Diablo III - Book of Cain

Artikel | -

Een goed boek gebaseerd op een game schrijven is één ding, maar dat was voor Blizzard kennelijk niet genoeg. In de aanloop naar het langverwachte Diablo III is het boek Diablo III: Book of Cain op de markt verschenen. Geen gewoon boek, zo is al in één oogopslag duidelijk.

Wat is Book of Cain dan wel? Om Micky Neilson, één van de schrijvers van Book of Cain te citeren, “dit is een in-game artefact”. Nog steeds een beschrijving waar je weinig mee kunt, maar als Blizzard zelf al aangeeft moeite te hebben om dit boek adequaat te omschrijven, zijn wij toch geëxcuseerd. Een echte roman is dit in ieder geval absoluut niet en hoewel het boek vol staat met paginavullende schetsen, is dit ook geen artbook. Nee, misschien is “in-game artefact” nog helemaal geen slechte beschrijving.

Om goed te omschrijven wat Book of Cain is, moeten we wat dieper ingaan op het ontstaan van dit bijzondere “in-game artefact”. Neilson vertrouwt ons toe dat Blizzard voor intern gebruik een ‘bijbel’ had ontwikkeld met de historie van Diablo. Daaruit vloeide het idee voort om een soortgelijk product af te leveren voor de consument. Book of Cain is, zoals de titel al doet vermoeden, deze geschiedenis beschreven vanuit het perspectief van het in-game personage Deckard Cain. Book of Cain is daardoor de ideale voorbereiding voor Diablo III en praat je volledig bij tot aan de gebeurtenissen van die game. Tegelijkertijd is Book of Cain gegarandeerd volledig spoilervrij, verzekert Neilson ons.

Lars Cornelis

Begin 2011 is Lars als stagiair voor InsideGamer komen schrijven. Al snel kwam daarbij kwam zijn brede gamekennis naar voren. Lars is van alle markten thuis en kijkt zelfs verder dan dat. Zo leest hij bijvoorbeeld veel gameboeken, waarvoor hij zelfs de website Meer Dan Games heeft opgericht.

Volg Lars op Twitter of contacteer hem op InsideGamer.

Cain voelt zijn einde naderen en draagt dit boek, dat haast een dagboek van zijn leven is, op aan zijn nichtje Leah. Cain schrijft over belangrijke personages uit de serie, waaronder de drie Prime Evils (Baal, Mephisto en natuurlijk Diablo) en de Archangels van de Angiris Council (onder andere Tyrael). Het ontstaan van Sanctuary, oude oorlogen en helden van weleer, van alles passeert de revue. Ja, voor de fan van de serie is het leuk om de hele geschiedenis nog eens door te nemen (de eerste game is immers alweer zestien jaar oud) en voor de nieuwkomer is het juist tof bijgepraat te worden.

Het leuke van het feit dat dit boek aan Leah is gericht, is dat het hele boek je als lezer ook echt aanspreekt. Niet alleen zitten er begeleidende brieven in die persoonlijk aan Leah (lees: aan jou als lezer) geschreven zijn, ook zitten door het hele boek heen allemaal notities die Cain erbij heeft gekrabbeld. Haast elke tekening – en dat zijn er wat – is voorzien van commentaar en in de tekst zijn ook bepaalde woorden en zinnen extra gemarkeerd. Book of Cain is daardoor heel erg persoonlijk en een waar kunstwerkje dat je niet alleen leest, maar ook veel bekijkt, kantelt en haast echt zelf mee ‘speelt’. En juist dat maakt dit boek zo uniek.

De vergeelde pagina’s, afgescheurde randen en reliëfvoorkant maken Book of Cain als geheel af. Het is bijna jammer dat er op de eerste en laatste pagina’s nog wat uitgeverlogo’s en credits verstopt zitten, hoewel zelfs die in stijl zijn verwerkt. Los daarvan zou je inderdaad zo denken dat Book of Cain uit je monitor is komen vallen (en ja, het boek is ook in Diablo III terug te vinden!). Voor fans van de serie is Book of Cain dan ook de uitgelezen mogelijkheid om je eigen Diablo-kennis nog even bij te spijkeren. Maar ook wie niet van Diablo houdt, zal toch moeilijk kunnen weerstaan dit boek in de lokale boekhandel toch even door te bladeren en zelfs mee naar huis te nemen. Ja, ook via de drukpers levert Blizzard bijzondere producten af.


Plaats een reactie


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.