1. Gamen op premium monitors

Gamen op premium monitors

Ik had het geluk dat ik afgelopen vrijdag drie game-monitoren uitgebreid mocht testen op de redactie van InsideGamer. Dit waren niet zomaar monitoren maar drie monitoren van Samsung. De namen van deze schermen liggen niet bepaald lekker in de mond, want het ging om de CHG70 en de CHG 90. Alle drie de monitoren waren curved, Qled en speciaal gemaakt voor gaming.

De CHG90 ultrawide

Bij binnenkomst viel gelijk de CHG90 erg op; niet alleen omdat het de eerste monitor was die ik zag, maar vooral ook omdat hij 49 inch groot was en een schermverhouding had van 32:9. Voor de leken onder ons betekent het dat het scherm eigenlijk twee 24,5 inch schermen naast elkaar was. Dit zorgt ervoor dat sportgames als FIFA 18 en NBA 2k18 erg goed uit de verf komen. Je kunt namelijk te allen tijde bijna het gehele veld zien. Aanvankelijk dacht ik dat dit even wennen zou zijn, maar omdat je er recht voor zit geeft het eigenlijk gelijk rust en kun je al gauw niet meer zonder het overzicht van het gehele veld. De grotere FOV (field of view) was zeker van toegevoegde waarde. Verder hielp het ook dat de refresh rate hoog is (144Hz) en dat het scherm gebogen is. Het zorgt voor een erg prettige game ervaring.

Wel merkte ik al gauw dat de hoeveelheid content voor de CHG90 nog erg karig was, dit komt vooral doordat er nog niet ontzettend veel games 32:9 ondersteunen. Dus om er met volle teugels van te kunnen genieten zou je het vooral bij de nieuwere games moeten houden. Verder waren er ook nog weinig YouTube video’s die deze verhouding ondersteunen. Met een prijskaartje van 1500 euro is het zeker voor de gamer met de grotere portemonnee.

De andere schermen

Na verloop van tijd heb ik ook de andere twee schermen kunnen testen. Ik kon maar niet omvatten dat curved zo prettig was voor het oog en dat ik zelf nooit eerder had gedacht aan een curved monitor. Op een curved TV gamen is een hele andere zaak, omdat je er misschien niet altijd recht voor zit. Daarentegen zorgt een curved monitor ervoor dat je veel meer op gaat in de game ervaring, doordat je jezelf als het ware helemaal afsluit. De CHG 70 27inch en de 32 inch hebben zeker ook een veel aantrekkelijker prijskaartje voor de gemiddelde gamer. De kleinere variant koop je voor 550 euro en de grotere variant is 650 euro.

Deze schermen leverden beiden ook haarscherp beeld af en de kleuren spatten van het scherm doordat het ging om Qled-schermen (1). Uncharted: the Lost legacy en Destiny 2 waren prachtig op de PS4 pro met HDR (2) aan. Dus mocht ik ooit wat geld over hebben dan zal ik zeker overwegen om een van deze twee schermen te kopen om te gebruiken voor het gamen.

Al met al heb ik erg genoten van het uittesten en hebben de schermen echt een goede indruk bij mij achtergelaten. Mocht je ooit een monitor willen kopen en heb je wat geld over? Dan zou ik zeker een van deze modellen overwegen voor zowel je desktop als je console.
(1) Qled=Een technologie waarbij er veel meer variaties op kleuren getoond kunnen worden. Waardoor de kleuren nog mooier worden weergegeven dan op een normaal led-scherm

(2) HDR=Zorgt voor prachtig contrast tussen de verschillende tinten en kleuren, deze worden versterkt. Ook is er enige verbetering in scherpte.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Volgens mij kloppen de prijzen niet.  De 27 inch gaat nu voor 700 euro en de 32 inch voor 800 euro.
  (bij coolblue)

 • Dit ging om de prijzen in dollars op de officiele samsung site, Ik zal nog even kijken of ik ze op tweakers kan vinden!

 • Voor de wat oudere games heb je Flawless Widescreen. Hoe was de HDR ervaring, ik wil namelijk voor het 2560x1440 model gaan voor HDR. Ik noem het maar HDR ready want de 600 nits zijn te laag en het is geen echt 10 bit paneel  Edit  Ik heb momenteel de 32 inch variant in huis staan. C32HG70 met een resolutie van 2560x1440. Dit scherm heb ik gekocht voor 806 euro. De helderheid is eigenlijk helemaal niet te laag eerder te vel som haha. Wat een beest en mooie beeldweergave.

 • Leuk geschreven man.
  Leest lekker weg :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren