgaat met op dit moment de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, dus dat je over een paar jaar een 4K-console in huis hebt, is zeer groot. Als je nu een televisie nodig hebt omdat je oude hdr-beestje de geest heeft gegeven, dan is het zeker een goed idee om over te stappen op 4K, want over een paar jaar is dat zoals gezegd sowieso veel gangbaarder.

Toekomstbestendig
Heb je op dit moment echter nog geen nieuwe televisie nodig en nog geen 4K-console, dan is het aan te raden deze technologische ontwikkeling nog een jaartje aan te kijken. Er staan in de gemiddelde elektronicawinkel steeds meer 4K-televisies, maar als je een goede wil hebben dan ben je daar alsnog een flinke duit aan kwijt. Bovendien kun je veel televisiezenders nog helemaal niet ontvangen in 4K, dus de wereld om ons heen moet ook nog wennen aan de verandering. Net als bij andere technologische ontwikkelingen dalen de prijzen utieindelijk, en tegen die tijd zijn andere diensten die we graag op onze televisie gebruiken ook wat meer 4K-ready.

En hoe zit dat in de toekomst, wat komt er na 4K? Er zijn al televisies van 8K, maar er wordt gezegd dat er bij 12K en hoger eigenlijk geen verschil meer zichtbaar is omdat de pixels dan zo dicht op elkaar zitten. Het is voorlopig dus een veilige keuze om voor 4K te gaan, hoewel het waarschijnlijk aan je portemonnee en je huidige televisie ligt, hoe snel je aan dat feestje meedoet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren