1. IG Euro 2012: Nabeschouwing

IG Euro 2012: Nabeschouwing

Het Europees Kampioenschap 2012 kwam voor Nederland verrassend vroeg ten einde, maar inmiddels zijn ook alle andere selecties weer naar huis. Op InsideGamer hebben we deze maand geprobeerd - voor zolang als het duurde - om Oranje's prestaties op dit kampioenschap te voorspellen aan de hand van Euro 2012, de officiële game. Ook de finale vonden we het koffiedik kijken waard. Tijd om de balans op te maken en te kijken hoe realistisch de game eigenlijk is.

Met een controller kan elk team winnen!

Dat blijkt wel, want voorafgaand aan het toernooi ging ons Oranje mes wél eenvoudig door de Europese boter. In onze simulatie speelden we alleen gelijk tegen de Denen, om vervolgens alles te winnen. Inclusief de finale tegen Spanje! We konden er niet heel veel verder naast zitten. Met een controller in de hand moeten we dus constateren dat Euro 2012 niet bepaald realistisch is... Of speelden we gewoon op een te lage moeilijkheidsgraad? Gelukkig zat EA zelf ook faliekant mis, zij voorspelden een finale met Nederland - Duitsland.

Euro 2012 voorspelde Oranjes ondergang

In de wedstrijden die we niet zelf speelden, bleek Euro 2012 een stuk realistischer. Het meest verrassende verlies, tegen de Denen, werd feilloos voorspeld door de game. In de drie wedstrijden maakte Oranje een extreem magere indruk en onze tweede simulatie tegen de Denen was haast een exacte kopie van de echte wedstrijd. Ook tegen de Portugezen had de game het bij het rechte eind. Wederom voorspelden we verlies en ook lag weer één simulatie angstwekkend dicht bij de realiteit. Alleen tegen de Duitsers zat de game mis. Volgens de simulatie hadden we die toch echt moeten winnen.

Opvallend is dat de game de voorspelbaarheid van (inmiddels voormalig) bondscoach Bert van Marwijk voorspelde. Iedere wedstrijd weer stuurde virtuele Bert dezelfde wissels het veld in, net als in het echt. Dat die voorspelbare wissels geen spat verschil konden maken, mag dan geen verrassing zijn. Grootste onrealistische aspect in de simulatie was het feit dat Oranje kon scoren. Overigens werd Oranje ná de poulefase in-game generfd. Het Nederlands elftal heeft een halve ster in moeten leveren. Wie weet raken Van Persie en co. inmiddels dus ook virtueel geen knikker meer.

Euro 2012 wist wat iedereen wist

…en dat is dat Spanje kampioen zou worden. Onze laatste voorspelling was redelijk duidelijk: Spanje zou winnen. En zo geschiedde. Dat Italië echter zó erg op zijn falie zou krijgen, was niet te voorzien. Grootste verschillen tussen de simulatie en de realiteit vinden we bij de ‘Mario Bros’ Balotelli en Buffon. Beiden blonken virtueel uit, maar lieten het in de finale afweten. Een kleine smet dus op de voorspellende gave van de game. Spanje speelde natuurlijk zowel in het echt, als virtueel de sterren van de hemel met gefocust, gedisciplineerd tikkie-takkie voetbal.

Conclusie

Euro 2012 blijkt terugkijkend veel gelijkenissen met de realiteit te vertonen. Het EK was voor Oranje namelijk zwaar tegenvallend en ook de game viel behoorlijk tegen. Maar ook de prestaties van de virtuele teams lagen dicht bij de realiteit. Oranje maakte kortweg geen schijn van kans in de Poule des Doods, hoewel het in de game wel over meer scorend vermogen beschikte. Wat betreft de finale was het vrij logisch dat Spanje zowel virtueel, als in het echt zou winnen. Er kan er nu eenmaal maar één de beste zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer voor Oranje. Bert werd gewoon overschat. Na Denemarken wist ik dat het niet meer zou goedkomen. Maar ja Spanje is gewoon een topploeg. Toch wou ik dat Italië won. Het was een mooi EK! De mooiste wedstrijd was Engeland - Italië IMO. Op naar WK 2014!

 • Toen ik zag hoe erg Italie werd ingemaakt, kon ik alleen maar blij zijn dat we het niet tot de finale hadden gehaald. Vorig jaar ging de finale blijkbaar nog aardig goed, ondanks het gesjoemel, maar met 4-0 zwaar worden ingemaakt in de laatste wedstrijd vind ik nog erger dan er al in de poule uitgaan.

 • Zonde dat Bert weg is gegaan, zorgt nu alleen voor meer chaos. Wel heeft Oranje nu een leider nodig die de vedettes kan aanpakken.

 • Toch respect voor Bertje. Terwijl iedere Nederlander het zogenaamd beter weet heeft hij ons toch maar tot 2de van de wereld gebracht en verloor hij tot voor dit EK vrijwel nooit. Dat de sfeer binnen het team niet lekker ligt, kan hem niet - of hoogstens ten dele - worden verweten…
  Die jongens van het Nederlands elftal zouden ook vaker samen moeten trainen. Half Spanje voetbalt dagelijks in hetzelfde team en de andere helft weer samen in een ander team, kortom die gasten kennen elkaar door en door. En dan dat befaamde tikka tikka… Nee, een meer dan terechte winnaar!

 • Op twee wedstrijden na heeft Nederland voor het EK niks meer gewonnen in een hele lange tijd. En dat was ook nog eens tegen Noord-Ierland en een ander land waarvan Nederland met gemak moest winnen… Het ligt er naar mijn mening ook aan dat er simpelweg veels te veel wedstrijden worden gespeeld. Al die spelers spelen in grote competities en moeten daarna gelijk door voor interlands met een hele korte vakantie.

 • mijn simulatie was wat minder goed.. werd 7 van de 10 door mijn euro 2012 simulatie.. speelde dan wel zelf met nederland..

 • Heerlijk EK was het! :D  Oranje dacht die beker al in de kast te hebben staan… :lol:
  Machtig Spanje!

 • Oranje helaas :(

 • Ondanks de vroege uitschakeling van Oranje heb ik toch genoten van dit EK. Leuke wedstrijden gezien met schitterende acties en doelpunten. Ook de arbitrage viel me niet tegen, en dat mag ook wel eens gezegd worden.  Als het aan mij ligt mogen de competities weer snel beginnen. Dan is er tenminste wat op tv.

 • Heerlijk EK?
  Misschien 2 leuke wedstrijden gezien !

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren