1. Samsung 850 EVO 1 TB Schijf

Samsung 850 EVO 1 TB Schijf

Op die warme nazomer avond stond hij plotseling voor mijn deur. Oranje vest, kaki broek, zwarte schoenen en een zwarte pet. Met twee handen hield hij een lichtbruine kartonnen doos vast, welke hij stevig tegen zijn borstkas drukte. De euforie begon zich langzaam op te bouwen in mijn lichaam, mijn bloed mengde zich met stoten adrenaline en mijn hart begon sneller te pompen. De Samsung SSD van insidegamer.nl was gearriveerd.

Ik ging meteen aan de slag met uitpakken. Op een vel wit papier stond: ‘ Gefeliciteerd tester! Met vriendelijke groet, insidegamer.nl’. Snel de unboxing doen en daar was hij al. Een zwart omlijnd, glinsterende schijf lag in mijn handen. De zon weerkaatste van het glimmende kastje zo terug mijn gezicht in. Dit is de heilige graal. Dit is de Samsung 850 EVO SSD schijf!

Eerst moest er gecontroleerd worden of al mijn gamedata al opgeslagen was in de cloud. Dit was een simpel proces. Via de optie (Instellingen) > (Beheer van opgeslagen applicatiedata) > (Opgeslagen data in online-opslag) kon ik dit makkelijk controleren. Ik zag al mijn gamedata mooi onder elkaar geselecteerd. Schijnbaar sloeg ik altijd alles al op in de cloud. Prima! Niks meer aan doen!

Vol euforie vervolgde ik het proces. Het USB stickje welke ik al had klaar gelegd, lag fier op het computerkastje te wachten. Eerst moest de software van Playstation gedownload worden. Ik pakte mijn fictieve surfplank en surfte naar de website van Playstation. De stappen volgden zich snel op en al snel zag ik een balkje van links naar rechts gaan. Missie geslaagd! Software is binnen.

Nu werd het meesterwerk zelf erbij gehaald. De zwarte multifunctionele spelcomputer moest los gekoppeld worden van de kabels. Gelukkig waren dat er niet zoveel. Simplistisch design ten top. Hulde! Ik koppelde hem helemaal los en nam het meesterwerk mee naar mijn stoel. Met een krachtige, maar voorzichtige ruk,  haalde ik gedeeltelijk de body van de Playstation los.

Direct kwamen er flashbacks van mijn studententijd. Stoffige kamers waar een stoffer een verboden item was en het woord ‘ schoonmaken’  enkele keren per jaar viel. Kuchend en proestend begon ik wat te blazen. Het stof kwam met grote hoeveelheden in mijn gezicht. Het snot liep me direct de neus uit. Reminder to myself: Hij mag best wel eens schoongemaakt worden, Rico.

Een duidelijk schroefje met het Playstation logo begon zichtbaar te worden. Met een handomdraai kwam deze los. Nu kon mijn HDD uit de Playstation gehaald worden. Nog eens 4 schroeven losdraaien welke de HDD in de bracket hield en daar was hij al: De stock HDD van Playstation.

De SSD, die net zo duur is als de Playstation zelf, gleed makkelijk in de bracket. De schroefjes werden allen weer op hun plaats geschroefd. Dakje weer op de Playstation en hij kon weer aan het 4K scherm gekoppeld worden. Maar dan wel een stuk schoner!

Nu was het zaak om de Playstation in safe modus op te starten. Dit kon bewerkstelligd worden door het aan/uit knopje gedurende 7 seconden in te drukken. Ik detecteerde een piepje, welke mij vertelde dat de Playstation in de safe mode zat. Het Playstation logo werd zichtbaar op mijn TV. We zijn weer een stapje verder.

Er werd een zwart scherm zichtbaar welke mij inderdaad vertelde dat ik in de safe modus zat. Ik tikte snel zes stappen naar beneden, waar ik uitkwam op punt 7: PS4 initialiseren ( systeemsoftware opnieuw installeren). De letters van het scherm verdwenen weer en maakten plaats voor een balkje. Dit balkje liet de voortgang zien van het installeren van de systeemsoftware.

Al snel was het balkje helemaal vol en kwam het beginscherm van de Playstation weer tevoorschijn. Ik voelde een kriebelend gevoel van binnen. Zonder problemen was het gelukt. Normaliter gaat er altijd wel iets mis als ik iets technisch onderneem. Ik speelde kort met de gedachte om ook direct maar een staatslot te kopen. Echter was die gedachte weer snel weg. Ik was nog niet klaar. Er was nog werk aan de winkel… Of aan de Playstation, kan ik beter zeggen.

Nu was het zaak om de games welke ik momenteel veel speel weer opnieuw te installeren. Op dat moment waren dat er gelukkig niet zoveel. Belangrijkste was GTA5 en FIFA18. Dit proces ging redelijk snel, al had ik niet direct het gevoel dat het sneller ging als voorheen. Toen alles uiteindelijk geïnstalleerd was, was het tijd voor wat testjes.

GTA opstarten was altijd al een hels karwei. Laadtijden duurden net zolang als een waterijsje wat nog vloeibaar is en bevroren moet worden. Ik kon rustig een sigaret roken en daarnaast nog een telefoongesprek voeren met mijn opa en oma, welke door eenzaamheid blij waren eindelijk weer eens  een stem te horen. Ik timede GTA5 met de stock HDD van Playstation op 01:30:05. De timer bleef met de SSD in de Playstation staan op 01:00.03! Dit was dus een winstmarge van 30 seconden! 30 SECONDEN! Reken eens uit hoeveel tijd dat scheelt in een jaar!

FIFA18 was iets minder snel als GTA, maar ook hier merkte ik duidelijk verschil. Met de Stock HDD kwam ik uit op een respectievelijke 00:50:32. Met de SSD kwam dit uit op op een 00:38:12. Hier had ik een tijdwinst van 12 seconden. Ook het opstarten van de PS4 was sneller geworden. Met de HDD klokte ik een 00:18:17 en met de SSD een 00:12:17. Ook hier al een tijdwinst van  6 seconden!

Ik merkte dat alles ‘ in general’ een stuk sneller leek. Als je in een spel zit, en je wilt naar het beginscherm van de Playstation, ging dat zonder problemen. Je merkt niet een keer dat de Playstation iets nieuws aan het laden was. Hij voerde mijn opdrachten direct uit.

Conclusie: Ik merk duidelijk dat de Playstation er wel sneller van is geworden. Ook maakt de Playstation minder geluid bij zware games, zoals GTA5. De prijs vind ik zelf aan de hoge kant. Je moet jezelf afvragen of de prijs dit alles waard is. Wat ik wel kan verzekeren: Voor deze prijs, haal je wel het beste van het beste in huis. Wetend wat ik had met de stock HDD, is het iedere keer weer een opluchting als ik de Playstation gebruik. Je zou het bijna een innerlijke rust kunnen noemen. En dat… Dat is onbetaalbaar!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord