1. Alles wat je nodig hebt voor je YouTube/Twitchkanaal! - De Harde Waarheid

Alles wat je nodig hebt voor je YouTube/Twitchkanaal! - De Harde Waarheid

Een YouTube- of Twitch-kanaal beginnen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Alles wat je nodig hebt is een camera, een capture card en goeie ideeën en je bent klaar om jouw content de wereld in te sturen. Ware het niet dat de keuze aan webcams, capture cards, lichten, microfoons en software werkelijk enorm is, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we voor jou deze handige gids waarin we alle apparatuur die wij gebruiken zodat je alvast een stapje in de juiste richting kunt zetten!

Gameplay
Te beginnen met het belangrijkste: gameplay. Afhankelijk van je budget heb je een heel scala aan capture cards waarmee je het beeld van je Xbox, PlayStation of PC naar je opname of streamingprogramma stuurt. Je moet de overweging maken of je je video’s in 4K-resolutie of lager en wel of niet in 60 beelden per seconde wilt aanbieden. Met goedkopere capture cards zoals de originele Elgato Game Capture HD kun je bijvoorbeeld niet hoger dan 720p met 60 beelden per seconde opnemen, maar kost lang niet zoveel als hetzelfde apparaat een aantal generaties verder, de Elgato HD60 S, die wel meer mogelijkheden biedt.

Camera
Als je daarnaast je gameplay wilt verrijken met bijvoorbeeld een facecam, dan kom je al gauw uit bij webcams. Dat klinkt misschien wat ouderwets, maar het scheelt behoorlijk in kosten en gebruiksvriendelijkheid ten opzichte van het gebruiken van een ‘echte’ videocamera. Wij gebruiken de Logitech Brio 4K, maar er zijn ook goedkopere opties te vinden die je ook prima beeldkwaliteit kunnen bieden.

Microfoon
Vervolgens wil je jezelf ook goed hoorbaar maken, en over de microfoon die aan je headset kun je nou niet bepaald van hoge geluidskwaliteit spreken. Daarom gebruiken we een externe microfoon die speciaal bedoeld is voor streaming en YouTube-doeleinden: de Blue Yeti. Deze usb-microfoon is plug and play en je kunt meteen aan de slag. Blue biedt ook een goedkoper alternatief: de Snowball. Deze kost ongeveer de helft van de Yeti maar je levert qua kwaliteit wel wat in. Beide microfoons hebben verschillende opnamepatronen; zo kun je bijvoorbeeld 360 graden rond de microfoon geluid opvangen voor als je bijvoorbeeld verschillende mensen aan het woord hebt. Ook kun je de microfoons zo instellen dat ze alleen geluid aan de voorkant van het apparaat opnemen.

Streamdeck
Ten slotte, als je echt de blits wilt maken kun je overwegen een Elgato Stream Deck aan te schaffen. Dit apparaatje werkt als een soundboard maar je kunt allerlei snelkoppelingen aan iedere knop toevoegen zodat je bijvoorbeeld makkelijk je livestream of opname kunt starten en stoppen, je microfoon aan- en uit zetten, geluidseffecten live kunt toevoegen of videoelementen en kunt toevoegen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Matthijs Rooks Maakt video voor InsideGamer, Gamer.nl en Power Unlimited. Houdt van RPG's, shooters en racegames. Allround film/serie/comicgeek.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren