1. Solo: A Star Wars Story review – Geinige avonturenfilm

Solo: A Star Wars Story review – Geinige avonturenfilm

Mist wat Force

Solo: A Star Wars is de tweede spin-off in het Star Wars-universum en richt zich op de jonge jaren van de beroemde Han Solo en de manier waarop hij zijn beste vriend Chewbacca ontmoet. Rogue One werd door fans redelijk goed ontvangen, maar zal dat in het geval van Solo ook zo zijn?

De productie van Solo: A Star Wars Story is niet bepaald van een leien dakje gegaan. Hoewel in ieder geval het script in goede handen was bij Lawrence Kasdan en zijn zoon Jonathan (eerstgenoemde is een veteraan vanwege het schrijven van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi) ging het vooral op regiegebied niet bepaald vlekkeloos. In eerste instantie werden Phil Lord en Chris Miller (The Lego Movie, 21 Jump Street) aangenomen, maar die moesten het veld ruimen vanwege 'creative differences'. Naar verluidt zijn de heren namelijk nogal fan van improvisatie en dat vertraagde het proces aanzienlijk.

Het vinden van een nieuwe regisseur om de boel nog te redden, bleek betrekkelijk makkelijk. Hoewel de keuze van Ron Howard (The DaVinci Code, Rush) niet voor de hand lag, was hij al eens eerder benaderd om The Phantom Menace te regisseren. Hij sloeg dat toen af. Ook dit keer was hij niet happig omdat hij niet op de tenen van Miller en Lord wilde stappen, maar ging toch met het al geschoten materiaal aan de slag. Voor een flink deel schoot hij complete scènes zelfs opnieuw, iets dat overigens niet echt in de film te zien is.

Ron Howard

Vriend en vijand hadden in ieder geval niet gedacht dat hij de deadline van mei zou halen, maar hij kreeg het toch voor elkaar. Toch was het gebrek aan bombastische marketinghoepla, teasertrailers van teasertrailers en commerciële inhakers van grote bedrijven niet bepaald geruststellend. Heeft hij wat van het zooitje weten te maken? Waarom is Disney zo stil? We zijn nou eenmaal gewend dat de ‘Star Wars-kriebel’ zorgvuldig door Lucasfilm en Disney wordt opgebouwd, maar de heisa bij Solo bleef uit. Slechts hier en daar een rollend struikje over de zandvlakte van Tatooine, zullen we maar zeggen.

Datzelfde gevoel werd benadrukt bij het zien van de film tijdens de persvoorstelling. Normaliter haal ik dat nooit aan in een recensie, maar in dit geval is het tekenend dat Solo een vreemde eend in de bijt is. Aan de zijkant van de Pathé prijkt een gigantisch Avengers-billboard, in plaats van een Solo-plakkaat. De film draait in een klein zaaltje, in 2D, en dus zeker geen IMAX, wat je toch zou verwachten als je de pers onder de indruk wil krijgen. En ook bij het verschijnen van A long time ago in a galaxy far away op het witte doek blijft het kippenvel uit en blijkt het vooral het begin van een ‘och ja-kriebel' die de hele film aanhoudt. Waar is mijn Star Wars-kriebel, mensen!?

Solo

Oompf

Het moge duidelijk dat zijn dat Solo gaat over de jonge jaren van Han Solo (gespeeld door Alden Ehrenreich), een scoundrel die in de originele trilogie een belangrijke rol speelde als cynische smokkelaar, de tegenhanger van de wereldvreemde stuiterbal Luke Skywalker. We zien in deze film hoe hij van Corellia probeert te ontsnappen met zijn liefje Qi’ra (Emilia Clarke), maar dat verloopt niet geheel vlekkeloos. En omdat we elke vorm van spoilers willen vermijden, laten we het open hoe hij verder in contact komt met Chewbacca (Joonas Suotomo), Lando (Donald Glover) en Beckett (Woody Harrelson), of welke rol de bad guys Enfys Nest en Dryden Vos (Paul Bettany) hebben.

Het plot en de knikjes naar andere Star Wars-films dienen volledig vermeden te worden omdat juist dát de echte hoogtepunten van Solo zijn. Hoewel de film geen gebrek heeft aan wat spectaculaire achtervolgingsscènes, leuke dialogen en mooie momenten, mist het gewoon de ‘oompf’ en grandeur die je van andere Star Wars-films gewend bent. Solo kan gek genoeg best een ‘kleine, fijne avonturenfilm’ genoemd worden, maar wel één die op geen enkel vlak uitblinkt of memorabele momenten presenteert waar je het weken later nog over wilt hebben.

Lando Calrissian

Aan het spel van de acteurs ligt het niet. Alden Ehrenreich blijkt Harrison Ford goed bestudeerd te hebben en laat vaak genoeg de gekke trekjes en glimlachjes zien waardoor Han Solo sowieso zo’n geliefde personage is geworden. En hoewel het talent van Donald Glover (die nu echt op de piek van zijn populariteit zit, ook vanwege zijn alter-ego Childish Gambino) aanzienlijk beter gebruikt had kunnen worden, stelt ook hij niet teleur. En dat Harrelson en Bettany acteurs van formaat zijn staat uit buiten kijf. En toch heeft geen van allen echt impact.

Solo: A Star Wars Story zal niet veel mensen van hun sokken blazen, maar zeker wél een hele leuke avond bezorgen. Dit nieuwe deel in de franchise is misschien wel de eerste waar mensen niet óf laaiend enthousiast over zijn, óf een enorme hekel aan hebben. Op zich wel een goede basis voor een volgende Solo, aangezien Ehrenreich voor drie films heeft getekend (een Lando-spin-off is ook al min of meer aangekondigd).

Het is allemaal leuk, tof en ziet er awesome uit, maar of je over een week of wat nog een paar memorabele momenten kan opdreunen… dikke kans dat je dan even flink moet graven.

Conclusie en beoordeling

Solo: A Star Wars Story

Solo is een geinige avonturenfilm in space, maar mist de oompf die andere Star Wars-films wél hebben, of ze nou goed zijn of slecht. En toch zal je prima vermaakt worden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Aardige chemie tussen de personages
 • Ehrenreich is uitstekend als Solo
 • Vette special effects en aliens
 • Minpunten
 • Weinig memorable momenten
 • Weinig impact
 • Voelt wat flets

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Wanneer komt het spel uit?
 • @Heer Mida

  Dus volgens jou is er echt totaal geen plaats voor films op insidegamer.nl.?

  Ik ben juist heel blij dat insidegamer.nl naast games plaats maakt voor films (en series) als ze nou ook plaats maken voor manga en anime is het plaatje helemaal compleet.

  @Dennis Mons ik ben benieuwd ga er van de week naar toe met nog steeds redelijk lage verwachtingen.
 • @Meta_coola ieder zijn ding heh ;) Hij hoeft er natuurlijk niet op te klikken. Ben ook enorm benieuwd wat jij ervan vindt. En de rest van de wereld eigenlijk. Want ik was niet de enige die de bios uitkwam en dacht "tsja, geinig".
 • @DMons

  Zou het idd ook erg kunnen waarderen als er hier meer aandacht voor manga en anime komt! :D
 • @Skirroz98_NL we hebben de mensen daar sowieso voor, ik ga eens pitchen :)
 • @DMons

  Dit maakt mij alvast semi blij dat er gepitched gaat worden.

  Ik zelf heb sowieso al een paar anime reviews (van de originele dragon Ball serie) op m'n tablet staan. Enige reden waarom ik ze hier op insidegamer.nl nog niet als member content heb gepost is omdat ik niet zeker weet of dat het gedoogd word ;)
 • @DMons

  Zo ik ben net terug van de film. Ik moet zeggen ik heb mij heel erg vermaakt met de film, het is een beetje een vreemde eend in de bijt maar verre van slecht. Ik geef deze film ook een 7


  *off topic *

  Mijn offer staat nog steeds als er op insidegamer.nl meer aandacht kan en mag zijn aan anime en manga wil ik best mijn reviews droppen op insidegamer.nl. ;)
 • Toen Disney lucasfilm kocht wist je al wat er ging gebeuren en het gebeurt nu helaas ook. Ze melken de Star Wars franchise uit tot er geen ruk meer van over is en geen enkele waarde meer heeft. Jammer man.
 • @Cypher ik hoop nog goede hoop maar je weet dat ik The Last Jedi echt niet trok. Dus dan is deze best oké.
 • Verdomd voor n fanboy (niks mis mee) is dit n realistische recensie.

  Infinity War review ging nergens over. Sorry voor de negativiteit, maar die recensie was één en al hosanna. Voor een vermakelijke blockbuster, die nergens echt spannend wordt. Met een redelijke schurk en gedramatiseerde sterfscenes van helden die nog bevestigde films krijgen.
  Geen slechte film, maar de gegeven 9,5 is alleen van toepassing voor het tijdmanagement om al die namen voor de camera te krijgen.
 • @JaJa_jr die hosanna was echt gebaseerd op de complete ervaring die de film meegaf en echt niet alleen op het jongleren van de rollen alleen. Ik vond Thanos dus echt wél ontzettend intrigerend gemotiveerd in zijn doen en laten en de motivatie van zijn denken en handelen goed onderbouwd. Maar ik snap ook dat als je niet met die Marvel-universe hebt het lastig is om die verbindingen te maken en die hele gevoelskwesties niet meekrijgt. Het is en blijft een recensie geschreven vanuit een referentiekader.

  Maar dat wil niet zeggen dat je niet een memberreview kan pennen die ik moet alle liefde op de voorpagina mik, trouwens.
 • @DMons

  Ik kan een aantal films uit het Marvel-universe zeker wel waarderen, met Thor Ragnarok voor mij als absolute hoogtepunt. Volgens mij heb ik alleen Guardians 2, Ant Man en Black Panther niet gezien.

  Mocht mijn mening na n filmrecensie van je nog een keer zo afwijken dan zal ik een memberreview tikken. Kun je daarna mijn taalkundig gebrek bekritiseren. Want een 9,5 voor wat dan ook, moet wel exceptioneel goed zijn en dat is Infinity War verre van imo.
 • @JaJa_jr
  Thor Ragnarok als je hoogtepunt? Meen je dat? Kan natuurlijk hoor, maar als ik 1 Marvel film echt teleurstellend vond was het wel Thor Ragnarok. Die film zat vol met 12jarige humor (the devils anus…) en een super serieus onderwerp werd hierdoor echt super slecht weggezet…

  Maar goed, meningen enzo
 • Leuke recensie.

  Punt van kritiek echter: teksten op IG moeten echt weer beter worden nagekeken. Er zitten echt veel te vaak onnodige fouten in die je er met een keer extra doorlezen (is er nog een eindredacteur?) makkelijk uit haalt.
 • @barton Die kritiek deel ik ook.
 • Ik krijg eerder het gevoel dat je de film vond tegenvallen omdat de voorpret van te voren ontbrak dan dat je het een slechte film vond. Ook ben ik het niet met je eens dat Rogue One wisselend ontvangen werd. Mijn perceptie is dat men daar juist over te spreken was - m.u.v. het verhaallijntje over die tweelingzussen. Ik ben in ieder geval vanwege Rogue One nieuwsgierigi naar Solo.
 • De zogenaamd grootste fan van NL (Mons) strikes again met de volgende quote: "(een Lando-spin-off is ook al min of meer aangekondigd)"

  Je weet dat Kennedy verkeerd gequote was?

  Wat er écht gezegd werd door Kennedy was dit:
  “We would love to tell a story about Lando Calrissian one day, but it’s not relevant, it would be fun to tell the story of Han and Chewie …”

  Ik hoop dat je 'dinnetjes bij Disney niet meelezen aangezien dit best een flatertje is.

  [Freek Vonk modus aan]Laterrrrrrrrrrrrrr…….[Freek Vonk modus uit]
 • Goede recensie, objectief en eerlijk. Ben heel benieuwd!
 • Ik ben star wars moe en begin disney moeheid te ontwikkelen……. kingdom heart 3 niet meegerekend :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren