1. Games With Gold September 2016

Games With Gold September 2016

Vanaf de twintigste van de maand begin ik alweer te Googelen naar de geruchten en in de dagen daarop stalk ik regelmatig de Twitter-accounts van betrouwbare lekkers. Alles om maar een aanwijzing op te vangen van wat de nieuwe Games With Gold kunnen zijn. Vandaag bleef het echter niet bij loze voorspellingen, maar weten we definitief welke vier games in september 2016 weer wat gigabytes in beslag gaan nemen op je Xbox.


Van Earthlock: Festival of Magic weten we al een kleine week dat hij in de line-up van deze maand zit. Deze game is bijzonder om een paar redenen. Het gaat hier niet om een game van een paar jaar oud, maar deze game is direct vanaf de release gratis beschikbaar voor Xbox Live Gold abonnees. Bovendien is het een Turn Based RPG, niet bepaald een genre waar de Xbox mee wordt overspoeld. Dat zijn al twee redenen die Earthlock interessant genoeg maken om hem even binnen te slepen. 

Deze RPG met Japanse invloeden wordt echter niet door een oosterse studio ontwikkeld, maar door het Noorse Snowcastle Games. Werknemers van deze ontwikkelaar werkten eerder aan bijvoorbeeld Halo, Broken Age en een aantal Telltale games. Games als Final Fantasy, Harvest Moon en Secret of Mana dienen als inspiratiebron voor deze game, dus dat schept hoge verwachtingen. Al sinds 2011 wordt er gewerkt aan de game, waar tussendoor ook nog even een smak geld voor werd opgehaald via Kickstarter. Het is een timed exclusive voor Xbox One en Pc, maar gelukkig duurt het maar een maandje voordat PS4 en WiiU (!) bezitters Earthlock ook kunnen spelen. 


De eerste blikvanger van het spel is de charmante grafische stijl, die cartoony en sfeervol oogt. Alleen het ontbreken van voice-acting en wat kaal ogende buitenomgevingen verraden dat het om een Indie-titel gaat. Het avontuur vindt plaats op Umbra, een planeet die is gestopt met draaien en waar een strijd tussen goed en kwaad woedt. Uiteraard mag jij daar wat aan gaan doen met hoofdpersoon Amon. Samen met een groep bonte metgezellen en fantasievolle wezens beleef je deze traditionele RPG. Zoals het hoort in dit genre houd je je bezig met levelen van characters, turn-based gevechten en het ontdekken van de spelwereld.

Dat traditionele wil overigens niet zeggen dat de game niet met zijn tijd mee gaat. Er zijn random encounters, maar deze zijn te ontwijken als je er geen zin in hebt. Ook zijn er wat interessante ideeën in op conceptueel niveau, waarvan het leuk is om te zien hoe dat uit gaat pakken. Naast je eigen huisje in de overworld ligt bijvoorbeeld een tuintje waar je zaden plant. Niet wereldschokkend zou je zeggen, maar door dit alles goed te verzorgen kan je bijzondere types munitie kweken om in je gevechten te gebruiken. Jazeker, je kweekt je eigen ammo. Het gaat nog dieper, want er zijn allerlei combinaties van planten die elkaars groei beïnvloeden en dus kan dit een mooie zij-activiteit worden. Als er meer van dit soort originele ideeën en diepere lagen te bespeuren zijn in Earthlock: Festival of Magic, is dit zeker een game om naar uit te kijken.


Chronicles is een aparte serie binnen de Assassin’s Creed franchise. In deze kronieken wordt je meegenomen over de hele wereld, waar je telkens weer een conflict tussen de Huurmoordenaars en Tempeliers mag uitvechten. Klinkt bekend, zou je zeggen, maar toch biedt Chronicles een heel ander perspectief. Letterlijk. Dit is namelijk een 2D-game.

China is het eerste deel uit de miniserie, die vervolgens al is uitgestreken in Inida en Rusland. Xbox Live-abonnees krijgen echter alleen het eerste hoofdstuk. Hier krijg je Shao Jun onder de knoppen om wraak te nemen op de tempeliers, weinig origineel dus. Ook hoe dit verhaal wordt verteld, namelijk met enkele afbeeldingen en ongeïnspireerde voice-overs is niet erg enthousiasmerend. De shift naar tweedimensionale actie is dat gelukkig wel. De stealthcombat die je kent van Assassin’s Creed is vrij goed overgenomen en levert leuke levels op.


Hierin ontdek je de omgeving, die slim in elkaar zit door het gebruik van verschillende achtergrondlagen. Hierdoor voelen de 2D-omgevingen aan als echte plekken en ook grafisch is het een leuk effect, zij het misschien een beetje kleurloos. De vijanden hebben een duidelijk aangegeven ‘line of sight’ en dit is in mijn ogen net even te makkelijk. Uit hun zicht blijven is vaak simpel en de kunstmatige intelligentie is zo gemaakt dat de wachters na een paar seconden weer terug gaan naar hun originele positie wanneer ze je hebben gezien. Toch zijn de puzzeltjes en de combat vermakelijk genoeg om dit korte avontuur leuk te houden.


Na GRID 2, een paar maanden terug, ontvangen Xbox 360-bezitters in september wederom een racer: Forza Horizon. In deze spin-off van de Forza-serie verlaat je de officiële parcoursen en ga je de openbare wegen van Colorado onveilig maken. Dit alles voor het Horizon-festival, een fictief, hip festival dat muziek en autocultuur samen brengt. Een luchtig verhaaltje, dat natuurlijk flinterdun is, maar het geeft je wel een goed excuus om er in mooie bakken een flink op los te raggen.


Het is meteen duidelijk dat dit geen standaard Forza Motorsport-titel is. De auto’s besturen makkelijker en ook hoef je echt niet in een C-klasse te stappen aan het begin. Horizon focust zich meer op het simpele vermaak dan op simulatie. En dat betekent: vette auto’s, bizarre races tegen allerlei voertuigen en heel veel vrijheid. Zoals gezegd liggen de wegen van Colorado voor je open en het is heerlijk om hier doorheen te razen.

Grafisch is het voor gamers die gewend zijn aan de kwaliteit van de next gen uiteraard wat achterhaald, maar voor echte 360-gamers is dit een van de laatste en dus mooiste racers. Een prima game om je heel wat uurtjes mee te vermaken, allemaal ondersteund door een dikke soundtrack met uiteenlopende genres.


Deze culthit van EA is alweer acht jaar oud, maar dat betekent niet dat de game niet meer relevant is. Het onlangs verschenen vervolg (of reboot, prequel, wat het dan ook was) toonde aan dat de eerste game heel bijzonder was en dat het niet gemakkelijk is dat even te reproduceren. In Mirror’s Edge bestuur je Faith, een chick die moet ontsnappen aan de politie. Faith is een free-runner, wat dit hele concept meteen een stuk spannender maakt, aangezien je vluchtroute dus loopt via de daken van een grote stad. 

Onderweg los je ook nog eens een aantal puzzeltjes op, maar de game is op zijn best als je in een flow komt waarbij je de parkour-moves soepeltjes aan elkaar rijgt. De controls hierbij zijn prima. Je hebt maar een beperkt aantal moves, wat misschien weinig is, maar daardoor wel intuïtief. De game is mooi oud geworden, de klinische architectuur van de stad doet geen pijn aan de ogen in 2016. 


Toch zijn er wat puntjes die in de loop der jaren zijn gaan opvallen. De free-run mechanics verdienen eigenlijk een wereld die veel meer open is, nu zijn er helaas niet erg veel verschillende wegen om op je bestemming te geraken. Ook de combat is wat clunky, maar nog altijd beter dan in het recente Mirror’s Edge Catalyst. Al met al een game echt nog gespeeld mag worden, dus een mooie titel voor Games With Gold.

Conclusie

Microsoft geeft deze maand goede titels weg. Op de 360 krijg je een AAA racegame en een culthit die nog steeds de moeite waard is. Xbox One eigenaren kunnen deze games ook gaan spelen, want de aankondiging betekent uiteraard dat Forza Horizon en Mirror's Edge backwards compatible worden. Daarnaast kan je vanaf de release op 1 september gratis aan de slag met de charmant ogende traditionele RPG Earthlock, een in mijn ogen veelbelovende game. Sidescroll tussendoortje Assassin's Creed Chronicles: China sluit de maand af. September is wat de Games With Gold betreft geslaagd en lekker gevarieerd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ondanks dat ik helemaal niet van Japanse games houd, toch wel erg geïnteresseerd in Earthlock. Ik vind het na een paar iets mindere beurten weer een sterke maand deze keer :)  Welke slepen jullie binnen?

 • Tof dat je dit elke maand weer doet. Ik gebruik altijd Jair z'n lijstje voor de PS4 maar dit ziet er ook elke keer weer lekker strak uit.  Ook leuk dat je blijft proberen met de lay-out (al vond ik de vorige duidelijker)

 • Thanks. Ik heb precies hetzelfde met de layout ;) Ik vond de vorige versies een beetje ouderwets ogen ofzo, maar die werkten wel beter als 'headers'. Ik blijf proberen!  Bedankt voor het lezen.

 • @Kaiszer, ik stop waarschijnlijk met de serie, i.v.m. dat het mij echt onwijs veel tijd kost om te maken, en ik die tijd vaak niet heb. (en dan toch de video maak, ten koste van bijvoorbeeld de onafgemaakte werklast van school… x'D) Eerst de spellen spelen, info opzoeken over de games die ik niet kán spelen, de juiste gameplay opnemen. Dan uitschrijven, meestal rond de 2000 woorden. Dan inspreken, en dan editen. Dus ja, ik weet niet zeker of die komt :( Vind 't wel stom om het misschien stop te moeten zetten, maarja.

 • Zou jammer zijn, maar misschien een idee om het te bespreken zoals ik het doe, eventueel ook met tekst ipv video? Zoals je ziet aan de snelheid, is het een stukje minder werk. (En je houdt tijd over om games te spelen die je wi spelenl, ipv soms schijtgames moeten spelen om te kunnen bespreken XD)

 • Hahaha, gelijk heb je xD Maar video's maken is toch wel een beetje m'n ding as of late ;) Hahaha. Ik weet 't nog niet mannn

 • School is natuurlijk belangrijk… Maar ik heb m'n lijstje nodig! Haha  Dan moet ik me zelf maar weer eens verdiepen in de materie. Ik kom er eigenlijk nooit echt aan toe, daarom zijn je vids zo lekker makkelijk :)

 • Hahaha. Het zou kunnen dat ik er nog eentje uitpers, wellicht in een wat minder uitgebreide vorm. Maar ik beloof niks! XD

 • Horizon bc? _O_

 • Ja, vanaf 1 september op zijn laatst!

 • Je bent er weer ontzettend snel bij :p Mooie plaatjes weer, en hij leest weer lekker weg. Ik zet wel een vraagteken bij je definitie van JRPG ;) Hahaha, geintje hoor, ik snap het gebruik van de term. De titels van deze maand zien er onwijs goed uit, met name die JRPG en Forza zou ik heel blij mee zijn. Ik word bijna jaloers xD  Al met al weer een leuk (en fijn snel) artikel weer! :)

 • Stiekem probeer ik IG altijd voor te zijn :P  Mja, Turn Based RPG is misschien accurater…  Thanks voor de reactie en ik ben ook erg tevreden met het aanbod ja :)

 • Hahaha, 't is je deze maand iig goed gelukt.  Waarschijnlijk, ja… xD ;)  Hopen dat we deze maand ook iets krijgen om over naar huis te schrijven. Maar zal wel weer misplaatste hoop zijn, vrees ik xD

 • Beetje raar om een Europees spel een JRPG te noemen, maar oké.  Buiten dat ik me daar aan heb geërgerd, was het wel een goed stuk. Ook interessante titels en lekker veelzijdig.

 • Oei is het zo erg? ;) Ik heb de tekst wat voor je aangepast! Thanks voor het lezen, inderdaad een veelzijdig aanbod deze maand :)

 • Uiteindelijk is 't ook gewoon foute informatie :'), maar enfin. Niet dat het zo erg is dat ik mijn ogen heb uit moeten branden, maar de rest van je artikel(en) is gewoon vrij compleet, en dan is het ook gewoon zonde hahaha.

 • Heb je gelijk in, thanks dat je me erop wijst. Ook de afbeelding is aangepast, de termen moeten nu kloppen als het goed is. ;)

 • Haha je had echt niet die moeite hoeven doen :P. Schijnt de zon een keer, ga je dit doen :')

 • Je kan het ook omdraaien: Schijnt de zon een keer, ga je je ergeren aan een stukje tekst waar een Europese game een jrpg wordt genoemd terwijl de rest van het artikel prima geschreven is :')

 • Haha fair enough. Nu kom ik niet veel buiten (werk) maar toch haha, you got a point

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren