1. Gamende neefje

Gamende neefje

Mijn kleine neefje B. is een gamer in de dop. Zes jaar is hij inmiddels en hij verslindt alles wat met games te maken heeft. Iedere vrijdagmiddag en -avond spelen we samen op de Playstation 3. Dat kan zo vaak omdat de familie bijeenkomt om samen te eten in het huis van mijn ouders (zijn pake en beppe). Mede om die reden heb ik de Playstation 3 laten staan bij mijn ouders toen ik afgelopen zomer op kamers ging en de Wii aan mijn zus en zwager gegeven, wetende dat die daar vaker gebruikt zou worden.

De situatie op de vrijdagmiddag is vervolgens als volgt. Hij vraagt aan mij of we op de Playstation 3 (en soms de NES Mini) een spelletje spelen. Vervolgens vraag ik dat weer aan zijn ouders en kiest hij een game uit. Momenteel is de favoriet Sly Cooper: Thieves in Time. Vaak begint hij met spelen, maar eindig ik met de controller in handen. Maar dat hij het verdomde goed doorheeft blijkt wel uit dat wanneer ik soms iets heb voorgedaan, hij dat zo nadoet.

Daarnaast toont zijn manier van gamen nog een ander aspect wat niet speelde toen ik een zesjarige knul was en net begon met gamen op mijn GameBoy. De invloed van internet. Wanneer hij niet gamet of buiten aan het spelen is, kijkt hij op zijn iPad naar YouTube-video’s van – de vaak jongere – gamers die Minecraft of, zoals laatst, Splatoon 2 spelen. Buiten het feit dat het taalgebruik soms niet voor een zesjarige bedoeld is en mijn zus zich daar gigantisch aan stoort, beleeft hij het kijken van die games heel intens.

Soms lijkt het wel alsof hij een game niet eens hoeft te spelen om het voor zijn gevoel toch te spelen. In geuren en kleuren kan hij mij vertellen over Minecraft of Splatoon. Toen ik vertelde dat ik bij een vriend thuis eens Splatoon had gespeeld, vroeg hij direct of dat op de WiiU of Switch was geweest. Hij weet dus dat er een verschil bestaat tussen de WiiU, Switch en Wii – blijkt die Nintendo PR toch nog niet zo verwarrend te zijn geweest.

Toen ik zes was, speelde ik Pokémon, A2-racer, ChampionshipManager ‘98/99 (met commentaar van Jack van Gelder, wist ik toen nog niet), FIFA ’98, Dink en nog een obscure racegame op de PlayStation 1 waar ik heel graag de naam van wil herinneren. In ieder geval. Via internet naar streams kijken of überhaupt weet hebben van een hele game-industrie had ik niet. Ik deelde een Playstation 1, een pc en een GameBoy met mijn twee zussen en twee broers; een buurjongetje had een Nintendo 64 waar ik soms nog weleens op speelde. Daar hield mijn kennis op. Achteraf bezien natuurlijk een grote wilde, maar als ik nu verhalen hoor over games uit de begindagen van 3D dan baal ik soms dat ik die impact gemist heb.

Het doet me ook afvragen of de beleving van B. net zo intens zal blijven en of hij later als hij 23 is meer kennis heeft van games die vroeger het summum waren. Zal hij ze beschouwen als ‘dat heb ik gespeeld’, ook al bekeek hij maar een livestream? Zou die afkunnen met minder games spelen? Waar ik altijd maar het gevoel heb: ik heb tijd te kort om al die games te spelen die ik wil spelen. Wil hij minder, omdat hij weet dat je ook livestreams kunt bekijken om ze te ervaren of om erover mee te kunnen praten.

Dat livestreams de wijze waarop uitgevers hun games aanbieden veranderen, merken we nu al. Streamers die gesponsord worden om een game te spelen en zo een levend uithangbord voor de uitgever zijn. Maar mijn gedachte is vooral: verandert het de wijze waarop wij gamers games spelen? Stoppen we met spelen en kijken we alleen nog maar streams en/of esports? Misschien is het een hele vergezochte gedachte en ik verwacht heus niet dat we stoppen met het spelen van games, maar meer dat we selectiever zijn in onze keuze. Door streams kunnen we al beter bepalen of het een aanschaf waard is, maar misschien is het op den duur wel niet meer nodig om een game aan te schaffen. Denk je ook eens het volgende in: misschien wordt het wel mogelijk om in de nabije toekomst in VR te streamen en is het aanschaffen niet meer nodig.

Of misschien moet ik minder Horizon: Zero Dawn spelen en niet zo over de toekomst fantaseren. Kijkt mijn neefje B. gewoon graag streams, wil hij zo nu en dan met zijn oom gamen en ben ik voor hem een oude rot.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo een woensdagmiddaggedachte tijdens het leren van een tentamen. Misschien ga ik er nog wel eens wat meer over nadenken en meer uitdiepen.

 • Leuk geschreven en heel herkenbaar!  Ik heb een zusje die 12 jaar jonger is. Zij ging vroeger (toen ik 16 was) naast mij op de bank zitten als ik zat te gamen en dan keek ze gewoon. Ze wilde ook vaak GTA spelen, en dan ging ze gewoon "netjes" rijden. Stoppen voor de stoplichten, parkeren, vooral niet botsen. Dat schieten vond ze allemaal maar niks (gelukkig, daar vond ik haar nog echt te jong voor).  Later ging zij ook Minecraft filmpjes kijken (dat spel speelde ik niet). Ze heeft meer dan een jaar lang Minecraft gekeken voordat ik er überhaupt achter kwam dat ze vrijwel alleen maar filmpjes keek die met die game te maken hadden. Ze had nog nooit gevraagd of ze het spel ook zelf mocht, want ze vond het leuk genoeg om te kijken. Later heb ik het spel voor haar gekocht en was het hek van de dam. Toen werd het echt een gamer.  Overigens speelde ik vroeger vaak Assassins Creed terwijl zij keek. Ze is fan van de franchise terwijl ze het zelf nooit heeft gespeeld. Des te groter de teleurstelling toen ze eerder dit jaar werd tegen gehouden bij de film, omdat ze nog een paar maanden te jong was.

 • Leuk stukje man! Heb er nooit bij stilgestaan dat de jeugd inderdaad heel anders met games opgroeit. Bij oudere gamers was er idd een stuk mysterie gaande, want je wist eigenlijk nooit wat je niet wist, van games. Interessante inzage iig :)

 • Leuk artikel! :)

 • Vind het ook altijd leuk om jonge kids in mijn omgeving een beetje aan te steken met coole games. Ratchet & Clank vinden mijn buurjongetjes fantastisch en ook Portal vinden ze reuze interessant. Leuk stukje ;)

 • Wel jammer van die youtube filmpjes. Als kind snapte ik echt geen reet van sommige games die ik had maar de helft van de lol was het uitzoeken hoe (bijvoorbeeld) Dune nu daadwerkelijk gespeeld moest worden. En dan naar een vriendje om tips uit te wisselen. Die hele exploratie en de verbazing van wat je voor het eerst zag was toch wel het beste. Maar tijden veranderen en dat is prima. Leuk artikel!

 • Oeh ik herken dit echt! Mijn neefje is nu 11, en hoewel hij geen ps4 heeft, wist hij meer van bepaalde spellen dan ikzelf, en dat alleen maar door het kijken van streams op zijn ipad. Hij heeft met zijn verjaardag (En de verkoop van zijn ps2) eindelijk een Xbox one kunnen halen. De spellen die hij speelt… Hij wordt er zo onderhand beter in dan ik. Soms moet ik de controller afstaan zodat hij verder kan komen waar het mij niet lukt. Hahahaha.
  Ik kan zelf niet begrijpen hoe hij zo lang aandacht bij een streams kan houden, het lijkt wel alsof hij iedere minuut die hij kan maar gaat kijken, terwijl ik het na een kwartiertje wel gezien heb, ik wil dan zelf gamen!

 • Ahh, vroeger moest ik van vrienden op het schoolplein vernemen dat er een nieuwe Syphon Filter uit was, of er werd gevraagd of ik THPS2 ook al gespeeld had. De tijd van de demo's die je van een oudere neef kreeg. Tijden van het blaadje papier met cheat codes die één jongen uit de klas kon bemachtigen omdat ze bij hem thuis wel al internet hadden. Of dat ik jaren later moet horen dat er een geheime gang is in het eerste level van Doom. Niets werd voorgekauwd met video's. Zelfs commercials van games waren schaars. Je wist in die tijd gewoon echt niet wat je (ouders) kocht(en). Leuk hoesje? Moet wel een vette game zijn. Al gold dit niet voor Rock en Roll Racing 2. Was dat wellicht één van je obscure racegames Rutgie? :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord