1. Waarom ik het GE-WEL-DI-GE GamePass vaarwel zeg

Waarom ik het GE-WEL-DI-GE GamePass vaarwel zeg

Wat doe je als er van je pappie en mammie geen spelcomputer in huis mag komen? Exact, je gaat zo snel mogelijk op kamers en koopt zelf zo'n apparaat. Zo verging het mij in elk geval ergens halverwege de zero's en man, man, man, wat was ik toch blij met mijn Xbox 360. Al was ik ook wat jaloers op alle Playstation-exclusives en dus koos ik voor de volgende generatie voor een Playstation 4. Daar heb ik geen spijt van gehad en de Playstation 5 staat inmiddels ook al een hele poos in de pre-order. MAAR… hoewel ik niet het gevoel had veel Xbox-exclusives te missen, was ik toch wel wat jaloers op GamePass: zoveel goede spellen voor zo'n betaalbaar bedrag, wie wil dat nu niet?

En dus besloot ik mijzelf - toegegeven, ook omdat ik vrees dat die Playstation 5 nog wel even op zich zal laten wachten; bedankt Scalpers!! grrrr - dan ook maar te trakteren op een Xbox Series S voor 'erbij'. Kon ik toch maar mooi van GamePass genieten. En dat heb ik nu bijna twee maanden volop gedaan! Er is geen ontkennen aan: GamePass biedt héél veel waar voor je geld. Toch zet ik mijn abonnement stop en gaat mijn Xbox in de verkoop. Waarom? Om twee redenen:

Spelen, spelen, spelen

Het frustreert mij in hoge mate dat slechts twee weken van te voren bekend wordt gemaakt dat spellen van GamePass verdwijnen. Ik heb een baan en een gezin en kan dus niet elke dag gamen. Soms wel eens dagen achtereen niet. Ik heb dus echt behoefte aan een vroegere waarschuwing. Niets zo vervelend dan om erachter te komen dat je een spel mist (of niet kunt afmaken) omdat je aan het 'verkeerde' (lees: langer beschikbare) spel bent begonnen. Ik merk dat dit bij mezelf resulteert in een soort drift om alles vooral maar heel snel te willen spelen uit angst dat er straks spellen verdwijnen die ik nog graag had gespeeld. Dat komt het plezier (en mijn nachtrust) niet bepaald ten goede.

Best vermakelijk

De belangrijkste reden is echter dat ik merk dat je met een dienst als GamePass niet de spellen speelt die je nu per se altijd al wilde spelen, maar toevallig die spellen uit het aanbod die het meest aansluiten bij jouw voorkeuren. Je speelt dus niet de leukste games, maar de leukste beschikbare games. En dat is een wereld van verschil. Ik betrap mijzelf er nu na nog geen twee maanden al op dat ik te vaak spellen speel waarvan ik denk: "Best vermakelijk". Maar is dat voldoende? Natuurlijk niet! Ik wil spellen spelen waar ik naar heb uitgekeken; die volledig aansluiten bij mijn wensen; waar ik op mijn eigen tempo tientallen, zo niet honderden uren in kan storten! Zonder dat stemmetje in mijn achterhoofd dat mij wijst op andere spellen die snel zullen verdwijnen. En natuurlijk weet ik wel dat ik niet beperkt ben tot GamePass en ik daarnaast ook andere spellen kan aanschaffen voor mijn Xbox - al is dat dus niet waar dit artikel over gaat - maar ik betrap mezelf erop dat ik met GamePass toch spellen ga proberen die mij op voorhand al hooguit "best OK" lijken. Want hey, als je al die spellen toch tot je beschikking hebt, is het toch zonde daar geen gebruik van te maken? En bovendien, waarom nu veel geld uitgeven aan nieuwe spellen als die straks wellicht ook naar GamePass komen?

Voor mij dus geen GamePass meer al onderschrijf ik de kwaliteit ervan. En ook geen Playstation Now of Playstation Plus. Ik koop alleen nog spellen die ik heel graag wil spelen en betaal daar dan graag wat extra's voor. Er zullen zeker ook periodes zijn waarin er niets uitkomt wat ik écht heel graag wil spelen en zal ik je eens een groot geheim vertellen? Dan speel ik in die periodes gewoon eens even niets!

Halve zool?

Vermoedelijk ben ik de enige halve zool die zo tegen GamePass aankijkt, maar wellicht herkent iemand zich er ook wel in. Ik zou het leuk vinden dat hieronder te lezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik kijk er ook zo tegen aan. Is ook de reden waarom ik geen Netflix etc heb.


  Nu zal ik wel entitled overkomen, maar als ik maandelijks een bedrag aftik, eis ik dat ik games voor eeuwig kan spelen ( en films en series voor eeuwig kan kijken).
 • Ik heb nu PSNow en ervaar hetzelfde. Er zitten hele toffe games op maar die heb ik uiteraard al gespeeld. De rest had ik uiteindelijk geen behoefte aan om te spelen toen ze uitkwamen. Hoewel ik er maar 40 euro voor betaald heb voor een jaar gaat ie in maart niet verlengd worden.

  Het doe mij terugdenken aan de good old en o zo illegale twilight DVD's die ik iedere maand kocht voor m'n PC. Een overdaad aan alles maar uiteindelijk had niets waarde. Ook Netflix heb ik met een proefabonnement geprobeerd, zelfde verhaal.
  Nu koop ik mijn games (fysiek of digitaal) en 4K films. Ik heb precies wat ik wil en besteed mijn tijd aan dingen die ik wil spelen of bekijken.
 • Heel herkenbaar, ik zelf heb het met Epic Games.
  Al die gratis spellen die ze weggeven, super chill maar ze hebben niet het speciale effect als het zelfgekochte spel.
 • Ja ik kan me er iets bij voorstellen. Er bestaan natuurlijk erg veel verschillende behoeftes. Sommige mensen spelen/kijken steeds dezelfde games/films/series opnieuw. Voor hen is zo'n dienst dan sowieso niet handig. Daarnaast proef ik dat je voorkeur vooral bij PS ligt, dat kan natuurlijk goed maar ik denk dat zoiets ook doorweegt bij zo'n abo. De keuze is al geweest dat t als opvulling moet dienen voor je de PS5 gaat krijgen en daar ga je dan automatisch ook naar gedragen. Kan zijn dat ik er helemaal naast zit maar ik zou dat wel ervaren vrees ik.

  Voor mensen die alleen een xbox hebben of zoals ik xbox als hoofdplatform hebben met een psconsole (voor enkele exclusives) ernaast dan kunnen er ook andere redenen zijn. Ik ben wel gecharmeerd van een goed aantal xbox 1st party games en die verdwijnen niet en verschijnen nu op release meteen op gamepass, daar zitten voor mij dan weer genoeg mustplays bij. Daarnaast groeit t aanbod gestaag zowel 3rd als 1st party en weet je dat er steeds meer beschikbaar komt.
  Ik koop overigens nog steeds ook gewoon games, in december nog 8 titels aangeschaft. Toch zie ik steeds, vrijwel elke maand, titels verschijnen die op gamepass komen die ik erg graag wil spelen. Er is echter wel een luxeprobleem wat ik al vaak gemeld heb. Ik kom totaal niet toe aan orde in mn collectie en weet van gekkigheid haast niet meer wat te spelen. Soort keuzestress en ik speel nu eigenlijk te veel door elkaar. Dit terwijl ik in het verleden wel eens iets had van "wanneer verschijnt er weer een must have voor mij". Dat ervaar ik al jaren niet meer mede door gamepass.
 • @xevulutionx dank voor je reactie! Grappig, ik heb juist niets met van die fanboys. Wat zal het mij boeien of ik een spel speel op de Xbox, PlayStation of de hansworst3000+ voor mijn part. Vandaar ook mijn intro (dat ik eerst een Xbox had, toen een PS, nu weer een Xbox). Maar het is wel zo dat als ik de exclusives naast elkaar zet, die van de PS mij meer aanspreken. Ik heb het gevoel dat Xbox meer neigt naar sport/horror/multiplayer en PS meer naar RPG/single player. Beide systemen hebben mooi spul overigens, maar spellen als Uncharted, ghost of Tsushima, last of us, God of war, Horizon Zero Dawn, ja daar word ik wel heel vrolijk van.

  Maar daar gaat het niet om. Voor mij ook geen PlayStation Now of Plus. Ik koop voortaan wat ik heel graag wil spelen. En verdoe geen tijd meer met games die ik mwoah mwoah vind. Bevalt tot nu toe super!
 • @Michael-Raymond-Clayton
  Met de recente overnames zou ik juist Xbox als hét platform voor RPGs zien de komende tijd. Sony heeft natuurlijk wel de adventure met RPG elementen compleet in de vingers, maar "echte" (stom woord, maar je snapt wat ik bedoel) RPGs zitten er vooral bij MS aan te komen. Al heb ik het idee dat beide kanten komende generatie iets meer variatie erin proberen te krijgen :)
 • @Michael-Raymond-Clayton
  Bedankt voor je reactie doelde echter totaal niet op fanboygedrag. Zo kwam je artikel niet over en ik hoopte dat mijn reactie dat niet zou insinueren. Ik doelde op t feit dat je een voorkeur kan hebben om je games ergens op te spelen tijdens een generatie (is bij mij in verleden wel eens geswitched). Als je jezelf dan beloond met een extra console die de wachttijd dient op te vullen, kon ik me zo voorstellen dat je dan qua mindset al naar de toekomst kijkt voor je main aankoop.
 • Ik herken dit ook wel, ik had een tijd terug PlayStation now genomen. En een stuk of 20 spellen in een lijst gegooid en allemaal geprobeerd.
  Maar dat waren allemaal spellen waarvan ik dacht ga ik hier 40 uur insteken nee volgende!!
  En toen was ik watchdogs 2 aan het spelen en een week later was die weg.
  Maar dat komt denk ik omdat ik ouder word, minder tijd om te gamen. En als ik dan toch een beetje tijd kan vrijmaken wil ik iets geweldigst spelen en ben daar dan wel bereid 60 euro voor te betalen.
 • Leuk artikel weer! Ik heb nooit een Xbox gehad en dus ook nooit gamepass. Jouw gedachten snap ik wel.

  Toen ik een PlayStation one had werd ie snel omgebouwd. Van mijn oma kreeg ik regelmatig 20 gulden voor een nieuw spel,van mijn ouders ook. Binnen enkele jaren had ik tientallen games waarvan ik er nauwelijks een uitspeelde. In het Wii/DS/PS3-tijdperk schreef ik voor een gamesite en ontving ik in de goede periode twee/drie games per week. Ik speelde alleen maar rommel, halve rommel en ik had geen tijd meer om te genieten van de games waar ik van hield. Ik speelde niks uit.

  Daarom ben ik er ook mee gestopt. Ik koop nu games waarvan ik meestal weet dat ik ze vet vind en speel die van het begin tot het eind. Daar geniet ik veel meer van.
 • @Luigi1985 thanx! Wat leuk dat je voor een site hebt geschreven! Was vroeger mijn droombaan. Daarna dacht ik vaak bij het spelen van minder geslaagde spellen: jeetje, je zult maar recensent zijn en deze ellende lang moeten spelen!? Grappig dat je het ook echt zo hebt ervaren.

  Bij mij is het heel fanatieke er met het klimmen der jaren wel afgegaan. Ik vind steeds minder games echt de moeite waard om veel tijd in de steken. Maar gamen was ook een soort gewoonte geworden. Dus had ik niks liggen, ging ik kijken wat in de aanbieding was en mij 'wel leuk leek' of dus naar iets op GamePass of PlayStation Now. En dan had ik dus vaak zoiets van: wat zit ik nu toch te spelen joh? Is dit het nu?

  Dus vrij rigoureus besloten om alleen nog te spelen en te kopen waar ik écht enthousiast van word. Had ik jaren eerder moeten doen!
 • @Michael-Raymond-Clayton

  Hetzelfde hier. Ben wel enthousiast maar ik kies ze wel uit nu. Eerder kocht ik meer.

  Het schrijven was altijd wel leuk, maar ik deed t vrijwillig en naast mijn studie en later werk. Zeker toen ik de hele dag werkte had ik er geen tijd meer voor en geen zin in om in mijn vrije tijd games te spelen die ik eigenlijk niet wil spelen. Zeker nu ik samenwoon is de tijd om te gamen al minder en dan wil je die tijd goed besteden. Overigens schrijf ik zo nu en dan nog eens een review voor een andere site. Das hooguit een keer of drie per jaar.
 • Tof dat je door blijft schrijven nu met je tweede memberartikel, hopelijk wordt je een vaste klant hier ;)

  Interessant stukje, klinkt als logische argumenten waarom het niet de ideale vorm is voor jou. Voor mij werkt het wel uitstekend. Series X is voorlopig mijn enige platform en ik ben in een groot deel van hun first party geïnteresseerd, dus alleen daarmee haal ik de kosten er waarschijnlijk al uit.

  Nu speel ik bijna altijd één grote verhalende game uit m'n flinke backlog. Sommigen daarvan toevallig in Gamepass, maar de meesten schaf ik gewoon aan. Daarnaast altijd wel 1 of 2 niet verhalende games of multiplayer (Forza, Gears Multiplayer, Rocket League, FIFA etc). En dankzij Gamepass nu ook daarbij nog regelmatig een kleinere game die recent is verschenen. De laatste tijd bijvoorbeeld Man of Medan, Star Renegades, Hollow Knight, The Touryst en Call of the Sea. Stuk voor stuk plezier aan beleefd en had ik niet ontdekt zonder de service.

  Voor mij werkt het dus, maar kan me voorstellen dat het model minder geschikt is voor de 'aanvulling' die jij zocht. Nogmaals, leuk stukje! Mocht je hulp willen met artikelen, ook voor bijvoorbeeld het invoegen van afbeeldingen/screenshots, kan je altijd terecht in de InsideGamer Discord trouwens!
 • @COSMIC_TSAR dank voor je compliment en de tip!
  Ik hoop zeker zo nu en dan wat te schrijven, maar heb slechts bij vlagen tijd. Dus zal met tussenpozen zijn. Die recensie van Call of the Sea was meer als test omdat ik dit artikel niet upgeload kreeg… Vandaar even zonder screenshots, maar goed dat ik nu weet waar ik terecht kan.

  Verder snap ik wat je zegt over de kosten er uit halen en je hebt gelijk: je krijgt superveel waar voor je geld! Daarom ben ik er ook aan begonnen. Maar ik merkte dat mijn gamegedrag er dus negatief door werd beïnvloed. Dat ik ook alles speelde in de hoop een verborgen pareltje te vinden. Maar nu weet ik waarom ze zo worden genoemd… Ze zijn er bijna niet. De meeste parels zijn wel bekend. Met andere woorden: als je iets niet kent, heeft dat meestal een goede reden… 😁

  Als student zou ik de service zeker nog hebben overigens. Omdat ik toen wel tijd en geen geld had. Nu heb ik geen tijd (en helaas nog steeds geen tonnen, haha) maar kan ik me op zijn tijd wel een nieuw spelletje veroorloven en maak ik dus een andere keuze.

  Maar misschien dat ik die Xbox nog wel niet verpats. Als er dan een vette exclusive verschijnt, kan ik me altijd voor een maand ofzo weer aanmelden.
 • Heel herkenbare kritiek op GamePass. Dat waren punten dat ik 3 jaar geleden al aankaartte in een opiniestuk dat ik erover schreef.
 • Ik had een paar maanden geleden Gamepass genomen, omdat er een paar spellen op stonden waar ik interesse in had. Alleen was het in mijn geval totaal niet de bedoeling om ze uit te spelen, oh nee, ik gebruikte ze als een soort demo's, zodat ik wist wat ik later op de PS4 wilde kopen, aangezien dat toch mijn console of choice is. Onder andere Dead Cells, Remnant: From The Ashes, Middle Earth: Shadow Of War, Guacamelee en My Time At Portia heb ik even op m'n gemak uitgeprobeerd of ik ze lekker vond spelen en dat zegt toch net wat meer dan een video ervan bekijken. Op het moment loopt het abonnement nog, maar binnen een paar maanden zal ik het ook opzeggen.
 • Ik ben het helemaal met je eens!


  Ik heb ook geleerd dat je beter spellen kan kopen die bij je inslaan als een bom dan een heleboel matige games.

  Ik speel nu bijvoorbeeld Xenoblade Chronicles Definitive Edition en man man man wat geniet ik daarvan!

  Tijd is schaars, ik ben zelf een student met een hele drukke opleiding. Waardoor ik ook niet alle tijd van de wereld heb. Speel dus in je spaarzame tijd zoveel mogelijk de spellen die een 9 of 10 waard zijn en laat de rest daaronder liggen. Genoeg andere mensen die wel enorm veel tijd hebben en die voor je kunnen spelen ;)
 • In mijn geval heb ik 3 jaar aan Xbox Live omgezet naar Gamepass Ultimate voor een euro extra. En het is inderdaad een overload aan games.. Met de aankondigingen van nieuwe games kijk ik dan ook eerst even reviews en gameplay voordat ik de download aan zet. Maar dan nog kom ik ook flink tijd gekort. En dan heb ik daarnaast nog een PS4 en Switch staan..
  Er komen echter zo veel games op uit die ik anders toch wel had gekocht, dat ik ook na die drie jaar het abonnement blijf behouden. Financieel ga ik er niet op achteruit, dus het te grote aanbod is echt een luxeprobleem.
  De hoofdreden dat ik Gamepass blijf houden zijn overigens co-op/multiplayer games. Je hoeft voor veel games geen moeite te doen om anderen tot aanschaf te overtuigen (zolang die ook Gamepass gebruiken uiteraard). En je blijft pareltjes ontdekken die je anders nooit gespeeld had!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren