Crysis 3 - Het oerwoud van New York

Artikel | -

Wat ooit begon als een veredelde spierballenwedstrijd op het grafische vlak, is inmiddels uitgegroeid tot een zeer puike shooterserie. Crysis heeft met zijn twee uitvoeringen aangetoond een eigen gezicht te kunnen creëren binnen een FPS-markt vol blockbusters en hoogvliegers. Met Crysis 3 wil Crytek zich nog veel verder onderscheiden van de overmacht aan moderne shooters. En dat lukt ze meer dan aardig.

Crysis 3 vindt plaats in 2047, zo’n 25 jaar na de gebeurtenissen in Crysis 2. ‘Prophet’, één van de codenamen van het hoofdpersonage, keert terug naar New York om erachter te komen dat er een enorme koepel over de stad is geplaatst. De belofte van de CELL-organisatie was dat deze Nanodome de stad en alle inwoners zou beschermen, maar niets is minder waar. In de afgesloten metropool dreigt nog steeds het gevaar van de Ceph, een technologisch zeer geavanceerd buitenaards ras. De stad zelf blijkt te zijn overwoekerd met allerlei exotische planten, waardoor New York bijna niet te herkennen is. Prophet gaat op pad om de vreemde praktijken die zich binnen de New York Liberty Dome afspelen te ontdekken.

New York is helemaal omgetoverd tot een waar regenwoud. Dit heterogene bos is meer dan een generieke omgeving, want het verdeelt de stad in zeven unieke omgevingen die je in ‘echte’ regenwouden tegenkomt. Deze delen lopen uiteen van een groot moeras tot een met varens en bomen overgroeide avenue. Het bijzondere aan de setting is dat niet alleen de bomen en beplanting de illusie geven van een dichtgegroeid woud. De vervallen gebouwen zijn zo sterk verweven in de vegetatie dat het samen één mooi geheel vormt. De sfeer van het oerwoud wordt flink versterkt door de kracht van een aangepaste CryENGINE 3.

De demo die wij gezien hebben toont het meest typische onderdeel uit het New York-bos. Veel groen dat zich door alle gaten en kieren van de gebouwen heen heeft gewerkt en een hoop verschillende planten die kris kras door elkaar groeien. Prophet staat beneden een grote roltrap in een verder gesloopt gebouw. Eenmaal bovenaan de trap aanschouwt hij een brute moord op een militant. Het eerste wat de in een nanosuit gehulde supersoldaat doet, is zijn meest prominente wapen erbij pakken.

Dit wapen, een composietboog, zal je trouwste makker zijn in levensbedreigende situaties. Het imposant ogende oorlogstuig geeft je de mogelijkheid om geruisloos vijanden uit te schakelen. De afgeschoten pijlen suizen namelijk zonder al te veel herrie voorbij en schakelen tegenstanders direct uit. Daarnaast geeft het een enorme kick wanneer je een ‘headshot’ weet te maken en de pijl in bullettime (of toch pijltijd?) wordt gevolgd. Wie zich toch liever waagt aan een opzichtigere speelmethode kiest voor pijlen met explosieve punten of de Typhoon die vijfhonderd kogels per seconde afvuurt. Enige voorzichtigheid misstaat echter niet.

Je hoeft namelijk niet te rekenen op enige vorm van ondersteuning. Je wordt volledig aan je lot overgelaten in een grote, onbekende – maar vrij lineaire - omgeving waar alles wat beweegt gevaarlijk kan zijn. Daarnaast zijn de aanwezige Ceph tot de tanden toe bewapend en is je boog niet altijd even snel genoeg om je te redden wanneer meerdere vijanden je tegelijk aanvallen. Het is daarom handig dat je dankzij het nanosuit, samen met je enorme boog, tijdelijk onzichtbaar kunt worden om zo de ideale stelling in te nemen en vervolgens elk potentieel gevaar te neutraliseren.

Timo Pleus

Timo schrijft sinds 2009 voor InsideGamer. In die tijd is hij opgestaan als een gamer met een zeer brede smaak. Van RTS tot voetbal, van schieten tot sluipen, elke game past bij Timo.

Volg Timo op Twitter of contacteer hem op InsideGamer.

Een andere handigheid van de vernieuwde versie van het specialistische pak is dat de wapens van de Ceph te gebruiken zijn. De geavanceerde geweren van de aliens zijn zeer krachtig en bieden een goed alternatief voor het ‘menselijke’ arsenaal waar Prophet de beschikking over heeft. De een schiet een soort energiestralen af die exploderen, terwijl de ander een razendsnelle laser afvuurt. Hartstikke handig, maar is er een probleem; het vinden van nieuwe ammunitie is een stuk lastiger.

Al met al weet Crysis 3 iets bijzonders te doen binnen een markt waar de term ‘shootermoeheid’ steeds meer voorkomt. De unieke setting, de interessante mogelijkheden van de nanosuit en een aantal originele wapens zorgen ervoor dat de game in een hele sterke titel kan uitmonden. Het regenwoud in combinatie met de pijl en boog bezorgt Crysis 3 een hoog Turok-gehalte, maar dat misstaat de game helemaal niet. Dat we tot de lente van 2013 moeten wachten om met Prophet de exotische bossen in te duiken is jammer, maar dankzij een goede eerste indruk kunnen we met een gerust hart naar het volgende optreden op de E3.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.