1. FIFA 13 Gamescom Hands-on

FIFA 13 Gamescom Hands-on

De code van FIFA 13 die we eerder op kantoor mochten ontvangen, maakte zowel ons als enkele bezoekers erg enthousiast. Toch kwam iedereen die het virtuele gras betrad eigenlijk dezelfde minpunten tegen: keepers zijn soms net slecht afgerichte chimpansees, de scheids is een ‘hi ha hondenlul’ en je vleugelspelers hadden weinig tot geen zin om mee te verdedigen. EA was zelf ook op deze punten gestuit, bleek op de Gamescom.

De pluspunten die we in de vorige vroege versie van FIFA 13 opmerkten, bleven ons positief opvallen. Het voornaamste dat opvalt, is dat je medespelers veel aanvallender zijn ingesteld en goed meelopen. Bovendien gaan spelers die net een passje hebben gegeven, sneller over op hun volgende actie. Dit heeft als gevolg dat de rollen van met name vleugelspelers en de spelverdeler beter tot hun recht komen en FIFA 13 over het algemeen sneller, tactischer en realistischer is.

Keepers

Dat was op dat moment helaas nog niet over keepers te zeggen. Waar keepers in de eerdere code - en voorgaande FIFA's in het algemeen - bij rebound vaak voor pampus bleven liggen, zijn ze nu gelukkig veel actiever. In een potje Ajax - AZ stond AZ-spits Altidore op een gegeven moment oog in oog met Ajax-doelman Vermeer. Vermeers vuisten wisten in eerste instantie een goal te voorkomen, maar het gevaar was niet geweken. De sluitpost bleef echter geconcentreerd naar de bal kijken, kroop razendsnel overeind en dook met gevaar voor eigen leven tussen Altidores hoofd en de leren knikker. Kijk, zo zien we keepers graag.

Scheidsrechters op hun beurt zijn ook een stuk eerlijker en coulanter. Ging in de vorige versie de bal nog geregeld (lees: ongeveer twee keer per wedstrijd) op de stip voor wat simpel geduw en getrek, viel in deze versie geen enkele onterechte penalty. Op een gegeven moment werd zelfs een verdediger in bescherming genomen door de scheids. Een doorgebroken speler van ons liep nogal hardhandig de laatste verdediger omver en tja, dat mag niet hé. Fluitsignaal, vrije trap voor de verdedigende partij en wij waren onze kans kwijt. Beter oppassen volgende keer!

Move

Op de Gamescom was FIFA 13 ook voor het eerst speelbaar met de PlayStation Move. Ook dit hebben dan ook meteen getest. Een specifieke hands-on over FIFA 13 met de Move, vind je hier.

Mee verdedigen

Tot slot roepen de vleugelspelers geen "hou je bek" naar hun coach, maar verdedigen ze goed mee. Dat is ook wel nodig, want zoals in de eerdere preview besproken komen backs veel beter op in FIFA 13. Dat betekent eigenlijk gewoon dat er met meer man wordt aangevallen en de verdedigende partij moet navenant met meer man verdedigen. Vielen in de eerdere versie nog wel eens goals omdat opgekomen backs volledig vrij stonden, renden op de Gamescom onze vleugelaanvallers braaf mee om dit soort lui onschadelijk te maken. Natuurlijk ontstaan er nog steeds ruimtes, maar iets minder gemakkelijk en daardoor realistischer dan we eerder ervoeren.

EA tackelt dus vroegtijdig de eerste minpunten die ons opvielen bij de verder al erg sterke vroege versie van FIFA 13. We zijn blij met deze aanpassingen, want ze laten juist de pluspunten die we eerder opmerkten beter naar voren komen. FIFA 13 is tactischer, aanvallender en spannender dan welke voorganger dan ook. We kunnen inmiddels echt niet meer wachten tot het nieuwe voetbalseizoen ook op onze eigen console van start gaat. Tot die tijd kun je nog even snel kijken naar de vernieuwingen van FIFA 13.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • NIce, ben erg benieuwd naar de demo!

 • Hi buddy :  ==== ( http://Mlink.in/6H ) =====  ==== ( http://Mlink.in/6H ) =====
  Hi,Cheap wholesale Nike air Jordan shoes, Nike dunks SB shoe,Nike Shox shoe. Nike shoes with discount jersey, High quality T-shirts,ED hardy t-shirts,ED Hardy hoodies, ED hardy JeansGUCCI shoes,LV Handbag,Chanel Handbag……
  Air jordan(1-24)shoes $38,Nike shox(R4,NZ,OZ,TL1,TL2,TL3) $35,Handbags(Coach lv fendi d&g) $38,Tshirts (Polo ,ed hardy,lacoste) $16……
  welcome to http://Mlink.in/6H Accept Credit card and paypal!
  _________________________$$$$$$$__________
  ________________________$$$$$$$$$$________
  ________________________$$$$$$$$$$$_______
  _________________________$$$$$$$$$$$______
  __________________________$$$$$$$$$$$_____
  _____________________________$$$$$$$$$____
  ___________________________$$$$$$$$$$_____
  http://Mlink.in/6H $$$$$$$$$$$$$____
  ________________$$$______$$$$$$$$$$$$$$___
  ______________$$$$$$$$_____$$$$$$__$$$$$__
  _____________$$$$$$$$$$_____$$$$____$$$$$_
  ___________$$$$$$_$$$$$$$$__$$$$______$$$$
  __________$$$$$_____$$$$$$$$_$$$$_______$$$
  ___ _____$$$$$_________$$$$$$$$$$$$_______$$$
  _______ $$$_____________$$$$$$$$$$$________$$$
  _____$$$__ ______________$$$$$$$$$$________$$$$$$  you should try the forced induction section
  Cheap Sale UGG boots, nike shoes , New adidas shoes, nike Jordan-1, nike Jordan-2, nike Jordan-3, nike Jordan-4, nike Jordan-5, nike Jordan-6, nike Jordan-7, nike Jordan-8, nike Jordan-9……nike Jordan-23, Prada shoes,air max shox, , R4,nike shox tn, shoe nz, air max tn TN, air max LTD, air max90, air max95, air max87,ugg boot handbag and so on.those produce with high quality, competitive price, fast delivery.
  welcome to

 • Mooi, vooral het verdedigen was een drama in de 1e versie zo heb ik gelezen hier en daar.
  Dat was dan ook wel een groot struikelblok maar gelukkig is dat aangepast.
  Maar ik mag toch ook wel hopen dat je ook de keuze hebt om je vleugelspelers niet mee te laten lopen om zo juist weer sneller een counter uit te kunnen voeren etc. en dat het niet alleen de vleugelspelers zijn die verdedigend beter zijn geworden.  Ik ben benieuwd, een demo is welkom :P

 • Kan niet meer wachten om de demo te spelen.

 • Intresant. Wie gaat het online winnen? Mischien toch maar een move set aanschafen.

 • Afgelopen donderdag een potje of 4 gespeeld op de Gamescom. Heerlijk, kan niet wachten.  Was op de GC trouwens ook onder de indruk van de grafische kant van PES. Maar daar blijft het dan ook wel bij ;)

 • Yeah! Heb hier zin in!

 • Ik hoop dat hij stuk sneller is dan 12. 12 is echt te traag. Komt vooral omdat er geen druk gezet wordt en kan worden gezet.

 • Mooie pluspunten, van die keepers en scheidsen onder anderen. Wil het nu zelf wel is ervaren. :P

 • Wanneer kunnen we de demo verwachten ?

 • Volgens mij was het 11 september. Wat aardig laat is jammergenoeg.

 • Bron?

 • http://www.eurogamer.net/articles/201…  Op gamescom aangekondigd.

 • Mooi klinkt goed.
  nu nog hopen dat je echt zelf kan passen(ga maar is met 2man in 1 team spelen. op den duur merk je dat je nooit echt volledig zelf past), al denk ik dat het feit dat spelers automatisch doorlopen al een groot probleem oplost in deze.
  cant wait

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren