1. Onder de Radar - Najaar 2019

Onder de Radar - Najaar 2019

De meest spectaculaire week van het jaar voor gamers zit er weer op. En hoewel je kan discussiëren of het inderdaad allemaal zo breathtaking was, heeft iedereen hier wel weer een aantal games op zijn netvlies staan waar hij niet op kan wachten. Nu is het niet zo moeilijk om je aandacht te laten grijpen door Cyberpunk, Borderlands 3, Star Wars Jedi: Fallen Order of ander AAA blockbuster-geweld. Maar er zijn nog genoeg kleinere games die dit jaar releasen en geen plekje in de spotlights van L.A. konden veroveren. In deze 'Onder de Radar' doen ik mijn best om er toch een aantal mee te laten zwartrijden in de achterste wagon van de hypetrein die E3 heet.

Blacksad: Under the Skin

In augustus vorig jaar was er opeens een teaser voor een Blacksad-game. Niemand neemt het je kwalijk als dat je niks zegt, maar onder comic liefhebbers was het direct reden voor enthousiasme. De bescheiden reeks fraai geïllustreerde verhalen over detective John Blacksad behoort tot de best gewaardeerde comics.
Ook Under the Skin neemt je mee naar het New York van de jaren 50 voor een onvervalste Game Noir. Hier hebben de personages een uiterlijk dat het midden houdt tussen mens en dier, wat vaak al een hoop duidelijk maakt over hun karakter. Bij de politie vind je bijvoorbeeld veel herdershonden, terwijl criminelen er vaak uitzien als ratten of reptielen.


Uiteraard krijgen we een spannende zaak om op te lossen: de dood van boksschool eigenaar Joe Dunn en de verdwijning van zijn rijzende ster Robert Yale. Er zijn nog amper gameplay beelden, maar het elementen als onderzoeken, puzzelen en dialogen moeten de boventoon gaan voeren. Daarbij bepalen jouw keuzes de uitkomst van het verhaal. Qua stijl, maar ook op het gebied van gameplay lijkt het dus een combinatie van LA Noire en Telltales The Wolf Among Us the worden.

Met de looks en sfeer zit het in ieder geval wel goed. Rokerige detectivekantoortjes, femme fatales en een heerlijke jazz soundtrack zijn allemaal aanwezig en blijven trouw aan de geweldige vibe die je al kan kennen uit de strip. Bekijk bovenstaande trailer en ontdek zelf waarom ik niet kan wachten om aan de slag te gaan met Blacksad: Under the Skin. Dit kan vanaf 26 september op PS4, Xbox One, Switch, Pc en Mac, waar de game vier tientjes gaat kosten.

ID @ Xbox

Het is inmiddels vaste prik: de compilatie indiegames tijdens de Microsoft persconferentie. Elk jaar valt er wel minstens één titel op door een verrassend concept of een prachtige artstyle. (12 Minutes dit jaar!) Hoe zonde is het dan dat ze het jaar erop schitteren door afwezigheid? Onderstaande drie games miste ik de afgelopen week en laten ons gissen naar de huidige status van hun ontwikkeling, maar zouden dit jaar nog kunnen verschijnen.

Tunic was zo'n stand-out game in 2018. Een isometrische game, geïnspireerd op klassiekers als Zelda en Dark Souls, met een schattige vos in de hoofdrol. Allemaal van de hand van één ontwikkelaar, Andrew Shouldice. Langzaam ontdek je de niet alleen de wereld, maar ook de mysterieuze taal die speciaal voor Tunic is ontworpen. En hoewel de hoekige wereld er charmant uitziet, schijnt deze ook keihard te kunnen zijn. Gevechten zijn tactisch en pittig, maar dan heb je tenminste ook iets aan je steeds sterker wordende uitrusting.

De ster van de game is echter de exploratie, als je de previews moet geloven. Door slim design en geheimzinnige sfeer is het ontdekken van de fantasy wereld een feestje. Bovendien kan je de camera van perspectief laten veranderen om geheime items of wegen te onthullen. Hoewel we er geen glimp van opvingen tijdens de persconferentie, was er wel een speelbare demo op de beursvloer. Daarmee lijkt de release langzaam dichterbij te komen.

Een jaar eerder was het The Last Night de indiegame waar veel mensen het over hadden na de eerste glorieuze trailer. Wat was toch die game die pixel art naar een nieuw niveau tilde in een stijl die doet denken aan Blade Runner? Twee jaar na dato is er veel onduidelijkheid over de game die in 2018 al had moeten verschijnen. Een verontrustende tweet van de ontwikkelaar vertelde echter over “massive business, legal & funding issues we can't talk about”. Sindsdien is er geprobeerd investeerders aan boord te brengen, maar is er weinig meer vernomen van de indie-platformer.

Gelukkig lijkt het erop dat The Last Night die turbulente fase in ieder geval heeft overleefd. Uit recente tweets blijkt dat de studio weer aan het opschalen is en er vooruit gekeken wordt naar hoe de cyberpunk game kan worden gereleased. Nog even geduld dus, maar dan kunnen we eindelijk aan de slag met “second-class citizen” Charlie in de sfeervolle stad van de toekomst.

Skate 4 moet een van de meest verlangde aankondigingen zijn als je wat rondneust op het internet vlak voor E3. Hoewel we die game nog steeds niet hebben gekregen, kwam Session er vorig jaar behoorlijk bij in de buurt. Het lijkt een onvervalst spiritueel vervolg van de populaire skateboard-serie. Ontwikkelaar Creature Studios skipte de E3, maar in dit geval is er minder om je zorgen over te maken. De reden was namelijk dat ze hard werken aan de early acces versie van het spel en simpelweg geen tijd konden maken voor de jaarlijkse beurs. Met een releasedate ergens later dit jaar kunnen we komende tijd vast wel wat meer info verwachten.

Wat we al wel weten is dat Session, dat begon als Kickstarter, gebruik maakt van de geprezen besturing met de analoge sticks. Het bevat daarnaast geen scoreteller of iets wat erop lijkt. Nee, het gaat niet om over de top gestunt, maar om het skaten van vette lijnen. Die kan je vervolgens delen met de zeer uitgebreide replay-editor. Net als Tunic en The Last Night is er nog geen harde releasedate, maar deze drie titels zouden dit najaar nog zomaar kunnen verschijnen in Xbox Gamepass.

The Surge 2

De duitse ontwikkelaar Deck 13 is fan van Dark Souls, maar maken die ervaring in hun eigen graag iets toegankelijker. Na hun eigen take op een fantasywereld in Lords of the Fallen, brachten ze het concept twee jaar geleden naar een Sci-Fi setting: The Surge. De sequel daarop komt komende september uit en lijkt een boel te gaan verbeteren. Tijdens de E3, buiten de shows van de grote uitgevers om, verscheen deze intrigerende trailer.

Het lijkt The Surge 2 wat meer eigen smoel te geven, iets wat het wel kon gebruiken. De repetitieve fabrieksterreinen uit het eerste deel worden ingeruild voor het futuristische Jericho City: een metropolis met meer open omgevingen, verticaler design en ook veel meer beplanting. Het combat-systeem is wel grotendeels in tact gebleven en nog steeds interessant. Door de mogelijkheid om te kunnen focussen op specifieke ledematen van je vijanden, vergroot je de kans op lootdrops voor juist dit onderdeel van het exoskelet van je speelbare personage. Bovendien levert het spectaculaire finishing moves op waarbij de ledematen in het rond vliegen. Een enemy tegenkomen met een krachtig schild in zijn hand, deze afhakken en er vandoor gaan met zijn schild blijft een heerlijke mechanic.

Het aantal weapontypes is verdubbeld, dus zijn er nog meer mogelijke speelstijlen om gehakt te maken van de kolossale eindbazen die ongetwijfeld voorbij zullen komen. En ook het uiterlijk van de hoofdpersoon is veel meer te customizen nu de generieke Warren uit de eerste game is vervangen. Met deze genoemde elementen probeert Deck 13 een eigen twist te geven aan de ontzettend uitdagende combat die we kennen van de Souls-franchise. Dodgen, parreren en uithalen met groteske melee-wapens terwijl je de balans tussen stamina en abilities probeert te bewaken; het is allemaal aanwezig. Maar het is nog weinig andere ontwikkelaars gelukt om dit tot een gigantisch succes te maken, laat staan in een Science Fiction variant. Maar dat wil ik wel heel graag. Of het The Surge 2 gaat lukken zien we als hij verschijnt op PS4, Xbox One en Pc op 24 september.

En dat waren ze, de games waar ik naar uitkijk dit jaar die wel wat extra aandacht verdienen. Of ze allemaal 2019 nog halen weet ik niet, maar ongetwijfeld krijgen we er een paar te spelen in de komende maanden. Kijk jij ook uit naar een van deze titels? Of welke andere game die niet groots aanwezig was op E3 zou jij graag nog een shoutout geven? Laat het weten in de comments!

Dit artikel delen

Over de auteur

That Mr Awesome Enthousiaste gamer met Xbox als main platform sinds de 360. Altijd open voor een goeie discussie, maar altijd met nuance en respect voor andere platformen. Bijna geen enkel genre sla ik over, maar over het algemeen speel ik het liefst Westerse consolegames. Tot mijn all-time favorieten behoren Patapon, Mass Effect, Portal, Batman Arkham, Borderlands, Ori en de games van Remedy.

Reacties

 • Een paar dagen na E3 komt altijd het besef van een paar titels die ik heb gemist op de beurs. Dus bij deze een aantal mini-previews van dat soort games die (hopelijk) dit jaar nog uitkomen. Wellicht de start van een nieuw rubriekje om games onder de aandacht te brengen die een beetje onder de radar vliegen, als jullie het wat vinden.

  Vooral voor Blacksad: Under the Skin ben ik heel erg excited, check zeker die trailer even!

  Thanks voor het lezen en laat vooral weten naar welke minder grote titels jij uitkijkt komende tijd.
 • Vet om juist de minder bekende games te bespreken. Blacksad kende ik niet, maar dat ziet er idd heel nice uit. Die gaat zeker op mn radar ;) Tunic stond er al op, lijkt me ook top, vooral de combat als je ook de trailers ziet. De rest van deze games zijn niet zo mijn ding.

  Zelf kijk ik ook nog uit naar Control van Remedy. Niet bepaald een kleine game, maar toch het idee dat die ook onder de radar blijft. Die kan nog wel eens verrassen.

  Toffe member content en van mij mag het wel een terugkerende rubriek worden.
 • @Prof_Nakayama
  Snap wat je zegt over Control. Kijk ook erg uit naar die game, maar hangt weinig hype omheen.

  Thanks voor je reactie, ik zou het ook wel tof vinden om dit soort content misschien twee of drie keer per jaar te schrijven!
 • Heel erg leuk artikel, ook weer lekker informatief.

  Eigenlijk wel schandalig, ik vergeet Blacksad: Under the Skin telkens weer. En dat terwijl het hele stijltje mij aanspreekt, maar om de een of andere reden verdwijnt de game elke keer weer van mijn rader.
 • @Meta_coola

  Bedankt! Hopelijk rond release een review van IG, of anders van mij in de membercontent. Kijken of ie het waard is om op je radar te houden ;)
 • @That Mr Awesome

  De game zal zeer waarschijnlijk weer van mijn radar vallen. Maar rond de release gaat het weer helemaal goed komen mits IG of jij er een review van maakt. :D
 • Ik ben groot fan van de strip Blacksad, dus laten we het geen comic noemen en verwarring wekken dat het die Amerikaanse crap is maar een prachtige Europese strip. Ik kijk naar de game uit maar heb mijn zorgen over de afwerking. Hopelijk is het verhaal net zo goed als die van de strips.

  De rest kon mij niet echt bekoren maar je schrijft er wel leuk over. Prima artikel en lekker positief na een toch wel zeer matige E2 (het mag zich beslist geen E3 noemen).
 • @tielo
  Point taken, een strip dus. Thanks voor het lezen Tielo!
 • Uitstekend artikel en weer fijn geschreven zoals je vaker doet! Goed om te zien dat je toevallig precies die 2 titels aanhaalt die ik afgelopen week ook ben gaan googlen waar ze nu in vredesnaam zijn gebleven. Ik doel op Tunic en the Last Night. Leken mij ook pareltjes ne hopelijk zien we ze nog dit jaar. Hoop niet dat t zo lang duurt als met Below.
 • @xevulutionx
  Dankjewel man! Dat zijn er idd twee die naar voren werden geschoven als belangrijke indie titels. Zonde dat we er nu dan zo weinig van horen, doet inderdaad denken aan Below. Hopen maar dat we ze snel zien.
 • Fijn artikel, leuk om ook wat over de kleinere parels te lezen.
 • @barton
  Bedankt Bart!
 • Thanks voor dit artikel! Ik was Tunic alweer helemaal vergeten joh ;)
 • @Sjazie
  Jij bedankt voor het lezen! Weinig gezien de laatste tijd hier. Hoe vond je de E3? En maak je binnenkort weer eens membercontent? :)
 • Tunic! <3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren