1. De middelvingers van EA

De middelvingers van EA

Vraag een willekeurige E3-volger wat het hoogtepunt was van de Electronic Arts persconferentie, en de focus ligt voornamelijk op de games. De één zal claimen dat Medal of Honor meer indruk maakte dan Black Ops 2. De ander wordt warm van binnen bij het zien van de allernieuwste Crysis. Ons aller Ldawg zal proberen de aandacht van EA naar Microsoft te verplaatsen, al kwijlende over de hippe applicatie die volgens hem de hele Wii U overbodig maakt. En ik? Ik ben al een etmaal lang onder de indruk van EA’s middelvingers.

Eén middelvinger is over het algemeen al gedurfd genoeg. In het geval van EA werd die (eerste) middelvinger opgestoken naar concurrent-uitgever Activision. De meesten van jullie zullen het laatste nieuws rondom Call of Duty-genieën Jason West en Vince Zampella al wel kennen, maar laat ik de hele kwestie even lekker oppervlakkig samenvatten voor degenen die hier niet van op de hoogte zijn.

Jason West en Vince Zampella werkten jarenlang succesvol voor Activision, maar vonden dat zij te weinig creatieve vrijheid kregen om games te maken zoals zij ze zouden willen maken. Gevolg: achter de rug van Activision om begonnen de twee onderhandelingen met EA, hun oude baas, die zij ironisch genoeg een decennium eerder om min of meer dezelfde redenen hadden verlaten voor Activision. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: Activision kwam hierachter, diende een klacht in tegen de twee superhelden van de industrie, zij deden hetzelfde bij Activision omdat ze naar eigen zeggen een miljard dollar moesten krijgen… aan het juridische getouwtrek lijkt een einde te zijn gekomen: de partijen hebben een schikking getroffen.

EA-baas John Riccitiello – die zowel qua naam en uiterlijk als stem had kunnen doorgaan voor een maffiabaas - is hartstikke blij met het aantrekken van West en Zampella. Zij zijn inmiddels met hun studio Respawn Entertainment volop bezig met een grote shooter voor EA. Riccitiello was zo blij, dat hij hen had uitgenodigd om de EA-conferentie bij te wonen. Zó blij, dat hij hun komst live wilde benadrukken. Vlak voor de presentatie van de nieuwe Medal of Honor. De concurrent van Call of Duty dit najaar. Die gameserie die tot twee jaar geleden, bij Activision, in handen was van zijn twee nieuwste lievelingetjes. Wauw. Wat een awesome. middelvinger. is. dat.

Nauwelijks bekomen van deze dikke vette sneer kwam Peter Moore, een andere hoge pief van EA, het podium opgeklommen. Als John Riccietiello doorgaat voor een capo, dan is Peter Moore met zijn kleine gestalte, snorretje en halfkale hoofd Arty Bucco, de befaamde chefkok uit The Sopranos. Hij kwam, samen met vechtersbaas Dana White, officieel aankondigen dat de Ultimate Fighting Championship, ’s werelds grootste mixed martial arts-organisatie, de komende jaren zijn toestemming verleent aan EA-spellen met UFC als merknaam. En dat amper twee jaar nadat Dana White EA nog de meest verschrikkelijke ziektes toewenste omdat zij met MMA kwamen, de tegenhanger van UFC Undisputed, die toentertijd werd uitgebracht door THQ. Kennelijk doet dit er helemaal niet meer toe. Wauw. Wat een awesome. middelvinger. is. dat.

Nu vraag je je natuurlijk af waarom ik me niet gewoon, zoals het normale mensen betaamt, lekker bezig hou met de games die op de E3 zijn getoond en aangekondigd. Is dat niet waar het om draait bij een persevenement over, tsjah, games? Wat boeien die middelvingers naar Activision en THQ nou in hemelsnaam?

Voor mij gaat die hele E3 niet over die games. Ik ben namelijk dat klootzakje dat vroeger de kinderen in jouw klas aanspoorde achter je aan te rennen, gooiend met stokken en strooiend met beledigingen. Dat rotventje dat jouw bal door de ruiten van de buren trapte en vervolgens hard wegrende, omdat ‘ie weigerde zijn verantwoordelijkheid te nemen. En als semi-volwassen, eersteklas teringlijer heb ik die momenten niet meer voor het uitkiezen. Eens in het jaar, het liefst ergens in juni, grijp ik de kans om me weer als vroeger te voelen. Dagenlang dijenkletsend, gemeen grijnzend, zonder dat het me kan schelen wie de dader is en wie het slachtoffer. Dus als Activision en comeback-kid THQ in juni 2013 hetzelfde flikken bij EA, reken er dan maar op dat ik het hardste lach. Van allemaal. MUHAHAHAHA!

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.