1. Samsung 850 EVO SSD 1TB

Samsung 850 EVO SSD 1TB

Wat krijg je als er in een korte tijd meerdere toffe games uitkomen, maar je hebt een opslag van 500GB tot je beschikking? Juist; dan doe je mee met een prijsvraag van InsideGamer, om niet alleen je opslag vermogen te vergroten, maar ook de snelheid. Hieronder staat mijn eerste impressie en installatie van de Samsung 850 EVO SSD 1TB in mijn PlayStation Slim.

Een probleem waar elke respectabele gamer tegenwoordig tegen aanloopt is opslag.
En dan bedoel ik niet die ruimte (zolder, garagebox) waar je Nes, Snes en Duckhunt Zapper in een oude Asics schoenendoos liggen maar de HDD van je console. Mocht vroeger geen Nike of Adidas hebben dus ik... Wacht ! Dit is voor een andere keer. We gaan het voornamelijk over de PlayStation HDD hebben, maar dit zou je tegenwoordig over elke console kunnen schrijven.

Ik heb ongeveer een jaar geleden de PS4 Slim met 500 GB gehaald. In het achterhoofd de bedoeling om deze generatie toch vooral weer fysiek games te kopen. Alleen met de digitale sales van tegenwoordig, moet ik zeggen dat ik toch heel veel digitaal koop. Op het moment van schrijven hebben zowel Sony als Microsoft hun bekende Pasen deals, waar toch elke keer weer toffe games voor kleine prijzen worden aangeboden. En waar ik vroeger games fysiek kocht met toffe instructie boekjes (die ik vaak als vervanging voor de Donald Duck uit de leesmap meenam naar het toilet), koop ik ze nu steeds meer digitaal. Geen antieke plank vol met oude games + mijn kinderen (3 en bijna 1 jaar) die niet met mijn discs spelen.

Met dit voordeel komt alleen een groot nadeel. Vooral deze laatste paar maanden met ontzettend veel toppers hebben ervoor gezorgd dat mijn opslag snel vol zat. Nioh, Horizon Zero Dawn, Yakuza 0, Nier Automata en Persona 5. Stuk voor stuk toppers, zowel als game maar ook als opslag. Elke game digitaal tegenwoordig kan van 20 t/m bijna 60 GB opslag innemen waardoor je GB's er snel doorheen vliegen. Je zou zeggen dit is gouden handel voor Tele2, maar niks is minder waar. De oplossing ligt snel in of constant je games verwijderen/installeren of een nieuwe (externe/interne)HDD/SSD kopen. Gelukkig kwam daar InsideGamer om de hoek kijken die mij de geweldige kans gaven de Samsung 850 EVO 1TB SSD te testen.

In Bloodborne doodgaan met de standaard HDD;

Na grondig onderzoek (de eerste beste YouTube video aanklikken) hoe ik deze SSD in mijn PS4 Slim moest installeren kwam ik erachter dat dit vrij simpel is. Je hoeft eigenlijk niet technisch te zijn zolang je maar rustig en zorgvuldig te werk gaat. Voor je überhaupt aan de slag kan is het verstandig om je savegames op te slaan. Bij de PS4 kun je dit doen doormiddel van een USB-stick of gebruik te maken van de extra opties van het PlayStation Plus abonnement. Plus geeft je de opties om je savedata in de cloud op te slaan waardoor je elk moment met je PSN account kunt inloggen en deze bewuste data weer kan downloaden. Al hoewel ik altijd over Plus beschik heb ik toch de keuze gemaakt dit via USB te doen maar de reden hiervoor kom ik later op terug.

Na deze handeling is het tijd om je PS4 zelf open te maken. Dit is bij de Slim eigenlijks vrij simpel. Aan de zijkant/achterzijde zie je een soort slot waar je met een heel klein beetje druk ervoor zorgt dat deze loslaat. Eigenlijks zit je na deze handeling al in de opslag van je PS4 Slim. Hier zie je nu 1 schroef die je doormiddel van een simpele schroevendraaier zo los kunt draaien. Je ziet nu een soort lus die bevestigd is aan de bracket van de huidige HDD. Deze trek je rustig eruit en nu zie je nogmaals 4 schroeven zitten. Deze kun je alle 4 loshalen en dan kun je de oude HDD verwijderen. Wat nu rest is eigenlijk precies dezelfde handeling maar dan andersom plus met de nieuwe SSD bevestigd. Zorg er dus voor dat je alle onderdelen even goed neerlegt zodat je deze niet kunt verliezen voordat je net dat laatste schroefje in de uitwerpselen van je lieve huisdier vind. 

Na deze handeling die hoogstens een paar minuten duurt, is het nu de bedoeling de PS4 weer te herinstalleren. Om de nieuwste firmware te vinden ga je naar de officiële Sony website. (https://www.playstation.com/nl-nl/get-help/system-software-updates/) Hier heb je de optie deze te downloaden maar let er wel op dat je de volledige installatie download! Zolang je een file download van ongeveer 800 MB zit je goed. De ander is puur een firmware upgrade die misschien maar 20 MB data bevat. Nu kun je de PS4 weer aansluiten maar bij het aanzetten is het de bedoeling de powerknop minstens 7 seconden in te houden. De PS4 word in een soort van safe mode gereboot waarbij je de keuze krijgt de PS4 te herinstalleren. Nu moet de USB-stick met de juist gedownloade bestanden in de PS4 om deze optie te kunnen kiezen. Na een aantal minuten heb je de PS4 werkende met de nieuwe SSD gekoppeld. De eerdere savegames kun je nu weer via system storage verplaatsen van je USB opslag naar de SSD. Omdat je toch via de USB de PS4 moet herinstalleren en dit niet via de PS4 zelf kan heb ik ervoor gekozen dit alles met de USB-stick te doen.

Tijd voor een SSD;

Mijn eerste indruk van de Samsung 850 EVO SSD 1TB is super positief! Ik heb nu naar een aantal keren de PS4 Slim te gebruiken echt het idee dat de interface een kleine boost heeft gekregen qua performance en laadtijden. Ook tijdens het spelen van games en dan switchen naar de interface gaat vele malen sneller dan het met de originele HDD ging. Ook merk ik bij een paar games, waaronder bijvoorbeeld Uncharted 4 en Bloodborne dat deze qua laadtijden iets korter zijn dan eerst. Misschien spreken we over 3-6 seconden, maar vooral bij games als Bloodborne waar je vaak doodgaat (wat daardoor weer betekent dat de game opnieuw moet laden) is dit een positieve ontwikkeling. Games downloaden vanaf PSN is natuurlijk gebaseerd op je internetsnelheid maar het werkelijke wegschrijven/installeren van de gamedata gaat toch ook weer net iets sneller waardoor je vooral als je een behoorlijke digitale bibliotheek van games hebt alles net iets sneller kunt spelen. Ik ben positief verrast door de Samsung 850 EVO 1TB SSD en zou hem dus ook aanraden als je naar een nieuwe opslag voor je PS4(Slim/Pro) zoekt. Ik wil InsideGamer bedanken voor deze ontzettend toffe prijs! En ik sta open voor eventuele vragen/opmerkingen van members.

Wie is de noob nou?!;

BTW: Dit is mijn eerste stuk membercontent dus treat me softly please :)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tof artikel! Ook leuk om je tekeningen er weer bij te zien, ze zien er lekker losjes uit.  Ik schrok wel even toen ik de prijs van de SSD googlede… €350! Voor dat geld kan je ook een nieuwe PS4 Slim 1TB kopen… Dat is dan geen SSD weliswaar, maar toch, het is een hele hoop geld.
  Met de kennis die je na gebruik nu hebt… Zou je dan alsnog een PS4 500 GB + 1TB SSD gekocht hebben, of was je dan voor de PS4 1TB gegaan? Ervan uitgaande dat je alles zelf betaalt.

 • Thnx! Ik teken momenteel op een Ipad Pro met Apple Pencil en dat werkt super :)  Ontopic; Ik denk een combinatie van. Misschien een goedkopere SSD variant van 250/500 GB gecombineerd met een externe HDD. Maar dat blijft toch altijd gissen. Ik ben ook zeer benieuwd hoe deze SSD zal werken op een PS4 Pro aangezien je er misschien dan nog niet iets meer uit kan halen. Ik ben iig positief verrast qua snelheid want dat is echt een duidelijk verschil. Games laden echt daadwerkelijk een stuk sneller en de interface loopt zoveel soepeler waardoor ik nu niet snel terug zou kunnen gaan naar de orginele HDD :) Tsja, dan is het ook net wat iemand ervoor over heeft… Dan moet ik zeggen dat 350,- vrij prijzig is, en ik persoonlijk dit niet gelijk een noodzakelijke upgrade zou vinden. Het is eigenlijk maar net wat je te besteden hebt :)

 • Mooi stukkie hoor! En tof dat je die tekeningen hebt gemaakt!  Wat ik heel tof had gevonden, is wanneer je die instructies ook had getekend; ik heb dat eens ergens anders gezien en dat vond ik er heel cool uitzien. Desalniettemin een leuk artikel!

 • Dankje, daar heb ik serieus nog aan gedacht, maar was bang dat het dan iets te saai werd. Dankje voor de input! Nu ik eens een artikel heb geschreven kan het best dat ik iets vaker een stukje post :)

 • Zeker doen!

 • Mooie review en leuke tekeningen! Voor de volgende keer een tip: doe wat metingen van de laadtijden voordat je de SSD installeert, en dat nogmaals nadat de SSD geïnstalleerd is. En doe dit uiteraard met de zelfde save games, maar misschien ook met verschillende games. Nu is 't een beetje natte vinger werk. ;)

 • Dankje voor je input. Klopt is wel idee. Bij sommige games is het ook echt wel beetje schatting aangezien bijv. In UC4 het ene level langer laad dan de andere. Maar blijft wel een beetje gissen. Zal het meenemen! Dankjewel :)

 • Leuke review !
  En toffe tekeningen :P

 • Dankjewel :D

 • Niet doodgaan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren