1. Alles wat we tot nu toe weten over Fifa 19

Alles wat we tot nu toe weten over Fifa 19

Een nieuw jaar, een nieuwe Fifa. Na het eindigen van een huidig voetbalseizoen begint bij velen meteen de hype rond m een nieuw Fifa spel. Begin deze maand bracht EA de allereerste beelden uit van Fifa 19. In deze trailer waren al een aantal nieuwe dingen te zien. Maar in dit artikel zetten we al het nieuws dat Fifa 19 gaat brengen op een rijtje.

Europa- en Champions League

De grootste verandering in Fifa 19 is dat EA Sports de licentie van de UEFA Champions League, Europa League en Super Cup heeft weten te bemachtigen. Nadat de UEFA bekendmaakte dat de samenwerking tussen Konami ten einde kwam hapte EA snel toe. Nog voordat de ontwikkelaar van Fifa het officieel aankondigde sprak commentator Evert ten Napel zijn mond voorbij over de nieuwe feature in Fifa 19.

In Fifa 19 doen de grootste eindtoernooien voor voetbalclubs hun intrede in modi als FUT, The Journey, Career Mode en een aparte modus. Bij de laatstgenoemde doorlopen spelers eerst een groepsfase om vervolgens via knock-outfases de bekers proberen te bemachtigen. Bekend is dat de finale van de Champions League dan in het stadion van Atlético Madrid, Estadio Wanda Metropolitano, wordt gespeeld.

Fifa 19 Champions League

'Nieuwe LICENTIES'

Naast de eindtoernooien van de UEFA schijnt EA nog een aantal nieuwe licenties wist te bemachtigen voor Fifa 19.

Zo wordt flink gespeculeerd over het feit dat Borussia Dortmund is teruggekeerd naar EA. De Duitse voetbalclub verbrak namelijk onlangs vroegtijdig het licentie-akkoord met Konami. De ontwikkelaar liet destijds weten dat Borussia Dortmund geen speelbaar team is in PES en dat er geen enkel spoor van de voetbalclub is te vinden in PES 2019. Hierdoor is de mogelijkheid groot dat het voetbalstadion van Borussia Dortmund, Signal Iduna Park, in Fifa 19 zit.

Fifa Borussia Dortmund

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport meldt daarnaast dat de EA de licenties van de Italiaanse competities Serie A, Serie B en Coppa Italia heeft voor Fifa 19, voor het eerst sinds Fifa 17. Veel veranderde hierdoor niet, zo heette de Serie A bijvoorbeeld 'Calcio A', maar zaten de gelicenseerde voetbalclubs, spelers, tenues en een aantal stadions wel in Fifa 18.

Wat de licentie voor Fifa 19 betekent is nog niet duidelijk. Maar het lijkt erop dat de competities de eigen unieke uiterlijk krijgt, zoals dat het geval is bij de Premier League, Bundesliga en La Liga. Deze competities hebben hun eigen uitstralingen in bijvoorbeeld het scorebord en cutscenes.

Fifa 18 Calcio A

En het blijft naar alle waarschijnlijkheid niet alleen bij de Serie A. Ook wordt de Franse competitie Ligue 1 nadrukkelijk genoemd voor een licentie.

Dat komt doordat naast coverster Cristiano Ronaldo nu ook de Braziliaan Neymar en zijn club PSG te bewonderen zijn op de Champions en Ultimate Edition-covers en in de trailer van Fifa 19. Verder is in de trailer ook te zien dat Neymar zijn eigen skillmove 'Neymar Touch' heeft gekregen.

Fifa 19 Neymar PSG

The Journey

Helaas komt in Fifa 19 The Journey tot zijn eind. In een interview bij EA Play liet Creative Director Matthew Prior dit weten. "Alles wat we tot nu toe kunnen onthullen is dat dit het einde is van een trilogie die we altijd al hadden gepland."

"Een van de dingen die we wilden laten zien is de verschillende kanten van het voetbal. Dus we begonnen met een doorbraak in de professionele wereld van voetbal, gevolgd door avonturen in de Verenigde Staten en Europa. In jaar drie strijdt Alex Hunter om de ultieme prijs van clubvoetbal. The Journey is een enorm succes geweest, dus het zou geweldig zijn om dat voort te zetten en overduidelijk is de Champions League de belangrijkste verhalende focus."

Het lijkt erop dat Hunter met Real Madrid op jacht gaat naar de Champions League. In Fifa 18 praat de voetballer namelijk aan het eind met een makelaar over een transfer naar Real Madrid. Aan het begin van het verhaal wordt Hunter ook erg verbonden aan een overstap naar de Spaanse grootmacht. Ook door het feit dat Cristiano Ronaldo de ster van Fifa 19 is, is de kans aanwezig dat het laatste deel van The Journey draait om Real Madrid.

Fifa 19 The Journey

Ultimate Team

Door de komst van de Champions- en Europa League krijgt Ultimate Team er in Fifa 19 weer een aantal nieuwe kaarten bij. Wanneer spelers in de Champions- en Europa League goed presteren krijgen zij een speciale 'In Form'-kaart. Nu is het zo in Fifa dat EA soms spelers die goed spelen een speciale kaart geeft, maar in Fifa 19 gebeurt dit na elke speelronde.

Gameplay

Career Mode

Ook Career Mode krijgt te maken met de Champions League-licentie. Wanneer een speler voor het eerst in de clubhistorie de Champions League weet te winnen krijgt deze een gloednieuwe badge op de zijkant van het tenue. Als het eindtoernooi met een club wordt gewonnen die dit in het echt al eens heeft gedaan wordt deze geüpdatet. Wint bijvoorbeeld AC Milan de Champions League, dan verandert het aantal op de badge van zeven naar acht.

In Fifa 19 Career Mode heeft ook elke club die in zijn historie ooit de Champions League of zijn voorganger heeft weten te winnen deze badge. Dus bijvoorbeeld de Nederlandse voetbalclubs PSV, Ajax en Feyenoord, maar ook bijvoorbeeld Nottingham Forest, dat op het moment uitkomt in de tweede divisie van Engeland.

Fifa 19 Champions League

Dynamic Tactics

Fifa 19 geeft spelers meer controle over hun teams. Met bepaalde tools kunnen ze tactische benaderingen hanteren, meer diepgaande veranderingen voorafgaand aan wedstrijden doorvoeren en zijn er nieuwe opties voor aanpassingen tijdens een wedstrijd. Hiermee is het door een combinatie van opstellingen, mentaliteit en speelstijlen mogelijk om iedereen situatie tijdens een wedstrijd simpel aan te passen.

Van veel teams zijn de werkelijke tactieken beschikbaar in Fifa 19. Voorbeelden hiervan zijn het hoge-druk-voeren van Liverpool en het korte en snelle passen van Barcelona.

Beter afmaken

Fifa 19-spelers kunnen dankzij het Timed Finishing-systeem bovendien nauwkeuriger schieten. Door twee keer op de schietknop te drukken activeren zij een getimede afmaker. De precisie van de tweede keer dat wordt gedrukt, bepaalt het resultaat van het balcontact. Hiermee worden schoten preciezer en krachtiger, terwijl bij slecht getimede balcontacten de bal meer kans heeft het doel te missen.

Active Touch System

Daarnaast is er het nieuwe Active Touch System, dat volgens EA "fundamenteel [verandert] hoe je de bal aanneemt en schiet, waardoor je meer controle, een betere bewegingsvrijheid, meer creativiteit en een grotere spelerpersoonlijkheid hebt." Het systeem neemt de balaanname in Fifa op de schop met nieuwe mogelijkheden, zoals een schijn-balaanname, flick-up volley en zelfs specifieke skill-animaties.

Fifa 19 Dybala

Dit artikel delen

Over de auteur

Bob van der Laan Speelt voornamelijk op PS4. Gek op games als Fifa, GTA, Assassin's Creed, Fortnite: Battle Royale, CoD, BF, Rocket League, Football Manager, Uncharted en Far Cry.

Reacties

 • Zijn de meeste van nieuwe functies niet allang in de game ? Lijkt meer op een andere naam.
 • Ik weet een ding, en dat is dat het weer een enorm kutspel wordt!
 • @MythicZ das een zekerheidje idd
 • Vond/Vind FIFA 18 echt de meest dramatische FIFA en is voor het eerst dat ik deze game links heb laten liggen. Normaliter was ik groot fan van de FUT mode, maar tegenwoordig is er niets meer aan. En ik zie nu dat ze bij 19 dus de CL ook gaan gebruiken voor In Forms. Kortom, nog meer geldklopperij en nog meer onzinnige speciale kaarten. De eerste paar edities van FUT waren goud, maar tegenwoordig (met bijvoorbeeld die classic kaarten) is het om te huilen.
 • Jullie hebben tijdens E3 een interview met iemand van EA gedaan en daar gaf men toen als antwoord dat in Career mode de Champion Cup komt, een verkorte versie van de Champions League… Wat is het nou? Dat antwoord hebben jullie neem ik aan niet uit je grote duim gezogen?
 • Sinds fifa 10 elk jaar maar hebben over grote veranderingen, maar uiteindelijk merk ik elke keer weinig verschil. Pes 2019 heeft helaas niet de licenties, maar aan de filmpjes te zien gaan ze qua gameplay gewoon winnen dit jaar. Ik laat fifa in ieder geval voor het eerst links liggen.
 • Op naar de demo van fifa en van pes. En kijken welke fijner speelt.

  De demo van pes van vorig jaar was top. Helaas eindproduct, weliswaar goed, een stap terug.

  Compleet pakket dat fifa. Hopelijk maakt de gameplay komende jaren een keer dezelfde stappen omhoog.

  Fifa met pes gameplay de oplossing?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren