1. E3: Samenvatting van Microsofts persconferentie

E3: Samenvatting van Microsofts persconferentie

Microsoft verrast niet met hun E3-presentatie. De verwachtte nummertjes Halo, Forza, Fable, Kinect, multimedia en Call of Duty passeren allemaal de revue, beginnend met Halo 4. Al snel worden we getrakteerd op kenmerkende schietpret in een inheemse jungle. De Chief heeft er kennelijk een nieuwe vijand bij gekregen, die Cortana aanduidt met “He”. Deze opponent komt vroeg in beeld als een grote bal en al snel krijgt de geliefde Spartan het aan de stok met diens strijdmacht, bestaande uit kleine hagedisachtige en grote mens- en insectachtige AI’s. En kennelijk dragen deze nieuwe monsters Forerunnerwapens!

Na deze explosieve opener bestijgt krijgen we een trailer te zien waarin iemand een Arabisch kampement infiltreert en een stel Arabieren afmaakt. Het blijkt Sam Fisher in Splinter Cell: Blacklist te zijn. In zijn nieuwste missie begeeft Sam zich op de grens tussen Iran en Irak, waar hij een terroristische dreiging moet oplossen. Hij doet dit onder andere met de hulp van Killing in Motion en Kinect: met Killing in Motion rekent hij in luttele seconden af met opponenten en met Kinect kan hij een vijand roepen – om hem vervolgens af te maken – en via zijn radio luchtaanvallen en dergelijke inroepen. In de lente van 2013 komt de game uit.

Kinect komt vervolgens terug bij EA Sports. De franchise Madden en FIFA krijgen namelijk speciale functionaliteiten. In de bekende voetbalgame wordt het mogelijk om spelers te wisselen, formaties te veranderen en aanvallen te orkestreren met gesproken commando’s. Een extra en extreem leuke toevoeging daaraan is de mogelijkheid om te vloeken op de scheids, die er dan kaarten voor kan geven. Het Kinectfestijn gaat verder met een korte trailer van Fable: The Journey, maar daar wordt niet verder over uitgeweid, Phill Spencer introduceert namelijk al snel trailers van Gears of War: Judgment en Forza: Horizon. De Gears-trailer vertelt ons dat de game in 2013 uitkomt. Over Forza: Horizon kun je hier een uitgebreid artikel lezen.Yusuf Mehdi beklimt na deze trailers het podium om te vertellen over entertainment op de Xbox. Bing wordt uitgebreid, de Xbox krijgt meer televisie, in de vorm van 35 nieuwe providers, en meer sport. Zo komen de NBA, NHL en 24/7 ESPN naar de Xbox, maar of ze ook naar Nederland komen... Naast televisie mag ook muziek er aan geloven in de vorm van Xbox Music, dat op Xbox, Windows 8 en de Windows telefoons beschikbaar komt. Tot slot komt Nike met “Nike + Kinect Training”, een fitnessapplicatie waarin alle expertise van Nike uitmondt in persoonlijke fitnesstraining middels Kinect. Tijdens de feestdagen van 2012 gaat deze fitnessgame de kerstkilo’s aanpakken.

Mehdi wordt opgevolgd door Marc Whitten, die met Microsofts grootste innovatie van de avond komt, namelijk SmartGlass. Deze software verbindt alle smart devices – dus Windows-telefoons, iPhones, iPads en andere tablets, met de Xbox en de televisie, om zo verschillende toepassingen mogelijk te maken. Zo kijkt Whitten de serie Game of Thrones op zijn televisie, waarbij de tablet een interactieve kaart wordt, die de locatie en verhaallijn van personages laat zien die momenteel niet op het televisiescherm zijn. In een game als Halo 4 lichten voorwerpen op het scherm op, waarover informatie te lezen is op Halo Waypoint op de tablet of telefoon en is het mogelijk de profielen van medemultiplayergamers te bekijken, ook op de tablet of telefoon natuurlijk. Whittens laatste aankondiging is dat Internet Explorer naar de Xbox komt.

Echt spektakel komt met Tomb Raider. Crystal Dynamics gunt ons een blik op heftige actie die zich laat in de game afspeelt. Lara is ene Sam aan het zoeken en gaandeweg sluipt, rent, klautert, springt en vecht ze zich een weg door een bergachtige omgeving. Met haar pijl en boog rekent ze behendig af met vijanden, maar al snel dondert ze een oneerlijk snelstromende rivier in vol puin en een kapot vliegtuig met nog draaiende rotor, om vervolgens in een ravijn te kukelen. Het zit Lara niet mee in haar strijd tegen de elementen, maar het ziet wel moddervet en veelbelovend uit.

Phil Spencer toont vervolgens drie exclusieve nieuwe Xbox Live Arcade-games, Ascend: New Gods van Signal Studios, Lococycle van Twisted Pixel en matter van Gore Verbinski. Na deze trailers staan de mannen van Capcom klaar om Resident Evil 6 te laten zien. De bekende Leon rent, duikt, schiet en vecht zijn weg door de overbekende vijanden, om vervolgens na een gigantische explosie te ontsnappen in een helikopter, die helaas voor hem en zijn kompanen neerstort in een kerk gevuld met duizenden zombies. Balen.Het naargeestige sfeertje van Resident Evil 6 wordt direct omgeslagen door een ontzettend vrolijke dame die Wreckateer uit de doeken doet. Dit kleine Xbox Live Arcade-spelletje geeft je de mogelijkheid om via Kinect kastelen kapot te schieten. De olijke toon wordt voortgezet door Troy Parker en Ted Stone, die South Park – The Stick of Truth tentoonstellen. Het is niet duidelijk wat de gameplay precies inhoudt, omdat het uiterlijk van de game precies overeenkomt met dat van de serie. In ieder geval komt het er op neer dat het stadje South Park in puin ligt en dat de inwoners een redder nodig hebben: The New Guy. Platte humor gegarandeerd!

De één-na-laatste game op Microsofts presentatie is Dance Central 3, waarvoor R&B’er Usher met een team dansers het publiek voorziet van een optreden. De beste man geeft tevens aan dat twee van zijn hits dansbaar zijn in de game. Wanneer Usher en co. het podium verlaten, komt Call of Duty: Black Opps II. Na het nieuws dat DLC voor de game eerder op de Xbox 360 verschijnt, worden we getrakteerd op overdonderende Call of Duty-actie. Chaos is alom, gebouwen worden omgeschoten en rondvliegende kogels lijken talrijker dan zandkorrels. Met schietpret in een wendbaar straaljagertje wordt de presentatie afgesloten en het moge duidelijk zijn dat Call of Duty opnieuw over the top gaat.

Dus, waar komt het voor Microsoft uiteindelijk op neer? Het kleine aantal sterke exclusieve games als Halo 4, Gears of War: Judgment en Forza: Horizon, Kinect-functionaliteiten in bijna al hun spellen, een aantal grote games van derde partijen als Call of Duty: Black Ops II, Splinter Cell: Blacklist en Tomb Raider, maar ook nieuwe functionaliteiten zoals SmartGlass. Microsoft speelt het redelijk veilig en een nieuwe Xbox is nog nergens te bekennen. Hoe goed hun line-up is, zullen we deze week ondervinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.