1. Treyarch Zombies: de glorieuze terugkeer

Treyarch Zombies: de glorieuze terugkeer

Afgelopen week maakte Activision op haar investeerdersvergadering bekend dat Treyarch de nieuwe Call of Duty ontwikkelt die dit najaar verschijnt. Hoewel dit voor velen geen grote verrassing was, werd dit nieuws toch met gejuich ontvangen. Niet zozeer omdat er weer eens een nieuwe Call of Duty zou verschijnen met campaign en multiplayer; de terugkeer van de 'originele' zombies is wat fans het vrolijkst maakt. Waarom ben ik, en is men, zo blij met de terugkeer van Treyarch Zombies? Dat hoop ik in dit artikel naar voren te halen en te verduidelijken door mijn indruk te geven over de zombie modus van Advanced Warfare, Infinite Warfare en WW II. Het begin
Call of Duty: Zombies begon als een extraatje. Wie de campagne van World at War voltooid had, ontdekte een extra optie: de zombie mode. Nacht der Untoten was geboren. De opzet van de map was eenvoudig: een verlaten bunker in oorlogsgebied omsingeld door zombies. Je doel? Overleven. Voor zoveel mogelijk zogeheten 'waves'. Per nieuwe ronde werden de zombies sterker en moest je je strategie aanpassen. Het was simpel en leuk en het werd immens populair waardoor de modus in de erop volgende Black Ops serie niet kon ontbreken. 

Ontwikkeling
Er vond een ontwikkeling plaats. Maps werden groter, complexer en verschillende nieuwe features werden geïntroduceerd, zoals perks, pack-a-punch en zelfs een heus verhaal. Ook werden er zogenaamde Easter Eggs in de maps toegevoegd die je kon voltooien om het verhaal mee te pikken. Meer en meer vergaarde de modus aan populariteit, soms zelfs zoveel dat de modus meer werd gespeeld dan de multiplayer. 


Een van de beste zombie maps ooit gemaakt, afspelend in de gevangenis van Alcatraz: Mob of the Dead.

Exo Zombies
Tot zover de beschrijving van de modus. In 2014 besloot Activision de ontwikkelcirkel van Call of Duty uit te breiden naar 3 jaar. Waar voorheen Treyarch en Infinity Ward elkaar afwisselden, kwam Sledgehammer Games daar nu bij. Zij zouden de nieuwe Call of Duty gaan maken; later bleek dat deze Advanced Warfare zou heten. Met deze game kwam later ook een zombiemodus: Exo zombies. Nieuwe characters, een nieuw verhaal en de Exo suit waarmee je over de zombies kon springen. Het was leuk, het was anders en regelmatig heb ik het nog gespeeld. Toch kreeg ik niet het 'WAUW' gevoel die Treyarch zombies mij wist te geven bij maps als Mob of the Dead of Origins. Ook het verhaal wist mij niet te bekoren omdat de characters relatief snel werden geïntroduceerd zonder enige achtergrondinformatie. Hierdoor voelde je geen binding met ze; iets wat Treyarch nauwkeurig heeft opgebouwd bij het begin in Black Ops met Richtofen, Takeo, Nikolai en Dempsey. Desondanks was het een frisse kijk en een dappere poging van Sledgehammer om iets leuks neer te zetten. 

Infinite Warfare Zombies
Tussendoor verscheen nog Black Ops 3, maar daarna was het de beurt aan Infinity Ward om een nieuwe game te maken. Infinite Warfare werd een Call of Duty die zich zou richten op de toekomst. Later bleek ook dat er een zombie modus zou verschijnen. De eerste indrukken waren heel anders dan we gewend waren: de eerste map, Zombies in Spaceland, was kleurrijk, had een 80's style en was het tegenovergestelde van het duistere en grimmige thema van de Treyarch maps. Hoewel Zombies in Spaceland en het latere in DLC 1 verschenen Rave in the Redwoods in het begin leuke maps waren, was ik er uiteindelijk al vrij snel klaar mee. Het verhaal, de map designs, de wapens, noem het maar op: voor mij was het niet interessant genoeg en naar mijn mening helaas een mislukte poging van Infinity Ward om mee te liften op het succes van de zombie franchise. Om toch positief te eindigen: de support waarmee het zombie team bij Infinity Ward de modus ondersteunde met bijvoorbeeld gratis spullen zoals wapens is bewonderenswaardig. 

WWII Zombies
Het was weer de beurt aan Sledgehammer om een game te maken. Na jaren ging Call of Duty terug naar haar 'roots': geen exo suits en jet packs, maar klassieke wapens en 'boots on the ground'. Call of Duty: WWII was in de maak. En ook voor deze game werd, je raadt het al, een zombie modus gemaakt. In het begin was ik vrij sceptisch. Kon WWII zombies mij wel overhalen? 

Nu ik de eerste twee maps (inclusief DLC1) heb gespeeld kan ik daar dit over zeggen: WWII Zombies is leuk, vanwege het horror thema ook eng en heeft een interessant verhaal. Het is absoluut beter dan Exo zombies en Infinite Warfare zombies. Kwalitatief gezien komt deze het meest in de buurt van Treyarch zombies. Een minpunt vind ik echter wel dat de maps weinig her-speelbaarheid hebben. Zodra de Easter Egg quest voltooid is, heb je weinig interesse om terug te keren. Daarnaast worden de  jumpscares na 5 keer de map te spelen wel erg voorspelbaar. Dat doet afbreuk aan de horror ervaring die Sledgehammer wilt creëren. 


Black Ops 4(?) Zombies: vragen
En zo is de cirkel weer compleet en mag Treyarch weer de nieuwe Call of Duty ontwikkelen. Wordt het een nieuwe Black Ops? Black Ops 4? Of toch een andere naam? Welke setting krijgt de nieuwe game? Volgens de geruchten ging het om de moderne tijd met weer 'boots on the ground' gevechten. Dat zombies zal terugkeren staat vast. 

Maar hoe gaat het verder? Welke kant gaat studiobaas Jason Blundell op? Gaan we verder met onze vier characters die we door en door kennen en liefhebben? Het einde van de zombie map Revelations leverde veel vragen op. Of krijgen we wellicht een geheel nieuw verhaal? Zien we oude maps in de nieuwe game terug? Veel vragen, maar we zullen moeten wachten tot de eerste teasers en trailers zullen verschijnen en er meer informatie wordt gegeven. 

Conlusie
Zowel Infinity Ward als Sledgehammer Games gaven hun eigen kijk en blik op de zombie modus met een eigen verhaal en (kleine) veranderingen in de gameplay. Dit zorgde voor een verfrissende indruk en een nieuw inzicht op zombies. Exo zombies en Infinite Warfare waren hier minder in geslaagd waar WWII dankzij de horror sfeer en het interessante verhaal dat beter deed. 

Desondanks ben ik zeer benieuwd welke kant Treyarch zombies op gaat duwen en wat ons in de nieuwe game te wachten staat. Laat de nieuwe info maar komen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weer eens een artikel geschreven wat een hele tijd heeft geduurd. Ik plan om wat meer artikelen te gaan schrijven, inhoudelijke feedback is altijd welkom!

 • Nou wat mij betreft een erg goed begin. Ik moet wel zeggen dat ik alleen de maps heb gespeeld uit de originele games (dus met dempsey ennl de rest). Wat is voor jou de leukste map? Mijn top 5;
  - Der Eisendrache
  - Der Riese
  - Origins
  - Shi no numa
  - Kino ter toten.

 • De leukste? Pfff, heel erg moeilijk. Kan niet kiezen uit Mob, Der Eisendrache of Origins. Wellicht dat ik er ooit s een artikel over schrijf ;)

 • Van de Black ops series.  1. Eisendrache
  2. Mob of the dead
  3. Origins
  4. Shangri-la
  5. Moon  Saaiste: Transit.

 • Transit was echt verschrikkelijk ja. Alleen die mini boss vond ik wel tof. Shangri-la was ik helemaal vergeten, dat is echt een toffe map inderdaad. Waren daar de aapjes ook niet geïntroduceerd?

 • @Robskeee  Ik zou denk ik Origins 1, DE 2 en Mob 3 doen voor de rest wel redelijk mee eens, al vond ik Kino toffer dan Shangri-La :p  @blue_blade_3
  Klopt, volgens mij wel haha

 • Mijn top 5:
  1. Mob of the dead
  2. Der Eisendrache
  3. Origins
  4. Buried
  5. Kino der Toten  Saaiste vind ik dan denk ik: die rise.
  Heb echt zin in de nieuwe zombies van Treyarch! Hoop dan ook op een mob remake.

 • Vind de zombie modus van infinite warfare juist een verademing ten opzichte van black ops 3 . Heb eerlijk gezegd alleen zombies in spaceland en rave in the redwoods gespeeld tot nu toe (heb de game pas vorig jaar augustus gekocht).
  Maar vind die jaren 80 en 90 vibe erg vermakelijk .  Het hele stijltje van de zombie modus in black ops 3 vond ik niks , terwijl ik black ops en deel 2 wel kon waarderen .  Maar naar mijn mening is infinte warfare sowieso een ondergewaarde game ,maar dat heeft ook zeker te maken met het feit dat de game uitstekend gepatched en verbeterd is (plus de game heeft me 15 euro gekost en dan ben ik wel wat milder qua kritiek voor mijn gevoel).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren