Een brief aan Nintendo

Artikel | -

Lokalisatie van Japanse games is en blijft een heikel punt. Veel van het Japanse moois mogen we nooit verwelkomen op Westerse bodem, waarbij vooral role-playing games maar mondjesmaat naast de rijzende zon ook de neergaande zon te zien krijgen. Nieuwste potentiële slachtoffers in deze categorie zijn The Last Story, Pandora’s Tower en Xenoblade Chronicles, drie interessante Wii-exclusives die wel in Japan uitgebracht zijn, maar waarvan hoogst onzeker is of Westerse gamers ze ooit mogen ervaren. Wat is dat nou, Nintendo?

Daar dient overigens direct een voorbehoud bij gemaakt te worden: er zijn twee verhaallijnen, afhankelijk van de regio waarin je woont. Europese gamers hebben ‘mazzel’ met Nintendo of Europe. Xenoblade Chronicles komt eind deze zomer naar Europa en er gaan hardnekkige geruchten dat ook The Last Story onze kant op komt (volgens een Franse website heeft Nintendo of France zelfs al bevestigd dat de game in 2012 naar Europa komt). Het zijn overigens geruchten waar Nintendo Benelux niet op in kan/wil/mag gaan. Van Pandora’s Tower is de lotsbestemming ongewis. Met één zekerheidje, één twijfelgeval en één vraagteken stelt de optimist vast dat we de volgende tussenstand hebben: Japan 3 – Europa 1,5. Optimisten zijn we natuurlijk allemaal, dus laten we hopen dat Nintendo of Europe onze verhaallijn een goed einde bezorgt.

Voor Amerikaanse Wii-bezitters ziet de toekomst er (nóg) veel minder rooskleurig uit. Geen enkele van de drie games lijkt de oceaanoversteek te gaan maken, als het aan Nintendo of America ligt. Alle smeekbedes ten spijt, Nintendo lijkt geen heil te zien in een Amerikaanse release van (op zijn minst één van) deze drie hardcore Wii-games. Een drama lijkt zich te voltrekken voor alle Wii-fans die terecht hun hoop op hardcore gamersvoer op deze drie titels gevestigd hebben. Maar er gloort een minuscuul sprankje hoop, dankzij Operation Rainfall.

Deze beweging is ontstaan op het forum van IGN en heeft zichzelf tot doel gesteld om zoveel publiciteit te genereren dat Nintendo of America wel moet capituleren en het gametrio naar Amerika moet brengen. Wat Operation Rainfall zo schitterend maakt, is dat het puur gebaseerd is op positieve stimulansen en ludieke acties. Zoals de eerste slag om Xenoblade Chronicles afgelopen weekend.

Via de blog van Operation Rainfall, IGN, comments op Nintendo’s Facebook-pagina en het @OpRainfall-Twitteraccount heeft de beweging het onmogelijke voor elkaar gekregen. Zoveel fans hebben afgelopen zaterdag op Amazon.com een pre-order geplaatst voor Xenoblade Chronicles (a.k.a. Monado: Beginning of the World), dat de game de bestverkopende game op Amazon werd. Op dit moment staat Monado nog steeds op plek 3 in de lijst met bestsellers op Amazon. Een knap staaltje positief actievoeren en een sterk signaal naar Nintendo of America.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Operation Rainfall roept fans op om een brief te sturen naar Reginald ‘Reggie’ Fils-Aime, het welbekende gezicht van Nintendo of America. Niet een simpel mailtje, nee, een echte, ouderwetse brief. En niet zomaar een echte, ouderwetse brief, nee, een echte, ouderwetse brief mét ludiek ‘cadeautje’. In navolging van fanacties rondom televisieseries roept Operation Rainfall op om een brief te sturen met daarin als presentje een voorwerp dat past bij het onderwerp. Voor Xenoblade Chronicles moeten enveloppen met daarin een brief en een speelgoedzwaardje massaal op Nintendo’s deurmat ploffen, voor The Last Story worden de brieven vergezeld van een epiloog, boekenkaft of laatste pagina uit een boek en voor Pandora’s Tower bestaat de bijlage uit (gedroogd) vlees.

Het wordt nog sappiger, want wat zelden lukt bij een fanactie, is dankzij de goed gecoördineerde inspanningen van Operation Rainfall geslaagd: ze hebben Nintendo’s aandacht. Nintendo of America twitterdeHey fans, we appreciate your enthusiasm. Look for more updates to come soon!” – een verkapte manier om de fanschare tot rust te manen en de vragen of ze alsjeblieft op kunnen houden. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren, zo’n tweet gooit alleen maar olie op het vuur.

Vanuit onverwachte hoek wordt nog een extra scheut olie op het toch al vlot lopende vuurtje gegooid: The Last Story-ontwikkelaar Mistwalker en Xenoblade Chronlicles-ontwikkelaar Monolith Soft roeren zich op Twitter. Waar Mistwalker in een tweet stelt dat ze ontroerd zijn door de actie, roept Monolith via Twitter fans op om Operation Rainfall te steunen. Niet alleen Amerikaanse fans, maar ook Europese fans. Oftewel: Monolith vraagt ons om in actie te komen en dit Amerikaanse fanprotest te steunen. Hoe moeten we dit doen volgens de ontwikkelaar? Door Xenoblade Chronicles te pre-orderen en de game via goede verkopen een steuntje in de rug te geven. Niet bepaald onzelfzuchtig van de Japanners, maar in het kader van deze actie – én omdat het één van de interessantste Wii-titels van dit najaar is – toch het overwegen waard.

Al was het maar omdat we hier als Europeanen ook niet volledig neutraal in staan. Voor ons is de komst van Xenoblade Chronicles weliswaar bevestigd, de status van The Last Story is nog steeds onduidelijk en van Pandora’s Tower kunnen we voorlopig alleen maar dromen. Wordt het dus niet hoog tijd om Operation Rainfall een Europees vervolg te geven? Wij willen niet slechts één of twee games, maar dit hele Wii-trio in Europa zien, Nintendo!

Tijd voor actie: Operation Rainfall heeft fans opgeroepen om ervoor te zorgen dat er tussen 11 en 13 juli postzakken vol brieven over Xenoblade Chronicles bij Nintendo of America gedropt worden, gevolgd door brieven over The Last Story tussen 18 en 20 juli, en brieven over Pandora’s Tower tussen 25 en 27 juli. De beste manier om onze Amerikaanse gamebroeders te steunen is door PRECIES hetzelfde te doen en de postkamer van Nintendo Benelux te overspoelen met brieven.

Tijd voor Operatie Zonneschijn, waarmee we Nintendo Benelux vragen om het Wii-trio uit het land van de rijzende zon ook in de Lage Landen te laten stralen. Doe mee en stuur op dezelfde dag als de Amerikanen, dus op 16 juli, een brief naar Nintendo Benelux waarin je vraagt om The Last Story (inclusief een boekenkaft, epiloog of laatste pagina van een verhaal). Doe een week later op 23 juli een brief op de post met een verzoek om Pandora’s Tower en als bijlage gedroogd vlees (beef jerky) of – om het hygiënisch te houden – een afbeelding van een stukje vlees. Wie weet geeft het Nintendo net dat laatste zetje om die games hier in Europa uit te brengen – en met een beetje geluk ook in Amerika. Alleen al omdat de weifelende houding van Nintendo beloond is met één van de beste fanprotestacties die we in jaren gezien hebben, verdient dit verhaal een mooi einde. Laten we Nintendo dus massaal oproepen om dit happy end mogelijk te maken!

Stuur je brieven naar:

Nintendo Benelux B.V.

Postbus 564

3430 AN Nieuwegein

Mocht je niet weten wat je in de brief moet zetten: hier kun je een concepttekst vinden. Meer informatie over Operation Rainfall en over wat je allemaal nog meer kunt doen om Nintendo over te halen The Last Story en Pandora’s Tower hier uit te brengen, vind je op de blog van Operation Rainfall.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.