1. Ik nam Ritalin om beter te worden in Rocket League

Ik nam Ritalin om beter te worden in Rocket League

Concentratie. Dat is blijkbaar hét belangrijkste als het draait om competitief gamen. Waar wielrenners, zwemmers, voetballers en andere atleten elke grens opzoeken om hun uithoudingsvermogen te vergroten, grijpen esporters naar de Adderall. De Electronic Sports League (ESL) heeft onlangs een duidelijk standpunt ingenomen en gaat voortaan controleren op het gebruik van verboden middelen. Maar is het concentratie-effect echt zo belangrijk? Dat wilde ik ook wel eens weten.

Als Rocket League-amateur maak ik me geen illusies. Ik zal nooit een sterspeler worden, geen miljoenen binnenhalen met een professionele carrière, maar ook ik wil vooruit in mijn Rocket League-carrière. Niet heel lang geleden heb ik mijn Platinum-trophy binnengesleept en ik kan een bovengemiddeld aantal goals en assists per wedstrijd overleggen. In 249 wedstrijden heb ik 338 keer gescoord en 112 assists gegeven. Alleen mijn winstpercentage valt tegen: slechts 56,2% partijen wist ik naar mijn hand te zetten. En ik ben ook geen echte keeper: 39 reddingen en 22 ongelooflijke reddingen. Ik heb al een tijdje het idee dat ik tegen een plafond aan zit en dat mijn gebrek aan doorzettingsvermogen er ook voor zorgt dat ik niet het maximale uit mijn spel haal.

Zou een concentratiepilletje daarbij kunnen helpen? Rocket League is best vergelijkbaar met Counter Strike: Global Offensive. Het is een teamsport, het zijn korte snelle potjes, maar je moet wel steeds het spel blijven lezen en anticiperen. Je moet zorgen dat je op de juiste plek staat en je kansen benut. Tijd om aan de slag te gaan.

Via-via heb ik een Ritalin-pilletje gekregen, een middel verwant aan Adderall. Het ding is niet groter dan een wormenpil voor de kat en met een slok water is het ding zo ingeslikt. Het verschil met Adderall is dat het effect sneller piekt, binnen een half uur zelfs.

14:20
Omdat ik geen idee heb hoe lang zo’n pil precies werkt (iemand zei dat ‘ie lag te stuiteren in bed tot 2:00 ’s nachts), ga ik vrij kort na de lunch aan de slag. Diezelfde persoon waarschuwde voor stijve kaken. Uit voorzorg heb ik een pakje kauwgom bij de pak en een fles water. Waarom dat laatste weet ik ook niet precies, maar water is altijd goed volgens mij.

In Rocket League heb ik de voorbije tijd vooral Ranked gespeeld. Het zijn de wedstrijden waar het spel van een hoog niveau is. Mensen weten hoe ze slimmigheidjes kunnen uithalen, met muurballen mensen kunnen omspelen en hoe een luchtschot dodelijk effectief kan zijn. Ik besluit om eerst hier wat potjes te spelen.

14:34
Er zijn wat netwerkproblemen, maar het eerste potje is uiteindelijk toch gespeeld. Na de wedstrijd valt me op dat ik een lichte tinteling in mijn tong voel. In de eerste wedstrijd geef ik haast per ongeluk een assist en ik merk dat mijn teammaten beter zijn dan ik. Ik verricht nog een prettige redding waardoor we 4-3 met de winst aan de haal gaan.

15:00
Ik speel met mensen die veel beter zijn dan ik. Ik kan net aanpikken, maar geen moment voel ik mij de sterspeler die ik in zestig andere wedstrijden wel was. Met een goal en assist draag ik bij aan de tweede winstpartij.

15:08
Foshy_the_noob brengt ons op een bliksemvoorsprong, maar dankzij I Was Once A Sloth gaat uiteindelijk Team Blauw in de verlenging onderuit. Wederom ben ik niet van toegevoegde waarde voor het team, maar ik voel me ook niet nutteloos. De lichte verveling die ik wel vaker heb na een paar potjes Rocket League, lijkt me te besluipen.

Wat is Ritalin?
"Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie. Hierdoor worden kinderen met ADHD minder snel afgeleid en rustiger".

Bron: Jellinek


15:16
Weer duikt er een ontiegelijke goede speler op die mij maakt tot toeschouwer op het veld. Ik raak een aantal ballen die er vervolgens ver buiten mijn bereik in gesoleerd worden. Nul goals, nul assists, nul reddingen, nul schoten op doel. Ping 16.

15:24
Het kon ook niet anders, na alle winstpartijen waar ik niet bijzonder veel in bij heb gedragen, krijgen we nu op ons broek. Hard. 5-0. Normaliter zou het moment zijn waarop ik de PlayStation 4 uitgooi of zou switchen naar een andere speelstand om de vieze smaak weg te werken. Dat is nu niet het geval. De frustratie is een afgevlakte emotie.

Terwijl ik in het hoofdmenu zit te wachten op het volgende potje, hoor ik dat de bovenburen de vering van het bed weer aan het uittesten zijn. Het bed kraakt en piept. Zij piept en kraait. Ik kan me er niet druk om maken. Volgende wedstrijd.

15:30
Wederom een verliesbeurt, voor de tweede keer gaan we ten onder in de verlenging. Ik voel ergens een teleurstelling over de resultaten en ook het totaal van drie goals, drie assists en twee reddingen is niet iets waar ik trots op ben. Maar niet boos, of ontdaan. Ik blijf lekker rustig.

15:32
Ik besluit dat ik overstap naar de normale speelstand, omdat ik het gros van mijn winsten en gloriedagen hier heb beleefd. Met vier winstpartijen en drie verliesbeurten in Ranked is de tussentijdse conclusie dat het niet onaardig, maar ook niet per se goed gaat. Maar dat kan ook komen omdat alleen nog de echt goede spelers Rocket League spelen.

15:38
Met twee assists en een redding voel ik mij totaal niet schuldig aan het 4-2 verlies. Dat lag toch echt aan ene Perkin. Ik voel mijn neusvleugels tintelen. Uit de statistieken blijkt dat de tegenstander zeven keer op goal kon schieten, dat ligt niet aan mijn positionering.

15:45
Na een 3-1 achterstand komen we nog terug tot 3-3 in de laatste dertig seconden. In de verlenging tik ik de bal op de middencirkel op de neus van een tegenstander. De bal caramboleert de eigen goal in. Normaliter zou ik erg boos op mezelf zijn. Nu niet. Het is wat het is. Ik heb drie keer geschoten op doel, dat is boven mijn gemiddelde.

15:55
Weer een verlenging, en weer gaat het mis. Ik schiet de bal in eigen goal, maar enkel omdat een teammaat hem mist. Aan mij ligt het steeds niet. Ik voel me niet schuldbewust over deze nederlaag, alleen bij het missen van kansen. Volgende wedstrijd.

16:10
Voor het eerst deze middag vloek ik om een eigen actie. Ik schrik er zelf een beetje van. Een doodsimpele redding en ik mis ‘m. Deze pot worden we ingemaakt en binnen no-time staat er 5-0 op het scorebord. Ik voel wat irritatie, maar ook gelatenheid. Als doel heb ik mezelf gesteld om te blijven spelen en dat doel is er nog steeds, ondanks de aanstaande verliespartij.

Met nog een minuut te gaan pik ik de bal op en dribbel ik de bal langs twee tegenstanders de goal in. Een beheerste, haast onderkoelde dribbel. Ik merk dat ik elke wedstrijd blijf lezen en niet op pure emotie probeer elke bal te halen. Dat terwijl dat juist mijn normale speelstijl is: 100% geven en knallen! Ik denk oprecht dat ik één van mijn mooiste goals heb gemaakt, maar het kan me niets schelen.

16:30
Ik blijf onderkoeld spelen. Door precies goed te staan bij een aftrap en te dubbeljumpen weet ik direct een mooie redding te maken. Wederom is het mijn goede inzicht. Ik tik de bal langs de tegenstander en maak de winnende treffer. Ik ben minder dominant bezig, maar wel nuttiger.

16:40
Twicz_pr maakt een dubbele hattrick. Dat kan ik hem niet nazeggen, ik geef wel twee assists. Voor het eerst voel ik de verveling terugkomen deze middag. Het is ook logisch, zo lang heb ik Rocket League nog nooit in mijn eentje gespeeld. Toch blijft het als eerder: ik herken de emotie, maar doet me minder. Waar bij alcohol alles dof voelt, voelt nu alles helder, maar neutraal.

16:46
Wederom een kansloos potje. Ik verneuk een moment. Ik vloek weer. Oké, dit is niks meer, ik krijg een bal met een pisgboogje op me af en ik rijd er onderdoor waardoor er een goal valt. Even later rijd ik achteruit en haal ik met een omhaal een bal weg. Ik verricht drie reddingen. De wedstrijd gaat 8-1 verloren. Ik merk dat ik de schuld nog steeds niet bij mezelf zoek, ondanks dat ik deze wedstrijd aanvallend niets heb betekend.

17:00
Eigen goal nummer twee van de middag een feit. Ik bak er niets meer van. Ik voel ook de frustratie terugkomen die ik eerder op de dag niet heb gevoeld. Ik kan mijn spel echter niet omgooien naar hoe ik normaal speel.

17:09
Ik val er halverwege een potje in. Een kansloze achterstand van 2-0 met nog anderhalve minuut op de klok. Ik verricht nog een fijne redding.

17:13
Sinds lange tijd scoor ik weer eens. In de verlenging gaan we weer onderuit. Ik begin weer geïrriteerd te raken van Rocket League, want dit is al de zoveelste keer dat het gebeurt. Ik merk dat ik nog steeds die focus heb, maar mijn vingers niet per se iets kunnen met de informatie die mijn ogen doorgeven. Ik mis een open kans voor goal en schiet ook de gelijkmaker er niet in. Ik mis altijd veel kansen, maar het lijkt nu zelfs erger.

17:20
Ik besluit dat in totaal twintig potjes wel goed is. Het laatste potje gaat gewonnen. Maar niet per se dankzij mij. Zeker niet zelfs. Uiteindelijk kom ik uit op slechts drie winstpartijen en tien verliesbeurten in de open speelstand. In de dertien wedstrijden heb ik bovengemiddeld vaak reddingen verricht (tien), maar lever ik net zo hard in op mijn scorend vermogen (zes goals). Ritalin heeft me geen zak geholpen.

18:00
Ik zit aan mijn avondeten. Ik krijg een whatsappje. ‘Rocket League?’ Ik merk nu pas dat ik wat vermoeid ben door heel de middag intens staren naar mijn televisie. ‘Morgen?’, app ik even terug. Want vandaag wordt het toch niks meer...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk artikel. Volgende keer speed proberen, werkt als een trein.

 • dat klopt :P

 • Hoeveel MG heb je ingenomen? Als je er maar 1tje van 5 of 10mg hebt genomen voel je er vrij weinig van. Vroeger op school nam je er minimaal 3 in van 5mg of 10mg om het gewenste resultaat te hebben. Zonder Ritalin had ik nooit mijn opleiding kunnen halen :)

 • Durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar gezien mijn rustige aard wilde ik ook niet gelijk aan de meerdere pillen. Ik hoorde al horrorverhalen over mensen die acht uur naar een muur zaten te staren. Dat wilde ik maar even voorkomen. ;)

 • Ja oke je hebt niet 8 uur naar een muur zitten staren, in jou geval was het de tv :P

 • Leuk artikel. Je kan ook gewoon caffeïne proberen. Meestal als ik een blik monster naar binnen werk gaat het bij mij een stuk beter

 • Grappig, dat werkt bij mij averechts. Word bloednerveus, onrustig en heel agressief :p Ik zit gewoon lekker te kauwen op iets . Dat werkt.

 • Ik game het beste op zachte broodjes met hagelslag.

 • Leuk artikel, dit verdient wel een plekkie op de frontpage vind ik! :)

 • Zo zijn er nog vele lappen tekst en video-content van andere members die ditzelfde lot verdienen Geer.

 • O ja, ik bedoelde 'prominenter', want het staat er natuurlijk al. ;)

 • Mooo artikel !

 • Origineel artikel, tof om eens zo'n onderzoek te doen. Ook erg mooi hoe je dit bijgehouden hebt en uiteindelijk hebt beschreven. Dit zou je eens met alcohol moeten proberen, niet dat ik je gelijk mee aan de drank wil helpen natuurlijk. Weet niet eens hou oud je bent.  Bij nader inzien, laat maar zitten ook, probeer het zelf wel :P Maar desalniettemin een tof artikel. Ik Benjamin er content mee ;)

 • Leuk om zo'n onderzoek te zien. Van plan om nog meer drugs te testen? :P

 • Haha, briljant experiment. Een koffie tijdens het gamen doet me altijd goed :)

 • Koffie….waarom heb ik dáár niet aan gedacht??? Daar heb ik ook wel een mannetje voor. Hij importeert het uit Colombia zegt 'ie.

 • Ik ga er vanuit dat jij geen ADHD hebt of ADD.  De reden waarom jij sneller gefrustreerd raakt door prikkels en tegenslagen, is omdat ritalin een tegenover gesteld effect op jouw hersenen heeft.  Iedereen heeft neurotransmittors (stofje wat voor de overdracht van informatie zorgt) in zijn breinpannetje zitten. Bij iemand met ADHD, is er een tekort aan die transmittors, waardoor het langzamer werkt in het pannetje. Je ziet dat onder andere aan: Geen rem hebben, drukte, chaos, verslavingsgevoeligheid, en het missen van concentratie. (Lees: het kan verschillen per persoon.)
  De (juiste hoeveelheid) ADHD medicatie vult dat stofje aan zodat het op normale snelheid werkt.  Maar bij jou, werkt het averechts. Jouw stofje in je hersenen, is goed. Ga je dat aanvullen, gaat het sneller werken. Vandaar de prikkelbaarheid, sneller gefrustreerd en sterker nog, je concentratie wordt juist minder. Nu heb je maar 1 pilletje gebruikt, en zijn de werkingen daardoor niet sterk.  Leuk experiment, maar voor zover ik zie heb jij je er niet zoveel in verdiept. Anders had je waarschijnlijk de Ritalin links laten liggen, en op zoek gegaan naar wat anders wat wel in de buurt kwam van Adderall. Ritalin is geen amfetamine medicijn. Dexamfetamine daarin dan wel.  Het belangrijkste als je gaat experimenteren met medicijnen (drugs) is: Verdiep je erin, weet wat je doet. Nu was het bij jou maar een pilletje maar in dit artikel kom je wel heel slordig en laks over.. In mijn ogen geef je daarmee een verkeerd signaal af.  Oh, met dat blauwe stukje over Ritalin, doe voortaan iets meer moeite dan gelijk de eerste link aan te klikken op google. ;)

 • Even inhakend op een paar dingetjes. Ik ben met de verdieping begonnen bij Aderall, maar dat is Nederland totaal niet te krijgen, dus dat viel bij voorbaat al af. Ik kwam al snel Ritalin tegen als equivalent en ik denk ik hier een denkfout ben begaan: op verschillende Amerikaanse sites stond dat het medicijn 'dezelfde werking' heeft. Ik had ook gezien dat er andere stoffen in zaten, maar op de verboden middelen-lijst stond ook de werkzame stof in Ritalin in een rijtje stimulanten. Daar hield mijn kennis ook op en heb ik puntjes incorrect met elkaar lopen verbinden. Ik zie wel dat dit niet helemaal juist is geweest.  Jouw verklaring maakt ook wel duidelijk waarom ik er weinig van bakte dan en eigenlijk onbedoeld maakt het ook nog eens extra duidelijk waar ik ook wel wat op wilde mikken: het is best sneu om medicijnen/drugs te moeten nemen om beter te (e)sporten. Helemaal omdat esports momenteel zo hard loopt te blaten dat ze serieus willen genomen, maar dat is misschien een andere discussie. ;)  Wat ik absoluut niet wilde overigens, is laks overkomen, want dat is zoals je zegt echt te gevaarlijk. Ik heb juist expres het gewoon gehouden bij een enkel pilletje - ik hoorde al teveel andere horrorverhalen (die ook in de media zijn geweest mbt Ritalin trouwens!). Daarbij, en dit kon eigenlijk niet echt kwijt in het artikel; ik ben er zelf veel te verslavingsgevoelig voor om dit veel dieper door te zetten. Ik heb expres in mijn leven nooit een sigaret 'geprobeerd' om maar wat te noemen. Als ik laks overkwam, dat is absoluut niet de bedoeling en daarvoor oprecht sorry. Als het sneu overkwam, tja, dat vind ik eigenlijk ook precies van die esporters. Dus dat is wel een beetje zo bedoeld.

 • Moet je truffels proberen na vier potjes zit je op je muis te kauwen en een emigratie naar de Antillen te overwegen, want daar zullen ze vast wel een KFC hebben… xD

 • Ik heb wel eens in de telegraaf gelezen dat ritalin ook helpt tegen hypochonder zijn (een psychische ziekte waarbij mensen denken dat ze psychisch en lichamelijk van alles mankeren)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren