1. Hoe Microsoft haar Xbox overbodig heeft gemaakt.

Hoe Microsoft haar Xbox overbodig heeft gemaakt.

Uit pure frustratie schrijf ik dit dienend als een soort uitlaatklep. Ik vraag mij af hoe en waarom Microsoft haar succesvolle gameconsole helemaal naar de verdoemenis heeft kunnen helpen. Een bedrijf wat in marktwaarde bijna 10x groter is dan haar grootste concurrent en toch ,in ongeveer 4 jaar tijd, alles weet te verliezen.

Ik was ongeveer 12 jaar oud en kocht mijzelf, na al mijn verjaardagscadeaus en zakgeld te hebben gespaard, een Xbox. Daarvoor was ik een PC-gamer, die niet de nieuwste titels speelde, maar wel op de hoogte was van de huidige hardware en games. De Xbox was net een aantal maandjes uit en kan me de reclames nog goed herinneren. Dit was overigens ook de trigger die mij ertoe besloot een Xbox te kopen in plaats van een Playstation 2. Na thuis te zijn gekomen met de Xbox- bundel kon ik beginnen aan wat het grootste gedeelte van mijn jeugd in heeft genomen, namelijk Halo. Midtown Madness, die ook vrolijk mee naar binnen mocht komen, heeft nooit het daglicht kunnen zien…

Halo was mijn alles. Ik speelde LAN-games met buur-jongens/klasgenootjes en maakte direct de stap naar Xbox Live met de komst van Mechassault, dit omdat ik ervoor echt een Mechwarrior-debiel was. Uiteraard volgde Halo 2 al snel waar ik mijn echte liefde voor de Xbox ben gaan kweken.  Ik ging eindelijk naar echte LAN-party’s en hield contact via Xbox-live.Toen een aantal jaar later de Xbox 360 werd geïntroduceerd was ik behoorlijk sceptisch. Later bleek dat Halo 3 naar deze console zou komen dus moest ik de stap wel maken.

Fast-forward naar 5 jaar terug; Halo 4 is uit en wordt uitgekotst door vrijwel de gehele competitive-scene van Halo. Bungie had met Halo Reach een weg ingeslagen waar 343 studios verder op borduurde. Ik en mijn maten bleven desondanks doorspelen, hoewel we allemaal wisten dat met de komst van een nieuwe Halo er toch echt iets moest gaan veranderen. Tussendoor deden we vaak Gears-of War om de frustratie van Halo te verlichten en toch zo competitief mogelijk bezig te zijn.

Fast-forward naar een paar jaar terug;  Halo is dood.
Dan begint nu mijn Rant.

De introductie is bedoeld om aan te geven dat ik vanaf dag 1 ontzettend veel tijd heb besteed aan en met Microsoft’s product.  Het zien sterven vind ik werkelijk 
beschamend gezien hun marktpositie tijdens de vorige generatie consoles. De keuzes die Microsoft de laatste jaren maakt komen ook niet ten goede van Xbox, uiteraard beginnend bij de onthulling van de Xbox One. Het creëren van een Settop-box voor je TV en dit uitgebreid toelichten tijdens de onthulling schoot bij iedereen in het verkeerde keelgat. De bijkomende DRM- implementatie bij het spelen van games en het streamen van muziek was nog een mokerslag recht op het voetstuk van Xbox. Toen een paar uur later bleek dat de Playstation 4 sterker en goedkoper zou worden speelde Sony hier aardig op in, wat wellicht het begin was van de ondergang. Ga maar na, mocht Sony hetzelfde hebben toegepast dan hadden we als consument geen keus, maar nu was de keus behoorlijk snel gemaakt.

Ik als trouwe Xbox-fan kocht de Xbox One en later de Xbox One S, maar ik voelde mij sinds de onthulling behoorlijk in de steek gelaten door MS. Toen zij een jaar later ook nog het lef hadden om 2 van de 3 grootste IP’s, namelijk Gears of War en Forza, beschikbaar te maken voor Windows 10, was ik er klaar mee.

Wat is op dit moment nog het nut van het hebben van een Xbox? Er wordt zelfs gespeculeerd dat de Halo-serie ook naar Windows 10 komt. Nu met de komst van de Xbox One X gaan ze daar geen verandering in brengen. Mensen die zich hebben aangesloten bij Sony blijven daar, want de verschillen tussen Playstation 4 Pro en Xbox One X zijn echt niet zo overweldigend tegenover alle negatieve pers tijdens de release van de Xbox One. En dan komt die Windows 10 ook nog om de hoek kijken. Vrijwel iedereen heeft een PC, prop er een GTX 1060 in en iedereen kan nu al met het beste van Xbox aan de gang.

En dan nog een reden; Waarom verneukt 343 studios Halo? Je zou toch verwachten dat Microsoft alles op alles zet om haar grootste IP te beschermen en het weer te kunnen bestempelen als zijnde een ´console-seller´, zoals voorheen? Maar nee, The Master Chief Collection FAIL was voor mij genoeg om de stekker uit Halo te trekken en daarmee uit Xbox.

 
Sorry Microsoft, You lost a great customer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik wil even vermelden dat dit in 1 sitting is getypt uit frustratie en dat er niet gelet moet worden op taalgebruik, puur op de gedachtegang. Dank

 • Xbox Live.. In de tijd van de oude zwarte reus was het "normaler" om kinderen/pubers over XboxConnect te horen dan over Xbox live waar een creditcard toen de enige betaal optie was. Voor veel mensen was dat toen niet mogelijk.  Halo blijft altijd leuk om samen te spelen. In 2008 was ik al helemaal klaar met de Xbox serie… Dat kwam omdat UPS toen voor de 3de keer langskwam om de Xbox op te halen. Daarna was ik er klaar mee.

 • Klopt helemaal. UPC is bij mij ook 2x geweest, maar schijnbaar was ik toen al zo gehersenspoeld dat het niet veel uitmaakte.

 • Sorry, maar wat heeft UPC (tegenwoordig Ziggo) hier mee te maken? :P :P :P

 • haha, ohja UPS XD

 • @Echidgna.
  Haha, oeps! Thanks!

 • Nogal een ´heartfelt´ stukje, ik begrijp je frustratie wel. Om dit te horen uit de mond van een voorheen diehard Xbox fan maakt het extra pijnlijk. Alles wat je beschrijft zijn ook de redenen dat ik zo lang getwijfeld heb om een X te halen. Toch heb ik de gok gewaagd; multiplatform en singleplayer games zal ik uiteraard voortaan spelen op de X, en het kopen van een grafische kaart stel ik hiermee misschien nog jaren uit. En ik hoop gewoon oprecht dat ze met aantrekkelijke exclusives gaan komen, ook al is het vanaf nu Microsoft en niet meer Xbox exclusive.

 • Precies wat je zegt, het is vanaf nu Microsoft en niet meer Xbox. Ik snap jouw koop ook wel, de Xbox One X is aantrekkelijk voor de prijs, maar in mijn ogen voegt het te weinig toe en stop ik daarom wel mijn geld in een nieuwe grafische kaart.

 • Waar maak je je eigenlijk druk om? Xbox-games zijn nu ook op pc speelbaar, heb je het geld niet voor een game-pc, dan is er een xbox one (x) beschikbaar. Heb je een goede pc, dan hoef je niet ook nog een xbox te halen, mocht je een exclusive willen spelen. Win, win.  Goed beleid van Microsoft. Nu nog investeren in nieuwe goede exclusives.

 • De combinatie PS4/PC lijkt me op dit moment de meest logische combinatie. Aangezien iedereen vrijwel een PC in huis heeft, en het ontzettend toegankelijk is voor minder dan 200 euro (1050ti/1060) om een groot deel van de exclusives te spelen zonder te hoeven investeren in een nieuw apparaat. PC blijft toch altijd beter, daar valt niet over te twisten, en dat is juist hetgeen wat mij persoonlijk steekt, want ik zou graag alles op de mooiste settings willen spelen ongeacht de prijs die ervoor betaald moet worden. Dan weet ik geen exclusives die alleen op de Xbox zijn die mij nu zouden moeten overhalen, terwijl ik een hele geschiedenis heb met het product.

 • Bware, jij doet de veronderstelling dat iedereen een PC heeft staan én dat deze geschikt is om te upgraden met een goede videokaart. De Desktop komt al bijna niet meer voor in reguliere huishoudens, en als deze er staan dan zijn deze in 80% van de gevallen niet geschikt voor gamen. Met alleen een videokaart ga je het niet redden als bijvoorbeeld het geheugen en de CPU niet compatible/geschikt zijn.
  Dit weet Microsoft ook, waarom ik vind dat dit juist een hele goede keuze is geweest. Voor de kleine groep met zowel PC als Xbox (waaronder ik) heb je het bijkomend voordeel dat je de games niet twee keer hoeft aan te schaffen.

 • Een i5 uit 2010 is al genoeg om de nieuwste games te draaien, tenzij de game echt cpu demanding is. Zo'n grafische kaart-upgrade is dan wel heel aantrekkelijk. Ben wel eens met je punt dat wanneer je het digitaal koopt je het spel op beide systemen krijgt. Dat is zeker netjes van ze. Maar ook dit zorgt ervoor dat mensen wellicht de stap naar Windows 10 maken, waardoor het Xbox brand opnieuw minder waard wordt. Het onderwerp van deze discussie is Xbox, niet MS.

 • Jammer voor je,. In eatin on this side!

 • The dark side daar zit hij nu…

 • Ik snap je irritatie wel Microsoft, maakt op dit moment vreemde stappen.. 2 vooruit en voor je gevoel ook weer 3 achter uit.. Ik heb dit al een keer benoemd op de site maar je hebt altijd mensen die dit weer gaan verdedigen. Ik draai al iets langer mee met onze hobby.
  en ik heb dat gevoel van irritatie ook al regelmatig gehad en ik wilde het ook kwijt op deze site. Maar het waait ook weer over en voor je het weet pak je die controller weer op en speel je weer je games..

 • Het is ook echt wel mijn point of view. Ik heb onlangs een nieuwe PC gekocht, waarmee voor mijn gevoel de Xbox One X echt overbodig is geworden. En dan is er eigenlijk nog een klein onderdeel wat hier ook een rol in speelt;
  - Mocht Win10 en X1 compatible met elkaar zijn, daarmee bedoel ik online matchmaking etc, dan krijg je vanzelf weer de discussie betreft keyboard/muis vs controller. Ik heb hier ervaring mee; Ik maak werkelijk iedereen kapot op Gears 4 met muis en keyboard, werkelijk 'overpowered'.
  -Mocht Win10 en X1 niet compatible met elkaar zijn, dan wordt de playerbase opnieuw gesplitst en blijft er nauwelijks wat over.

 • In Gears of War 4 is er toch alleen crossplay voor "Horde" en de campaign? Misschien ben je gewoon hartstikke goed! Keyboard en muis zal inderdaad altijd beter zijn dan een controller voor shooters.

 • Tegenwoordig ook de Death-match opties. En aangezien Muis/keyboard toch net wat fijner speelt, maken wellicht ook weer mensen de stap naar Win10. Voor mij in ieder geval wel, sowieso met Horde op 60fps. Nu blurred dat verschil misschien wel iets met de komst van de X, maar zoals eerder heb ik niet het idee dat dit echt een groot succes gaat worden.

 • Kan de frustratie ergens ook wel volgen. Wat deftones zegt ja sommige zullen het verdedigen en anderen zullen de storende factoren gewoon niet zwaar genoeg vinden om afscheid te nemen van het product. Reken mij tot de laatste groep.
  Echter bij de vorige generatie heb ik halsoverkop een ps3 naast de 360 gezet (beiden op launch) om vervolgens slechts zeer sporadisch voor een specifieke topper de ps3 te gebruiken, voornamelijk uncharted en tlou.
  Deze generatie is het meer in evenwicht en heb ik mn ps4 een tijd terug verruild voor de pro variant. Dat zou ik niet gedaan hebben als ook deze PS voornamelijk stof zou liggen happen. Zeker met tot volwassenen gerichten SP games kom ik op de PS uitstekend aan mijn trekken.
  Dit brengt me meteen bij mijn knelpunt rond Xbox. Ik heb me ook gestoort aan de intro maar ben wel blij geweest dat men iig zag dat de gegenereerde shitstorm niet genegeerd kon worden en veel zaken weer zijn omgedraaid. De One X heb ik nu ook staan en vind het een zeer indrukwekkend stuk hardware waar ik nog veel plezier aan ga hebben. Maar ik moet het ook een beetje hebben van hoop dat MS weet dat men flink moet opschakelen om men de Xbox boven een PS te laten kiezen. Dan doel ik op Exclusives en dan betreft dit niet eens zo zeer mezelf want echt ik zou al tijd tekort komen als ik op een enkel platform zou spelen. Maar de specifiekere titels helpen wel met je verhaal naar buiten.  Je argument/rant rondom PC en Xbox kan ik ook begrijpen al sta ik er compleet anders in. Ik juich het toe. Zie het meer als gemakkelijk dingetje met delen library en compatibiliteit en zie hier best iets in voor de toekomst als xbox-pc steeds meer één vormen op een bepaalde manier.

 • Dank voor je comment. Hetgeen wat mij steekt is dat het Xbox-brand steeds minder waard lijkt te worden en dat zij als een soort 'damage control' de stap hebben gemaakt naar Win10, terwijl dat in mijn ogen de Xbox alleen maar minder aantrekkelijk maakt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren