1. What to buy-guide: Mid-range game-pc

What to buy-guide: Mid-range game-pc

Enorm veel computer voor je geld

Het aanschaffen van een game-pc van je zuurverdiende centen is altijd spannend, vooral wanneer je het allemaal zelf samen stelt. Past het wel? Is het wel de juiste keus? Had ik ergens geld kunnen besparen? Allemaal vragen die de meeste pc-gamers waarschijnlijk wel herkennen.

De komende weken gaan we jullie helpen met een nieuwe What to buy-guide. Deze hulp er in de vorm van drie artikelen: high-end, medium-end en low-end. Twee weken geleden waren de high-end systemen aan de beurt, dus nu is het tijd voor game pc’s met een wat vriendelijker prijskaartje. Deze game pc’s zijn uitermate geschikt voor gamen op resoluties van 1080p tot 1440p op hoge settings. Ook als je een monitor hebt met een hoge verversingssnelheid zoals 144Hz zijn deze systemen voldoende, al kan het zijn dat je bij de meest veeleisende games dan toch met de instellingen zult moeten spelen om 144fps te halen.

What to Buy Guide
De processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. Deze chip is verantwoordelijk voor het grootste deel van alle berekeningen die je computer moet maken en zorgt ook nog eens voor de aansturing van andere onderdelen. De afgelopen jaren hebben de processoren ook steeds meer functies van het moederbord overgenomen. Een goed voorbeeld hiervan is de zogenaamde Northbridge, een chip die onder andere functioneert als PCI-e en RAM-controller. De Northbridge was vroeger onderdeel van het moederbord, maar om de steeds hogere kloksnelheden bij te kunnen houden, is deze chip sinds een paar jaar geïntegreerd in de processor.

AMD versus Intel

Er zijn twee grote fabrikanten waar je uit kunt kiezen voor het brein van je computer: AMD en Intel. Hoewel de basisfunctionaliteit van de processoren van beide fabrikanten nagenoeg hetzelfde is, zijn er toch grote verschillen in de implementatie daarvan. Bij AMD kun je doorgaans een groter aantal rekenkernen vinden dan bij Intel voor gelijk geprijsde processoren, maar daar staat tegenover dat de individuele rekenkernen van Intel sneller zijn. Gemiddeld genomen is de stroomefficiëntie bij Intel ook iets beter, maar dat verschil is tegenwoordig zo marginaal dat het geen rol meer mag spelen bij je keuze.

What to Buy Guide
Door dit verschil in rekenkernen bij AMD en Intel is ook de toepassing anders. Het grote aantal rekenkernen van AMD betekent dat de processoren duidelijk een streepje voor hebben in applicaties die gebruik kunnen maken van alle kernen tegelijk. Goede voorbeelden hiervan zijn rendering, data verwerking en deep learning. Applicaties waarbij de prestaties van individuele kernen belangrijk zijn, doen het daarentegen juist goed bij Intel. Games vallen in de laatste categorie en Intel is voor een game-pc daardoor vaak de betere keus. Toch doet AMD met de tweede generatie Ryzen-processoren niet veel onder voor een Intel-processor in games, waardoor AMD een verstandige keus kan zijn als je gaat livestreamen op Twitch.

Werkgeheugen

Om je processor snel van de nodige informatie te voorzien heb je ook werkgeheugen nodig. Tegenwoordig is 4GB RAM te weinig en is 8GB de standaard geworden. Er zijn echter ook al games die meer dan 8GB vereisen, waardoor 16GB een verstandige keuze is als je budget dat toelaat. Meer dan 16GB is nu absoluut niet nodig, maar in de toekomst mogelijk wel. Toch is het geen goed idee om nu al 32GB RAM aan te schaffen, vanwege de extreem opgeblazen prijzen. Het is gelukkig erg eenvoudig om later meer werkgeheugen toe te voegen.

Tridentz

De snelheid van het werkgeheugen speelt ook een steeds grotere rol. Mocht je geen losse videokaart, zoals een Nvidia GeForce of AMD Radeon, gebruiken, maar in plaats daarvan willen gamen met de GPU van de processor, kies dan altijd voor snel geheugen. De instappers van 2133MHz en 2666MHz zijn namelijk meestal niet snel genoeg om alles uit de interne GPU te kunnen halen. Gebruik je wel een aparte videokaart, dan kom je vaak prima weg met goedkoper geheugen. Als je budget het toelaat, kies dan voor een setje van 3000 of zelfs 3200MHz. Voor de meeste games is 2666MHz echter voldoende.

Naast het formaat en de frequentie, geven de specificaties ook de zogenaamde ‘CAS latency’ aan. Dit geeft aan hoeveel cycles er nodig zijn om het geheugen aan te spreken. Hoe lager dit getal is, hoe sneller het geheugen. Gelukkig zijn de verschillen tussen alle RAM-merken en -modellen hierin zo klein, dat het eigenlijk niet nodig is om naar die specificatie te kijken.

Het moederbord

Om alle onderdelen van een computer samen te brengen hebben we een moederbord nodig. Deze grote printplaat heeft niet alleen aansluitingen voor je grafische kaart, het geheugen en de processor, maar zorgt ook voor de usb-poorten en internetaansluitingen. Het moederbord zorgt dat de signalen van de verschillende onderdelen naar de juiste locaties worden gebracht. Als je de processor het brein van de computer mag noemen, dan is het moederbord het ruggenmerg.

schema
De belangrijkste specificatie bij het uitzoeken van een moederbord is het socket, gevolgd door de chipset. Het socket bepaalt grotendeels welke processor op het moederbord past. Een Skylake-X-processor met LGA2066-aansluiting past bijvoorbeeld niet op een LGA1151-moederbord. De chipset bepaalt grotendeels welke features aanwezig zijn op het moederbord, zoals het aantal usb-poorten of de mogelijkheid tot overklokken.
schema

Andere zaken waar je op moet letten zijn onder andere de audio-aansluitingen (niet ieder moederbord ondersteunt optische audiokabels bijvoorbeeld), WiFi-opties en de stroomvoorziening voor overklokkers.

Koopadvies augustus 2018: mid-range

Zoals eerder aangegeven bespreken we vandaag pc’s voor gamers met een gemiddeld budget. Met de samenstelling van 1370 euro speel je de laatste games op de hoogste settings met resoluties als 1080p en 1440p. Ook ultra-wide beeldschermen zijn geen probleem, al kan het zijn dat de instellingen een stapje terug moeten bij 1440p ultra-wide. De samenstelling van 1090 euro is ideaal voor games op 1080p, al zul je af en toe toch de instellingen een klein stapje moeten terugschroeven.

De prijzen van videokaarten lijken eindelijk weer een beetje te zakken, waardoor het nu een goed moment is om een nieuwe game-pc aan te schaffen. Helaas gooien de hoge RAM-prijzen wat roet in het eten, maar gelukkig is dat erg makkelijk om later te upgraden. Vergeet overigens niet dat het hier echt gaat om game-pc’s. Hoewel het absoluut krachtige pc’s zijn, is het misschien niet de beste aankoop voor andere doeleinden, zoals dataverwerking en renderingapplicaties.

€1376: Intel i5-8600K + Nvidia GTX 1070

De snelste computer van de twee aanbevelingen vandaag kost ruim 1300 euro. Voor dit geld krijg je een snelle processor van Intel samen met een lekkere Nvidia GTX 1070 van Gigabyte. Het geheugen bestaat uit twee 8GB-bankjes DDR4 van Crucial en draait op 3000MHz.

Voor het besturingssysteem en een aantal games is er de Samsung 860 EVO M.2 SSD met 250GB opslagruimte. Alle overige data kun je kwijt op een 1TB HDD van WesternDigital.

Dit wordt allemaal aangesloten op een moederbord van Asus en zit verpakt in een Phanteks Eclipse P400-behuizing. Het moederbord is geschikt voor overklokken, maar door de beperkte stroomvoorziening is het niet verstandig om recordpogingen te doen. De processorkoeler is hier ook op bedacht: de Cooler Master Hyper 212 Evo.

De behuizing biedt geen ruimte voor een dvd-drive, dus als je die nog nodig hebt om oude games te spelen, moet je een usb dvd-drive aanschaffen.

Midrange

€124,99 (+gratis muis)

Midrange

€51,99

Totaal

€1376,79

Het hele pakket kun je bij Coolblue bestellen.

€1090: Intel i5-8400 + Nvidia GTX 1060

Voor bijna 300 euro minder kun je nog steeds een fantastisch systeem samenstellen. We offeren hierbij het overklokken op en ook de grafische kaart doet een stapje terug. De Intel Core i5-8700k maakt plaats voor de goedkopere i5-8400. Omdat overklokken geen optie meer is, hoeft daar geen rekening mee gehouden te worden bij de keuze voor het moederbord. De MSI Z370-A Pro is daarom een uitstekend goedkoper alternatief. Wil je wel graag overklokken of ben je een flinke multitasker? Kijk dan ook eens naar de AMD Ryzen 5 2600X in combinatie met een MSI X470 Gaming Plus.

Verder is de grafische kaart vervangen door een MSI GTX 1060 Gaming X 3G. De rest van het systeem is gelijk gebleven aan de duurdere samenstelling.

De behuizing biedt geen ruimte voor een dvd-drive, dus als je die nog nodig hebt om oude games te spelen, moet je een usb dvd-drive aanschaffen.

midrange

€109,99

Midrange

€51,99

Totaal

€1090,79

Het hele pakket kun je bij Coolblue bestellen.

Het enige wat je na het bestellen nog rest, is het wachten op je pakketje (met Coolblue VandaagNog komt die vanavond al) en het opbouwen van je computer. Veel plezier!

Over twee weken lees je in de What to buy-guide over de perfecte samenstelling voor een budget game-pc. Daarnaast leggen we dan meer uit over het kiezen van koeling en opslag.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coolblue, maar de inhoud is volledig bepaald door de redactie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

  • Als je een beetje zelf rondkijkt,
    Alternate: €850 zowaar dezelfde build als de eerste. Op de kast en het ram geheugen merk na. (2 andere vergelijkbare producten gepakt die qua prijs ook in de buurt komen).
  • Ik heb dat zojuist gecheckt en dat is dus totaal niet waar. Je bent waarschijnlijk een onderdeel vergeten. Ik kom op Alternate op een totale prijs van €1.270,13 in de btw. Nog steeds goedkoper dan Coolblue. Voor een meerprijs van €75 euro zetten ze 'm ook voor je in elkaar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren