Metroid

Artikel | -

De afgelopen acht jaren waren goede jaren voor de Metroid-serie. Veel gamers hebben premiejaagster Samus Aran in hun harten gesloten dankzij de vele topgames die de Metroid-serie voortbracht. Maar de luxe van de afgelopen jaren verbloemt de periode ervoor. De acht jaren tussen Super Metroid en Metroid Fusion waren mager, want na het meesterwerk Super Metroid verscheen er jarenlang geen enkel nieuw deel. Gelukkig werd die stilte in 2000 doorbroken met de aankondiging van Metroid Fusion en Metroid Prime, die in 2002 en 2003 verschenen. In twee delen blikken we terug op de hele serie en nadat gisteren de Prime-delen aan bod kwamen, behandelen we vandaag de 2D-delen.

Metroid (NES, 15 januari 1988)

Het is voor Samus allemaal begonnen op de planeet Zebes, een plek waar ze in latere games nog meermaals aan refereert. Zebes is de thuisplaneet van de Space Pirates, die in deze game onderzoek doen naar een nieuw ontdekte levensvorm van de planeet SR388. Deze wezens worden Metroid genoemd en de Galactic Federation vreest dat de Space Pirates de Metroid als biologisch wapen willen inzetten. Als beste premiejager van de federatie is Samus Aran de aangewezen persoon om de basis van de Space Pirates op Zebes te infiltreren en de Metroid te vernietigen. Ook onderdeel van haar missie is om de kopstukken van de Space Pirates, Kraid, Ridley en Mother Brain, te elimineren. Als beste premiejager van de federatie weet Samus Aran haar missie tot een goed einde te brengen, zodat de acute dreiging van de Metroid voorbij is.

Metroid was op meerdere vlakken een bijzondere game toen het begin 1988 in Europa uitkwam. De game gaf de speler voor die tijd enorm veel vrijheid in het verkennen van de omgevingen en het sciencefictionsfeertje kwam – mede dankzij de sterke muziek – goed over. Maar er is nog een reden waarom Metroid voor die tijd zo bijzonder was: er bleek geen held, maar een heldin te schuilen in het ruimtepak. Dit werd niet vermeld in de handleiding en alleen geoefende spelers die de game met een speedrun snel genoeg uitspeelden, kregen het eindscherm te zien waarop Samus zonder ruimtepak getoond wordt.

Wist je dat… je de game ook kunt spelen met Samus in haar “Justin Bailey”-mantelpakje door Metroid binnen een uur uit te spelen?

Metroid II: Return of Samus (GB, 21 mei 1992)

Nadat Samus de Galactic Federation heeft ingelicht over de vernietiging van de Metroid op Zebes, besluit de federatie dat het ras ook moeten worden uitgeroeid op hun thuisplaneet SR388. De wezens worden namelijk als te gevaarlijk beschouwd door de federatie, vanwege hun kracht en agressieve aard. Als blijkt dat een eerste missie gefaald heeft, wordt Samus naar SR388 gestuurd om alsnog voor de vernietiging van de Metroid te zorgen. Tijdens haar avontuur komt Samus erachter dat Metroid in allerlei soorten en maten komen. Ze vernietigt elke Metroid op haar pad totdat ze haar missie voltooid heeft met de dood van de Queen Metroid. Kort daarna stuit ze op een ei en de baby Metroid die daaruit komt, beschouwt Samus als zijn moeder. Samus ziet deze tamme Metroid niet als een bedreiging en besluit de baby te sparen. Ten behoeve van de wetenschap brengt Samus haar ‘baby’ naar onderzoekers op de Ceres Space Colony, waarna ze op pad gaat voor een nieuwe missie.

Metroid II is in gameplay trouw aan het eerste deel, al is het doel iets duidelijker doordat je weet wat je te doen staat: versla alle Metroid in een gebied om verder te komen. Ondertussen verzamelt Samus allerlei upgrades, waaronder een aantal krachten die nieuw zijn voor de serie. Zo worden de Space Jump en Spider Ball voor het eerst toegevoegd aan het arsenaal van Samus.

Wist je dat… Metroid II de enige game is waarin Samus het tegen alle evolutievormen van de Metroid opneemt?

Super Metroid (SNES, 28 juli 1994)

Nadat Samus de baby Metroid heeft achtergelaten bij de wetenschappers op Ceres, komen de knappe koppen tot de ontdekking dat hij speciale gaven heeft die de mensheid ten goede kunnen komen. Ze zijn helaas niet de enige die op de hoogte zijn van de speciale krachten van de Metroid, want Space Pirates overvallen de wetenschappers en stelen de baby. Dit kan Samus niet op zich laten zitten en ze gaat voor de tweede keer naar de thuisbasis van de Space Pirates op Zebes. Hier moet ze vier eindbazen (Ridley, Kraid, Draygon en Phantoon) verslaan om in een episch eindgevecht voor eens en voor altijd af te kunnen rekenen met Mother Brain en de Space Pirates. Hoe dit gevecht afloopt, kun je zien in de openingsscène van Metroid: Other M…

Super Metroid heeft de status van klassieker verworven doordat het de Metroid-formule perfectioneerde. De game bevat een gigantische wereld, een fantastische sfeer, zit vol met subtiele details en geeft de speler veel vrijheid om zelf zijn pad te kiezen. Daarnaast baarde Super Metroid opzien toen de game in 1994 verscheen doordat het op dat moment met zijn 24MB de grootste game ooit was.

Wist je dat… er drie keer overwogen is om de ontwikkeling van Super Metroid te staken omdat de game simpelweg te groot werd?

Metroid Fusion (GBA, 22 november 2002)

In Metroid Fusion wordt Samus tijdens een missie op SR388 geïnfecteerd door het agressieve X-virus, waarvan de enige biologische vijand verdwenen is toen Samus de Metroids heeft uitgeroeid. Ze legt bijna het loodje, maar wetenschappers weten haar op wonderbaarlijke wijze te genezen. Doordat ze de infectie overleefd heeft, is ze als enige persoon immuun voor de gevaarlijke X-parasieten. Wanneer blijkt dat de X zich verspreid hebben over een gigantisch ruimtestation, is Samus dus de aangewezen persoon om de plaag aan te pakken. Eén bijkomend probleempje: een levensgevaarlijke kloon van Samus, SA-X, maakt het ruimtestation (extra) onveilig. Als blijkt dat SA-X zichzelf vermenigvuldigd heeft, ziet Samus geen andere uitweg dan het vernietigen van het ruimtestation.

Metroid Fusion is de meest verhalende Metroid-game tot nu toe. Het is daarom ook één van de bouwstenen waarop Metroid: Other M leunt. In beide games speelt commandant Adam Malkovich, met wie Samus een bijzondere relatie heeft, een hoofdrol. Hij commandeert Samus via de boordcomputer en stuurt haar naar de verschillende zones van het ruimtestation. Daarbij lijkt het wonderen te doen als hij Samus ‘lady’ noemt, want zodra hij dat zegt, volgt Samus als een puppy zijn aanwijzingen op. Adams bestaan is mysterieus, want Samus wekt de indruk dat hij zich niet meer in het land der levenden bevindt. Daarover hopen we in Metroid: Other M meer te weten te komen.

Wist je dat… Metroid Fusion de enige Metroid-game is die je uit kunt spelen met 0% van de voorwerpen?

Metroid: Zero Mission (GBA, 8 april 2004)

Voor Metroid: Zero Mission keren we terug naar de allereerste missie van Samus, haar ‘Zero Mission’. In feite is Metroid: Zero Mission voor een groot deel een remake van de allereerste Metroid, maar er wordt aan het einde nog een flink stuk toegevoegd waarin Samus de ruïnes van de verloren gegane Chozo-beschaving verkent. Nadat ze Mother Brain verslagen heeft en weg probeert te komen van Zebes, wordt Samus door Space Pirates aangevallen en haar ruimteschip crasht. Hierdoor is ze terug op Zebes, zonder ruimteschip en, tot overmaat van ramp, ook zonder ruimtepak. Haar Power Suit is bij de crash namelijk vernietigd, zodat ze het tijdens een ontsnapping uit de basis van de Space Pirates zonder haar bijzondere krachten moet doen. Met slechts een proppenschieter en haar lenigheid als wapens zien we hier een hele andere kant van Samus, de voorzichtige kant. Ook ontdekken we in de ruïnes waar de Chozo-beschaving geleefd heeft meer over de afkomst van Samus en haar relatie tot de Chozo.

Wist je dat… er in WarioWare D.I.Y. een microgame verstopt is die verwijst naar Metroid: Zero Mission?

Metroid: Other M (Wii, 3 september 2010)

Na al die avonturen waarin Samus de stoere ruimteheldin gespeeld heeft, is het in Metroid: Other M tijd om de menselijke kant van onze heldhaftige premiejaagster te ontdekken. Aan het begin van Other M zien we het einde van Super Metroid; hoe Samus door een Metroid gered wordt van Mother Brain. Verzwakt maar niet verslagen revalideert ze in een ziekenhuis totdat ze klaar is voor een nieuwe missie. Wanneer ze een noodoproep van een ruimteschip krijgt, vliegt ze er naartoe om op onderzoek uit te gaan. Ze treft op het ruimteschip oude bekende Adam Malkovich en na een gevecht met een paars tentakelmonster sluit Samus zich bij de eenheid van Adam aan. Dit betekent dat de commandant van de Galactic Federation haar aanstuurt tijdens haar missie – net als in het verleden en net als in Metroid Fusion.

Wist je dat… Metroid: Other M vanaf vrijdag in de winkels ligt? Wat wij van de game vinden, kun je vrijdag in onze recensie lezen!


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.